راهنمـا
درباره مـا
حمایت از ما
رساله عملیه آیت الله علوی گرگانی
آدرس:
http://www.gorgani.ir
در تنگی وقت باید تسبیحات اربعه را یک مرتبه بگوید.
عنوان مسئله:
در
تنگی وقت
باید
تسبیحات اربعه
را یک مرتبه بگوید.
پرسشهای مرتبط
از این مرجع
پرسشهای مرتبط
از دیگر مراجع
مسائل مرتبط
از این مرجع
مسائل مرتبط
از دیگر مراجع
پرسشهای مرتبط از این مرجع
وضو گرفتن قبل از غسل مسّ میّت و غسل حیض و نفاس و... در وسعت و تنگی وقت جایز است یا خیر؟
اگر شخص جنب در ماه مبارک رمضان در تنگی وقت تیمّم کند آیا با این تیمّم میتواند نماز صبح بخواند و حال آنکه بیش از یک ساعت تا طلوع آفتاب وقت باقی مانده است؟
در ماه رمضان فردی عمداغسل نمیکند، تا وقت تنگ شود، سپس تیمّم میکند و تا طلوع آفتاب کاری که مبطل طهارت باشد انجام نمیدهد، آیا با تنگی وقت میشود با همین تیمّم نماز خواند یا خیر؟
کسی که در تنگی وقت، قبل از اذان صبح در شبهای ماه مبارک رمضان تیمّم کند و در صورت عدم وجود آب و غسل تا طلوع آفتاب، آیا شرعامیتواند با آن تیمّم که کرده است نماز بخواند، و یا باید یک تیمّم دیگری هم بنماید؟
آیا رو به قبله بودن حیوان، هنگام قطع اوداج اربعه کافی است یا این که تا نزع روح باید رو به قبله باشد؟
گوسفندی در حال خفه شدن است به دلیل نبودن چاقو صاحبش گردن آن را با بیل نیمه قطع میکند و شکّ دارد که آیا اوداج اربعه را قطع کرده یا خیر آیا حلال است یا خیر؟
اگر زنی در یک ماه، چند مرتبه خون ببیند و در هر مرتبه، ده روز پاک است و در ماه آینده موعد قاعدگیاش، خونی را که میبیند صفات حیض را ندارد، وظیفه او نسبت به چند مرتبه خون دیدن در یک ماه و خون دیدن بدون صفات حیض چیست؟
بنظر جنابعالی چیز نجس با چند مرتبه شستن بوسیله آب قلیل و آب کرّ پاک میشود و مقدار آب کرّ طبق نظر شما دقیقاچه مقدار است؟
اگر خونریزی از دهان یا بینی، از اوّل وقت فریضه نماز تا آخر وقت ادامه داشته باشد، نماز چه حکمی دارد؟
نبش قبر تا چند وقت، پس از دفن حرام است؟
پرسشهای مرتبط از دیگر مراجع
[آیت الله خامنه ای] تعداد تسبیحات اربعه در نماز سه مرتبه است، ولی فردی سهواً چهار بار گفته است، آیا نماز او در پیشگاه خداوند مقبول است؟
[آیت الله خامنه ای] کسی که نمی داند تسبیحات اربعه را در رکعت سوم و چهارم نماز سه مرتبه گفته یا بیشتر و یا کمتر، چه حکمی دارد؟
[سایر] آیا میتوان بجای تسبیحات اربعه، حمد خواند؟
[آیت الله سیستانی] آیا یک بار خواندن تسبیحات اربعه جایز است ؟
[آیت الله سیستانی] در نمازهای قضا تسبیحات اربعه را یکبار بگوئیم ؟
[آیت الله نوری همدانی] ذکر تسبیحات اربعه را در نماز چند بار باید گفت؟
[سایر] آثار و فلسفه تسبیحات اربعه در نماز چیست؟
[آیت الله بهجت] در موارد تنگی وقت، آیا می شود در ذکر رکوع و سجده به یک مرتبه سبحان اللّه اکتفا کرد؟
[سایر] در روایات چه ثوابهایی برای تسبیحات اربعه در نماز در نظر گرفته شده است؟
[آیت الله مظاهری] آیا شمردن تسبیحات اربعه به وسیله انگشتان در نماز، اشکالی دارد؟
مسائل مرتبط از این مرجع
در رکعت سوم و چهارم نماز میتواند فقط یک حمد بخواند، یا بنابر احتیاط مستحبّ سه مرتبه تسبیحات اربعه بگوید، که سه مرتبه بگوید: )سُبْحانَ اللّهِ وَالحَمْدُ لِلّهِ وَلا اًّلهَ اًّلاّ اللّهُ وَاللّهُ أکْبَر(، اگرچه یک مرتبه کافی است و میتواند در یک رکعت حمد و در رکعت دیگر تسبیحات بگوید و بهتر آن است در هر دو رکعت تسبیحات بخواند.
اگر سهواً تسبیحات اربعه را نگوید یا بیشتر از سه مرتبه بگوید، احتیاط واجب آن است که بعد از نماز دو سجده سهو بجا آورد.
اگر موقعی که امام در رکعت دوم نماز چهار رکعتی است، اقتدا کند باید در رکعت دوم نمازش که رکعت سوم امام است بعد از دو سجده بنشیند و تشهّد را به مقدار واجب بخواند و برخیزد و چنانچه برای گفتن سه مرتبه تسبیحات وقت ندارد، یک مرتبه بگوید و در رکوع خود را به امام برساند.
اگر با اجیر شرط کنند که عمل را بطور مخصوصی انجام دهد، باید همان طور بجا آورد و اگر با او شرط نکنند، باید در آن عمل بتکلیف میّت رفتار نماید در صورتی که موجب فساد نزد خودش نباشد والاّ اجاره را ترک نماید و احتیاط مستحبّ آن است که از وظیفه خودش ومیّت هرکدام که به احتیاط نزدیکتر است به آن عمل کند مثلاً اگر وظیفه میّت گفتن سه مرتبه تسبیحات اربعه بوده وتکلیف او یک مرتبه است سه مرتبه بگوید در جایی که قابل عمل به احتیاط باشد.
اگر مجتهدی که انسان از او تقلید میکند در مسألهای فتوی دهد مقلّد آن مجتهد یعنی کسیکه از او تقلید میکند نمیتواند در آن مسأله به فتوای مجتهد دیگر عمل کند، ولی اگر فتوی ندهد وبفرماید احتیاط آن است که فلان طور عمل شود، مثلاً بفرماید احتیاط آن است که در رکعت سوم وچهارم نماز سه مرتبه تسبیحات اربعه یعنی: )سُبْحانَ اللّهِ وَالْحَمْدُ لِلّهِ وَلا اِلهَ اِلا اللّهُ وَاللّهُ اَکْبَر( بگویند، مقلّد باید یا به این احتیاط، که احتیاط واجبش میگویند عمل کند وسه مرتبه بگوید، و یا آن که به فتوای مجتهدی که علم او از مجتهد اعلم کمتر و از مجتهدهای دیگر بیشتر است عمل نماید، پس اگر او یک مرتبه گفتن را کافی بداند، میتواند یک مرتبه بگوید و همچنین است اگر مجتهدی که انسان از او تقلید میکند بفرماید مسأله محل تأمل یا محل اشکال است.
کسی که آب دارد، اگر به واسطه تنگی وقت با تیمّم مشغول نماز شود و در بین نماز آبی که داشته از دستش برود، چنانچه وظیفهاش تیمّم باشد، برای نمازهای بعدی تیمّم دیگری نمیخواهد.
اگر در قضای روزه کوتاهی کند تا وقت تنگ شود و در تنگی وقت عذری پیدا کند، باید قضا را بگیرد وبرای هر روز یک مدّ گندم یا جو ومانند اینها به فقیر بدهد، ولی اگر موقعی که عذر دارد، تصمیم داشته باشد که بعد از برطرف شدن عذر، روزههای خود را قضا کند و پیش از آن که قضا نماید در تنگی وقت عذر پیدا کند، باید قضای او را بگیرد و احتیاط واجب آن است که برای هر روز هم یک مدّ طعام به فقیر بدهد.
در رکعت سوم وچهارم مستحبّ است بعد از تسبیحات استغفار کند، مثلاً بگوید: )أسْتَغْفِرُ اللّهَ رَبّی وَأتوبُ اًّلَیْه(، یا بگوید: )اللّهُمَّ اغٌفِر لِی(، و کسیکه مشغول گفتن استغفار است، اگر شکّ کند که حمد یا تسبیحات را خوانده یا نه، چنانچه عادت داشته در نماز فقط بعد از تسبیحات استغفار کند، به شک اعتنا نکند وامّا این که در جاهای دیگر نماز هم استغفار میکرده، باید حمد یا تسبیحات را بخواند و نیز اگر نمازگزار پیش از خم شدن برای رکوع در حالی که مشغول گفتن استغفار نیست، شک کند که حمد یا تسبیحات را خوانده یا نه، باید حمد یا تسبیحات را بخواند.
کسی که وظیفهاش تیمّم است، اگر بداند تا آخر وقت عذر او باقی میماند یا مأیوس از برطرف شدن عذر باشد در وسعت وقت میتواند با تیمّم نماز بخواند، ولی اگر بداند که تا آخر وقت عذر او برطرف میشود، باید صبر کند و با وضو یا غسل نماز بخواند و نیز اگر امید دارد که عذرش برطرف شود، به احتیاط مستحبّ باید صبر کند و با وضو یا غسل نماز بخواند، یا در تنگی وقت با تیمّم نماز را بجا آورد.
مستحبّ است بعد از نماز، سجده شکر نماید وهمینقدر که پیشانی را به قصد شکر بر زمین بگذارد کافی است ولی بهتر است صد مرتبه یا سه مرتبه یا یک مرتبه، )شکراً & یا شکراً یا عفواً( بگوید، و نیز مستحبّ است هر وقت نعمتی به انسان میرسد یا بلایی از او دور میشود، سجده شکر بجا آورد.
مسائل مرتبط از دیگر مراجع
[آیت الله بروجردی] در تنگی وقت باید تسبیحات اربعه را یک مرتبه بگوید.
[آیت الله شبیری زنجانی] در تنگی وقت باید تسبیحات اربعه را یک مرتبه بگوید.
[آیت الله وحید خراسانی] در تنگی وقت باید تسبیحات اربعه را یک مرتبه بگوید
[آیت الله نوری همدانی] در تنگی وقت باید تسبیحات اربعه را یک مرتبه بگوید .
[آیت الله فاضل لنکرانی] در تنگی وقت باید تسبیحات اربعه را یک مرتبه بگوید.
[آیت الله میرزا جواد تبریزی] در تنگی وقت باید تسبیحات اربعه را یک مرتبه بگوید.
[آیت الله خوئی] در تنگی وقت باید تسبیحات اربعه را یک مرتبه بگوید.
[امام خمینی] در تنگی وقت باید تسبیحات اربعه را یک مرتبه بگوید.
[آیت الله بهجت] در تنگی وقت باید تسبیحات اربعه را یک مرتبه بگوید.
[آیت الله صافی گلپایگانی] . در تنگی وقت باید تسبیحات اربعه را یک مرتبه بگوید و در وسعت وقت یک مرتبه کافی است، لکن سزاوار است ترک نشود سه مرتبه مگر در ضرورت.
تسبیحات اربعه
به ذکر: «سبحان اللّه و الحمد للّه و لا اله الّا و اللّه اکبر»، تسبیحات اربع گفته می شود.
تنگی وقت
عدم گنجایش زمان برای بهجا آوردن عبادت دارای وقت مشخص با اجزاء و شرایط آن راتنگی وقت گویند و از آن در بابهایی نظیر طهارت، صلات و حج سخن رفته است.
وقت
آن (دم- وقت)، یکی از مباحث فلسفه میباشد.
×
ارسال نظر
نام و نام خانوادگی
عنوان
*
متن
*