لیلة الهریر (شب هیاهو و پُر غوغا و سخت) شبی بود که در جنگ صفین، لشکر امام علی(ع) و معاویه در آن شب با یکدیگر به نبرد پرداختند و عده ای بسیاری از دو سپاه کشته شدند. در آن شب جز صدای چکاچک شمشیر و به هم خوردن آهن که در دل جنگ جویان، هول ‏انگیزتر از بانگ رعد و برق و فرو ریختن هراس ‏آور کوه ها بود، صدایی به گوش نمی رسید، و جنگ جویان از سختی جنگ کم طاقت شده بودند.[1] علت نامگذاری این شب به «هریر» نیز از این جهت است، همان طور که «هریر» در لغت به ناله خفیف سگ (زوزه) در شب های سرد زمستانی به جهت کم طاقتی او در تحمل سرما گفته می شود.[2] همچنین علامه مجلسی(ره) در علت نام گذاری این شب به لیلة الهریر می گوید: این شب به خاطر سر و صدای زیاد مردان جنگی به این نام شهرت یافته است و همچنین گفته اند: انتخاب این نام برای آن شب، به خاطر، در فشار قرار گرفتن معاویه و ترسیدن او از شدت درگیری و پیروزی سپاه عراق بوده است؛ زیرا هریر عبارت از ناله سگ در سرمای سخت است. [3] [1] . ر.ک: منقری، نصر بن مزاحم، وقعة صفین‏، ص 475، مکتبة آیة الله المرعشی النجفی، قم، چاپ دوم، 1404ق؛ سبط بن جوزی‏، تذکرة الخواص‏، ص 92، منشورات الشریف الرضی‏، قم، چاپ اول، 1418ق؛ محدث اربلی، کشف الغمة فی معرفة الأئمة، منشورات الشریف الرضی‏، قم، چاپ اول، 1421ق. [2] . «و هَرِیرُ الکلب: صوته دون نباحه من قلة صبره علی البرد. و لیلة الْهَرِیرِ هی وقعة کانت بین علی(ع) و معاویة بظهر الکوفة»؛ طریحی، فخر الدین بن محمد، مجمع البحرین، محقق و مصحح: حسینی اشکوری، احمد، ج 3، ص 518، مرتضوی، تهران، چاپ سوم، 1375ش. [3] . مجلسی، محمد باقر بن محمد تقی، مرآة العقول فی شرح أخبار آل الرسول، محقق و مصحح: رسولی محلاتی، هاشم،‏ ج 15، ص 427، دار الکتب الإسلامیة، تهران، چاپ 1404ق‏.
لیلة الهریر به چه شبی می گویند؟
لیلة الهریر (شب هیاهو و پُر غوغا و سخت) شبی بود که در جنگ صفین، لشکر امام علی(ع) و معاویه در آن شب با یکدیگر به نبرد پرداختند و عده ای بسیاری از دو سپاه کشته شدند. در آن شب جز صدای چکاچک شمشیر و به هم خوردن آهن که در دل جنگ جویان، هول انگیزتر از بانگ رعد و برق و فرو ریختن هراس آور کوه ها بود، صدایی به گوش نمی رسید، و جنگ جویان از سختی جنگ کم طاقت شده بودند.[1] علت نامگذاری این شب به «هریر» نیز از این جهت است، همان طور که «هریر» در لغت به ناله خفیف سگ (زوزه) در شب های سرد زمستانی به جهت کم طاقتی او در تحمل سرما گفته می شود.[2] همچنین علامه مجلسی(ره) در علت نام گذاری این شب به لیلة الهریر می گوید: این شب به خاطر سر و صدای زیاد مردان جنگی به این نام شهرت یافته است و همچنین گفته اند: انتخاب این نام برای آن شب، به خاطر، در فشار قرار گرفتن معاویه و ترسیدن او از شدت درگیری و پیروزی سپاه عراق بوده است؛ زیرا هریر عبارت از ناله سگ در سرمای سخت است. [3] [1] . ر.ک: منقری، نصر بن مزاحم، وقعة صفین، ص 475، مکتبة آیة الله المرعشی النجفی، قم، چاپ دوم، 1404ق؛ سبط بن جوزی، تذکرة الخواص، ص 92، منشورات الشریف الرضی، قم، چاپ اول، 1418ق؛ محدث اربلی، کشف الغمة فی معرفة الأئمة، منشورات الشریف الرضی، قم، چاپ اول، 1421ق. [2] . «و هَرِیرُ الکلب: صوته دون نباحه من قلة صبره علی البرد. و لیلة الْهَرِیرِ هی وقعة کانت بین علی(ع) و معاویة بظهر الکوفة»؛ طریحی، فخر الدین بن محمد، مجمع البحرین، محقق و مصحح: حسینی اشکوری، احمد، ج 3، ص 518، مرتضوی، تهران، چاپ سوم، 1375ش. [3] . مجلسی، محمد باقر بن محمد تقی، مرآة العقول فی شرح أخبار آل الرسول، محقق و مصحح: رسولی محلاتی، هاشم، ج 15، ص 427، دار الکتب الإسلامیة، تهران، چاپ 1404ق.
- [سایر] لیلة الرغائب چه شبی است و چه اعمالی دارد ؟
- [سایر] معنای (لیلة الجهنی) چیست؟
- [سایر] معنای «لیلة الجهنی» چیست؟
- [سایر] خواندن نماز لیلة الخمیس چگونه است؟ آیا حقیقت دارد؟
- [سایر] توضیح این حدیث چیست؟ (إِنَّ أَبْوَابَ السَّمَاءِ تُفَتَّحُ فِی أَوَّلِ لَیْلَةٍ مِنْ شَهْرِ رَمَضَانَ وَ لَا تُغْلَقُ إِلَی آخِرِ لَیْلَةٍ مِنْهُ).
- [سایر] زفاف یعنی چه؟ و شب زفاف چه شبی است؟
- [سایر] شب قدر در نزد اهل سنت چه شبی است؟
- [سایر] آیا نماز لیلة الرغائب دارای سند است و بر فرض پذیرش آیا باید بین مغرب و عشا خوانده شود؟
- [سایر] کسی که گناهان زیادی را مرتکب شده، چگونه با انجام نماز لیلة الرغائب در ماه رجب آن همه ثواب برای او قرار داده می شود؟
- [آیت الله وحید خراسانی] هل یجوز لذوی الاعذار من النساء والصبیان کالشیوخ والمرضی الوقوف فی المزدلفه اول لیله العید ساعه مثلا ثم الافاضه بعدها الی منی
- [آیت الله علوی گرگانی] خانهای را که غریب وزوّار در آن منزل میکنند ومعلوم نیست چقدر در آن میمانند، اگر قرار بگذارند که مثلاً شبی یک تومان بدهند وصاحب خانه راضی شود، استفاده از آن خانه اشکال ندارد، ولی چون مدّت اجاره را معلوم نکردهاند او را اجاره نمیگویند ولذا صاحبخانه هر وقت بخواهد میتواند آنان را بیرون کند.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] روزه زن مستحاضه ای که غسل بر او واجب می باشد در صورتی صحیح است که در روز غسلهایی را که برای نمازهای روزش واجب است انجام دهد، و بنابر احتیاط غسل نماز مغرب و عشای شبی که می خواهد فردای آن را روزه بگیرد را بجا آورد.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . خانهای را که غربا و زوار در آن منزل میکنند، و معلوم نیست چقدر در آن میمانند، اگر قرار بگذارند که مثلاً شبی یک تومان بدهند و صاحب خانه راضی شود، استفاده از آن خانه اشکال ندارد، ولی چون مدت اجاره را معلوم نکردهاند، اجاره صحیح نیست، و صاحبخانه هر وقت بخواهد میتواند آنان را بیرون کند.
- [آیت الله مظاهری] خانهای را که غریب و زوّار در آن منزل میکنند و معلوم نیست چقدر در آن میمانند، اگر قرار بگذارند که مثلاً شبی یک تومان بدهند و صاحب خانه راضی شود، استفاده از آن خانه اشکال ندارد و اجاره هم صحیح است.
- [آیت الله سیستانی] بنابر مشهور روزه زن مستحاضه کثیره ، در صورتی صحیح است که غسل نماز مغرب و عشای شبی که میخواهد فردای آن را روزه بگیرد بجا آورد ، و نیز در روز غسلهائی را که برای نمازهای روز واجب است انجام دهد ، ولی بعید نیست که در صحت روزهاش غسل شرط نباشد ، همچنان که بنابر اقوی در مستحاضه متوسطه شرط نیست .
- [آیت الله اردبیلی] اتاقی که مسافران و زوّار در آن منزل میکنند و معلوم نیست چه مدّت در آن میمانند، ظاهرا حکم اجاره را ندارد، بلکه استفاده از آن جایز است، بنابر این اگر قرار بگذارند که مثلاً شبی هزار تومان بدهند و صاحب اتاق هم راضی شود، استفاده از آن اتاق اشکال ندارد و صاحب اتاق هر وقت بخواهد میتواند آنان را بیرون کند.
- [آیت الله وحید خراسانی] روزه زن مستحاضه کثیره در صورتی صحیح است که غسل هایی را که برای نمازهای روز واجب است انجام دهد و همچنین بنابر احتیاط واجب غسل نماز مغرب و عشاء شبی که می خواهد فردای ان را روزه بگیرد به جا اورد
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] بنا بر احتیاط روزه زن مستحاضه کثیره؛ در صورتی صحیح است که غسل نماز مغرب و عشای شبی که می خواهد فردای آن را روزه بگیرد به جا آورد. و نیز در روز غسلهائی را که برای نمازهای روز واجب است انجام دهد؛ ولی اگر مستحاضه متوسطه باشد بعید نیست که در صحت روزه اش غسل شرط نباشد.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] خانه ای را که مسافرین و زوّار در آن منزل می کنند و معلوم نیست چقدر در آن می مانند اگر قرار بگذارند که مثلا شبی صد تومان بدهند و صاحب خانه راضی شود استفاده از آن خانه اشکال ندارد و اجاره صحیح است و صاحب خانه نمی تواند آنها را بیرون نماید مگر این که فرد بخواهد بیش از حد متعارف بماند.
- [آیت الله بروجردی] خانهای را که غریب و زوّار در آن منزل میکنند و معلوم نیست چقدر در آن میمانند، اگر قرار بگذارند که مثلاً شبی یک تومان بدهند و صاحب خانه راضی شود، استفادهی از آن خانه اشکال ندارد، ولی چون مدت اجاره را معلوم نکردهاند، اجاره صحیح نیست و صاحب خانه هر وقت بخواهد میتواند آنان را بیرون کند.