این نوع عملیات ها که از آن به انتحاری و استشهادی تعبیر می شود به خودی خود در فرهنگ تشیع وارد نشده و جایز نمی باشد. اما اگر در مواردی که اسلام عزیز را خطرات بسیار مهمی تهدید کند و همه راه ها برای زدودن این تهدیدات به بن بست برسد، به طوری که حفظ اسلام در گروی این عمل باشد، و با انجام آن افراد بی گناه به خاک و خون کشیده نشوند، به طور واجب کفائی و با اجازه حاکم شرع می تواند جایز باشد.[1] [1] به استفتاءات ذیل در این باره توجه کنید: دفتر حضرت آیت الله العظمی خامنه ای (مد ظله العالی): جایز نیست. دفتر حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی): حضرت آیت الله العظمی سیستانی چنین حکمی تا به حال صادر نفرموده اند و در فرهنگ شیعه وجود ندارد. دفتر حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی): اگر دفع خطر از اسلام متوقف به عمل استشهادی باشد به طور کفانی واجب است. ولی عنوان شهید بر حسب روایات اعم از شهیدی است که نیاز به غسل و کفن ندارد. دفتر حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی): عملیات انتحاری جایز نیست مگر در جائی که خطر متوجه اسلام باشد و راهی برای دفع خطر جز عملیات شهادت طلبانه وجود نداشته باشد و آن هم باید با اجازه حاکم شرع باشد.
آیا عملیات انتحاری از نظر شیعه موردی دارد و کسی که این عمل را انجام می دهد شهید حساب می شود؟
این نوع عملیات ها که از آن به انتحاری و استشهادی تعبیر می شود به خودی خود در فرهنگ تشیع وارد نشده و جایز نمی باشد. اما اگر در مواردی که اسلام عزیز را خطرات بسیار مهمی تهدید کند و همه راه ها برای زدودن این تهدیدات به بن بست برسد، به طوری که حفظ اسلام در گروی این عمل باشد، و با انجام آن افراد بی گناه به خاک و خون کشیده نشوند، به طور واجب کفائی و با اجازه حاکم شرع می تواند جایز باشد.[1]
[1] به استفتاءات ذیل در این باره توجه کنید: دفتر حضرت آیت الله العظمی خامنه ای (مد ظله العالی): جایز نیست. دفتر حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی): حضرت آیت الله العظمی سیستانی چنین حکمی تا به حال صادر نفرموده اند و در فرهنگ شیعه وجود ندارد. دفتر حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی): اگر دفع خطر از اسلام متوقف به عمل استشهادی باشد به طور کفانی واجب است. ولی عنوان شهید بر حسب روایات اعم از شهیدی است که نیاز به غسل و کفن ندارد. دفتر حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی): عملیات انتحاری جایز نیست مگر در جائی که خطر متوجه اسلام باشد و راهی برای دفع خطر جز عملیات شهادت طلبانه وجود نداشته باشد و آن هم باید با اجازه حاکم شرع باشد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] آیا عملیات انتحاری از نظر شیعه موردی دارد و کسی که این عمل را انجام می دهد شهید حساب می شود؟
- [سایر] فرق عملیاتهای استشهادی شیعیان با عملیاتهای انتحاری وهابیون چیست؟
- [سایر] وهابیون تکفیری که به قول خودشان برای رضای خداوند عملیات انتحاری انجام میدهند آیا در قیامت با توجه به هدف آنها که جلب رضای خداوند بوده, آیا خداوند آنها را معذب میکند؟
- [آیت الله سبحانی] در چه موردی شهادت صبی ممیّز مورد پذیرش است؟
- [سایر] آیا عملیات استشهادی فلسطینیان، از نظر اسلام و حقوق بشر مشروع است؟
- [سایر] شهادتین دو شهادت است! آیا عمل شیعه در لزوم شهادت به ولایت، بدعت نیست؟
- [سایر] چه افرادی شهید به حساب می آیند؟
- [سایر] بنده هر چه گشتم و گشتم تا در رابطه با شهادت حضرت فاطمه در منابع شیعه حدیث صحیح السندی پیدا کنم دچار مشکل شدم. بیشتر روایات یا از کتاب سلیم بن قیس است که نزد علما مشکوک است و یا از بحار الانوار است. تنها موردی که یافتم از کتاب کافی بود که امام کاظم فرمودند: ان فاطمه صدیقة الشهیدة. که در قرآن نیز برای پیامبر واژه شهید بکار رفته است. آیا در این باره می توانید با احادیث معتبر شیعی بنده را قانع فرمایید که حضرت فاطمه به شهادت رسیده اند؟
- [سایر] کدامین علمای معروف شیعه را اهل سنت به شهادت رسانیده؟
- [سایر] روز قیامت چطور شهدا و امامان(علیهم السلام) را بشناسیم؟
- [آیت الله سبحانی] هرگاه بر اثر شیاع یا شهادت دو عادل یا یک عادل، ثابت شود که نقطه مورد نظر مسجد است، اعتکاف در آن جایز است.
- [آیت الله وحید خراسانی] در مساله گذشت که دادن جنس دیگر غیر از پول رایج عوض خمس بنابر احتیاط واجب جایز نیست مگر با اذن حاکم شرع و در صورت جواز مانند موردی که حاکم شرع اذن بدهد جایز نیست جنسی را به زیادتر از قیمت واقعی حساب کند و بابت خمس بدهد هر چند مستحق به ان قیمت راضی شده باشد
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر برای حرم یکی از امامان یا امامزادگان نذر کند و مصرف معینی را در نظر نگرفته باشد باید ان را در تعمیر و روشنایی و فرش حرم و مانند اینها مصرف کند
- [آیت الله مکارم شیرازی] کسی که از وطنش صرف نظر کرده و می خواهد وطن دیگری برای خود انتخاب کند باید در مسافرت نماز را شکسته بخواند، مگر آن که سفرش طولانی شود و جزء افراد خانه بدوش حساب شود.
- [آیت الله اردبیلی] ملاک در بلند و آهسته بودن صدا، تشخیص عرف است؛ بنابر این اگر صدا به اندازهای آهسته باشد که تنها خود او بشنود و به نظر مردم بلند به حساب نیاید هر چند جوهره داشته باشد کافی نیست.
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر در یک زمین جو وگندم وچیزی مثل برنج ولوبیا که زکاْ آن واجب نیست بکارد، چنانچه مقصودش زراعت کردن چیزی بوده که زکاْ ندارد و بعداً چیزی را که زکاْ دارد زراعت کرده، نباید مخارج را از یکی حساب کند بلکه نسبت در نظر گرفته شود و همچنین است اگر مقصودش زراعت کردن چیزی بوده که زکاْ دارد و بعداً چیزی را که زکاْ ندارد زراعت کرده، میتواند تمام مخارج را به نسبت حساب نماید و از حاصل کم کند.
- [آیت الله اردبیلی] در وحدت یا تعدّد محل، نظر عرف تعیین کننده است؛ پس اگر در یک شهر قصد ده روز کند، رفت و آمد او به محلّههای آن شهر مانعی ندارد، هر چند آن شهر بزرگ باشد، مگر آن که محلّههای آن شهر به گونهای از یکدیگر دور و جدا باشند که چند محل حساب شوند و شخصی را که از یک محلّه به محلّه دیگر رفته، مسافر حساب کنند.
- [آیت الله سیستانی] اگر بخواهند بنا و درخت و مانند آن را قیمت نمایند ، باید همانطور که نزد کارشناسان قیمت گذاری معمول است آنها را بدون در نظر گرفتن خصوصیت زمینی که در آن هستند حساب کنند چقدر ارزش دارند ، نه اینکه آنها را کنده شده از زمین فرض نمایند و قیمت گذارند ، یا اینکه قیمت آنها را در حالی که بدون اجاره در همین زمین باقی بمانند حساب کنند .
- [آیت الله شبیری زنجانی] أَشْهَدُ أَنَّ عَلیّاً وَلِیُّ اللَّه) جزء اذان و اقامه نیست؛ البته ولایت امیر المؤمنین و ائمه معصومین علیهمالسلام از ارکان ایمان است و اسلام بدون آن ظاهری بیش نیست و قالبی از معنی تهیست و خوب است که پس از (أَشْهَدُ أَنَّ مُحَمَّداً رَسُولُ اللَّه)، به قصد تیمن و تبرّک، شهادت به ولایت و امامت بلافصل حضرت امیر المؤمنین و سایر معصومین علیهمالسلام به گونهای که عرفاً از اجزاء اذان و اقامه به حساب نیاید؛ ذکر گردد.
- [آیت الله اردبیلی] اگر شخصی بداند که بدن یا لباس مسلمانی یا چیز دیگری مانند ظرف و فرش که در اختیار آن مسلمان است نجس شده و سپس آن مسلمان غایب گردد و آن شخص احتمال بدهد که او آن چیز را آب کشیده، آن چیز برای آن شخص پاک است؛ ولی احتیاط واجب این است که چهار شرط ذیل نیز مراعات شود: اول: آن که آن مسلمان بداند که آن چیز با چیزی که در نظر آن شخص نجس است، برخورد کرده است. دوم: آن که آن مسلمان نیز آن چیز را نجس بداند. سوم: آن که آن مسلمان آن چیز را در موردی که طهارت شرط آن است به کار ببرد، مثل این که با آن لباس نماز بخواند و یا در آن ظرف غذا بخورد. چهارم: آن که آن مسلمان بداند موردی که آن چیز را در آن به کار میبرد، مشروط به طهارت آن چیز است، مثلاً بداند که نماز را باید در لباس پاک بخواند.