در قرآن کریم می‌خوانیم: «فَوَقاهُمُ اللَّهُ شَرَّ ذلِکَ الْیَوْمِ وَ لَقَّاهُمْ نَضْرَةً وَ سُرُوراً»؛[1] (به خاطر این عقیده و عمل) خدا ایشان را از شر آن روز نگه داشت و آنان را طراوت و شادمانی بخشید. در این آیه شریفه، به نتیجه اجمالی اعمال نیک و نیّت‌های پاکی که «ابرار»[2] و نیکان دارند اشاره شده است. «نضرة» از «نضر»؛ به معنای طراوت و زیبایی و شادابی خاصی است[3] که بر اثر فراوانی نعمت و رفاه به انسان دست می‌دهد. آری رنگ رخسار آنها در آن روز از آرامش و نشاط درونی آنان خبر می‏دهد.[4] بنابر این، اگر در دنیا به خاطر احساس مسئولیت از آن روز بیمناک بودند، خداوند در عوض آنها را در آن روز غرق شادمانی و سرور می‌کند. تعبیر به «لقّاهم» از تعبیرهای بسیار جالبی است که نشان می‌دهد خداوند بزرگ از این میهمانان گرانقدر با لطف خاصش استقبال می‌کند، و در سایه رحمتش به آنها طراوت و شادمانی و زیبایی عطا می‌کند. امام باقر(ع) به نقل از پیامبر اکرم(ص) فرمود: «در روز قیامت مردی را می‌آورند و به او می‌گویند: حجت خود را بیان کن، پس او می‌گوید: پروردگارا! مرا آفریدی و راهنماییم کردی و نعمت خویش را بر من گستردی، و من نیز پیوسته از بخشش آن نعمت مایه گستردگی زندگی آفریدگانت می‌شدم و بر ایشان آسان می‌گرفتم تا در چنین روزی رحمت و آسان‌گیری خویش را به من ارزانی داری، و آن‌گاه پروردگار تعالی می‌فرماید: بنده‌ام راست گفت، او را به بهشت در آورید».[5] [1] . انسان، 11. [2] . اشاره به: انسان، 5: «إِنَّ الْأَبْرارَ یَشْرَبُونَ مِنْ کَأْسٍ کانَ مِزاجُها کافُوراً»؛ به یقین ابرار (و نیکان) از جامی می‌نوشند که با عطر خوشی آمیخته است. [3] . ابن منظور، محمد بن مکرم، لسان العرب، محقق و مصحح: میر دامادی، جمال الدین،‏ ج ‏5، ص 212، دار الفکر للطباعة و النشر و التوزیع، دار صادر، بیروت، چاپ سوم، 1414ق؛ قرشی، سید علی اکبر، قاموس قرآن، ج ‏7، ص 77، دار الکتب الإسلامیة، تهران، چاپ ششم، 1371ش. [4] . مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج ‏25، ص 357، دار الکتب الإسلامیة، تهران، چاپ اول، 1374ش. [5] . کلینی، محمد بن یعقوب، الکافی، محقق و مصحح: غفاری، علی اکبر، آخوندی، محمد، ج ‏4، ص 40، دار الکتب الإسلامیة، تهران، چاپ چهارم، 1407ق.
در قرآن کریم میخوانیم: «فَوَقاهُمُ اللَّهُ شَرَّ ذلِکَ الْیَوْمِ وَ لَقَّاهُمْ نَضْرَةً وَ سُرُوراً»؛[1] (به خاطر این عقیده و عمل) خدا ایشان را از شر آن روز نگه داشت و آنان را طراوت و شادمانی بخشید.
در این آیه شریفه، به نتیجه اجمالی اعمال نیک و نیّتهای پاکی که «ابرار»[2] و نیکان دارند اشاره شده است.
«نضرة» از «نضر»؛ به معنای طراوت و زیبایی و شادابی خاصی است[3] که بر اثر فراوانی نعمت و رفاه به انسان دست میدهد. آری رنگ رخسار آنها در آن روز از آرامش و نشاط درونی آنان خبر میدهد.[4] بنابر این، اگر در دنیا به خاطر احساس مسئولیت از آن روز بیمناک بودند، خداوند در عوض آنها را در آن روز غرق شادمانی و سرور میکند.
تعبیر به «لقّاهم» از تعبیرهای بسیار جالبی است که نشان میدهد خداوند بزرگ از این میهمانان گرانقدر با لطف خاصش استقبال میکند، و در سایه رحمتش به آنها طراوت و شادمانی و زیبایی عطا میکند.
امام باقر(ع) به نقل از پیامبر اکرم(ص) فرمود: «در روز قیامت مردی را میآورند و به او میگویند: حجت خود را بیان کن، پس او میگوید: پروردگارا! مرا آفریدی و راهنماییم کردی و نعمت خویش را بر من گستردی، و من نیز پیوسته از بخشش آن نعمت مایه گستردگی زندگی آفریدگانت میشدم و بر ایشان آسان میگرفتم تا در چنین روزی رحمت و آسانگیری خویش را به من ارزانی داری، و آنگاه پروردگار تعالی میفرماید: بندهام راست گفت، او را به بهشت در آورید».[5] [1] . انسان، 11. [2] . اشاره به: انسان، 5: «إِنَّ الْأَبْرارَ یَشْرَبُونَ مِنْ کَأْسٍ کانَ مِزاجُها کافُوراً»؛ به یقین ابرار (و نیکان) از جامی مینوشند که با عطر خوشی آمیخته است. [3] . ابن منظور، محمد بن مکرم، لسان العرب، محقق و مصحح: میر دامادی، جمال الدین، ج 5، ص 212، دار الفکر للطباعة و النشر و التوزیع، دار صادر، بیروت، چاپ سوم، 1414ق؛ قرشی، سید علی اکبر، قاموس قرآن، ج 7، ص 77، دار الکتب الإسلامیة، تهران، چاپ ششم، 1371ش. [4] . مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج 25، ص 357، دار الکتب الإسلامیة، تهران، چاپ اول، 1374ش. [5] . کلینی، محمد بن یعقوب، الکافی، محقق و مصحح: غفاری، علی اکبر، آخوندی، محمد، ج 4، ص 40، دار الکتب الإسلامیة، تهران، چاپ چهارم، 1407ق.
- [سایر] معنای کلمه (قمطریر) در آیه 10 سوره انسان چیست؟
- [سایر] چرا در آیه 32 سوره انعام کلمه لعب، مقدّم بر کلمه لهو شده است، ولی در سوره عنکبوت آیه 64 کلمه لهو مقدم بر کلمه لعب شده است؟
- [سایر] تفسیر آیه 11 سورة رعد را بنویسید.
- [سایر] معنای کلمه «قمطریر» در آیه 10 سوره انسان چیست؟
- [سایر] منظور از دو مرگ و دو حیات در آیه 11 سوره غافر چیست؟
- [سایر] چگونه میتوان با استدلال به آیه 11 سوره غافر [مؤمن] رجعت را اثبات کرد؟
- [سایر] (الله از رگ گردن به انسان نزدیکتر است) (سوره 50 آیه 16) و در عین حال، (او بر روی تختش نشسته است) (سوره 57 آیه 4) (تختی که روی آب بنا شده است) (سوره 11 آیه 7) و در عین حال (بقدری دور است که رسیدن به او بین 1000 و 50000 سال طول میکشد) (سوره 32 آیه 5، سوره 70 آیه 4). الله و تخت او کجا است؟
- [سایر] تفسیر آیات 10 و 11 سوره سبأ چیست و از آیه (انِ اعْمَلْ سابِغاتِ ...) چه معنایی برداشت میشود؟
- [سایر] منظور دقیق قرآن از ذوالقرنین کیست ؟ این کلمه در کدام سوره و آیه قرآن آمده است؟
- [سایر] با سلام، معنای کلمه سَکَر در آیه 67 سوره نحل چیست؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] سوره هایی که سجده واجب دارد چهار سوره است: 1 سوره سجده (سوره 32) آیه 15. 2 سوره فصلت (سوره 41) آیه 37. 3 سوره نجم (سوره 53) آیه 62. 4 سوره علق(سوره 96) آیه 19.
- [آیت الله جوادی آملی] .در چهار سوره قرآن, آیه سجده هست: آیه 15 سوره (سجده), آیه 37 سوره (فصّلت), آیه 62 سوره (نجم) و آیه 19 سوره (علق). هر کس یکی از این چهار آیه را بخواند یا گوش فرا دهد، پس از تمام شدن آیه، فوراً باید سجده کند و اگر آن را فراموش کرده، هر وقت یادش آمد, باید سجده نماید.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] در چهار سوره از قرآن مجید آیه سجده است (سوره های وَالنَّجم(53) اِقرَأْ(96) والم تنزیل(32) و حم سجده(41)) وهرگاه انسان آیه سجده را بخواند یا گوش کند باید فوراً به سجده رود، و اگر فراموش کرد هر زمان یادش آید سجده واجب است و اگر گوش ندهد بلکه آیه سجده به گوشش بخورد بنابر احتیاط واجب باید سجده کند.
- [آیت الله مکارم شیرازی] چنان که گفته شد در چهار سوره از قرآن مجید آیه سجده است(سوره (الم سجده) و (حم سجده) و (النجم) و (اقرء)) و هرگاه انسان آیه سجده را بخواند یا گوش کند باید فوراً به سجده رود و اگر فراموش کرد هر زمان یادش آید سجده واجب است و اگر گوش ندهد بلکه آیه سجده به گوشش بخورد، بنابر احتیاط واجب باید سجده کند.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . هر گاه بعد از تمام شدن آیه یا کلمه ای شک کند که آن را درست گفته یا نه تا داخل در رکن بعد نشده می تواند برگردد و احتیاطاً آن آیه یا کلمه را بطور صحیح بگوید ولی اگر جزء بعدی رکن باشد مثلاً در رکوع شک کند که سوره را درست خوانده یا نه نمی تواند برگردد و باید به شک خود اعتنا نکند.
- [آیت الله بهجت] در هریک از چهار سوره: (سجده) (سوره32)، (فصّلت) (سوره?1)، (نجم) (سوره?3)، (علق) (سوره9?)، یک آیه سجده است که اگر انسان بخواند یا به آن گوش دهد، بعد از تمام شدن آن آیه، باید فوراً سجده کند؛ و اگر فراموش کرد هر وقت یادش آمد باید سجده نماید.
- [آیت الله وحید خراسانی] مستحب است که بر بالین محتضر سوره مبارکه یس و صافات و احزاب و ایه الکرسی و ایه پنجاه و چهارم از سوره اعراف و سه ایه اخر سوره بقره بلکه هر چه از قران ممکن است بخوانند
- [آیت الله وحید خراسانی] مستحب است که بر بالین محتضر سوره مبارکه یس و صافات و احزاب و ایه الکرسی و ایه پنجاه و چهارم از سوره اعراف و سه ایه اخر سوره بقره بلکه هر چه از قران ممکن است بخوانند
- [آیت الله نوری همدانی] مستحب است برای راحت شدن محتضر بر بالین او سوره مبارکة یس و الصافات و آیه الکرسی و آیه پنجاه و چهارم ازو سورة اعراف و سه آیه آخر سوره بقره بلکه هر چه ازو قرآن ممکن بخوانند .
- [آیت الله جوادی آملی] .بر نمازگزار مرد واجب است عمداً هیچ کلمه یا حرف حمد و سوره رکعت اول و دوم نماز های صبح و مغرب و عشاء را آهسته نخواند , به صورتی که حرف آخر هیچ کلمه ای عمداً آهسته ادا نشود ; همچنین واجب است که عمداً هیچ کلمه یا حرف حمد و سورهّ نماز های ظهر و عصر بلند ادا نشود.