نام صابئین دو بار در قرآن آمده است[1] و در سوره ی حج، نام صابئین در کنار یهود، نصاری، مجوس و مشرکان آمده است: از این جا معلوم می شود که آن ها غیر از چهار گروه مذکورند. (صابئین) جمع (صابی) است و به کسانی گفته می شود که افزون بر ایمان به خدا و معاد، خود را به حضرت یحیی(علیه السلام) منسوب می کنند. ایشان برای ستارگان، قدرت تدبیر قایل اند و بیشتر در کنار رودخانه ها و دریاها زندگی می کنند. بیشتر گوشه گیر و منزوی هستند. آن ها افزون بر اعتقاد ویژه به ستارگان، معتقدند که باید غسل های متعددی را در تابستان و زمستان در رودخانه ها و آب های جاری انجام دهند. هم اکنون نزدیک پنچ هزار نفر از این فرقه در خوزستان، در سواحل رود کارون، و قریب هشت هزار نفر در عراق، اطراف دجله و شهرهای دیگر، سکونت دارند.[2] در تفسیر قمی آمده است: صابئین نه مجوس هستند، نه یهود و نه نصاری و نه مسلمان، بلکه ستارگان و نجوم را عبادت می کنند.[3] طبرسی در تفسیر (مجمع البیان) به نقل از قتاده، آورده است: (صابئین قومی هستند که عبادت نجوم در دین آن ها است. افزون بر این، به خدا و معاد و بعضی از پیامبران اعتقاد دارند.)[4] پی نوشتها: [1]. (إِنَّ الَّذِینَ آمَنُوا وَ الَّذِینَ هادُوا وَ النَّصاری وَ الصَّابِئِینَ مَنْ آمَنَ بِاللَّهِ وَ الْیَوْمِ الآخِرِ وَ عَمِلَ صالِحاً فَلَهُمْ أَجْرُهُمْ عِنْدَ رَبِّهِمْ وَ لا خَوْفٌ عَلَیْهِمْ وَ لا هُمْ یَحْزَنُونَ.) بقره، 62؛ (إِنَّ الَّذِینَ آمَنُوا وَ الَّذِینَ هادُوا وَ الصَّابِئِینَ وَ النَّصاری وَ الَْمجُوسَ وَ الَّذِینَ أَشْرَکُوا إِنَّ اللَّهَ یَفْصِلُ بَیْنَهُمْ یَوْمَ الْقِیامَةِ...)؛ حج، 17. [2]. تفسیر نور، ج 1، ص 151. [3]. تفسیر قمی، ج 1، ص 48. [4]. مجمع البیان، ج 1، ص 241. منبع: سرگذشت ها و عبرت ها در آیینه ی وحی، سید مرتضی قافله باشی، انتشارات مرکز مدیریت حوزه علمیه قم (1383).
صابئین چه کسانی هستند؟
نام صابئین دو بار در قرآن آمده است[1] و در سوره ی حج، نام صابئین در کنار یهود، نصاری، مجوس و مشرکان آمده است: از این جا معلوم می شود که آن ها غیر از چهار گروه مذکورند.
(صابئین) جمع (صابی) است و به کسانی گفته می شود که افزون بر ایمان به خدا و معاد، خود را به حضرت یحیی(علیه السلام) منسوب می کنند. ایشان برای ستارگان، قدرت تدبیر قایل اند و بیشتر در کنار رودخانه ها و دریاها زندگی می کنند. بیشتر گوشه گیر و منزوی هستند. آن ها افزون بر اعتقاد ویژه به ستارگان، معتقدند که باید غسل های متعددی را در تابستان و زمستان در رودخانه ها و آب های جاری انجام دهند.
هم اکنون نزدیک پنچ هزار نفر از این فرقه در خوزستان، در سواحل رود کارون، و قریب هشت هزار نفر در عراق، اطراف دجله و شهرهای دیگر، سکونت دارند.[2]
در تفسیر قمی آمده است: صابئین نه مجوس هستند، نه یهود و نه نصاری و نه مسلمان، بلکه ستارگان و نجوم را عبادت می کنند.[3]
طبرسی در تفسیر (مجمع البیان) به نقل از قتاده، آورده است:
(صابئین قومی هستند که عبادت نجوم در دین آن ها است. افزون بر این، به خدا و معاد و بعضی از پیامبران اعتقاد دارند.)[4]
پی نوشتها:
[1]. (إِنَّ الَّذِینَ آمَنُوا وَ الَّذِینَ هادُوا وَ النَّصاری وَ الصَّابِئِینَ مَنْ آمَنَ بِاللَّهِ وَ الْیَوْمِ الآخِرِ وَ عَمِلَ صالِحاً فَلَهُمْ أَجْرُهُمْ عِنْدَ رَبِّهِمْ وَ لا خَوْفٌ عَلَیْهِمْ وَ لا هُمْ یَحْزَنُونَ.) بقره، 62؛ (إِنَّ الَّذِینَ آمَنُوا وَ الَّذِینَ هادُوا وَ الصَّابِئِینَ وَ النَّصاری وَ الَْمجُوسَ وَ الَّذِینَ أَشْرَکُوا إِنَّ اللَّهَ یَفْصِلُ بَیْنَهُمْ یَوْمَ الْقِیامَةِ...)؛ حج، 17.
[2]. تفسیر نور، ج 1، ص 151.
[3]. تفسیر قمی، ج 1، ص 48.
[4]. مجمع البیان، ج 1، ص 241.
منبع: سرگذشت ها و عبرت ها در آیینه ی وحی، سید مرتضی قافله باشی، انتشارات مرکز مدیریت حوزه علمیه قم (1383).
- [سایر] صابئین چه کسانی هستند؟
- [سایر] چرا صابئین را مندائی می خوانند؟
- [سایر] لطفاً در مورد عقاید صابئین به صورت کامل توضیح دهد؟
- [سایر] صابئین چگونه آئینی است و آیا در عصر حاضر دارای پیرو میباشد؟
- [سایر] آیا صابئین دارای فرقه های متعدد هستند؟ چه کسانی از بزرگان آنها معروفند؟
- [سایر] آیا درست است که صابئین در داخل آب رودخانه عقد ازدواج را جاری می کنند؟
- [سایر] آیا صابئین به چندین فرقه تقسیم می شوند اگر این گونه است فرقه های آنها را معرفی کنید؟
- [سایر] چرا صابئین (مندائی ها) زندگی در کنار رودخانه ها را می پسندند آیا غسل های آنها در این امر دخیل است؟
- [آیت الله اردبیلی] فرقهای از صابئین در خوزستان میباشند، آیا این افراد، اهل کتاب هستند؟ نظر مبارکتان در مورد پاکی و نجاست آنان چیست؟