چرا در سیره و روش زندگی پیامبراکرم(ص) و ائمه اطهار(ع) به حسب ظاهر تعارض و تناقض وجود دارد؟
این اختلاف و تعارض ظاهری سیرت، به کمک بیاناتی که از پیشوایان دین رسیده، برای ما روشن می‌کند از نظر اسلام در باب معیشت و لوازم زندگی چیزهایی است که اصول ثابت و تغییر ناپذیر به شمار می‌روند و چیزهایی است که این‌طور نیست. یک اصل ثابت و تغییر ناپذیر این است که یک نفر مسلمان باید زندگی خود را از زندگی عمومی جدا نداند، باید زندگی خود را با زندگی عموم تطبیق دهد. معنی ندارد در حالی که عموم مردم در بدبختی زندگی می‌کنند، عدة دیگر با مستمسک قرار دادن؛ (قُلْ مَنْ حَرَّمَ زینَةَ اللهِ الَّتی اَخْرَجَ لِعِبادِهِ وَالطَّیِّبات مِنَ الرِّزْقِ؛ اعراف/32 در دریای نعمت غوطه‌ور بشوند، هرچند فرض کنیم که از راه حلال به چنگ آورده باشند). اصل ثابت و تغییر ناپذیر دیگری که در همه حال و همة زمانها پسندیده است، زهد به معنی عزت نفس و مناعت طبع و بلند نظری است که انسان در همه حال و همة زمانها خوب است نسبت به امور مادی بی‌اعتنا باشد، دین را به دنیا و فضیلت و اخلاق را به پول و مقام نفروشد، به امور مادی به چشم وسیله نگاه کند نه به چشم هدف و مقصد اما سایر امور که مربوط به توسعه و تضییق و بود نبودِ وسایل زندگی است یک امر ثابت و تغییر ناپذیری نیست. ممکن است در زمانی تکلیف جوری اقتضا کند و در زمانی دیگر جور دیگر، همان‌طوری که رسول خدا و علی مرتضی(ع) طوری زندگی کردند و سایر ائمه(ع) طور دیگر. منبع: مجموعه آثار شهید مطهری ج18 سیری در سیره ائمه اطهار(ع)،شهید مطهری
عنوان سوال:

چرا در سیره و روش زندگی پیامبراکرم(ص) و ائمه اطهار(ع) به حسب ظاهر تعارض و تناقض وجود دارد؟


پاسخ:

این اختلاف و تعارض ظاهری سیرت، به کمک بیاناتی که از پیشوایان دین رسیده، برای ما روشن می‌کند از نظر اسلام در باب معیشت و لوازم زندگی چیزهایی است که اصول ثابت و تغییر ناپذیر به شمار می‌روند و چیزهایی است که این‌طور نیست.
یک اصل ثابت و تغییر ناپذیر این است که یک نفر مسلمان باید زندگی خود را از زندگی عمومی جدا نداند، باید زندگی خود را با زندگی عموم تطبیق دهد. معنی ندارد در حالی که عموم مردم در بدبختی زندگی می‌کنند، عدة دیگر با مستمسک قرار دادن؛ (قُلْ مَنْ حَرَّمَ زینَةَ اللهِ الَّتی اَخْرَجَ لِعِبادِهِ وَالطَّیِّبات مِنَ الرِّزْقِ؛ اعراف/32 در دریای نعمت غوطه‌ور بشوند، هرچند فرض کنیم که از راه حلال به چنگ آورده باشند).
اصل ثابت و تغییر ناپذیر دیگری که در همه حال و همة زمانها پسندیده است، زهد به معنی عزت نفس و مناعت طبع و بلند نظری است که انسان در همه حال و همة زمانها خوب است نسبت به امور مادی بی‌اعتنا باشد، دین را به دنیا و فضیلت و اخلاق را به پول و مقام نفروشد، به امور مادی به چشم وسیله نگاه کند نه به چشم هدف و مقصد اما سایر امور که مربوط به توسعه و تضییق و بود نبودِ وسایل زندگی است یک امر ثابت و تغییر ناپذیری نیست. ممکن است در زمانی تکلیف جوری اقتضا کند و در زمانی دیگر جور دیگر، همان‌طوری که رسول خدا و علی مرتضی(ع) طوری زندگی کردند و سایر ائمه(ع) طور دیگر.
منبع: مجموعه آثار شهید مطهری ج18 سیری در سیره ائمه اطهار(ع)،شهید مطهری





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین