جواب حجت الاسلام علی اکبر بابایی: تحقیقی که بنده داشتم، هفتاد بطن را در مجموعه ی روایی پیدا نکردم. مرحوم آخوند در کفایة الاصول، وجود اخباری را که دلالت بر این دارد که قرآن هفت یا هفتاد بطن دارد، مسلم دانسته اند؛ ولی من به روایت هفتاد بطن دست نیافتم؛ امّا هفت بطن در مقدمه ی تفسیر صافی نقل شده است؛ ولی آن را در جوامع روایی نیافتم. در خصال شیخ صدوق نیز از حمّاد روایت شده است: به امام صادق(علیه السلام)گفتم: روایاتی که از شما رسیده است، مختلف است. فرمودند: قرآن بر هفت حرف نازل شده و کم ترین اختیار برای امام این است که بر هفت صورت می تواند فتوا دهد. گمان می کنم این روایت بر وجود هفت بطن برای قرآن دلالت داشته باشد؛ لیکن سند این روایت معتبر نیست. در نتیجه به روایت معتبری که بر هفت بطن دلالت داشته باشد نیز دست نیافته ام. منبع: باطن و تأویل قرآن، گفتگو با حجت الاسلام علی اکبر بابایی و دکتر محمد کاظم شاکر، نشر مرکز مطالعات و پژوهش های فرهنگی حوزه علمیه (1381).
در برخی از کتاب های تفسیری دیده می شود که هفتاد بطن هم به قرآن نسبت داده اند که هفت بطنش در روایت دیده شده است. آیا چنین چیزی داریم؟
جواب حجت الاسلام علی اکبر بابایی:
تحقیقی که بنده داشتم، هفتاد بطن را در مجموعه ی روایی پیدا نکردم. مرحوم آخوند در کفایة الاصول، وجود اخباری را که دلالت بر این دارد که قرآن هفت یا هفتاد بطن دارد، مسلم دانسته اند؛ ولی من به روایت هفتاد بطن دست نیافتم؛ امّا هفت بطن در مقدمه ی تفسیر صافی نقل شده است؛ ولی آن را در جوامع روایی نیافتم. در خصال شیخ صدوق نیز از حمّاد روایت شده است:
به امام صادق(علیه السلام)گفتم: روایاتی که از شما رسیده است، مختلف است. فرمودند: قرآن بر هفت حرف نازل شده و کم ترین اختیار برای امام این است که بر هفت صورت می تواند فتوا دهد.
گمان می کنم این روایت بر وجود هفت بطن برای قرآن دلالت داشته باشد؛ لیکن سند این روایت معتبر نیست. در نتیجه به روایت معتبری که بر هفت بطن دلالت داشته باشد نیز دست نیافته ام.
منبع: باطن و تأویل قرآن، گفتگو با حجت الاسلام علی اکبر بابایی و دکتر محمد کاظم شاکر، نشر مرکز مطالعات و پژوهش های فرهنگی حوزه علمیه (1381).
- [سایر] مقصود از روایاتی که میگویند: قرآن، دارای هفتاد بطن است، چیست؟ و معنای ظاهر و باطن چیست؟ آیا در روایات معنا شدهاند؟ و امامان از این شیوه استفاده میکردند؟
- [سایر] منظور از بطن قرآن چیست؟
- [سایر] طریقه جمع بین دو روایت (الشقی شقی فی بطن امه و السعید سعید فی بطن امه و کل مولود یولد علی الفطره) است ؟
- [سایر] اساسیترین منابع تفسیری قرآن کریم چیست؟
- [سایر] آیا سعادت و شقاوت انسان ها ذاتی است؟ معنای حدیث (الشقی شقی فی بطن امه ....) چیست؟
- [سایر] آیا خطبه فدکیه می تواند تفسیری بر آیات قرآن باشد؟
- [سایر] چرا از حضرت علی(ع) بیش از بقیه خلفا، روایات تفسیری به ما رسیده است؟
- [سایر] با توجه به اینکه در کتاب کافی احادیث تحریف قرآن آمده آیا جناب کلینی معتقد به تحریف قرآن بوده اند؟
- [سایر] مختصرترین تفسیر قرآن کریم از نظر جلد و صفحه و بیان مطالب، چه تفسیری است ؟
- [سایر] در میان خلفای راشدین، چرا از حضرت علی(ع) بیش از بقیه خلفا، روایات تفسیری به ما رسیده است؟
- [آیت الله سیستانی] انسان نمیتواند از سهم سبیل اللّه قرآن یا کتاب دینی ، یا کتاب دعا بخرد و وقف نماید ، مگر آنکه مصلحت عامه اقتضای این کار را داشته و از حاکم شرع بنابر احتیاط لازم اجازه بگیرد .
- [آیت الله وحید خراسانی] نماز با جماعت افضل است از نماز فرادی به بیست و چهار درجه و برابر است با بیست و پنج نماز و در بعضی از روایات قریب به این مضمون وارد شده است که رسول خدا صلی الله علیه واله وسلم فرمود کسی که به مسجدی برود به طلب نماز جماعت برای او به هر قدمی هفتاد هزار حسنه است و مثل ان از درجات پس اگر بمیرد و او بر این حال باشد خداوند موکل می کند بر او هفتاد هزار ملک را که به قبر او بروند و بشارت به او بدهند و در تنهایی قبر مونس او باشند و استغفار کنند برای او تا روزی که مبعوث می شود
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر بخواهد خبری را که نمیداند راست است یا دروغ، نقل کند، بنا بر احتیاط نباید به خداوند یا پیامبر صلی الله علیه و آله یا امام علیهالسلام نسبت دهد، بلکه باید مثلاً چنین بگوید: چنین روایت شده است.
- [آیت الله علوی گرگانی] انسان میتواند از زکاْ از سهم سبیل ا&، قرآن یا کتاب دینی یا کتاب دعا بخرد ووقف نماید، اگرچه بر اولاد خود وبر کسانی وقف کند که خرج آنان بر او واجب است، و نیز میتواند تولیت وقف را برای خود یا اولاد خود قرار دهد.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] انسان می تواند از زکات، قرآن یا کتاب دینی یا کتاب دعا بخرد و وقف نماید، اگر چه بر اولاد خود و بر کسانی وقف کند که خرج آنان بر او واجب است. و نیز می تواند تولیت وقف را برای خود یا اولاد خود قرار دهد.
- [آیت الله سبحانی] انسان می تواند از سهم (سبیل الله)، به اندازه نیاز مسلمانان قرآن یا کتاب دینی یا کتاب دعا بخرد و وقف نماید، اگرچه بر اولاد خود و بر کسانی وقف کند که خرج آنان بر او واجب است. و نیز می تواند تولیت وقف را برای خود یا اولاد خود قرار دهد.
- [آیت الله وحید خراسانی] جمعی از فقهاء اعلی الله مقامهم فرموده اند انسان می تواند از زکات زمینی را وقف کند یا قران یا کتاب دینی یا کتاب دعا بخرد و وقف نماید و می تواند تولیت وقف را برای خود یا اولاد خود قرار دهد ولی ولایت مالک بر وقف و تعیین متولی بدون مراجعه به حاکم شرع محل اشکال است
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] انسان می تواند از زکاه؛ قرآن یا کتاب دینی یا کتاب دعا بخرد و وقف نماید؛ اگرچه بر اولاد خود و بر کسانی وقف کند که خرج آنان بر او واجب است و نیز می تواند تولیت وقف را برای خود یا اولاد خود قرار دهد.
- [آیت الله اردبیلی] انسان میتواند از مال زکات، قرآن، کتاب دینی یا کتاب دعا بخرد و وقف نماید، اگرچه بر اولاد خود و بر کسانی وقف کند که خرج آنان بر او واجب است، مشروط بر آن که مصلحت دینی برای عموم مردم داشته باشد و نیز میتواند تولیت وقف را برای خود یا اولاد خود قرار دهد.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . انسان می تواند از زکات، قرآن یا کتاب دینی یا کتاب دعا بخرد و وقف نماید، اگر چه بر اولاد خود و بر کسانی وقف کند که خرج آنان بر او واجب است و نیز می تواند تولیت وقف را برای خود یا اولاد خود قرار دهد.