لازم است بدانیم که حافظه دنیوی با حافظه اخروی در تباین نیست؛ یعنی، این گونه نیست که این دو، دو موجود مستقل بوده باشند و به همدیگر هیچگونه ربطی نداشته باشند. بلکه حافظه اخروی در پوشش روح همان حافظه دنیوی خواهد بود، البته با وجوه کاملتر. به این سبب هر آنچه را که حافظه دنیوی در دنیا ضبط کرده در آخرت بازگو خواهد نمود. مرگ عامل نابود کننده وجود انسانی به شمار نمیآید، بلکه با مرگ در حقیقت به قول استاد مطهری در کتاب عدل الهی حیات سعه و گسترش پیدا میکند، لذا چنان که حافظه قبل از خواب با حافظه بعد از خواب یکسان بوده و تغییری در آن حاصل نمیشود در حافظه قیامت هم مسأله به همین نحو خواهد بود. افزون بر آن، علت این ثبات، جز غیرمادی بودن روح و مسائل مربوط به آن چیز دیگری نمیتواند باشد و از اینجا می توانیم به پرسش بالا هم پاسخ دهیم که وقتی دانستیم روح یک امر مجرد است و علمی هم که در قوه حافظه جا میگیرد به نوبه خود مثل روح امر غیر مادی است به راحتی میتوانیم به این مطلب برسیم که هر آنچه را که آدمی یاد میگیرد محال است مرور زمان آن را از بین ببرد. بله، مقدار انباشتگی مطالب بیشمار در حافظه و نوع قدرت حافظه در دستهبندی آنها و محدود بودن توجه به آنها از جانب حافظه و قوای دیگر، خود میتواند عامل فراموشی به صورت مقطعی محسوب گردد. سپس آیات حفظ شده در قوه حافظه حتی در روز قیامت هم محفوظ خواهد ماند. آنچه که میتواند در آن روز به انسان کمک نماید. همان ایمان داشتن به خداوند متعال و عمل صالح است. چرا که اگر این امر با روح و دل انسان عجین شود، در روز قیامت همین روح هم زمینه استفاده از قوای خود را از جمله قوه حافظه را به انسان خواهد داد و إلّا با فقدان ایمان حتی حفظ قرآن هم در آن روز دردی را دوا نخواهد نمود. خلاصه، اگر انسان در کنار حفظ قرآن، واجبات الهی را انجام دهد و از محرمات اجتناب بکند میتواند به سعادت اخروی هم بسیار امیدوار باشد. غلامرضا کاویان آذر 1393
لازم است بدانیم که حافظه دنیوی با حافظه اخروی در تباین نیست؛ یعنی، این گونه نیست که این دو، دو موجود مستقل بوده باشند و به همدیگر هیچگونه ربطی نداشته باشند. بلکه حافظه اخروی در پوشش روح همان حافظه دنیوی خواهد بود، البته با وجوه کاملتر. به این سبب هر آنچه را که حافظه دنیوی در دنیا ضبط کرده در آخرت بازگو خواهد نمود. مرگ عامل نابود کننده وجود انسانی به شمار نمیآید، بلکه با مرگ در حقیقت به قول استاد مطهری در کتاب عدل الهی حیات سعه و گسترش پیدا میکند، لذا چنان که حافظه قبل از خواب با حافظه بعد از خواب یکسان بوده و تغییری در آن حاصل نمیشود در حافظه قیامت هم مسأله به همین نحو خواهد بود.
افزون بر آن، علت این ثبات، جز غیرمادی بودن روح و مسائل مربوط به آن چیز دیگری نمیتواند باشد و از اینجا می توانیم به پرسش بالا هم پاسخ دهیم که وقتی دانستیم روح یک امر مجرد است و علمی هم که در قوه حافظه جا میگیرد به نوبه خود مثل روح امر غیر مادی است به راحتی میتوانیم به این مطلب برسیم که هر آنچه را که آدمی یاد میگیرد محال است مرور زمان آن را از بین ببرد.
بله، مقدار انباشتگی مطالب بیشمار در حافظه و نوع قدرت حافظه در دستهبندی آنها و محدود بودن توجه به آنها از جانب حافظه و قوای دیگر، خود میتواند عامل فراموشی به صورت مقطعی محسوب گردد. سپس آیات حفظ شده در قوه حافظه حتی در روز قیامت هم محفوظ خواهد ماند. آنچه که میتواند در آن روز به انسان کمک نماید. همان ایمان داشتن به خداوند متعال و عمل صالح است. چرا که اگر این امر با روح و دل انسان عجین شود، در روز قیامت همین روح هم زمینه استفاده از قوای خود را از جمله قوه حافظه را به انسان خواهد داد و إلّا با فقدان ایمان حتی حفظ قرآن هم در آن روز دردی را دوا نخواهد نمود.
خلاصه، اگر انسان در کنار حفظ قرآن، واجبات الهی را انجام دهد و از محرمات اجتناب بکند میتواند به سعادت اخروی هم بسیار امیدوار باشد.
غلامرضا کاویان
آذر 1393
- [سایر] گزارشی از وضع کوهها در روز قیامت براساس آیات مبارکه قرآن؟
- [سایر] قیامت در آیات قرآن چگونه بیان شده است؟
- [سایر] مرور آیات حفظ شده قرآن در ذهن چه فوایدی دارد؟
- [سایر] طبق آیات قرآن، کافران و عصیانگران در روز قیامت چه آروزهائی دارند؟
- [سایر] کدام آیات قرآن به ضرورت تلاش برای حفظ سلامت جسم، اشاره میکند؟
- [سایر] کدام آیات قرآن به ضرورت تلاش برای حفظ سلامت جسم، اشاره میکند؟
- [سایر] یکی از رخدادهای قیامت فراخوانی به همراه پیشوا می باشد این موضوع را طبق آیات قرآن چگونه تبیین می کنید؟
- [سایر] منظور از رو سفیدی و سیاهی مردم در روز قیامت که آیات قرآن به آن اشاره می کند چیست؟
- [سایر] نقش یاد قیامت در جهاد چگونه است؟
- [سایر] با اینکه خدا تورات و انجیل را نازل کرده بود پس چرا آنها را مثل قران از تحریف حفظ نکرد آیا نمی شد که تورات و انجیل هم تا قیامت از تحریف حفظ شوند.
- [آیت الله مکارم شیرازی] کسی نمی تواند برای یاد دادن واجبات نماز، مزد بگیرد (بنابراحتیاط واجب) اما برای مستحبات مانعی ندارد، مگر این که از شعائر دین باشد یا حفظ احکام الهی منوط به تعلیم آن گردد.
- [آیت الله نوری همدانی] اگر معروف یا منکر از اموری باشد که شارع مقدس به آن اهمیّت زیاد می دهد مثل اصول دین یامذهب و حفظ قرآن مجید وحفظ عقاید مسلمانان یا احکام ضروریّه ، باید ملاحظه اهمیّت شود ، و مجردّ ضرر ، موجب واجب نبودن نمی شود ، پس اگر توقّف داشته باشد ، حفظ عقائد مسلمانان یا حفظ احکام ضروریّه اسلام بر بذل جان و مال ، واجب است بذل آن
- [آیت الله مکارم شیرازی] جواب سلام را باید به قصد جواب بگوید، نه به قصد قرائت بعضی از آیات قرآن و مانند آن.
- [آیت الله اردبیلی] اگر معروف یا منکر از اموری باشد که شارع مقدّس به آن اهمیّت زیاد میدهد، مثل اصول دین یا مذهب و حفظ قرآن مجید و حفظ عقاید مسلمانان یا احکام ضروری اسلام، باید ملاحظه این اهمیّت بشود و مجرّدِ خوف ضرر، موجب سقوط وجوب آن نمیشود؛ پس اگر حفظ عقاید مسلمانان یا حفظ احکام ضروری اسلام بر بذل جان و مال توقّف داشته باشد، بذل آن واجب است.
- [آیت الله علوی گرگانی] دادن قرآن به کافر حرام وگرفتن قرآن از او واجب است در صورتی که موجب هتک یا نجاست آن بشود ولی اگر برای آگاهی بگیرد با حفظ شرائط دادن حرام نیست و گرفتن هم واجب نمیباشد.
- [آیت الله بهجت] کسی که حمد و سوره و چیزهای دیگر نماز را بهخوبی نمیداند، و میتواند یاد بگیرد، چنانچه وقت نماز وسعت دارد، باید یاد بگیرد؛ و اگر وقت تنگ است، دو صورت دارد: 1 اگر در یاد گرفتن کوتاهی کرده، در صورتی که عُسر و حرج نباشد، بنابر اظهر باید نمازش را به جماعت بخواند، یا کسی بخواند و او هم همراه او بخواند یا اگر ممکن است از روی نوشتهای بخواند. 2 اگر کوتاهی نکرده، بنابر احتیاط مستحب این کارها را انجام دهد. اگر کسی از قرآن هیچ نمیداند، به مقداری که واجب است در نماز از قرآن بخواند تسبیح و تهلیل و تکبیر میگوید.
- [آیت الله مظاهری] فقیری که یاد گرفتن صنعت برای او مشکل نیست باید یاد بگیرد و با گرفتن زکات زندگی نکند، ولی تا وقتی مشغول یاد گرفتن است، میتواند زکات بگیرد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] با توجّه به این که تبلیغات اسلامی و آگاهی بر احکام، غالباً در مساجد انجام می¬شود برای زنها در صورتی که خود را از نامحرم بخوبی حفظ کنند بهتر است نماز را در مسجد بخوانند و اگر راهی برای یاد گرفتن مسائل اسلامی جز از طریق رفتن به مسجد وجود ندارد واجب است به مسجد بروند.
- [امام خمینی] اگر ممکن باشد تشریح غیر مسلمان، جایز نیست تشریح مسلمان، برای یاد گرفتن مطالب طبی اگر چه متوقف باشد حفظ جان مسلمانی یا عدهای از مسلمانان بر تشریح، و اگر با امکان تشریح غیر مسلمان تشریح مسلمان کنند معصیت کار، و بر آنها دیه است.
- [آیت الله مکارم شیرازی] سزاوار است انسان در مرگ خویشاوندان، مخصوصاً در مرگ فرزند شکیبایی را از دست ندهد و هر وقت میت را یاد می کند (انا لله و انا الیْه راجعون) بگوید و برای میت قرآن بخواند و طلب آمرزش کند.