برای هر کدام از سوره‌های قرآن خواص و آثاری ذکر شده است. در بیان فضائل سوره توبه نیز فوائدی ذکر شده که برخی از آنها عبارتند از: 1. «هر کس که هر ماه سوره انفال و برائت(توبه) را بخواند، هیچ‌گاه دچار نفاق نشده و از شیعیان امیرالمؤمنین علی(ع) محسوب خواهد شد».[1] 2. «در روز قیامت به همراه شیعیان حضرت علی(ع) از نعمت‌های بهشتی تناول می‌کند تا حساب و کتاب مردم تمام شود».[2] 3. «شفاعت پیامبر(ص) نصیب او می‌شود و به تعداد منافقان به او ده ثواب داده می‌شود و ده گناه از او بخشیده می‌شود و عرش و فرشتگان حامل آن، تا زمانی که در دنیا زنده است بر او درود می‌فرستند».[3] با توجه به مطالب ذکر شده؛ آشکار شدن عیوب، جزء آثار و خواص سوره توبه نیست. البته درباره نام‌های سوره توبه، گفته شده است که به این سوره «فاضحه» نیز گفته می‌شود به این دلیل که در این سوره از احوال منافقان سخن به میان آمده و عیوب و خیانت‌های آنان را آشکار کرده است.[4] [1] . شیخ صدوق، ثواب الأعمال و عقاب الأعمال، ص 106، قم، دار الشریف الرضی للنشر، چاپ دوم، 1406ق. [2] . سید ابن طاووس، رضی الدین علی، الدروع الواقیة، ص 70، بیروت، مؤسسه آل البیت(ع)، چاپ اول، 1415ق. [3] . مجلسی، محمد باقر، بحار الانوار، ج 89، ص 277، بیروت، دار إحیاء التراث العربی، چاپ دوم، 1403ق. [4] . طبرسی، فضل بن حسن، مجمع البیان فی تفسیر القرآن، ج ‏5، ص 3، تهران، ناصر خسرو، چاپ سوم، 1372ش؛ ابیاری، ابراهیم، الموسوعة القرآنیة، ج 2، ص 62، مؤسسة سجل العرب، 1405ق.
در خواص سوره مبارکه توبه ذکر شده آشکار شدن عیوب؛ میخواستم بدانم آیا عیوب برای مردم آشکار میشود یا فقط خود فرد؟ لطفاً توضیح دهید.
برای هر کدام از سورههای قرآن خواص و آثاری ذکر شده است. در بیان فضائل سوره توبه نیز فوائدی ذکر شده که برخی از آنها عبارتند از:
1. «هر کس که هر ماه سوره انفال و برائت(توبه) را بخواند، هیچگاه دچار نفاق نشده و از شیعیان امیرالمؤمنین علی(ع) محسوب خواهد شد».[1]
2. «در روز قیامت به همراه شیعیان حضرت علی(ع) از نعمتهای بهشتی تناول میکند تا حساب و کتاب مردم تمام شود».[2]
3. «شفاعت پیامبر(ص) نصیب او میشود و به تعداد منافقان به او ده ثواب داده میشود و ده گناه از او بخشیده میشود و عرش و فرشتگان حامل آن، تا زمانی که در دنیا زنده است بر او درود میفرستند».[3]
با توجه به مطالب ذکر شده؛ آشکار شدن عیوب، جزء آثار و خواص سوره توبه نیست. البته درباره نامهای سوره توبه، گفته شده است که به این سوره «فاضحه» نیز گفته میشود به این دلیل که در این سوره از احوال منافقان سخن به میان آمده و عیوب و خیانتهای آنان را آشکار کرده است.[4] [1] . شیخ صدوق، ثواب الأعمال و عقاب الأعمال، ص 106، قم، دار الشریف الرضی للنشر، چاپ دوم، 1406ق. [2] . سید ابن طاووس، رضی الدین علی، الدروع الواقیة، ص 70، بیروت، مؤسسه آل البیت(ع)، چاپ اول، 1415ق. [3] . مجلسی، محمد باقر، بحار الانوار، ج 89، ص 277، بیروت، دار إحیاء التراث العربی، چاپ دوم، 1403ق. [4] . طبرسی، فضل بن حسن، مجمع البیان فی تفسیر القرآن، ج 5، ص 3، تهران، ناصر خسرو، چاپ سوم، 1372ش؛ ابیاری، ابراهیم، الموسوعة القرآنیة، ج 2، ص 62، مؤسسة سجل العرب، 1405ق.
- [سایر] در سوره دخان میخوانیم: از روزی که دنیا خلق شده است آسمان برای دو نفر گریسته؛ یکی شهادت امام حسین(ع) و دیگری کشته شدن حضرت یحیی پسر زکریای پیامبر. میخواستم بدانم چرا آسمان برای این دو نفر گریسته و فرد دیگری نیست، مخصوصاً چرا برای حضرت یحیی؟ مگر برای ایشان چه اتفاقی افتاد؟
- [سایر] در مورد وعده تمام یاران پیامبر به بهشت که با توجه به آیه 100 سوره توبه " وَالسَّابِقُونَ الأَوَّلُونَ..." خداوند ذکر کرده چه جوابی دارید؟
- [سایر] میخواستم بدانم که اگر پشت سر کسی حرفی بزنیم و کسی که میشنود او را نشناسد و یا در صورت شناختن فردِ غایب، آن چیزی را که ما میگوییم او هم در مورد آن شخص بداند آیا مرتکب غیبت شدهایم؟ با توجه به فرضهایی که گفتم در مورد عیبجویی هم توضیح دهید.
- [سایر] میخواستم در مورد شخصیت مسعدة بن صدقه بدانم؛ آیا احادیثی که از ایشان نقل شده مورد وثوق هست یا نه؟ حدیثِ (اگر ابوذر میدانست در قلب سلمان چه چیزی هست او را میکشت) فقط از مسعدة بن صدقه ذکر شده است.
- [سایر] سلام علیکم. میخواستم بدانم در صدر اسلام زمان پیغمبر ، خلفا و امیرالمومنین آیا کسانی بودهاند که دیرتر مسلمان شده باشند اما در نهایت عاقبت به خیر شده و حتی از السابقون جلوتر افتاده باشند؟ یا اینکه مثلاً در برههای با پیغمبر ص یا علی ع همراهی نکردهاند اما بعداً همراهی و فداکاریشان از آنهایی که در آن برهه همراه بودهاند بیشتر شده است ؟ لطفاً با ذکر نام افراد و جریانات تاریخی جواب دهید.با تشکر
- [سایر] با توجه به مفاد صریح آیات 11-14 از سوره مبارکه نسا ، که طی آن سهم الارث برخی بازماندگان به دقت و صراحت تعیین شده است به مشکلاتی بر می خوریم . مثلا با فوت مردی که پدر ، مادر ، همسر و 4 دختر از او برجا مانده اند ، سهم هریک چقدر می شود؟ همچنین درصورت فوت مردی با داشتن مادر، دو خواهر و یک همسر؟ مشابه این سوالات را می توان با بازی با اعداد ذکر شده در این آیات ، طرح نمود و از این جهت اهمیت می یابند که با توجه به انچه در آیات مذکور تصریح شده است، جمع کسرهای سهم الارث بیشتر از "واحد" می شود.
- [سایر] سلام. میخواستم بدانم که مصلحت در حضانت و نگهداری فرزند چیست؟ چرا در بعضی سنین مثلاً در سن دو سالگی حضانت کودک با مادر و در سن 7 سالگی حضانت با پدر میباشد؟ و چرا جدیداً سن واگذاری حضانت دختر و پسر به مادرشان هفت سال شده؟ یعنی بفرمائید قبلاً چه مصلحتی داشت که دو سال بود و حالا چه مصلحتی دارد که در هر دو مورد(دختر و پسر) هفت سال شده. لطفاً جواب پرسش حقیر را با ذکر سند به صورت تفصیلی بیان فرمائید؟ در ضمن اگر جواب تکمیلی دیگری هم در مورد مابقی کسانی که مسئولیت حضانت و سرپرستی کودکان و نوجوانان به آنها واگذار میشود دارید، لطفاً با ذکر سند بنویسید که چه مصلحتی در واگذاری مسئولیت حضانت به این اشخاص وجود دارد؟
- [سایر] بنده با فردی که خود را مسلمان میدانست همکلام شدم و او از من چند سؤالی پرسید که من چون اطلاع نداشتم از جواب دادن به او بازماندم. او از من چند سؤال پرسید که در اینجا برای شما مطرح میکنم و اگر لطف کنید جوابها را با سند بیاورید؛ زیرا آن فرد بدون سند جوابی را نمیپذیرد؛ یکی از این سؤالات این بود: او گفت بعضیها در مراسم محرّم میگویند که در روز عاشورا در گودی قتلگاه تا رکاب اسب امام حسین(ع) خون جمع شده بود، چطور میشود که یاران امام حسین 72 نفر بودند حتی چند نفر از آنها که زنان و کودکان بودند که شهید نشدند، امام حسین هم که پیروز میدان نشد که بتواند همه سپاه دشمن را بکشد که آن همه خون جمع شود؟ و نیز میخواستم این را هم بدانم که چند نفر از فرزندان علی(ع) در سپاه امام حسین(ع) حضور داشتند؟
- [آیت الله خامنه ای] به دلیل علاقه به ورزش به خصوص فوتبال در پیشبینی بازیهای ایرانی و خارجی شرکت میکنم و از بابت شرکت کردن در این مسابقه مقداری پول میپردازم و اگر تمام پیشبینیهای این بازیها را درست انجام داده باشم، در لیست برندهها قرار میگیرم. میخواستم بدانم که اگر یک روز برنده شدم و در لیست گیرندگان جایزه قرار گرفتم، آیا پولی را که به دست میآورم میتوانم خرج کنم یا نه؟ ج) عمل مزبور جایز نیست و نمیتوان در جایزه تصرف نمود. س: (توتو) به برگههایی گفته میشود که در آن تیمهای بزرگ فوتبال باشگاهی و ملی جهان ذکر شده و افراد آن برگهها را تهیه کرده، برد و باخت تیمها را پیش بینی میکنند و بابت آن پول میدهند، هرچه مقدار پولی که میپردازند بیشتر باشد، میتوانند مبالغ مضاعفی را ببرند. شرکت در این پیشبینی با پرداخت پول چه حکمی دارد؟ پول حاصل از برنده شدن در آن حرام است یا حلال؟
- [آیت الله بروجردی] این جانب در حدود دو سال است که در آمریکا مشغول تحصیل بوده و تا توانستهام در اجرای دستورات دین مبین اسلام کوشیدهام، قبل از این که از ایران حرکت نمایم به حضور یکی از علمای دین مشرّف شده تا وظایف دین خود را در یک مملکت غیر مسلمان بدانم، یکی از دستورات ایشان آن بود که گوشت و ماهی نخورم و چندی قبل در قرآن مجید به این آیات مبارکه برخوردم( حُرِّمَتْ عَلَیْکُمُ الْمَیْتَةُ وَالدَّمُ وَلَحْمُ الْخِنْزِیرِ )(100)،( وَ ما ذُبِحَ عَلَی النُّصُبِ )(101) و آیه مبارکه دیگر( الْیَوْمَ اُحِلَّ لَکُمُ الطَّیِّباتُ وَطَعامُ الَّذِینَ اُوتُوا الْکِتابَ حِل لَکُمْ وَطَعامُکُمْ حِلٌّ لَهُمْ )(102)، اوّلاً مسیحیها غیر خدا را در موقع ذبح نام نمیبرند و در ثانی جزء کسانی هستند که کتاب به آنها عطا شده است، این جانب دلیلی نمیبینم که گوشت نخورم. چنان چه بفرمایید که این جانب اشتباه درک نموده است تقاضا مینماید که این جانب را روشن فرمایید که باعث سپاسگزاری خواهد بود. دیگر آن که این جانب تا بیست سالگی وقتی نماز میخواندم معنی آن راندانستهام و نفهمیدم که چه میگویم، ولی بعد از این که به معنی بزرگ آن واقف شدم از نماز خواندن چندان بار بیشتر لذّت میبرم، آیا بهتر نیست که هر کسی نماز را به زبان محلّی خود گفته و از ادای آن چندین بار بیشتر لذّت ببرد؟ چرا اصلاً قرآن مجید را به فارسی ساده ننوشته و در دسترس مردم گذارده تاهم عالیترین کتاب را برای هدایت جامعه مسلمان ایران هدیه کرده و هم مردم از خواندن آن لذّت برده و با گفتههای پروردگارشان آشنا شوند؟ مردم قرآن مجید را تلاوت کرده و از افراد بیخبر معانی آن را میپرسند که به جای هدایت باعث گمراهی میشود، اگر دلائل مخالفی وجود دارد که در قرآن مجید گفته شده تقاضا مینماید که ذکر نام سوره و شماره آیه را فرموده و این جانب را از بیخبری نجات دهید.