گفتن بسم ا... الرّحمن الرّحیم بدعت است ای شیخ! لفظ (الرّحمن الرّحیم) در صحاح نیامده، و چقدر تو باهوش بودی، ای شیخ جلیل! الحق که از ما، به صحیح و غیر صحیح داناتری، ولیکن بر این اساس تو و امثال تو یک بدعتی آوردید که در هیچ جای صحاح نیامده، اینکه؛ رسول ا... (صلّی ا... علیه و آله) با دلار معامله نمی کرد شیخ البانی: ذکر (بسم ا... الرّحمن الرّحیم) قبل از خوردن غذا بدعت و حرام است! زیرا در سنّت فقط لفظ (بسم ا...) آمده است! (ترجمه قسمت منتخب به نقل از البانی): "در این حدیث؛ تسمیه در اول غذا با لفظ (بسم ا...) آمده و هیچ کلمه اضافه ای در آن نیست، و تمام احادیث صحیحی که در این باب وارد شده (مانند این حدیث) کلمه اضافه ای در آنها وجود ندارد، و من هیچ حدیثی نمی شناسم که کلمه ای اضافه تر در آن وارد شده باشد، و این بدعتی از سوی فقهاست، و امّا مقلّدان آنها، جوابشان مشخص است: آیا نمی بینید؟ " بله ای شیخ! لفظ (الرّحمن الرّحیم) در صحاح نیامده، و چقدر تو باهوش بودی، ای شیخ جلیل! الحق که از ما، به صحیح و غیر صحیح داناتری، ولیکن بر این اساس تو و امثال تو یک بدعتی آوردید که در هیچ جای صحاح نیامده، اینکه؛ رسول ا... (صلّی ا... علیه و آله) با دلار معامله نمی کرد که پیروان شما امروز با دلار معامله می کنند! و رسول ا... از ذکر اسم (الرّحمان و اسماء حسنی الهی) نهی نمی کرد، لابدّ صحاح تو، همان صحاح قرضاوی و شاه حسین و سادات و صدّام است که همانا لایق هر سلطان و مفتی و دجّالی است... همچنین در روایت معصومین حصری وجود ندارد که مستلزم توقف بر آن باشد، آنچه در این حدیث آمده؛ اسم (ا...) است که می توان آن را با همان صفاتی که خداوند خود را با آنها وصف کرده، وصف کنیم؛ چون هیچ حصری قرار داده نشده است و بنابر آنچه گفته شد این اضافه از باب اضافه استحسانی قرار می گیرد. منبع: البرهان ترجمه: سلام شیعه
گفتن بسم ا... الرّحمن الرّحیم بدعت است
ای شیخ! لفظ (الرّحمن الرّحیم) در صحاح نیامده، و چقدر تو باهوش بودی، ای شیخ جلیل! الحق که از ما، به صحیح و غیر صحیح داناتری، ولیکن بر این اساس تو و امثال تو یک بدعتی آوردید که در هیچ جای صحاح نیامده، اینکه؛ رسول ا... (صلّی ا... علیه و آله) با دلار معامله نمی کرد
شیخ البانی: ذکر (بسم ا... الرّحمن الرّحیم) قبل از خوردن غذا بدعت و حرام است! زیرا در سنّت فقط لفظ (بسم ا...) آمده است!
(ترجمه قسمت منتخب به نقل از البانی): "در این حدیث؛ تسمیه در اول غذا با لفظ (بسم ا...) آمده و هیچ کلمه اضافه ای در آن نیست، و تمام احادیث صحیحی که در این باب وارد شده (مانند این حدیث) کلمه اضافه ای در آنها وجود ندارد، و من هیچ حدیثی نمی شناسم که کلمه ای اضافه تر در آن وارد شده باشد، و این بدعتی از سوی فقهاست، و امّا مقلّدان آنها، جوابشان مشخص است: آیا نمی بینید؟ "
بله ای شیخ! لفظ (الرّحمن الرّحیم) در صحاح نیامده، و چقدر تو باهوش بودی، ای شیخ جلیل! الحق که از ما، به صحیح و غیر صحیح داناتری، ولیکن بر این اساس تو و امثال تو یک بدعتی آوردید که در هیچ جای صحاح نیامده، اینکه؛ رسول ا... (صلّی ا... علیه و آله) با دلار معامله نمی کرد که پیروان شما امروز با دلار معامله می کنند! و رسول ا... از ذکر اسم (الرّحمان و اسماء حسنی الهی) نهی نمی کرد، لابدّ صحاح تو، همان صحاح قرضاوی و شاه حسین و سادات و صدّام است که همانا لایق هر سلطان و مفتی و دجّالی است...
همچنین در روایت معصومین حصری وجود ندارد که مستلزم توقف بر آن باشد، آنچه در این حدیث آمده؛ اسم (ا...) است که می توان آن را با همان صفاتی که خداوند خود را با آنها وصف کرده، وصف کنیم؛ چون هیچ حصری قرار داده نشده است و بنابر آنچه گفته شد این اضافه از باب اضافه استحسانی قرار می گیرد.
منبع: البرهان
ترجمه: سلام شیعه
- [سایر] بسم الله الرحمن الرحیم چند حرف است؟
- [آیت الله نوری همدانی] آیا تسمیه اشخاص لال که قدرت بر ادای درست تسمیه ندارند صحیح است؟
- [سایر] فضیلت گفتن ذکر (بسم الله الرّحمن الرّحیم) چیست؟
- [آیت الله نوری همدانی] آیا در تسمیه، دانستن معنای آن لازم است؟ بر فرض جایز بودن تسمیه به غیر عربی، اگر تسمیه را مثلاً به زبان انگلیسی حفظ کرده باشد بدون توجه به معنای آن، آیا صحیح است؟
- [سایر] آیا نوزده حرفی بودن بسم الله الرحمن الرحیم فلسفه ای دارد؟
- [سایر] تفسیر (بسم الله الرّحمن الرّحیم) را با توجه به سخنان گهربار معصومان(ع) بیان کنید.
- [سایر] دیدگاه مفسران درباره جزء آیات قرآن بودن بسم الله الرّحمن الرّحیم چیست؟
- [سایر] چرا در میان سوره های قرآن سوره توبه «بسم اللّه الرحمن الرحیم» ندارد؟
- [سایر] گفتن بسم الله الرّحمن الرّحیم در هر کاری چه اثری دارد؟
- [سایر] وجه تسمیه تأدیبات صلاحیه در منطق چیست؟
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر انسان بخواهد الله اکبر را به چیزی که بعد از آن می خواند مثلاً به بِسْمِ "اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِیمِ" بچسباند باید "راء" اکبر را با پیش بخواند.
- [آیت الله سبحانی] اگر انسان بخواهد (الله اکبر) را به چیزی که بعد از آن می خواند مثلا به (بسم الله الرحمن الرحیم) بچسباند، باید (ر) اکبر را پیش بدهد.
- [آیت الله نوری همدانی] اگر انسان بخواهد (اللهُ اکبر) را به چیزی که بعد از آن می خواند مثلاً به بسم الله الرحمن الرحیم ) بچسباند باید (ر) اکبر را با پیش بخواند .
- [آیت الله بروجردی] اگر انسان بخواهد (اَللهُ اَکبَرُ) را به چیزی که بعد از آن میخواند مثلاً به بسم الله الرحمن الرّحیم بچسباند، باید (ر) اکبر را پیش [ضمه] بدهد.
- [امام خمینی] اگر انسان بخواهد "الله اکبر" را به چیزی که بعد از آن می خواند مثلا به"بسم الله الرحمن الرحیم" بچسباند، باید ر اکبر را پیش بدهد.
- [آیت الله مظاهری] اگر در رکعت سوّم و چهارم حمد بخواند باید بسم اللَّه آن را هم آهسته بگوید.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر انسان بخواهد (الله اکبر) را به چیزی که بعد از آن می خواند مثلاً به بسم الله الرحمن الرّحیم بچسباند بهتر است حرف (ر) اکبر را ضمه بدهد. هر چند احتیاط مستحب است که در نماز واجب متصل نکند.
- [آیت الله شبیری زنجانی] نمازگزار میتواند (اللَّه اکبر) را به چیزی که بعد از آن میخواند؛ مثلاً به (بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمنِ الرَّحِیمِ) بچسباند و در این صورت بنا بر احتیاط مستحب (ر) اکبر را پیش بدهد.
- [آیت الله وحید خراسانی] احتیاط مستحب ان است که الله اکبر را به چیزی که بعد ان می خواند مثلا به بسم الله الرحمن الرحیم نچسباند و اگر خواست وصل کند باید راء اکبر را پیش یعنی ضمه بدهد
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] اگر انسان بخواهد اللّه اکبر را به چیزی که بعد از آن می خواند؛ مثلا به بسم اللّه الرحمن الرحیم بچسباند؛ بهتر است (راء) اکبر را پیش بدهد؛ ولی احتیاط مستحب آن است که در نماز واجب نچسباند.