اهل سنت در مورد کرامت اولیای الهی چه نظری دارند؟
هر که خواهد هم نشینی با خدا --------گو نشیند در حضور اولیا نظر اهل سنت در مورد کرامت اولیاء نظر اهل سنت و جماعت در باره کرامت اولیا اهل سنت عقیده دارند که کرامات اولیاء به ثبوت رسیده و واقع است، و دلیل آنان نیز مسائل وارده در کتاب خداوند همانند اصحاب کهف و دیگران، و همچنین مشاهدات مردم در هر زمان و مکان می باشد. معتزله در این مورد با اهل سنت مخالفت نموده اند، و دلیل مخالفت آنان این است که می گویند اثبات کرامات برای اولیاء موجب اشتباه گرفتن ((ولی)) با ((نبی))، و همچنین ((ساحر)) با ((ولی)) می گردد. که بدین ترتیب به آنان پاسخ می دهیم. 1- کرامت بوسیله دلیل شرعی و مشاهده ثابت شده است، و انکار آن تکبری بیش نیست. 2- آنچه که آنان ادعا می کنند که اثبات کرامت موجب اشتباه گرفتن ولی با نبی می گردد نیز مردود است. چون بعد از حضرت محمد صلی الله علیه وسلم نبی دیگری نخواهد بود. و از این گذشته هنگامی که نبی ادعای نبوت می کند، خداوند با معجزه اش او را تایید می کند، اما ولی هرگز نمی گوید که او نبی است. و همچنین ادعای آنان مبنی بر مشتبه شدن ساحر با ولی نیز غیر صحیح است. چون ولی مردی است مومن و باتقوا که بدون دست زدن به عمل مخصوصی توسط خداوند صاحب کرامت می گردد، و هرگز نمی توان با کرامت ولی معارضه نمود. اما ساحر شخصی است کافر و منحرف که با تمسک به اعمالی مخصوص به سحر می پردازد، و می توان با سحر دیگری سحر او را درهم کوبید. ولی کیست و کرامت چیست؟ ولی هر شخص مومن و باتقوا است که از طریق مطلوب شرع قائم به طاعت خداوند باشد. و کرامت امر خارق العاده ای است که خداوند جهت تکریم اولیایش و یا نصرت دینش توسط ولی ظاهر می سازد. و فایده های کرامت بدین ترتیب است: 1- بیان قدرت خداوند. 2- نصرت دین و یا تکریم ولی. 3- زیاد شدن ایمان و ثبات ولی که توسط او کرامت ظاهر شده است و همچنین دیگران. 4- کرامت مژده ای برای ولی است. 5- کرامت معجزه ای است برای رسولی که ولی، متدین به دین او است. چون عبارت از شهادتی است برای ولی مبنی بر اینکه او بر حق می باشد. و فرق میان کرامت و معجزه این است که کرامت برای ولی، و معجزه برای نبی اتفاق می افتد. و کرامت بر دو نوع است: 1- کرامت در علوم و مکاشفات. بدین معنی که ولی صاحب علمی می گردد که دیگران را حاصل نشود، یا اینکه امر غائبی بر او کشف گردد که بر دیگران آشکار نمی شود. همانند اتفاقی که برای عمر بن الخطاب رضی الله عنه افتاد، و این اتفاق هنگامی بود که او در مدینه مشغول به ایراد خطبه جمعه بود و در مورد یکی از لشکرهای محاصره شده در عراق اموری بر او کشف شد. و در همان حال در مدینه به فرمانده لشکر خود در عراق که نام او ((ساریه بن زنیم)) بود ندا داد که: ((الجبل یا ساریه)) (ای ساریه به کوه پناه ببر.) و ساریه در عراق صدای او را شنید و به کوه پناه برد. 2- کرامت در قدرت و تاثیرات: بدین معنی که ولی دارای قدرت و تاثیراتی گردد که دیگران فاقد آن می باشند. همانند واقعه ای که برای ((علاء بن الحضرمی)) اتفاق افتاد و در حالی که بر آب قدم می زد از دریا گذشت.
عنوان سوال:

اهل سنت در مورد کرامت اولیای الهی چه نظری دارند؟


پاسخ:

هر که خواهد هم نشینی با خدا --------گو نشیند در حضور اولیا
نظر اهل سنت در مورد کرامت اولیاء

نظر اهل سنت و جماعت در باره کرامت اولیا

اهل سنت عقیده دارند که کرامات اولیاء به ثبوت رسیده و واقع است، و دلیل آنان نیز مسائل وارده در کتاب خداوند همانند اصحاب کهف و دیگران، و همچنین مشاهدات مردم در هر زمان و مکان می باشد. معتزله در این مورد با اهل سنت مخالفت نموده اند، و دلیل مخالفت آنان این است که می گویند اثبات کرامات برای اولیاء موجب اشتباه گرفتن ((ولی)) با ((نبی))، و همچنین ((ساحر)) با ((ولی)) می گردد. که بدین ترتیب به آنان پاسخ می دهیم.

1- کرامت بوسیله دلیل شرعی و مشاهده ثابت شده است، و انکار آن تکبری بیش نیست.

2- آنچه که آنان ادعا می کنند که اثبات کرامت موجب اشتباه گرفتن ولی با نبی می گردد نیز مردود است.
چون بعد از حضرت محمد صلی الله علیه وسلم نبی دیگری نخواهد بود. و از این گذشته هنگامی که نبی ادعای نبوت می کند، خداوند با معجزه اش او را تایید می کند، اما ولی هرگز نمی گوید که او نبی است. و همچنین ادعای آنان مبنی بر مشتبه شدن ساحر با ولی نیز غیر صحیح است. چون ولی مردی است مومن و باتقوا که بدون دست زدن به عمل مخصوصی توسط خداوند صاحب کرامت می گردد، و هرگز نمی توان با کرامت ولی معارضه نمود. اما ساحر شخصی است کافر و منحرف که با تمسک به اعمالی مخصوص به سحر می پردازد، و می توان با سحر دیگری سحر او را درهم کوبید.
ولی کیست و کرامت چیست؟
ولی هر شخص مومن و باتقوا است که از طریق مطلوب شرع قائم به طاعت خداوند باشد. و کرامت امر خارق العاده ای است که خداوند جهت تکریم اولیایش و یا نصرت دینش توسط ولی ظاهر می سازد. و فایده های کرامت بدین ترتیب است:

1- بیان قدرت خداوند.

2- نصرت دین و یا تکریم ولی.

3- زیاد شدن ایمان و ثبات ولی که توسط او کرامت ظاهر شده است و همچنین دیگران.

4- کرامت مژده ای برای ولی است.

5- کرامت معجزه ای است برای رسولی که ولی، متدین به دین او است. چون عبارت از شهادتی است برای ولی مبنی بر اینکه او بر حق می باشد.

و فرق میان کرامت و معجزه این است که کرامت برای ولی، و معجزه برای نبی اتفاق می افتد. و کرامت بر دو نوع است:

1- کرامت در علوم و مکاشفات. بدین معنی که ولی صاحب علمی می گردد که دیگران را حاصل نشود، یا اینکه امر غائبی بر او کشف گردد که بر دیگران آشکار نمی شود.
همانند اتفاقی که برای عمر بن الخطاب رضی الله عنه افتاد، و این اتفاق هنگامی بود که او در مدینه مشغول به ایراد خطبه جمعه بود و در مورد یکی از لشکرهای محاصره شده در عراق اموری بر او کشف شد. و در همان حال در مدینه به فرمانده لشکر خود در عراق که نام او ((ساریه بن زنیم)) بود ندا داد که: ((الجبل یا ساریه)) (ای ساریه به کوه پناه ببر.) و ساریه در عراق صدای او را شنید و به کوه پناه برد.

2- کرامت در قدرت و تاثیرات: بدین معنی که ولی دارای قدرت و تاثیراتی گردد که دیگران فاقد آن می باشند. همانند واقعه ای که برای ((علاء بن الحضرمی)) اتفاق افتاد و در حالی که بر آب قدم می زد از دریا گذشت.





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین