در فرهنگ دینی به اولین شب جمعه ماه رجب لیلة الرغائب می گویند. در میان فارسی زبانان از این شب به ( شب آرزوها ) هم یاد می شود ، یعنی انسان با دعا و مناجات به آرزوها و حاجات خود می رسد . در این شب فرشتگان الهی بر زمین نزول می کنند. برای این شب عملی از رسول خدا (صلی الله علیه و آله) ذکر شده است که فضیلت بسیاری دارد و بدین قرار است: در صورت امکان و بلامانع بودن روزه گرفته شود. چون شب جمعه شد؛ ما بین نماز مغرب و عشاءدوازده رکعت نماز اقامه شود که هر دو رکعت به یک سلام ختم می شود و درهر رکعت یک مرتبه سوره حمد، سه مرتبه سوره قدر، دوازده مرتبه سوره توحید خوانده شود. . و چون دوازده رکعت به اتمام رسید،هفتاد بار ذکر" اللهم صل علی محمد النبی الامی و علی آله"گفته شود. . پس از آن در سجده هفتاد بار ذکر" سبوح قدوس رب الملائکة والروح" گفته شود. . پس از سر برداشتن از سجده، هفتاد بار ذکر" رب اغفر وارحم و تجاوز عما تعلم انک انت العلی الاعظم" گفته شود. . در اینجا می توان حاجت خود را از خدای متعال درخواست نمود. البته بالاتر از همه دعاها ، دعا برای فرج و ظهور حضرت قائم (عج) هست . ان شاء الله به استجابت می رسد. . پیامبراکرم صلوات الله علیه در فضیلت این نماز می فرماید: . کسی که این نماز را بخواند، شب اول قبرش خدای متعال ثواب این نماز را با زیباترین صورت و با روی گشاده و درخشان و با زبان فصیح به سویش می فرستد. پس او به آن فرد می گوید: ای حبیب من، بشارت بر تو باد که از هر شدت و سختی نجات یافتی. . میّت می پرسد تو کیستی؟ به خدا سوگند که من صورتی زیباتر از تو ندیده ام و کلامی شیرین تر از کلام تو نشنیده ام و بویی، بهتر از بوی تو نبوئیده ام. . آن زیباروی پاسخ می دهد: من ثواب آن نمازی هستم که در فلان شب از فلان ماه از فلان سال به جا آوردی. امشب به نزد تو آمده ام تا حق تو را ادا کنم و مونس تنهایی تو باشم و وحشت را از تو بردارم و چون در صور دمیده شود و قیامت بر پا شود، من سایه بر سر تو خواهم افکند.
لیلة الرغائب چه شبی است و چه اعمالی دارد ؟
در فرهنگ دینی به اولین شب جمعه ماه رجب لیلة الرغائب می گویند. در میان فارسی زبانان از این شب به ( شب آرزوها ) هم یاد می شود ، یعنی انسان با دعا و مناجات به آرزوها و حاجات خود می رسد . در این شب فرشتگان الهی بر زمین نزول می کنند.
برای این شب عملی از رسول خدا (صلی الله علیه و آله) ذکر شده است که فضیلت بسیاری دارد و بدین قرار است:
در صورت امکان و بلامانع بودن روزه گرفته شود.
چون شب جمعه شد؛ ما بین نماز مغرب و عشاءدوازده رکعت نماز اقامه شود که هر دو رکعت به یک سلام ختم می شود و درهر رکعت یک مرتبه سوره حمد، سه مرتبه سوره قدر، دوازده مرتبه سوره توحید خوانده شود.
.
و چون دوازده رکعت به اتمام رسید،هفتاد بار ذکر" اللهم صل علی محمد النبی الامی و علی آله"گفته شود.
.
پس از آن در سجده هفتاد بار ذکر" سبوح قدوس رب الملائکة والروح" گفته شود.
.
پس از سر برداشتن از سجده، هفتاد بار ذکر" رب اغفر وارحم و تجاوز عما تعلم انک انت العلی الاعظم" گفته شود.
.
در اینجا می توان حاجت خود را از خدای متعال درخواست نمود. البته بالاتر از همه دعاها ، دعا برای فرج و ظهور حضرت قائم (عج) هست .
ان شاء الله به استجابت می رسد.
.
پیامبراکرم صلوات الله علیه در فضیلت این نماز می فرماید:
.
کسی که این نماز را بخواند، شب اول قبرش خدای متعال ثواب این نماز را با زیباترین صورت و با روی گشاده و درخشان و با زبان فصیح به سویش می فرستد. پس او به آن فرد می گوید: ای حبیب من، بشارت بر تو باد که از هر شدت و سختی نجات یافتی.
.
میّت می پرسد تو کیستی؟ به خدا سوگند که من صورتی زیباتر از تو ندیده ام و کلامی شیرین تر از کلام تو نشنیده ام و بویی، بهتر از بوی تو نبوئیده ام.
.
آن زیباروی پاسخ می دهد: من ثواب آن نمازی هستم که در فلان شب از فلان ماه از فلان سال به جا آوردی. امشب به نزد تو آمده ام تا حق تو را ادا کنم و مونس تنهایی تو باشم و وحشت را از تو بردارم و چون در صور دمیده شود و قیامت بر پا شود، من سایه بر سر تو خواهم افکند.
- [سایر] آیا نماز لیلة الرغائب دارای سند است و بر فرض پذیرش آیا باید بین مغرب و عشا خوانده شود؟
- [سایر] کسی که گناهان زیادی را مرتکب شده، چگونه با انجام نماز لیلة الرغائب در ماه رجب آن همه ثواب برای او قرار داده می شود؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] مامدی صحة استحبابیة صلاة الرغائب الواردة فی مفاتیح الجنان فی اول لیلة جمعة من شهر رجب و استحباب الصیام قبله و هو فی یوم الخمیس قبل الصلاة؟
- [سایر] معنای (لیلة الجهنی) چیست؟
- [سایر] معنای «لیلة الجهنی» چیست؟
- [سایر] خواندن نماز لیلة الخمیس چگونه است؟ آیا حقیقت دارد؟
- [سایر] توضیح این حدیث چیست؟ (إِنَّ أَبْوَابَ السَّمَاءِ تُفَتَّحُ فِی أَوَّلِ لَیْلَةٍ مِنْ شَهْرِ رَمَضَانَ وَ لَا تُغْلَقُ إِلَی آخِرِ لَیْلَةٍ مِنْهُ).
- [سایر] سلام و خدا قوت. این یادداشت زیباتون مثل نسیم خوش رجب دل ها رو نوازش میده. راستی لطفا لیله الرغائب بین همه دعاهای خوبتون برای فرج آقا و عاقبت به خیری همه از جمله جوونا دعاکنید. یه خواهش ؛ ظاهرا داره تغییراتی توی زندگیم ایجاد میشه ازتون خواهش می کنم دعا کنید تا هر آنچه خیر و صلاح من و البته طرف مقابلم هست پیش بیاد. موفق باشید و همچنان بنده خدا التماس دعای مخصوص مخصوص مخصوص
- [سایر] لیلة الهریر به چه شبی می گویند؟
- [سایر] زفاف یعنی چه؟ و شب زفاف چه شبی است؟
- [آیت الله اردبیلی] وظیفه نفساء در امور واجب و حرام مانند حائض است؛ همچنین اعمالی که برای حائض مستحب و مکروه است، برای نفساء نیز مستحب و مکروه میباشد.
- [آیت الله سبحانی] زن مستحاضه باید روزه ماه رمضان را بگیرد و در صورتی روزه او درست است که غسل نماز مغرب و عشای شبی که می خواهد فردای آن روز روزه بگیرد، بجا آورد و همچنین غسل، روزی که روزه است.
- [آیت الله اردبیلی] نماز آیات بر مستحاضه واجب است و بنابر احتیاط واجب باید برای نماز آیات نیز اعمالی را که برای نمازهای واجب روزانه گفته شد، انجام دهد و اگر در وقت نماز واجب روزانه، نماز آیات بر مستحاضه واجب شود، گرچه بخواهد هر دو را پشت سر هم بجا آورد، احتیاط واجب آن است که برای نماز آیات نیز تمام اعمالی را که برای نماز روزانه بر او واجب است انجام دهد و هر دو را با یک غسل و وضو بجا نیاورد.
- [آیت الله اردبیلی] اگر کسی که وظیفه او تیمّم است برای کاری تیمّم کند، تا تیمّم و عذر او باقی است، میتواند اعمالی را که باید با وضو یا غسل انجام داد بجا آورد، ولی اگر با داشتن آب برای نماز میّت یا خوابیدن تیمّم کرده باشد، فقط کاری را که برای آن تیمّم نموده میتواند انجام دهد و چنانچه به خاطر تنگی وقت تیمم کرده باشد، به احتیاط واجب نباید سایر اعمالی را که احتیاج به وضو یا غسل دارند انجام دهد.
- [آیت الله اردبیلی] زن مستحاضه احتیاطا باید نماز قضا نخواند تا پاک شود، مگر این که وقت نماز قضا تنگ باشد که در این صورت باید برای هر نماز قضا اعمالی را که برای نماز ادا بر او واجب است انجام دهد.
- [آیت الله اردبیلی] اگر روزهدار سهوا یکی از اعمالی را که روزه را باطل میکنند، انجام دهد و به گمان این که روزهاش باطل شده، دوباره عمدا یکی از آنها را بجا آورد، روزه او باطل میشود.
- [آیت الله اردبیلی] اگر به واسطه ندانستن مسأله، یکی از اعمالی را که روزه را باطل میکنند انجام دهد، چنانچه در آموختن مسأله کوتاهی کرده باشد، روزه او باطل است و اگر کوتاهی نکرده باشد نیز بنابر احتیاط روزهاش باطل است.
- [آیت الله بهجت] در صورتی که زن برای اعمالی غیر از شیر دادن، اجیر غیر شوهر شود، چنانچه این اجیر شدن با حق شوهر منافات داشته باشد، باید با اجازه شوهر باشد.
- [آیت الله علوی گرگانی] خانهای را که غریب وزوّار در آن منزل میکنند ومعلوم نیست چقدر در آن میمانند، اگر قرار بگذارند که مثلاً شبی یک تومان بدهند وصاحب خانه راضی شود، استفاده از آن خانه اشکال ندارد، ولی چون مدّت اجاره را معلوم نکردهاند او را اجاره نمیگویند ولذا صاحبخانه هر وقت بخواهد میتواند آنان را بیرون کند.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] روزه زن مستحاضه ای که غسل بر او واجب می باشد در صورتی صحیح است که در روز غسلهایی را که برای نمازهای روزش واجب است انجام دهد، و بنابر احتیاط غسل نماز مغرب و عشای شبی که می خواهد فردای آن را روزه بگیرد را بجا آورد.