پیامبر اسلام در حال حیات خود حضرت علی(ع) را به عنوان امام و خلیفه معرفی کردند. در همان زمان عده ای به نام شیعه علی(ع) معروف بودند مانند سلمان، ابوذر، مقداد، حذیفه و عمار یاسر. این افراد در زمان پیامبر اسلام(ص) به عنوان شیعه علی(ع) معروف بودند. پس از وفات پیامبر، کسانی که پیرو حضرت علی(ع) بودند و خلفای اول، دوم و سوم را ناحق می دانستند شیعه علی نامیده می شدند. پس از علی(ع)، این شیعیان امام حسن(ع) را امام و جانشین پیامبر می دانستند و پس از امام حسن، امام حسین را امام خود دانستند و پس از امام حسین فرزندان نه گانه او تا امام زمان را امام خود دانستند. اینها همه شیعه علی(ع) نامیده می شدند. اینها را شیعه اثنی عشریه می نامند و به دوازده امام معصوم اعتقاد دارند. آنان که به همه دوازده امام اعتقاد دارند یک گروه به حساب می آیند چون آنها در اساس یکی هستند و به خاطر اختلافات جزئی، گروه های متعدد به حساب نمی آیند. در حال حاضر شیعه سه گروه مهم است: شیعه زیدیه، شیعه اسماعیلیه و شیعه اثنی عشریه. شیعه زیدیه و شیعه اسماعیلیه نسبت به شیعه اثنی عشریه در اقلیت هستند و شیعه اثنی عشریه در اکثریت هستند. شیعیان ایران، شیعیان عراق و شیعیان پاکستان تقریبا همه شیعه امامیه هستند. از میان دراویش و صوفیه فرقه شاه نعمت اللهیه شیعه اثنی عشریه هستند و فرقه صوفیه صفویه هم شیعه اثنی عشریه هستند و همه اینها به دوازده امام معصوم اعتقاد دارند و ما حق نداریم به خاطر اختلافات جزئی شیعه اثنی عشریه را گروه گروه بکنیم. تجزیه شیعه اثنی عشریه از توطئه های دشمنان تشیع است. دشمنان اگر بتوانند بین شیعه اثنی عشریه تفرقه ایجاد بکنند و گروه ها را به جان هم بیندازند، به اهداف خود می رسند و هدف اصلی آنها سرکوب شیعه اثنی عشریه است و در طول تاریخ بارها شیعیان را مورد تاخت و تاز قرار داده اند و قصد نابودی کامل شیعه را داشتند. بنابراین نباید نامگذاری کنیم و برای هر اعتقاد جزئی عده ای را با نام خاص نام ببریم بلکه همه شیعه هستند و دوازده امامی هم هستند. به عنوان مثال، حضرت امام خمینی در این کشور انقلاب برپا کردند و عده ای پیرو کامل او بوده و هستند ما حق نداریم نام این عده را شیعه خمینی بنامیم بلکه همه شیعه علی هستند چه آنهایی که حضرت امام خمینی را قبول دارند و چه آنهایی که قبول ندارند. نامگذاری کار بسیار بزرگی است و همین طوری نمی شود نامگذاری کرد. فرقه صوفیه صفویه از فرقه های صوفی هستند و اینها شیعه دوازده امامی هستند. از این فرقه، افرادی توانسته اند قدرت سیاسی را به دست بگیرند و ایران را به صورت کشور متحد درآورند و عده زیاید هم پیرو اینها بودند. ما حق نداریم این عده را شیعه صفوی یا شیعه صفویه بنامیم بلکه همه اینها و خود صفویه شیعه اثنی عشریه هستند. البته فرقه صوفیه به جهان اسلام و تشیع بسیار خدمت کردند و شیعیان را عزت بخشیدند و در کشور ایران تشیع را رسمیت بخشیدند همان طوری که آل بویه به جهان تشیع بسیار خدمت کردند و کسی مانند آنها به جهان تشیع خدمت نکرد ولی با این حال کسی نباید بگوید شیعه بویهیه و یا شیعه صفویه توجه داشته باشیم که ما شیعه اثنی عشریه هستیم نه فقط شیعه علوی. بسیاری شیعه علوی بودند ولی شیعه اثنی عشری نبود مانند زیدیان و اسماعیلیان. آنان شیعه علوی هستند ولی شیعه اثنی عشری نیستند. بر این اساس ما نباید بگوییم شیعه علوی و شیعه صفوی. شیعه حقیقی کسی است که شیعه اثنی عشری باشد. www.eporsesh.com
پیامبر اسلام در حال حیات خود حضرت علی(ع) را به عنوان امام و خلیفه معرفی کردند. در همان زمان عده ای به نام شیعه علی(ع) معروف بودند مانند سلمان، ابوذر، مقداد، حذیفه و عمار یاسر. این افراد در زمان پیامبر اسلام(ص) به عنوان شیعه علی(ع) معروف بودند. پس از وفات پیامبر، کسانی که پیرو حضرت علی(ع) بودند و خلفای اول، دوم و سوم را ناحق می دانستند شیعه علی نامیده می شدند. پس از علی(ع)، این شیعیان امام حسن(ع) را امام و جانشین پیامبر می دانستند و پس از امام حسن، امام حسین را امام خود دانستند و پس از امام حسین فرزندان نه گانه او تا امام زمان را امام خود دانستند. اینها همه شیعه علی(ع) نامیده می شدند. اینها را شیعه اثنی عشریه می نامند و به دوازده امام معصوم اعتقاد دارند. آنان که به همه دوازده امام اعتقاد دارند یک گروه به حساب می آیند چون آنها در اساس یکی هستند و به خاطر اختلافات جزئی، گروه های متعدد به حساب نمی آیند. در حال حاضر شیعه سه گروه مهم است: شیعه زیدیه، شیعه اسماعیلیه و شیعه اثنی عشریه. شیعه زیدیه و شیعه اسماعیلیه نسبت به شیعه اثنی عشریه در اقلیت هستند و شیعه اثنی عشریه در اکثریت هستند. شیعیان ایران، شیعیان عراق و شیعیان پاکستان تقریبا همه شیعه امامیه هستند. از میان دراویش و صوفیه فرقه شاه نعمت اللهیه شیعه اثنی عشریه هستند و فرقه صوفیه صفویه هم شیعه اثنی عشریه هستند و همه اینها به دوازده امام معصوم اعتقاد دارند و ما حق نداریم به خاطر اختلافات جزئی شیعه اثنی عشریه را گروه گروه بکنیم.
تجزیه شیعه اثنی عشریه از توطئه های دشمنان تشیع است. دشمنان اگر بتوانند بین شیعه اثنی عشریه تفرقه ایجاد بکنند و گروه ها را به جان هم بیندازند، به اهداف خود می رسند و هدف اصلی آنها سرکوب شیعه اثنی عشریه است و در طول تاریخ بارها شیعیان را مورد تاخت و تاز قرار داده اند و قصد نابودی کامل شیعه را داشتند. بنابراین نباید نامگذاری کنیم و برای هر اعتقاد جزئی عده ای را با نام خاص نام ببریم بلکه همه شیعه هستند و دوازده امامی هم هستند. به عنوان مثال، حضرت امام خمینی در این کشور انقلاب برپا کردند و عده ای پیرو کامل او بوده و هستند ما حق نداریم نام این عده را شیعه خمینی بنامیم بلکه همه شیعه علی هستند چه آنهایی که حضرت امام خمینی را قبول دارند و چه آنهایی که قبول ندارند.
نامگذاری کار بسیار بزرگی است و همین طوری نمی شود نامگذاری کرد. فرقه صوفیه صفویه از فرقه های صوفی هستند و اینها شیعه دوازده امامی هستند. از این فرقه، افرادی توانسته اند قدرت سیاسی را به دست بگیرند و ایران را به صورت کشور متحد درآورند و عده زیاید هم پیرو اینها بودند. ما حق نداریم این عده را شیعه صفوی یا شیعه صفویه بنامیم بلکه همه اینها و خود صفویه شیعه اثنی عشریه هستند. البته فرقه صوفیه به جهان اسلام و تشیع بسیار خدمت کردند و شیعیان را عزت بخشیدند و در کشور ایران تشیع را رسمیت بخشیدند همان طوری که آل بویه به جهان تشیع بسیار خدمت کردند و کسی مانند آنها به جهان تشیع خدمت نکرد ولی با این حال کسی نباید بگوید شیعه بویهیه و یا شیعه صفویه توجه داشته باشیم که ما شیعه اثنی عشریه هستیم نه فقط شیعه علوی. بسیاری شیعه علوی بودند ولی شیعه اثنی عشری نبود مانند زیدیان و اسماعیلیان. آنان شیعه علوی هستند ولی شیعه اثنی عشری نیستند. بر این اساس ما نباید بگوییم شیعه علوی و شیعه صفوی. شیعه حقیقی کسی است که شیعه اثنی عشری باشد.
www.eporsesh.com
- [سایر] کتاب(تشیع صفوی-تشیع علوی) دکتر علی شریعتی( به عنوان نماد تفکر دانشگاه) را با کتاب( شیعه در اسلام) علامه طباطبایی( به عنوان نماد تفکر حوزه) مقایسه تحلیلی بفرمایید.
- [سایر] سلام؛ میخواستم در مورد شیعه علوی و صفوی و تفاوتشان توضیح دهید.
- [سایر] عده ای معتقدند که بسیاری از عقاید و رسوم مذهبی ایرانیان ناشی از عقاید دوره صفوی است. به طور واضح یعنی ما شیعه صفوی هستیم نه علوی، آیا چنین چیزی صحت دارد؟
- [سایر] آیا صفویه، شیعه را به اوج رسانید و یا اینکه تشیع، صفویه را؟
- [سایر] شاخصه های تشیع علوی کدامند؟
- [سایر] آیا شیعه علوی با شیعه جعفری 12امامی فرق دارند؟ اگر تفاوت دارد این تفاوت در چیست و آیا این مطلب که بشار اسد شیعه علوی است صحیح است؟
- [سایر] آیا مذهب تشیّع قبل از صفوّیه وجود داشته است ؟
- [سایر] آیا کسانی که به آنها شیعه علوی گفته میشود قابل تایید از نظر ما میباشند؟ تفاوت شیعه و علوی در چیست؟ آیا علوی ها مسلمانند؟ تفاوت عقاید ما و آنها در چیست؟
- [سایر] وجوه تمایز و تشابه شیعیان علوی با شیعیان دوازده امامی چه میباشد؟
- [سایر] آیا سبک موجود عزاداری امام حسین(علیه السلام)، از دورهی صفویه وارد فرهنگ شیعه شده است؟
- [آیت الله علوی گرگانی] کسی که زکاْ میگیرد باید شیعه دوازده امامی باشد و اگر انسان کسی را شیعه بداند و به او زکاْ بدهد، بعد معلوم شود شیعه نبوده، باید دوباره زکاْ بدهد با تفصیلی که در )مسأله 1951) گذشت.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر زکات فطره را به یکی از هشت مصرفی که در مسأله 1933 برای زکات مال گفته شد برسانند کافی است، ولی احتیاط مستحبّ آن است که فقط به فقرای شیعه بلکه فقط به مساکین (یعنی فقرای بسیار نیازمند) بدهند.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر کافر ذمّی زمینی را از مسلمان بخرد، باید خمس بدهد؛ البتّه در ماهیت حقوقی این خمس در کتب استدلالی بحث شده که آیا همانند دیگر موارد خمس بوده یا نوعی زکات و مربوط به عوائد و محصولات زمین است (نه خود زمین) یا مسأله به شکل دیگری است.
- [آیت الله اردبیلی] کسی که زکات میگیرد، باید شیعه دوازده امامی باشد و اگر به گمان این که کسی شیعه دوازده امامی است به او زکات بدهد و بعد معلوم شود شیعه نبوده، حکم آن مانند حکمی است که در مسأله 2056 گذشت و در صورتی که مصلحت دینی اقتضا کند، از بابت سهم فی سبیل اللّه میتواند به غیر شیعه دوازده امامی هم زکات بدهد.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] مسأله 913 - نجس کردن حرم امامان حرام است و اگر یکی از آنها نجس شود؛ چنانچه نجس ماندن آن بی احترامی باشد؛ تطهیر آن واجب است؛ بلکه احتیاط مستحب آن است که اگر بی احترامی هم نباشد آن را تطهیر کنند.
- [آیت الله مکارم شیرازی] پنجم: بدن و لباس نمازگزار و محل سجده او باید پاک باشد، شرح این مسائل نیز در بحث لباس و مکان نمازگزار خواهد آمد.
- [آیت الله بروجردی] اگر به واسطهی ندانستن مسأله کاری انجام دهد که روزه را باطل میکند، چنانچه میتوانسته مسأله را یاد بگیرد، بنا بر احتیاط کفاره بر او واجب میشود و اگر نمیتوانسته مسأله را یاد بگیرد کفاره بر او واجب نیست.
- [آیت الله مظاهری] مرد شیعه میتواند با زن سنّی ازدواج کند و همچنین زن شیعه میتواند به عقد سنّی درآید ولی سزاوار نیست که این کار عملی شود.
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر شخصی از عامه بمیرد و از او یک دختر عامی مذهب بماند و برادری داشته باشد اگر برادر شیعه باشد و یا پس از مرگ برادرش شیعه شود بنا به قاعده الزام برادر شیعه می تواند انچه از ترکه میت زیاد می اید از باب تعصیب بگیرد هر چند تعصیب در مذهب شیعه باطل است و همچنین اگر شخصی از عامه یک خواهر عامی مذهب وارث داشته باشد و عموی ابوینی داشته باشد چنانچه عموی او شیعه باشد و یا بعد از مرگ پسر برادرش شیعه شود بنا به قاعده الزام می تواند انچه از باب تعصیب به او می رسد بگیرد و همچنین است حکم در سایر موارد تعصیب
- [امام خمینی] اگر به واسطه ندانستن مساله کاری انجام دهد که روزه را باطل می کند، چنانچه می توانسته مساله را یاد بگیرد، بنابر احتیاط واجب کفاره بر او ثابت می شود، و اگر نمی توانسته مساله را یاد بگیرد یا اصلا ملتفت مساله نبوده یا یقین داشته که فلان چیز روزه را باطل نمی کند، کفاره بر او واجب نیست.