نزول دفعی قرآن بر قلب مبارک پیامبر(ص) یقیناً در شب قدر (یکی از شب‌های ماه رمضان) بوده است. با مراجعه به برخی روایات و قراین، این احتمال تقویت می‌شود که شب قدر، همان شب بیست و سوم ماه رمضان است و نزول دفعی قرآن حدوداً پنجاه و شش روز بعد از بعثت رخ داده است. در خصوص نزول تدریجی قرآن، اختلافات زیادی وجود دارد و به نظر می‌رسد دو مبنا از اهمیت بیشتری برخوردار هستند: 1. نزول تدریجی قرآن مقارن بعثت آغاز گردیده و تا پایان عمر پیامبر اکرم(ص) ادامه داشته است. بنابر نظر مشهور، پیامبر در 27 رجب، مطابق با اول فوریه 610 میلادی، به رسالت مبعوث شدند و در 28 صفر سال یازدهم هجرت رحلت فرمودند. 2. هر چند مقارن بعثت، چند آیه از قرآن نازل شده، اما نزول تدریجی قرآن به عنوان کتاب آسمانی، سه سال پس از بعثت، از شب قدر شروع شده و تا پایان عمر پیامبر ادامه داشته است. بنابراین، با توجه به این‌که در ماه فوریه سال 2007 میلادی هستیم، می‌توانیم سال‌هایی را که از تاریخ نزول تدریجی قرآن گذشته است، محاسبه نماییم.
نزول دفعی قرآن بر قلب مبارک پیامبر(ص) یقیناً در شب قدر (یکی از شبهای ماه رمضان) بوده است. با مراجعه به برخی روایات و قراین، این احتمال تقویت میشود که شب قدر، همان شب بیست و سوم ماه رمضان است و نزول دفعی قرآن حدوداً پنجاه و شش روز بعد از بعثت رخ داده است.
در خصوص نزول تدریجی قرآن، اختلافات زیادی وجود دارد و به نظر میرسد دو مبنا از اهمیت بیشتری برخوردار هستند:
1. نزول تدریجی قرآن مقارن بعثت آغاز گردیده و تا پایان عمر پیامبر اکرم(ص) ادامه داشته است. بنابر نظر مشهور، پیامبر در 27 رجب، مطابق با اول فوریه 610 میلادی، به رسالت مبعوث شدند و در 28 صفر سال یازدهم هجرت رحلت فرمودند.
2. هر چند مقارن بعثت، چند آیه از قرآن نازل شده، اما نزول تدریجی قرآن به عنوان کتاب آسمانی، سه سال پس از بعثت، از شب قدر شروع شده و تا پایان عمر پیامبر ادامه داشته است.
بنابراین، با توجه به اینکه در ماه فوریه سال 2007 میلادی هستیم، میتوانیم سالهایی را که از تاریخ نزول تدریجی قرآن گذشته است، محاسبه نماییم.
- [سایر] نزول قرآن چه صورت بوده است؟ دفعی یا تدریجی؟
- [سایر] دقیقاً چه مدت از نزول دفعی و تدریجی قرآن گذشته است؟
- [سایر] با توجّه به نزول دفعی قرآن، چرا پیامبر (ص) در بعضی از موارد منتظر نزول تدریجی میشد؟
- [سایر] با توجّه به نزول دفعی قرآن، چرا پیامبر (صلی الله علیه و آله) در بعضی از موارد منتظر نزول تدریجی میشد؟
- [سایر] ارتباط نزول تدریجی با ترتیب نزول چیست؟
- [سایر] تاریخ بعثت پیامبر-صلی الله علیه و آله - قبل از نزول دفعی قرآن بوده است یا بعد از آن؟
- [سایر] چرا دین کامل به طور دفعی و یکجا ارسال نشد و اساساً چه ضرورتی برای تدریجی بودن وجود داشته است؟!
- [سایر] 1. معنای نزول القرآن چیست؟ 2. مرحله و مرتبه نزول القرآن چگونه است؟ 3. فلسفه تدریجی بودن نزول القرآن چیست؟
- [آیت الله مظاهری] آیا با توجه به اینکه نزول دفعی قرآن مجید در شب قدر بوده، برای نزول این کتاب انسان ساز در شب قدر باید شادی کرد که چنین نعمت عظیمی نصیب مومنان شده یا گریه و اشک ریخت؟
- [سایر] تفاوت شأن نزول، فضای نزول و جوّ نزول قرآن چیست؟
- [آیت الله سیستانی] در غسل ارتماسی تدریجی باید بدن را به نیت غسل تدریجاً با حفظ و حدت عرفی در آب فرو برد ، و در این قسم لازم است که هر عضو قبل از غسل دادن آن بیرون آب باشد .
- [آیت الله مکارم شیرازی] 28 در موردی که تهیه جهیزیه معمول و مورد نیاز است (مثلاً دختر در معرض ازدواج است یا تهیه آن جز به صورت تدریجی میسر نیست) خمس ندارد و در غیر این صورت خمس آن واجب است.
- [آیت الله سیستانی] در غسل ارتماسی دفعی باید در یک آن ، آب تمام بدن را فرا بگیرد ، ولی معتبر نیست که قبل از شروع در غسل ، تمام بدن بیرون آب باشد ، بلکه اگر مقداری از آن بیرون باشد و به نیت غسل در آب فرو رود کفایت میکند .
- [آیت الله مکارم شیرازی] در میان بسیاری از خانواده ها معمول است که جهیزیه دختران را تدریجاً تهیّه می کنند، چنانچه سال بر آن جهیزیه بگذرد خمس آن واجب است؛ ولی در مناطقی که اگر جهیزیه را قبلاً تهیّه نکنند عیب محسوب می¬شود، یا این که تهیّه آن جز به صورت تدریجی مشکل است، خمس ندارد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] سرمایه خمس دارد، مگر سرمایه¬ای که اگر خمس آن را هر چند به صورت تدریجی بدهد با بقیّه آن، زندگی او در حدّ آبرو و شؤونش اداره نمی¬شود. بنابر این، اگر با پرداخت خمس آن، لطمه¬ای به کار او نمی¬خورد، باید خمس آن را بدهد، خواه این سرمایه سرمایه¬ی تجارت باشد یا زمین و آب و ملک برای زراعت، یا ابزار کار.
- [آیت الله مظاهری] دادن قرآن به کافر مانعی ندارد مگر آنکه بیاحترامی به قرآن یا اسلام باشد.
- [آیت الله بروجردی] دادن قرآن به کافر حرام و گرفتن قرآن از او واجب است.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] باید از دادن قرآن به کافر خودداری کنند، و اگر قرآن در دست اوست در صورت امکان از او بگیرند ولی چنانچه مقصود از دادن قرآن و یا داشتن قرآن تحقیق و مطالعه در دین باشد و نیز انسان بداند که کافری که محکوم به نجاست است با دست تر قرآن را لمس نمی کند اشکالی ندارد.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر جلد قرآن نجس شود در صورتی که بیاحترامی به قرآن باشد، باید آن را آب بکشند.
- [آیت الله مظاهری] اگر جلد قرآن نجس شود در صورتی که بیاحترامی به قرآن باشد باید آن را آب بکشند.