بیشتر مراجع تقلید این کار را به خودی خود حرام ندانسته‌اند، ولی برخی از فقها، به دلایلی آن را بدون اشکال نمی‌دانند. در هر حال این‌ کار شایسته شان و کرامت انسان نیست. ضمائم: پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[1] حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی): فی نفسه اشکال ندارد. حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی): اگر دروغ عملی شمرده شود جایز نیست. حضرت آیت الله العظمی شبیری زنجانی (مد ظله العالی): اشکالی ندارد. حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی): مناسب با شان و مقام انسان مسلمان نیست، ولی فی حد نفسه حرام نمی‌باشد. حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی): درامدشان اشکال دارد. حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی (مد ظله العالی): اگر از مصادیق «نوح به باطل» باشد جایز نیست. [1] . استفتا از دفاتر ایات عظام: خامنه‌ای، سیستانی، شبیری زنجانی، صافی گلپایگانی، مکارم شیرازی و نوری همدانی (مد ظلهم العالی)، توسط سایت اسلام کوئست.
بیشتر مراجع تقلید این کار را به خودی خود حرام ندانستهاند، ولی برخی از فقها، به دلایلی آن را بدون اشکال نمیدانند. در هر حال این کار شایسته شان و کرامت انسان نیست.
ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[1]
حضرت آیت الله العظمی خامنهای (مد ظله العالی):
فی نفسه اشکال ندارد.
حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):
اگر دروغ عملی شمرده شود جایز نیست.
حضرت آیت الله العظمی شبیری زنجانی (مد ظله العالی):
اشکالی ندارد.
حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):
مناسب با شان و مقام انسان مسلمان نیست، ولی فی حد نفسه حرام نمیباشد.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
درامدشان اشکال دارد.
حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی (مد ظله العالی):
اگر از مصادیق «نوح به باطل» باشد جایز نیست. [1] . استفتا از دفاتر ایات عظام: خامنهای، سیستانی، شبیری زنجانی، صافی گلپایگانی، مکارم شیرازی و نوری همدانی (مد ظلهم العالی)، توسط سایت اسلام کوئست.
- [آیت الله مکارم شیرازی] آیا بلند گریه کردن اشکالی دارد؟
- [آیت الله بهجت] رسم است که پس از دفن و... شرکت کنندگان در مراسم، در منزل یا تالار، از طرف صاحب عزا پذیرایی می شوند؛ غذا خوردن در چنین مراسم چه حکمی دارد؟ و اگر غذا نخوردن، ناراحتی و گلایه ی صاحب عزا را به دنبال داشته باشد چه حکمی دارد؟
- [آیت الله بهجت] پذیرایی از شرکت کنندگان در مراسم عزا از اموال میّت که هنوز تقسیم نشده، چه حکمی دارد؟ و در صورت وجود افراد صغیر در ورّاث، اصل عمل و شرکت در آن مراسم چه حکمی دارد؟
- [آیت الله شبیری زنجانی] کارمزدی که صندوقهای قرضالحسنه میگیرند و حقوقی که از پول این کارمزدها به کارمندان صندوق بابت کار داده میشود، چه حکمی دارد؟
- [سایر] شروع گریه و عزا برای امامان شیعه، از آن زمان بود که علمای شیعه به تدریج ،آن را به صورت یک عبادت و سنّت در آوردند
- [سایر] استفاده از عَلَم در مراسم عزاداری سیدالشهدا(ع) یا قرار دادن آن در مجلس عزا و یا حمل آن در دسته عزاداری چه حکمی دارد؟
- [سایر] استفاده از عَلَم در مراسم عزاداری سیدالشهدا (علیهالسلام) یا قرار دادن آن در مجلس عزا و یا حمل آن در دسته عزاداری چه حکمی دارد؟
- [آیت الله خامنه ای] استفاده از عَلَم در مراسم عزاداری سیدالشهدا(علیه السلام) با قرار دادن آن در مجلس عزا یا حمل آن در دسته عزاداری چه حکمی دارد؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] بعضی از شبهه افکنان می گویند: چرا باید در مراسم عزاداری برای امام حسین (علیه السلام) گریه کنیم؟
- [آیت الله علوی گرگانی] پولی که خواهر عروس، عمّه عروس، عموی عروس و خاله عروس در مراسم ازدواج میگیرند و اکثراداماد مجبور است این پولها را پرداخت نماید چه حکمی دارد؟
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر چند نفر در مزدی که از کار خودشان میگیرند با یکدیگر شرکت کنند، مثلاً چند دلّاک با هم قرار بگذارند هر قدر مزد میگیرند با هم قسمت کنند، شرکت آنان صحیح نیست و به این شرکت، (شرکت ابدان) میگویند.
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر چند نفر در مزدی که از کار خودشان میگیرند بایکدیگر شرکت کنند، مثل دلاکها که قرار میگذارند هرقدر مزد گرفتند باهم قسمت کنند، شرکت آنان صحیح نیست.
- [آیت الله وحید خراسانی] هشتم از مبطلات نماز بنابر احتیاط واجب ان است که برای کار دنیا عمدا گریه کند مگر این که جاهل قاصر باشد و اگر از ترس خدا یا برای اخرت گریه کند از بهترین اعمال است
- [آیت الله بهجت] پول گذاشتن در بانک بهعنوان قرضالحسنه اشکالی ندارد و همچنین جایزهای که بانک در مقابل آن به بعضی از مشترکین پرداختن میکند، حلال است.
- [آیت الله بهجت] خرید و فروش ظرف طلا و نقره برای غیر استعمالات حرام اشکالی ندارد و پول و عوضی هم که فروشنده می گیرد حرام نیست.
- [آیت الله مظاهری] بانکها و صندوقهای قرض الحسنه که مقداری از سرمایه خود را که از مردم گرفتهاند در کارهای تجاری یا تولیدی به کار میگیرند، این کار جایز است ولی سزاوار نیست پولی را که از مردم به عنوان قرض الحسنه گرفتهاند تا به دیگران قرض الحسنه بدهند آن را در کارهای تجاری یا تولیدی به کار گیرند.
- [آیت الله مظاهری] اگر چند نفر در مزدی که از کار خودشان میگیرند با یکدیگر شرکت کنند، مثل دلاّکها که قرار میگذارند هر قدر مزد گرفتند با هم قسمت کنند، شرکت آنان صحیح است گرچه احکام شرکت را ندارد.
- [آیت الله بروجردی] اگر چند نفر در مزدی که از کار خودشان میگیرند با یکدیگر شرکت کنند، مثلاً: دلاکها که قرار میگذارند هر قدر مزد گرفتند با هم قسمت کنند، شرکت آنان صحیح نیست.
- [آیت الله خوئی] اگر چند نفر در مزدی که از کار خودشان میگیرند با یکدیگر شرکت کنند، مثلًا چند دلاک با هم قرار بگذارند که هر قدر مزد گرفتند با هم قسمت کنند، شرکت آنان صحیح نیست.
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر پولی را سلف بفروشد وعوض آن را پول بگیرد معامله باطل است، در صورتی که طلا ونقره مسکوک باشد ولی مثل اسکناس یا مس یا نیکل اشکالی ندارد، ولی اگر جنسی را سلف بفروشد وعوض آن را جنس دیگر یا پول بگیرد معامله صحیح است و احتیاط مستحبّ آن است در عوض جنسی که میفروشد، پول بگیرد وجنس دیگر نگیرد.