قرآن کریم وضعیت کوه‌ها را در قیامت این‌گونه توصیف می‌کند: 1. «وَ یَوْمَ نُسَیِّرُ الْجِبالَ وَ تَرَی الْأَرْضَ بارِزَةً وَ حَشَرْناهُمْ فَلَمْ نُغادِرْ مِنْهُمْ أَحَداً»؛[1] و روزی را به یاد آور که کوه‌‏ها را به حرکت درآوریم و زمین را آشکار (و مسطح) می‌‏بینی و همه آنان [انسان‌ها] را برمی‏‌انگیزیم، و احدی از ایشان را فروگذار نخواهیم کرد. 2. «وَ تَسیرُ الْجِبالُ سَیْراً»؛[2] و کوه‌‏ها از جا کنده و متحرّک می‌‏شوند. 3. «وَ بُسَّتِ الْجِبالُ بَسًّا»؛[3] و کوه‏‌ها در هم کوبیده می‏‌شود. 4. «وَ حُمِلَتِ الْأَرْضُ وَ الْجِبالُ فَدُکَّتا دَکَّةً واحِدَةً»؛[4] و زمین و کوه‏‌ها از جا برداشته شوند و یک‌باره در هم کوبیده و متلاشی گردند. 5. «وَ تَکُونُ الْجِبالُ کَالْعِهْنِ»؛[5] و کوه‌‏ها مانند پشم رنگین متلاشی خواهد بود. 6. «یَوْمَ تَرْجُفُ الْأَرْضُ وَ الْجِبالُ وَ کانَتِ الْجِبالُ کَثیباً مَهیلاً»؛[6] در آن‌روز که زمین و کوه‌‏ها سخت به لرزه درمی‌‏آید، و کوه‌‏ها (چنان درهم کوبیده می‌‏شود که) به شکل توده‌‏هایی از شن نرم درمی‌‏آید! 7. «وَ إِذَا الْجِبالُ نُسِفَتْ»؛[7] و در آن زمان که کوه‌‏ها از جا کنده شوند. 8. «وَ سُیِّرَتِ الْجِبالُ فَکانَتْ سَراباً»؛[8] و کوه‌‏ها به حرکت درمی‌‏آید و به صورت سرابی می‏‌شود. 9. «وَ إِذَا الْجِبالُ سُیِّرَتْ»؛[9] و در آن هنگام که کوه‌‏ها به حرکت درآیند. 10. «وَ تَکُونُ الْجِبالُ کَالْعِهْنِ الْمَنْفُوش»؛[10] و کوه‏‌ها مانند پشم رنگین حلّاجی ‏شده می‌‏گردد. [1] . کهف، 47. [2] . طور، 10. [3] . واقعه، 5. [4] . حاقه، 14. [5] . معارج، 9. [6] . مزمل، 14. [7] . مرسلات، 10. [8] . نبأ، 20. [9] . تکویر، 3. [10] . قارعه، 5.
قرآن کریم وضعیت کوهها را در قیامت اینگونه توصیف میکند:
1. «وَ یَوْمَ نُسَیِّرُ الْجِبالَ وَ تَرَی الْأَرْضَ بارِزَةً وَ حَشَرْناهُمْ فَلَمْ نُغادِرْ مِنْهُمْ أَحَداً»؛[1] و روزی را به یاد آور که کوهها را به حرکت درآوریم و زمین را آشکار (و مسطح) میبینی و همه آنان [انسانها] را برمیانگیزیم، و احدی از ایشان را فروگذار نخواهیم کرد.
2. «وَ تَسیرُ الْجِبالُ سَیْراً»؛[2] و کوهها از جا کنده و متحرّک میشوند.
3. «وَ بُسَّتِ الْجِبالُ بَسًّا»؛[3] و کوهها در هم کوبیده میشود.
4. «وَ حُمِلَتِ الْأَرْضُ وَ الْجِبالُ فَدُکَّتا دَکَّةً واحِدَةً»؛[4] و زمین و کوهها از جا برداشته شوند و یکباره در هم کوبیده و متلاشی گردند.
5. «وَ تَکُونُ الْجِبالُ کَالْعِهْنِ»؛[5] و کوهها مانند پشم رنگین متلاشی خواهد بود.
6. «یَوْمَ تَرْجُفُ الْأَرْضُ وَ الْجِبالُ وَ کانَتِ الْجِبالُ کَثیباً مَهیلاً»؛[6] در آنروز که زمین و کوهها سخت به لرزه درمیآید، و کوهها (چنان درهم کوبیده میشود که) به شکل تودههایی از شن نرم درمیآید!
7. «وَ إِذَا الْجِبالُ نُسِفَتْ»؛[7] و در آن زمان که کوهها از جا کنده شوند.
8. «وَ سُیِّرَتِ الْجِبالُ فَکانَتْ سَراباً»؛[8] و کوهها به حرکت درمیآید و به صورت سرابی میشود.
9. «وَ إِذَا الْجِبالُ سُیِّرَتْ»؛[9] و در آن هنگام که کوهها به حرکت درآیند.
10. «وَ تَکُونُ الْجِبالُ کَالْعِهْنِ الْمَنْفُوش»؛[10] و کوهها مانند پشم رنگین حلّاجی شده میگردد. [1] . کهف، 47. [2] . طور، 10. [3] . واقعه، 5. [4] . حاقه، 14. [5] . معارج، 9. [6] . مزمل، 14. [7] . مرسلات، 10. [8] . نبأ، 20. [9] . تکویر، 3. [10] . قارعه، 5.
- [آیت الله سبحانی] آیا انداختن اسماء مبارکه و یا آیات قرآن در نهرها عرفاً اهانت محسوب می شود؟
- [سایر] قیامت در آیات قرآن چگونه بیان شده است؟
- [سایر] طبق آیات قرآن، کافران و عصیانگران در روز قیامت چه آروزهائی دارند؟
- [سایر] آیا یاد آوری آیات حفظ شده ی قرآن در قیامت ممکن است؟
- [سایر] یکی از رخدادهای قیامت فراخوانی به همراه پیشوا می باشد این موضوع را طبق آیات قرآن چگونه تبیین می کنید؟
- [سایر] سلام؛ آیه 40 سوره مبارکه نبأ به کدام یک از نامهای قیامت اشاره دارد؟
- [سایر] آیه 40 سوره مبارکه نبأ به کدام یک از نامهای قیامت اشاره دارد؟
- [سایر] منظور از رو سفیدی و سیاهی مردم در روز قیامت که آیات قرآن به آن اشاره می کند چیست؟
- [سایر] چرا در سوره مبارکه حجر بین آیات 78 تا 99، برخی از آیات با «واو» شروع شدهاند؟
- [سایر] در قرآن کریم سوره 56 آیه 7 آمده است که در روز قیامت مردم سه دسته میشوند، اما در سوره 90 آیات 18-19 و سوره 99 آیات 6-7 تنها دو گروه را بر میشمرد. این چگونه جمع میشود؟
- [آیت الله علوی گرگانی] مستحبّ است برای راحت شدن محتضر بر بالین او، سوره مبارکه یس والصافات واحزاب وآیْ الکرسی وآیه پنجاه وچهارم از سوره اعراف وسه آیه آخر سوره بقره بلکه هرچه از قرآن ممکن است بخوانند.
- [آیت الله وحید خراسانی] مستحب است که بر بالین محتضر سوره مبارکه یس و صافات و احزاب و ایه الکرسی و ایه پنجاه و چهارم از سوره اعراف و سه ایه اخر سوره بقره بلکه هر چه از قران ممکن است بخوانند
- [آیت الله نوری همدانی] مستحب است برای راحت شدن محتضر بر بالین او سوره مبارکة یس و الصافات و آیه الکرسی و آیه پنجاه و چهارم ازو سورة اعراف و سه آیه آخر سوره بقره بلکه هر چه ازو قرآن ممکن بخوانند .
- [آیت الله وحید خراسانی] مستحب است که بر بالین محتضر سوره مبارکه یس و صافات و احزاب و ایه الکرسی و ایه پنجاه و چهارم از سوره اعراف و سه ایه اخر سوره بقره بلکه هر چه از قران ممکن است بخوانند
- [آیت الله مکارم شیرازی] جواب سلام را باید به قصد جواب بگوید، نه به قصد قرائت بعضی از آیات قرآن و مانند آن.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] مستحب است برای راحت شدن محتضر؛ بر بالین او سوره مبارکه یس و صافات و احزاب و آیه الکرسی و آیه پنجاه و چهارم از سوره اعراف و سه آیه آخر سوره بقره را بلکه هرچه از قرآن ممکن است بخوانند.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] مستحب است برای راحت شدن محتضر بر بالین او سوره مبارکه یس، و الصافات و احزاب و آیة الکرسی و آیه پنجاه و چهارم از سوره اعراف یعنی آیه اِنَّ رَبَّکُمُ اللهُ الَّذی خَلَقَ السَّماواتِ... و سه آیه آخر سوره بقره بلکه هرچه از قرآن ممکن است بخوانند.
- [آیت الله خوئی] مستحب است برای راحتشدن محتضر بر بالین او سورة مبارکه" یس" و" الصافات" و" احزاب" و" آیة الکرسی" و آیة پنجاه و چهارم از سورة اعراف و سه آیة آخر سوره بقره را، بلکه هر چه از قرآن ممکن است بخوانند.
- [آیت الله شبیری زنجانی] مستحب است برای راحت شدن محتضر بر بالین او سورههای مبارکه (یس) و (صافات) و (احزاب) و (آیة الکرسی) و دو آیه بعد آن تا (هُم فِیها خالِدون) و آیه پنجاه و چهارم از سوره اعراف و سه آیه آخر سوره بقره را بلکه هر چه از قرآن ممکن است بخوانند.
- [آیت الله مظاهری] مستحب است برای راحت شدن محتضر بر بالین او سوره مبارکه یس و الصافات و احزاب و آیة الکرسی و آیه پنجاه و چهارم از سوره اعراف و سه آیه آخر سوره بقره بلکه هر چه از قرآن ممکن است بخوانند.