برای دریافت تعریف سیره و بنای عقلاء ر.ک: «سیره مستمره، سیره متشرعه، بنای عقلا و عرف»، سؤال 43565. در سیره عقلا ممکن است با مواردی برخورد کنیم که ارتباط مستقیم با شریعت نداشته باشد، اما درباره سیره عقلائی که رابطه‌ای با شرع دارد، سؤالی مطرح می‌شود که آیا این سیره‌ها حجت‌اند؟ یعنی به مجرّد این‌که می‌بینیم عقلا در زندگی روزمره خود به خبر شخص ثقه و مورد اعتماد توجه و اعتنا کرده و به آن ترتیب اثر می‌دهند، آیا از این سیره می‌توان در امور شرعی استفاده کرد؟ آنچه مورد اتفاق است؛ این است که سیره عقلا باید مورد قبول شارع باشد، تا بتوان از آن در امور شرعی استفاده کرد،[1] اما بحث این است که رضایت شارع از یک سیره خاص عقلایی را چگونه کشف کنیم؟ دو راه برای کشف رضایت شارع ذکر شده است:[2] 1. موافقت صریح شارع و امضای سیره عقلائیه در موردی خاص: در موردی خاص، از طرف شارع یکی از سیره‌های عقلائیه تأیید و امضاء شده باشد. مثلاً در سیره عقلا و در اوضاع طبیعی و عادی، چنین بوده است که اموال و دارایی‌های هر شخص بعد از مرگش به اطرافیان او مانند فرزندان و همسر و پدر و مادرش می‌رسد، شارع این سیره را امضاء کرده، اگر چه آن‌را به‌وسیله قوانین ارث، مشخص و معین و ضابطه‌مند کرده است. 2. عدم رد و طرد یک سیره عقلائیه خاص از طرف شارع: سیره‌های عقلائیه زیادی است که ادعا شده با توجه به کثرت عمل به آنها و مبتلا به بودن آنها، می‌توان نتیجه گرفت که حتماً در منظر و دید شارع بوده است، اما ما هیچ منعی از آن از طرف شارع نداریم. ادعا شده چنین سیره‌های عقلائی که در منظر شارع بوده و شارع می‌توانسته آن‌را در صورت صلاح‌دید و وجود مصلحت منع کند ولی منع نکرده است، چنین سیره‌های عقلائی حجت است. رجوع به خبر ثقه و شخص مورد اعتماد از این‌گونه سیره‌های عقلائی است که چنین ادعایی درباره آن شده است.[3] سؤال بعدی این است که آیا برای اثبات موافقت شارع با یک سیره عقلائیه، عدم رد و طرد شارع کفایت می‌کند؟ یا باید موافق شارع و به اصطلاح امضای شارع هم باشد؟ اگر چه عده‌ای تنها راه حجیت سیره عقلا را در امور شرعی؛ موافقت و امضای شارع می‌دانند، اما این نظر توسط عده قابل توجهی از علما مورد قبول واقع نشده است، بلکه گفته‌اند همین مقدار که یک سیره عقلائیه در منظر و دید شارع باشد و شارع آن‌را منع نکند، دلالت بر امضا و قبول آن توسط شارع دارد.[4] [1] . مظفر، محمد رضا، اصول فقه، ج 2، ص 174، قم، اسماعیلیان، 1383ش. [2] . صدر، سید رضا، الاجتهاد و التقلید، ص 274، قم، بوستان کتاب، 1420ق. [3] . خوئی، ابوالقاسم، اجود التقریرات، ج 2، ص 115، قم، العرفان، 1352ش. [4] . همان.
برای دریافت تعریف سیره و بنای عقلاء ر.ک: «سیره مستمره، سیره متشرعه، بنای عقلا و عرف»، سؤال 43565.
در سیره عقلا ممکن است با مواردی برخورد کنیم که ارتباط مستقیم با شریعت نداشته باشد، اما درباره سیره عقلائی که رابطهای با شرع دارد، سؤالی مطرح میشود که آیا این سیرهها حجتاند؟ یعنی به مجرّد اینکه میبینیم عقلا در زندگی روزمره خود به خبر شخص ثقه و مورد اعتماد توجه و اعتنا کرده و به آن ترتیب اثر میدهند، آیا از این سیره میتوان در امور شرعی استفاده کرد؟
آنچه مورد اتفاق است؛ این است که سیره عقلا باید مورد قبول شارع باشد، تا بتوان از آن در امور شرعی استفاده کرد،[1] اما بحث این است که رضایت شارع از یک سیره خاص عقلایی را چگونه کشف کنیم؟ دو راه برای کشف رضایت شارع ذکر شده است:[2]
1. موافقت صریح شارع و امضای سیره عقلائیه در موردی خاص: در موردی خاص، از طرف شارع یکی از سیرههای عقلائیه تأیید و امضاء شده باشد. مثلاً در سیره عقلا و در اوضاع طبیعی و عادی، چنین بوده است که اموال و داراییهای هر شخص بعد از مرگش به اطرافیان او مانند فرزندان و همسر و پدر و مادرش میرسد، شارع این سیره را امضاء کرده، اگر چه آنرا بهوسیله قوانین ارث، مشخص و معین و ضابطهمند کرده است.
2. عدم رد و طرد یک سیره عقلائیه خاص از طرف شارع: سیرههای عقلائیه زیادی است که ادعا شده با توجه به کثرت عمل به آنها و مبتلا به بودن آنها، میتوان نتیجه گرفت که حتماً در منظر و دید شارع بوده است، اما ما هیچ منعی از آن از طرف شارع نداریم. ادعا شده چنین سیرههای عقلائی که در منظر شارع بوده و شارع میتوانسته آنرا در صورت صلاحدید و وجود مصلحت منع کند ولی منع نکرده است، چنین سیرههای عقلائی حجت است.
رجوع به خبر ثقه و شخص مورد اعتماد از اینگونه سیرههای عقلائی است که چنین ادعایی درباره آن شده است.[3]
سؤال بعدی این است که آیا برای اثبات موافقت شارع با یک سیره عقلائیه، عدم رد و طرد شارع کفایت میکند؟ یا باید موافق شارع و به اصطلاح امضای شارع هم باشد؟
اگر چه عدهای تنها راه حجیت سیره عقلا را در امور شرعی؛ موافقت و امضای شارع میدانند، اما این نظر توسط عده قابل توجهی از علما مورد قبول واقع نشده است، بلکه گفتهاند همین مقدار که یک سیره عقلائیه در منظر و دید شارع باشد و شارع آنرا منع نکند، دلالت بر امضا و قبول آن توسط شارع دارد.[4] [1] . مظفر، محمد رضا، اصول فقه، ج 2، ص 174، قم، اسماعیلیان، 1383ش. [2] . صدر، سید رضا، الاجتهاد و التقلید، ص 274، قم، بوستان کتاب، 1420ق. [3] . خوئی، ابوالقاسم، اجود التقریرات، ج 2، ص 115، قم، العرفان، 1352ش. [4] . همان.
- [سایر] فقها خیلی به (بنای عقلاء) استناد میکنند. بنای عقلاء چه جایگاهی در فقه دارد؟
- [سایر] فرق بین سیره مستمرّه، سیره عقلا، بنای عقلا، سیره متشرعین و عرف عام و خاص چیست؟
- [سایر] آیا در مورد مسئلهای که قاعده فراغ جاری میشود، دلیل این قاعده برای تمسک به آن، روایات میباشد، یا سیره عقلا، یا هر دو و یا چیز دیگری است؟
- [سایر] در جریان شکل گیری (فقه سیاسی اسلامی) در طول تاریخ، چه بهره ای از (سیره نبوی) برده شده است؟بازخوانی سیره نبوی با چه رویکردی صورت گرفت؟ چرا فقهالسیره مورد نیاز شد؟ در انقلاب اسلامی چگونه؟
- [سایر] هدف زندگی را چه کسی تعیین می کند خود شخص یا عقلاء یادین؟
- [سایر] هدف زندگی را چه کسی تعیین می کند، خودش ، دین یا عقلاء؟
- [سایر] چرا زن برای عمل جراحی خود نیازمند امضای همسرش میباشد؟
- [سایر] آیا امضای حکم ریاست جمهوری توسط رهبر جنبه تشریفی یا تنفیذی دارد؟
- [سایر] در روایات چه وظایفی بر عهده شخص عاقل و خردمند گذاشته شده است؟ (روایاتی که با لفظ عاقل یا عقلاء آمده است)
- [سایر] آیا امضای چهل مؤمن روی کفن مرده صحیح است؟ اگر بله، آیا مستند و معتبر است؟
- [آیت الله جوادی آملی] .فعل در خرید و فروش که به جای لفظ است گاهی به صورت امضای کتبی یا انگشتمُهر انجام میگیرد.
- [آیت الله بهجت] انسان میتواند با نذر کردن، انجام کاری که مطلوب شارع است و یا ترک کاری را که مورد نهی واقع شده بر خود واجب کند.
- [آیت الله مظاهری] اگر معروف یا منکر از اموری باشد که شارع مقدس به آن اهمیّت زیاد میدهد باید ملاحظه اهمیّت شود و مجرّد ضرر قابل توجّه موجب سقوط آن نمیشود.
- [آیت الله بهجت] انسان میتواند با قسم خوردن، انجام کاری را که مطلوب شارع است و یا ترک کاری را که نهی شده است، بر خود واجب کند.
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر موقعی که دادن زکات فطره واجب است فطره را ندهد و کنار هم نگذارد بعد بنابر احتیاط واجب به نیت انچه شارع مقدس از او خواسته فطره را بدهد
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] اگر چیزی را که غصب کرده از بین برود؛ در صورتی که مثل گاو و گوسفند باشد که از جهت خصوصیات شخصی قیمت آن در نظر عقلاء با قیمت فرد دیگری فرق دارد؛ باید قیمت آن را بدهد و چنانچه قیمت بازار آن فرق کرده باشد باید قیمت وقتی را که غصب کرده بدهد.
- [آیت الله جوادی آملی] .چون در ربا همجنس بودن شرط است، چیزهایی که همجنس نیستند یا شارع مقدس آنها را همجنس ندانسته, اگر با کم و زیاد معامله شوند، اشکال ندارد , بنابراین فروش ده کیلو برنج به پانزده کیلو گندم , بیاشکال است.
- [آیت الله بهجت] مستحب است انسان نماز را در اول وقت آن بخواند و راجع به آن خیلی سفارش شده است و هرچه به اول وقت نزدیکتر باشد بهتر است، مگر مواردی که شارع مقدس استثنا کرده است، که خواهد آمد.
- [آیت الله مظاهری] کسانی که نیاز به خانه مسکونی یا لوازم زندگی یا ازدواج و مانند اینها دارند و اگر پولی که دارند در حجّ صرف کنند نمیتوانند رفع نیاز کنند حجّ بر آنها واجب نیست ولی اگر نیاز به اینها نداشته باشند حجّ بر آنها واجب است.
- [آیت الله مکارم شیرازی] در صورتی که سادات فقیر نیاز به سرمایه ای برای کسب و کار داشته باشند می توان از باب خمس به آنها داد (البته به مقداری که نیاز زندگی آنها را تأمین کند).