طارق از ماده "طرق" (بر وزن برق) به معنای کوبیدن است، و راه را از این جهت "طریق" گویند که با پای رهروان کوبیده میشود، و "مطرقه" به معنای پتک و چکش است که برای کوبیدن فلزات و مانند آن به کار میرود. از آن جا که درهای خانهها را به هنگام شب میبندند، و کسی شب وارد میشود ناچار است در را بکوبد، به اشخاصی که در شب وارد میشوند "طارق" می گویند. قرآن خود در این جا "طارق" را تفسیر کرده، میگوید: "این مسافر شبانه، همان ستاره درخشانی است که بر آسمان ظاهر میشود و به قدری بلند است که گویی میخواهد سقف آسمان را سوراخ کند، و نورش به قدری خیره کننده است که تاریکی ها را میشکافد و به درون چشم آدمی نفوذ میکند. (توجه داشته باشید که "ثاقب" از ماده "ثقب" به معنای سوراخ کردن است). در این که آیا منظور ستاره معینی است مانند "ستاره ثریا" (از نظر بلندی و دوری در آسمان)، یا ستاره زحل، یا زهره یا شُهب (از نظر روشنایی خیره کننده)، یا اشاره به همه ستارگان آسمان است؟ تفسیرهای متعددی در این جا گفته شده، ولی با توجه به این که در آیات بعد آن را به "نجم ثاقب" (ستاره نفوذ کننده) تفسیر کرده است، معلوم میشود منظور هر ستارهای نیست، بلکه ستارگان درخشانی است که نور آنها پردههای ظلمت را میشکافد و در چشم آدمی نفوذ میکند. در بعضی از روایات "النَّجْمُ الثَّاقِبُ" به ستاره "زحل" تفسیر شده است که از سیارات منظومه شمسی و بسیار پرفروغ و نورانی است.[1] .[1] مکارم، ناصر، تفسیر نمونه، ج 26، ص 360-361.
طارق از ماده "طرق" (بر وزن برق) به معنای کوبیدن است، و راه را از این جهت "طریق" گویند که با پای رهروان کوبیده میشود، و "مطرقه" به معنای پتک و چکش است که برای کوبیدن فلزات و مانند آن به کار میرود. از آن جا که درهای خانهها را به هنگام شب میبندند، و کسی شب وارد میشود ناچار است در را بکوبد، به اشخاصی که در شب وارد میشوند "طارق" می گویند. قرآن خود در این جا "طارق" را تفسیر کرده، میگوید: "این مسافر شبانه، همان ستاره درخشانی است که بر آسمان ظاهر میشود و به قدری بلند است که گویی میخواهد سقف آسمان را سوراخ کند، و نورش به قدری خیره کننده است که تاریکی ها را میشکافد و به درون چشم آدمی نفوذ میکند. (توجه داشته باشید که "ثاقب" از ماده "ثقب" به معنای سوراخ کردن است). در این که آیا منظور ستاره معینی است مانند "ستاره ثریا" (از نظر بلندی و دوری در آسمان)، یا ستاره زحل، یا زهره یا شُهب (از نظر روشنایی خیره کننده)، یا اشاره به همه ستارگان آسمان است؟ تفسیرهای متعددی در این جا گفته شده، ولی با توجه به این که در آیات بعد آن را به "نجم ثاقب" (ستاره نفوذ کننده) تفسیر کرده است، معلوم میشود منظور هر ستارهای نیست، بلکه ستارگان درخشانی است که نور آنها پردههای ظلمت را میشکافد و در چشم آدمی نفوذ میکند. در بعضی از روایات "النَّجْمُ الثَّاقِبُ" به ستاره "زحل" تفسیر شده است که از سیارات منظومه شمسی و بسیار پرفروغ و نورانی است.[1]
.[1] مکارم، ناصر، تفسیر نمونه، ج 26، ص 360-361.
- [سایر] منظور از (قول فصل) در سوره مبارکه طارق چیست؟
- [سایر] معرفی اجمالی از سوره طارق ارایه نمایید.
- [سایر] آیه 78 سوره مبارکه نحل را خیلی ساده توضیح دهید.
- [سایر] فهم توصیف (قرآن مبین)در سوره مبارکه حجر چگونه است؟
- [سایر] منظور از عبارت (کَثیرٍ) در آیه 70 سوره مبارکه اسراء چیست؟
- [سایر] در آیه 124 سوره مبارکه بقره چه نکات بلاغی به کار رفته است؟
- [سایر] معنای "کورت" و "انکدرت" ستارگان در سوره مبارکه تکویر چیست؟
- [سایر] با نظر به آیه 29 سوره مبارکه لقمان، آیا خورشید و ماه مانند زمین حرکت دارند؟
- [سایر] در سوره مبارکه تکویر منظور از واژه های "کورت" و "انکدرت" درباره ستارگان چیست؟
- [سایر] سلام؛ آیه 40 سوره مبارکه نبأ به کدام یک از نامهای قیامت اشاره دارد؟
- [آیت الله وحید خراسانی] مستحب است که بر بالین محتضر سوره مبارکه یس و صافات و احزاب و ایه الکرسی و ایه پنجاه و چهارم از سوره اعراف و سه ایه اخر سوره بقره بلکه هر چه از قران ممکن است بخوانند
- [آیت الله نوری همدانی] مستحب است برای راحت شدن محتضر بر بالین او سوره مبارکة یس و الصافات و آیه الکرسی و آیه پنجاه و چهارم ازو سورة اعراف و سه آیه آخر سوره بقره بلکه هر چه ازو قرآن ممکن بخوانند .
- [آیت الله وحید خراسانی] مستحب است که بر بالین محتضر سوره مبارکه یس و صافات و احزاب و ایه الکرسی و ایه پنجاه و چهارم از سوره اعراف و سه ایه اخر سوره بقره بلکه هر چه از قران ممکن است بخوانند
- [آیت الله مکارم شیرازی] شایسته است برای راحت شدن محتضر بر بالین او سوره مبارکه (یس) و (صافات) و (احزاب) و (آیة الکرسی) و هرچه از قرآن ممکن است بخوانند.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] مستحب است برای راحت شدن محتضر؛ بر بالین او سوره مبارکه یس و صافات و احزاب و آیه الکرسی و آیه پنجاه و چهارم از سوره اعراف و سه آیه آخر سوره بقره را بلکه هرچه از قرآن ممکن است بخوانند.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] مستحب است برای راحت شدن محتضر بر بالین او سوره مبارکه یس، و الصافات و احزاب و آیة الکرسی و آیه پنجاه و چهارم از سوره اعراف یعنی آیه اِنَّ رَبَّکُمُ اللهُ الَّذی خَلَقَ السَّماواتِ... و سه آیه آخر سوره بقره بلکه هرچه از قرآن ممکن است بخوانند.
- [آیت الله خوئی] مستحب است برای راحتشدن محتضر بر بالین او سورة مبارکه" یس" و" الصافات" و" احزاب" و" آیة الکرسی" و آیة پنجاه و چهارم از سورة اعراف و سه آیة آخر سوره بقره را، بلکه هر چه از قرآن ممکن است بخوانند.
- [آیت الله مظاهری] مستحب است برای راحت شدن محتضر بر بالین او سوره مبارکه یس و الصافات و احزاب و آیة الکرسی و آیه پنجاه و چهارم از سوره اعراف و سه آیه آخر سوره بقره بلکه هر چه از قرآن ممکن است بخوانند.
- [آیت الله سبحانی] مستحب است برای راحت شدن محتضر بر بالین او سوره مبارکه یس و الصافات و احزاب و آیة الکرسی و آیه پنجاه و چهارم از سوره اعراف (إنَّ ربَّکُمُ اللهُ الّذی خَلَقَ السموات و الارض) تا آخر، و سه آیه آخر سوره بقره بلکه هرچه از قرآن ممکن است بخوانند.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . مستحب است برای راحت شدن محتضر بر بالین او، سوره مبارکه یس و الصافات و احزاب و آیة الکرسی و آیه پنجاه و چهارم از سوره اعراف و سه آیه آخر سوره بقره، بلکه هر چه از قرآن ممکن است بخوانند.