از نظر قرآن کریم، (فرقان) عبارت است از: هر چیزی که موجب جدایی بین حق و باطل باشد؛ لذا یکی از اسامی قرآن مجید فرقان است: (تَبارَکَ الَّذِی نَزَّلَ الْفُرْقانَ عَلی‌ عَبْدِهِ لِیَکُونَ لِلْعالَمِینَ نَذِیراً).[1] اگر خداوند قرآن کریم را فرقان نامید؛ از آن جهت است که آیاتش بین حق و باطل جدایی می‌اندازد.[2] اینکه در آیه 41 سوره انفال میفرماید: (وَ ما أَنْزَلْنا عَلی‌ عَبْدِنا یوْمَ الْفُرْقانِ یوْمَ الْتَقَی الْجَمْعانِ)،[3] منظور از (یوم الفرقان) روز بدر است؛ به دلیل اینکه در پی آن فرمود: (یَوْمَ الْتَقَی الْجَمْعانِ)؛ زیرا آن روزی که خداوند حق و باطل را رو در روی هم قرار داد و آندو را از هم جدا کرد - حق را با نصرت و یاری خویش احقاق، و باطل را با خوار و ذلیل کردن ابطال نمود- روز بدر بود.[4] در جنگ بدر، خداوند میان مسلمانان و مشرکان جدا کرد. مسلمانان را عزت بخشید و مشرکان را به دست مسلمانان خوار و ذلیل نمود. در آن روز عده مسلمانها سیصد و سیزده نفر، اما تعداد کفار که از بزرگان قریش بودند، بین نهصد، تا هزار نفر بود. بیش از هفتاد تن از آنها کشته و بیش از هفتاد نفر اسیر شدند و بقیه پا به فرار گذاشتند. جنگ بدر، در روز جمعه هفدهم ماه رمضان سال دوم هجرت و در هیجدهمین ماه اتفاق افتاد.[5] پی نوشت: [1]. فرقان، 1، (بزرگ است و بزرگوار آن کس که این فرقان را بر بنده خود نازل کرد، تا جهانیان را بیم‌دهنده‌ای باشد). [2]. طباطبائی، سید محمد حسین، المیزان فی تفسیر القرآن، ج ‌15، ص 173، دفتر انتشارات اسلامی، قم، 1417ق. [3]. أنفال، 41، (اگر به خدا و آنچه بر بنده خود در روز جدایی حق از باطل، روز درگیری دو گروه (باایمان و بی‌ایمان) [روز جنگ بدر] نازل کردیم، ایمان آورده‌اید و...)! [4]. طبرسی، فضل بن حسن، مجمع البیان فی تفسیر القرآن، ج ‌4، ص 836، ناصر خسرو، تهران، 1372ش؛ المیزان فی تفسیر القرآن، ج ‌9، ص 90؛ آلوسی، سید محمود، روح المعانی فی تفسیر القرآن العظیم، ج ‌5، ص 203، دارالکتب العلمیه، بیروت، 1415ق؛ بیضاوی، عبدالله بن عمر، أنوار التنزیل و أسرار التأویل، ج ‌3، ص 60، دار احیاء التراث العربی، بیروت، 1418ق؛ و... [5]. مجمع البیان فی تفسیر القرآن، ج ‌4، ص 836. منبع: islamquest.net
از نظر قرآن کریم، (فرقان) عبارت است از: هر چیزی که موجب جدایی بین حق و باطل باشد؛ لذا یکی از اسامی قرآن مجید فرقان است: (تَبارَکَ الَّذِی نَزَّلَ الْفُرْقانَ عَلی عَبْدِهِ لِیَکُونَ لِلْعالَمِینَ نَذِیراً).[1] اگر خداوند قرآن کریم را فرقان نامید؛ از آن جهت است که آیاتش بین حق و باطل جدایی میاندازد.[2]
اینکه در آیه 41 سوره انفال میفرماید: (وَ ما أَنْزَلْنا عَلی عَبْدِنا یوْمَ الْفُرْقانِ یوْمَ الْتَقَی الْجَمْعانِ)،[3] منظور از (یوم الفرقان) روز بدر است؛ به دلیل اینکه در پی آن فرمود: (یَوْمَ الْتَقَی الْجَمْعانِ)؛ زیرا آن روزی که خداوند حق و باطل را رو در روی هم قرار داد و آندو را از هم جدا کرد - حق را با نصرت و یاری خویش احقاق، و باطل را با خوار و ذلیل کردن ابطال نمود- روز بدر بود.[4]
در جنگ بدر، خداوند میان مسلمانان و مشرکان جدا کرد. مسلمانان را عزت بخشید و مشرکان را به دست مسلمانان خوار و ذلیل نمود. در آن روز عده مسلمانها سیصد و سیزده نفر، اما تعداد کفار که از بزرگان قریش بودند، بین نهصد، تا هزار نفر بود. بیش از هفتاد تن از آنها کشته و بیش از هفتاد نفر اسیر شدند و بقیه پا به فرار گذاشتند. جنگ بدر، در روز جمعه هفدهم ماه رمضان سال دوم هجرت و در هیجدهمین ماه اتفاق افتاد.[5]
پی نوشت:
[1]. فرقان، 1، (بزرگ است و بزرگوار آن کس که این فرقان را بر بنده خود نازل کرد، تا جهانیان را بیمدهندهای باشد).
[2]. طباطبائی، سید محمد حسین، المیزان فی تفسیر القرآن، ج 15، ص 173، دفتر انتشارات اسلامی، قم، 1417ق.
[3]. أنفال، 41، (اگر به خدا و آنچه بر بنده خود در روز جدایی حق از باطل، روز درگیری دو گروه (باایمان و بیایمان) [روز جنگ بدر] نازل کردیم، ایمان آوردهاید و...)!
[4]. طبرسی، فضل بن حسن، مجمع البیان فی تفسیر القرآن، ج 4، ص 836، ناصر خسرو، تهران، 1372ش؛ المیزان فی تفسیر القرآن، ج 9، ص 90؛ آلوسی، سید محمود، روح المعانی فی تفسیر القرآن العظیم، ج 5، ص 203، دارالکتب العلمیه، بیروت، 1415ق؛ بیضاوی، عبدالله بن عمر، أنوار التنزیل و أسرار التأویل، ج 3، ص 60، دار احیاء التراث العربی، بیروت، 1418ق؛ و...
[5]. مجمع البیان فی تفسیر القرآن، ج 4، ص 836.
منبع:
islamquest.net
- [سایر] تعبیر یوم الفرقان در چه سورهای آمده و به چه معنا است؟
- [سایر] از قیامت به یوم التنّاد تعبیر شده، یوم التنّاد به چه معناست؟
- [سایر] چرا در قرآن از قیامت به یوم الاخر تعبیر شده است؟
- [سایر] یکی از نامهای قیامت یوم البعث است انتخاب این تعبیر برای قیامت چه دلیلی دارد؟
- [سایر] جامعترین تعبیر در قرآن از (حمد خدا) کدام تعبیر است؟
- [سایر] 1. آخرین سورهای که بر پیغمبر نازل شد، کدام سوره بود؟ 2. آیا اولین سورهای که بر پیغمبر نازل شد علق است؟ 3. آیا سورهای هست که نصفش نازل شود و مابقی آن در 20 سال بعد نازل شده باشد؟
- [سایر] کتابی به نام الفرقان الحق چاپ شده و در آن آیاتی از قرآن حذف شده چگونه این عمل با آیه 19 از سوره حجر سازگار است؟
- [سایر] میخواستم بدانم در نماز در سوره حمد: (مالک یوم الدین) درست است یا (ملک یوم الدین)؟
- [سایر] یکی دیگر از نامهای قیامت یوم الحسرة است، یوم الحسرة به چه معناست؟
- [سایر] یکی دیگر از نامهای قیامت، یوم ثقیل است، یوم ثقیل به چه معناست؟
- [آیت الله اردبیلی] هر سورهای را که نمازگزار بخواهد بخواند، باید (بِسمِ اللّهِ الرَّحمنِ الرَّحیمِ) آن را به نیّت همان سوره بگوید، پس نمیتواند اوّل (بِسمِ اللّهِ الرَّحمن الرَّحیمِ) را بگوید و بعد سوره را انتخاب نماید و یا آن را به قصد سورهای بگوید و سوره دیگری را بخواند.
- [آیت الله مظاهری] خواندن قرآن در نماز، غیر از چهار سورهای که سجده واجب دارد و نیز دعا کردن در نماز اشکال ندارد گرچه به فارسی یا زبان دیگر باشد.
- [آیت الله خوئی] اگر در نماز یکی از چهار سورهای را که آیه سجده دارد و در (مسأله 361) گفته شد عمداً بخواند، بنابر احتیاط نمازش باطل است.
- [آیت الله علوی گرگانی] سورهای را که در رکعت اوّل خوانده مکروه است، در رکعت دوم بخواند ولی اگر سوره )قل هو ا& احد( را در هر دو رکعت بخواند مکروه نیست.
- [امام خمینی] اگر در نماز یکی از چهار سورهای را که آی? سجده دارد و در مسأله 355 گفته شد، عمداً بخواند نمازش باطل است.
- [آیت الله بروجردی] اگر در نماز یکی از چهار سورهای را که آیة سجده دارد و در مسأله 361 گفته شد عمداً بخواند، نمازش باطل است.
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر زن دراستحاضه کثیره یا متوسّطه بخواهد پیش از وقت نماز سورهای را که سجده واجب دارد بخواند، یا مسجد برود، بنابر احتیاط واجب باید غسل نماید، و همچنین است اگر شوهرش بخواهد با او نزدیکی کند.
- [آیت الله علوی گرگانی] خواندن قرآن در نماز، غیر از چهار سورهای که سجده واجب دارد و در احکام جنابت گفته شد3 و نیز دعا کردن در نماز اشکال ندارد، ولی احتیاط واجب آن است که در نمازهای واجب دعای غیر عربی نخواند.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر زن در استحاضه کثیره بخواهد پیش از وقت نماز سورهای را که سجده واجب دارد بخواند، یا مسجد برود، بنا بر احتیاط باید غسل نماید و همچنین است اگر شوهرش بخواهد با او نزدیکی کند.
- [آیت الله مظاهری] سورهای را که در رکعت اوّل خوانده، مکروه است در رکعت دوّم بخواند ولی اگر سوره توحید را در هر دو رکعت بخواند مکروه نیست. 5 - قیام متّصل به رکوع: