شیعه در طول تاریخی دارای انشعاباتی بوده؛ مانند شیعه زیدیه، شیعه اسماعیلیه، و... اما انشعابی به نام شیعه علوی و شیعه صفوی در خارج رخ نداده و واقعیت خارجی ندارد. این تقسیم بندی در حقیقت از دکتر علی شریعتی است. وی در مقام طعن به برخی از عالمان غیر انقلابی بود که برای ترویج فرهنگ تشیع خود را به حاکمان صفویه نزدیک کرده و با استفاده از امکانات حکومتی، خدمات ارزنده‌ای به تشیع کرده‌اند، او با چنین تقسیم بندی در حقیقت از نگاه جامعه شناسی در مقام بررسی و تبیین انحرافات به وجود آمده در مکتب شیعه بود. ایشان به عنوان یک فرد انقلابی، گروهی از روحانیت را به نقد کشیده است که می‌توانستند از نفوذ معنوی خود در میان دینداران بویژه نسل جوان علیه حاکمان و صاحبان زر، زور و تزویر بهره‌های بیشتری ببرند. به اعتقاد ما استفاده از چنین اصطلاحاتی چندان صحیح و مطلق نیست؛ مانند آ‌ن‌که ما تشیع را به حسینی و رضوی تقسیم نموده، اولی را اسوه جنگ و شهادت دانسته و دومی را - نعوذ بالله - اسوه سازش با حاکمیت معرفی کنیم. برای آگاهی بیشتر این نمایه را مطالعه کنید: علامه مجلسی مداح حکومت صفویه یا مروج تعالیم دینی، 13396
شیعه در طول تاریخی دارای انشعاباتی بوده؛ مانند شیعه زیدیه، شیعه اسماعیلیه، و... اما انشعابی به نام شیعه علوی و شیعه صفوی در خارج رخ نداده و واقعیت خارجی ندارد. این تقسیم بندی در حقیقت از دکتر علی شریعتی است. وی در مقام طعن به برخی از عالمان غیر انقلابی بود که برای ترویج فرهنگ تشیع خود را به حاکمان صفویه نزدیک کرده و با استفاده از امکانات حکومتی، خدمات ارزندهای به تشیع کردهاند، او با چنین تقسیم بندی در حقیقت از نگاه جامعه شناسی در مقام بررسی و تبیین انحرافات به وجود آمده در مکتب شیعه بود.
ایشان به عنوان یک فرد انقلابی، گروهی از روحانیت را به نقد کشیده است که میتوانستند از نفوذ معنوی خود در میان دینداران بویژه نسل جوان علیه حاکمان و صاحبان زر، زور و تزویر بهرههای بیشتری ببرند.
به اعتقاد ما استفاده از چنین اصطلاحاتی چندان صحیح و مطلق نیست؛ مانند آنکه ما تشیع را به حسینی و رضوی تقسیم نموده، اولی را اسوه جنگ و شهادت دانسته و دومی را - نعوذ بالله - اسوه سازش با حاکمیت معرفی کنیم.
برای آگاهی بیشتر این نمایه را مطالعه کنید:
علامه مجلسی مداح حکومت صفویه یا مروج تعالیم دینی، 13396
- [سایر] روی مسأله شیعه صفوی و شیعه علوی در دانشگاه خیلی بحث شده است در این مورد توضیح دهید.
- [سایر] کتاب(تشیع صفوی-تشیع علوی) دکتر علی شریعتی( به عنوان نماد تفکر دانشگاه) را با کتاب( شیعه در اسلام) علامه طباطبایی( به عنوان نماد تفکر حوزه) مقایسه تحلیلی بفرمایید.
- [سایر] عده ای معتقدند که بسیاری از عقاید و رسوم مذهبی ایرانیان ناشی از عقاید دوره صفوی است. به طور واضح یعنی ما شیعه صفوی هستیم نه علوی، آیا چنین چیزی صحت دارد؟
- [سایر] آیا صفویه، شیعه را به اوج رسانید و یا اینکه تشیع، صفویه را؟
- [سایر] آیا اهل سنت اعتقادی به منجی و مهدویت دارند؟ تفاوتشان با اعتقاد شیعیان چیست؟
- [سایر] شاخصه های تشیع علوی کدامند؟
- [سایر] آیا شیعه علوی با شیعه جعفری 12امامی فرق دارند؟ اگر تفاوت دارد این تفاوت در چیست و آیا این مطلب که بشار اسد شیعه علوی است صحیح است؟
- [سایر] آیا مذهب تشیّع قبل از صفوّیه وجود داشته است ؟
- [سایر] آیا کسانی که به آنها شیعه علوی گفته میشود قابل تایید از نظر ما میباشند؟ تفاوت شیعه و علوی در چیست؟ آیا علوی ها مسلمانند؟ تفاوت عقاید ما و آنها در چیست؟
- [سایر] وجوه تمایز و تشابه شیعیان علوی با شیعیان دوازده امامی چه میباشد؟
- [آیت الله سبحانی] کسی که وضو ندارد، حرام است اسم خداوند متعال را به هر زبانی نوشته شده باشد، مس نماید. و مسّ اسم مبارک پیغمبر و امامان و حضرت زهرا(علیهم السلام)هم اگر هتک حرمت و بی احترامی باشد حرام است.
- [آیت الله مظاهری] مرد شیعه میتواند با زن سنّی ازدواج کند و همچنین زن شیعه میتواند به عقد سنّی درآید ولی سزاوار نیست که این کار عملی شود.
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر شخصی از عامه بمیرد و از او یک دختر عامی مذهب بماند و برادری داشته باشد اگر برادر شیعه باشد و یا پس از مرگ برادرش شیعه شود بنا به قاعده الزام برادر شیعه می تواند انچه از ترکه میت زیاد می اید از باب تعصیب بگیرد هر چند تعصیب در مذهب شیعه باطل است و همچنین اگر شخصی از عامه یک خواهر عامی مذهب وارث داشته باشد و عموی ابوینی داشته باشد چنانچه عموی او شیعه باشد و یا بعد از مرگ پسر برادرش شیعه شود بنا به قاعده الزام می تواند انچه از باب تعصیب به او می رسد بگیرد و همچنین است حکم در سایر موارد تعصیب
- [آیت الله بروجردی] کسی که زکات میگیرد باید شیعه دوازده امامی باشد و اگر انسان کسی را شیعه بداند و به او زکات بدهد، بعد معلوم شود شیعه نبوده، باید دوباره زکات بدهد.
- [آیت الله بهجت] مسلمانی که مستبصر (شیعه) شد عباداتی که موافق مذهب خودش انجام داده اعاده ندارد، مگر زکات که باید آن را به فقیر شیعه بدهد، ولی اگر از اول آن را به فقیر شیعه و با قصد قربت داده باشد، اعاده ندارد.
- [آیت الله سبحانی] کسی که زکات می گیرد باید شیعه دوازده امامی باشد و اگر با حجت شرعی، شیعه بودن کسی ثابت و به او زکات بدهد، و زکات تلف شود بعد معلوم شود شیعه نبوده لازم نیست دوباره زکات بدهد. و در عین حال در صورتی که مصلحت شرعی ایجاب کند می توان از سهم (سبیل الله) به غیر شیعه امامی زکات داد.
- [آیت الله علوی گرگانی] کسی که زکاْ میگیرد باید شیعه دوازده امامی باشد و اگر انسان کسی را شیعه بداند و به او زکاْ بدهد، بعد معلوم شود شیعه نبوده، باید دوباره زکاْ بدهد با تفصیلی که در )مسأله 1951) گذشت.
- [آیت الله علوی گرگانی] کافری که بعد از غروب شب عید فطر مسلمان شده، فطره بر او واجب نیست ولی مسلمانی که شیعه نبوده، اگر بعد از دیدن ماه شیعه شود، باید زکاْ فطره را بدهد.
- [آیت الله شبیری زنجانی] کافری که بعد از غروب شب عید فطر مسلمان شود، فطره بر او واجب نیست، ولی مسلمانی که شیعه نبوده، اگر بعد از دیدن ماه، شیعه شود، باید زکات فطره را بدهد.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . کافری که بعد از مغرب شب عید فطر مسلمان شده فطره بر او واجب نیست، ولی مسلمانی که شیعه نبوده، اگر بعد از دیدن ماه شیعه شود، باید زکات فطره را بدهد.