فلسفه گریه و انواع آن: گریه برای خدا و از ترس عقاب الهی و نیز گریه برای اولیای خدا در شمار برترین عبادت‌ها است به ویژه گریستن بر حضرت ابا عبدالله سالار شهیدان (ع)، چنین گریه‌ای فلسفه‌های سازنده و تربیتی چندی دارد از جمله: 1. پالایش و تزکیه روح، و احساس نزدیکی به خدا 2. پیوند عمیق عاطفی میان مردم و الگوهای راستین امت 3. اعلام وفاداری نسبت به رهبران و پیشوایان دینی و مکتب 4. الهام شدن روح انقلابی و ستم ستیزی به مردم 5. زنده نگاه داشتن یاد و خاطره وقایعی چون نهضت شکوهمند حسینی. اینکه اشک و گریه، خود به خود به وجود می‌آید، یا باید با تلقین و برانگیختن احساسات ایجاد شود، مقوله دیگری است. هر مسلمان پاک طینتی، با به یادآوردن مصائب ابا عبدالله (ع) و عظمتی که آن حضرت به وجود آورد، به راستی اشک سوز و گاه شوق می‌ریزد.(1) تأثیرات عزاداری در یک تقسیم بندی می‌توان تأثیرات عزاداری بر معصومین (ع) را در جهات ذیل نام برد: یک. جنبه عاطفی کسی که عزیزی را از دست می‌دهد، ناخودآگاه حزین و غمناک است و نمی‌تواند غمگین نباشد. بر پایی مراسم سوگواری، باعث خالی شدن این غم و غصهّ می‌شود. به علاوه، عزاداری برای بزرگان دین، محبت و رابطة عاطفی مردم با آنان را می‌افزاید. دو. جنبه سیاسی اگر این عزاداری‌ها نبود، قیام خونین و روشنگر سیدالشهدا (ع) به فراموشی سپرده می‌شد و چه بسا اصل قیام و شهادت او نیز تحریفیا حتی انکار می‌شد. در زمان صدر اسلام، شرایط اقتضا نکرد که شیعیان برای حضرت زهرا (س) عزاداری و نوحه‌خوانی کنند و همین باعث شد که برخی از تاریخ‌نویسان غرض‌ورز، اصل شهادت آن حضرت را انکار کنند حتی می‌گویند: (اگر محسن فاطمه شهید شده، پس قبرش کجا است؟) لابد اگر می‌توانستند، می‌گفتند: (اگر پیامبر دختری به نام فاطمه داشته و کشته شده، پس قبرش کجا است؟) سه. جنبه دینی با برپایی مراسم‌های عزاداری و سخنرانی در ماه محرم، مردم بیش از پیش با معارف الهی واخلاق اسلامی آشنا می‌شوند. عاشورا دین ما را حفظ کرده است. چهار. جنبه تربیتی کودکان و نوجوانان از برپایی این مراسم و یادآوری آن واقعة عظیم، دلیری و ایثار و فداکاری را فرا می‌گیرند. البته لقای الهی برای حضرت امام حسین (ع)، زیباترین و باشکوه‌ترین امور است ولی در هنگام مصیبت و حزن و اندوه امامان (ع) از واقعه جانگداز عاشورا، نمی‌توانیم شاد باشیم. قطعاً دشمنان ائمه (ع) در این روز مسرور بوده‌اند. به علاوه نقل حماسة عاشورا، روح ایثار و شجاعت و ایمان را در مسلمانان زنده می‌کند. در نتیجه آنان در مقابل مسائل جهان اسلام، بهتر حساسیت نشان خواهند داد. انقلاب ضدّطاغوتی و ضدّآمریکایی ایران، پیروزی حزب‌الله لبنان بر اسرائیل، مقاومت و دفاع هشت‌سالة ایران در مقابل تهاجم جهانی در قالب جنگ عراق و پیروزی‌های مکررّ لشکر اسلام بر کفر و الحاد جهانی و متأثر از مجالس عزای سیدالشهدا (ع) است. ضمن اینکه اگر آن واقعه به همان شکل نقل نگردد، اندک اندک به فراموشی سپرده خواهد شد و اسلام، پشتوانه‌ای تأثیرگذار با این اهمیت را از دست خواهد داد. البته باید در روضه‌خوانی‌ها از تحریف و عوض نمودن واقعیت خودداری کرد و در کنار نقل حادثه عاشورا، باید به مسائل جهان اسلام در عصر حاضر نیز اهمیت داد و وظیفه مسلمانان در این رابطه را گوشزد کرد. پی‌نوشت‌ (1) برای آگاهی بیشتر ر. ک: مرتضی مطهری، حماسه حسینی‌
فلسفه گریه و انواع آن:
گریه برای خدا و از ترس عقاب الهی و نیز گریه برای اولیای خدا در شمار برترین عبادتها است به ویژه گریستن بر حضرت ابا عبدالله سالار شهیدان (ع)، چنین گریهای فلسفههای سازنده و تربیتی چندی دارد از جمله:
1. پالایش و تزکیه روح، و احساس نزدیکی به خدا
2. پیوند عمیق عاطفی میان مردم و الگوهای راستین امت
3. اعلام وفاداری نسبت به رهبران و پیشوایان دینی و مکتب
4. الهام شدن روح انقلابی و ستم ستیزی به مردم
5. زنده نگاه داشتن یاد و خاطره وقایعی چون نهضت شکوهمند حسینی.
اینکه اشک و گریه، خود به خود به وجود میآید، یا باید با تلقین و برانگیختن احساسات ایجاد شود، مقوله دیگری است. هر مسلمان پاک طینتی، با به یادآوردن مصائب ابا عبدالله (ع) و عظمتی که آن حضرت به وجود آورد، به راستی اشک سوز و گاه شوق میریزد.(1)
تأثیرات عزاداری
در یک تقسیم بندی میتوان تأثیرات عزاداری بر معصومین (ع) را در جهات ذیل نام برد:
یک. جنبه عاطفی
کسی که عزیزی را از دست میدهد، ناخودآگاه حزین و غمناک است و نمیتواند غمگین نباشد. بر پایی مراسم سوگواری، باعث خالی شدن این غم و غصهّ میشود. به علاوه، عزاداری برای بزرگان دین، محبت و رابطة عاطفی مردم با آنان را میافزاید.
دو. جنبه سیاسی
اگر این عزاداریها نبود، قیام خونین و روشنگر سیدالشهدا (ع) به فراموشی سپرده میشد و چه بسا اصل قیام و شهادت او نیز تحریفیا حتی انکار میشد. در زمان صدر اسلام، شرایط اقتضا نکرد که شیعیان برای حضرت زهرا (س) عزاداری و نوحهخوانی کنند و همین باعث شد که برخی از تاریخنویسان غرضورز، اصل شهادت آن حضرت را انکار کنند حتی میگویند: (اگر محسن فاطمه شهید شده، پس قبرش کجا است؟) لابد اگر میتوانستند، میگفتند: (اگر پیامبر دختری به نام فاطمه داشته و کشته شده، پس قبرش کجا است؟)
سه. جنبه دینی
با برپایی مراسمهای عزاداری و سخنرانی در ماه محرم، مردم بیش از پیش با معارف الهی واخلاق اسلامی آشنا میشوند. عاشورا دین ما را حفظ کرده است.
چهار. جنبه تربیتی
کودکان و نوجوانان از برپایی این مراسم و یادآوری آن واقعة عظیم، دلیری و ایثار و فداکاری را فرا میگیرند. البته لقای الهی برای حضرت امام حسین (ع)، زیباترین و باشکوهترین امور است ولی در هنگام مصیبت و حزن و اندوه امامان (ع) از واقعه جانگداز عاشورا، نمیتوانیم شاد باشیم. قطعاً دشمنان ائمه (ع) در این روز مسرور بودهاند.
به علاوه نقل حماسة عاشورا، روح ایثار و شجاعت و ایمان را در مسلمانان زنده میکند. در نتیجه آنان در مقابل مسائل جهان اسلام، بهتر حساسیت نشان خواهند داد. انقلاب ضدّطاغوتی و ضدّآمریکایی ایران، پیروزی حزبالله لبنان بر اسرائیل، مقاومت و دفاع هشتسالة ایران در مقابل تهاجم جهانی در قالب جنگ عراق و پیروزیهای مکررّ لشکر اسلام بر کفر و الحاد جهانی و متأثر از مجالس عزای سیدالشهدا (ع) است. ضمن اینکه اگر آن واقعه به همان شکل نقل نگردد، اندک اندک به فراموشی سپرده خواهد شد و اسلام، پشتوانهای تأثیرگذار با این اهمیت را از دست خواهد داد. البته باید در روضهخوانیها از تحریف و عوض نمودن واقعیت خودداری کرد و در کنار نقل حادثه عاشورا، باید به مسائل جهان اسلام در عصر حاضر نیز اهمیت داد و وظیفه مسلمانان در این رابطه را گوشزد کرد.
پینوشت
(1) برای آگاهی بیشتر ر. ک: مرتضی مطهری، حماسه حسینی
- [سایر] فلسفه رجعت ائمه (ع) چیست؟
- [سایر] آیا پیامبر ص برای امام حسین ع گریه کرده است؟
- [سایر] فلسفه حرمت ازدواج با زنان پیامبر(ص) چیست؟
- [سایر] مقصود از عصمت پیامبر(ص) و ائمه معصومین (ع) چیست؟
- [سایر] فلسفه اینکه مادران ائمه(ع) کنیز هستند چیست و چرا آنها رومی و اروپایی هستند؟
- [سایر] فلسفه زندگی زاهدانه رسول خدا(ص) و علی مرتضی(ع) چیست؟
- [سایر] آیا نماز در بالای سر پیامبر(ص) و ائمه اطهار(ع) باطل است؟
- [سایر] برخورد با توطئه گران در سیره ی پیامبر (ص) و ائمه(ع) چگونه بوده است؟
- [سایر] نمونه هایی از حالت عرفانی پیامبر(ص) و ائمه(ع) را در نماز ذکر کنید ؟
- [سایر] آیا از ائمه ع و پیامبر ص نقلی وجود دارد که نوعی پیشگویی محسوب شود؟
- [آیت الله جوادی آملی] .اقامه نماز در مکان خاص که مستلزم معصیت باشد , حرام است؛ ولی نماز باطل نیست; مثلاً اگر اقامه نماز جلوتر از قبر پیامبر(ص) و امام معصوم(ع) به فاصله کم , موجب هتک حرمت آن ذوات قدسی شود, حرام است؛ ولی نماز باطل نیست و اقامه نماز در مکان محاذی و همسطح با قبر معصوم(ع) حرام نیست.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] کافر یعنی کسی که منکر خدا یا نبوت است و یا معترف به آن نیست و یا برای خدا شریک قرار می دهد و همچنین غلاه (یعنی آنهائی که یکی از ائمه (ع) را خدا خوانده یا بگویند خدا در او حلول کرده است) و خوارج و نواصب (یعنی آنهائی که با ائمه اطهار (ع) دشمنی می نمایند) نجسند و اما اهل کتاب (یعنی یهود و نصاری و مجوس) که پیغمبری حضرت خاتم الانبیاء محمد بن عبداللّه (ص) را قبول ندارند؛ نیز بنا بر مشهور نجس می باشند و این قول موافق احتیاط است و لکن بنا بر اظهر این طوایف پاکند و نیز کسی که ضروری دین یعنی چیزی را که مثل نماز و روزه مسلمانان جزء دین اسلام می دانند منکر شود؛ چنانچه بداند آن چیز ضروری دین است نجس می باشد.
- [آیت الله سیستانی] اگر بخواهد خبری را که دلیلی بر حجیت او ندارد و نمیداند راست است یا دروغ نقل کند بنا بر احتیاط واجب باید به نحو نقل بگوید، و آن را به پیامبر و ائمه علیهم السلام مستقیماً نسبت ندهد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] هرگاه کسی پناه بر خدا به خدا، یا پیامبر(صلی الله علیه وآله) یا یکی از ائمه معصومین(علیهم السلام) یا فاطمه زهرا(علیهم السلام) دشنام و ناسزا گوید یا عداوت داشته باشد، کافراست.
- [آیت الله مظاهری] اگر کسی ادّعای نبوّت و پیامبری کند یا به پیغمبراکرم صلی الله علیه وآله وسلم یا یکی از ائمّه معصومین علیهم السلام یا حضرت زهرا علیها السلام دشنام دهد، بر هر کس که بشنود واجب است او را بکشد مگر اینکه بر جان یا مال یا ناموس خود یا مسلمان دیگری بترسد.
- [آیت الله سیستانی] کسی که معترف به خدا یا به یگانگی او نباشد و همچنین غُلاة یعنی آنهایی که یکی از ائمه علیهمالسلام را خدا خوانده ، یا بگویند خدا در او حلول کرده است و خوارج و نواصب یعین آنهایی که به ائمه علیهمالسلام اظهار دشمنی مینمایند نجسند ، و همچنین است کسی که نبوّت یا یکی از ضروریات دین ، مانند نماز و روزه را منکر شود ، اگر به نحوی باشد که مستلزم تکذیب پیامبر صلیاللهعلیهوآلهوسلم بشود هر چند فی الجمله . و امّا اهل کتاب یعنی یهود و نصاری و مجوس محکوم به طهارتاند .
- [آیت الله جوادی آملی] .حرم مطهر پیامبر و امام معصوم (ع) ملحق به مسجد است و نجس کردن عمدی آن , حرام و تطهیر آن, واجب است. در این جهت, فرقی بین حرم معمور مانند عتبات عالیات و حرم مخروب مانند بقیع نیست.
- [آیت الله جوادی آملی] .سیّدی که مستحقِ سهم سادات است , باید از طرف پدر به هاشم انتساب دا شته باشد و لازم نیست که از نسل حضرت پیامبر(ع) باشد؛ اما اگر کسی از طرف مادر انتساب به هاشم داشته باشد، کافی نیست.
- [آیت الله جوادی آملی] .اگر کسی در ملک شخصی خود یا در ملک عمومی مانند زمینهای مفتوح العنوه یا در زمین انفال که ملک امام (ع) و دولت اسلامی است، معدنی را استخ راج کند , مالک ن خواهد شد، مگر به اذن امام معصوم(ع) یا نایبش که هر مقدار اجازه دادهاند, مالک خواهد شد.
- [آیت الله مظاهری] قسم خوردن باید به یکی از اسمهای خداوند تبارک و تعالی باشد و قسم خوردن به کلمة (اللَّه) بهتر است، و اگر قسم به یکی از مقدسات دین نظیر قرآن و پیامبر صلی الله علیه وآله وسلم و ائمّه طاهرین علیهم السلام باشد فایدهای ندارد.