غار اصحاف کهف در کجا قرار دارد؟
درباره ی مکان غار، نظریه های گوناگونی وجود دارد: 1. غار افسوس در فاصله ی 73 کیلومتری شهر ازمیر ترکیه، در 1 کیلومتری روستای ایاصولوک در کوه ینامیرداغ قرار دارد؛ ولی این غار با وجود شهرتی که دارد، با مشخصات قرآنی منطبق نیست؛ چون قرآن می فرماید: وقتی خورشید طلوع می کرد در جهت راست غار و هنگام غروب، در جهت چپ غار بود؛ بنابراین، باید در غار رو به جنوب باشد، در حالی که در این غار رو به شمال شرقی است. 2. غار رجیب در 8 کیلومتری شهر عمّان (پایتخت اردن) در روستای رجیب، واقع در کوه محفورا؛ غاری به وسعت 3 × 5/2 متر؛ در غار رو به جنوب است. داخل غار تعدادی قبر به سبک یونانی است. (گویا هفت یا هشت قبر است.) بر دیواره های غار، نقش ها و خطهای یونانی قدیم به چشم می خورد که قابل خواندن نیست؛ تصویر یک سگ هم دیده می شود. بالای غار آثار یک صومعه مشاهده می شود که به ضمیمه ی آثار دیگر، در زمان جوستینوس اول (418 427 م) بنا شده که پس از استیلای مسلمانان به مسجد تبدیل شده است. این مسجد دارای محراب، مأذنه و وضوخانه است. تمام مشخصات که در قرآن برای غار ذکر شده است با غار رجیب مطابقت دارد. افزون بر آن، براساس قراین متعدد، از جمله برخی روایات، غار اصحاب کهف در عمّان قرار دارد که بعضی از آن ها را (یاقوت) در (معجم البلدان) آورده است. او می نویسد: (رقیم اسم روستایی در نزدیکی عمّان است و قصر یزید بین عبدالملک در آن قرار دارد.) عمان در شهر فیلادلفیا بنا شده است که پیش از اسلام، مشهورترین شهر روم بوده و از اوایل قرن دوم میلادی تا زمان فتح مسلمانان، در استیلای روم قرار داشته است. 3. غاری در کوه قاسیون نزدیکی صالحیه دمشق است که به اصحاب کهف نسبت داده می شود؛ 4. غاری در شهر تبری فلسطین به اصحاب کهف نسبت داده می شود؛ 5. در شبه جزیره اسکاندیناوی در اروپای شمالی آثار هفت جثه که شبیه رومیان است، وجود دارد؛ 6. در نخجوان جمهوری آذربایجان هم غاری است که به اصحاب کهف، نسبت داده می شود. اما هیچ شاهدی که این چهار غار با مشخصات قرآن مطابقت کند، وجود ندارد؛ چون قضیه در زمان رومیان واقع شده است و رومیان بر اروپای شمالی و قفقاز سلطه نداشته اند.[1] پی نوشت: [1]. تفسیر قمی، ج2، ص 32. منبع: سرگذشت ها و عبرت ها در آیینه ی وحی، سید مرتضی قافله باشی، انتشارات مرکز مدیریت حوزه علمیه قم (1383).
عنوان سوال:

غار اصحاف کهف در کجا قرار دارد؟


پاسخ:

درباره ی مکان غار، نظریه های گوناگونی وجود دارد:
1. غار افسوس در فاصله ی 73 کیلومتری شهر ازمیر ترکیه، در 1 کیلومتری روستای ایاصولوک در کوه ینامیرداغ قرار دارد؛ ولی این غار با وجود شهرتی که دارد، با مشخصات قرآنی منطبق نیست؛ چون قرآن می فرماید: وقتی خورشید طلوع می کرد در جهت راست غار و هنگام غروب، در جهت چپ غار بود؛ بنابراین، باید در غار رو به جنوب باشد، در حالی که در این غار رو به شمال شرقی است.
2. غار رجیب در 8 کیلومتری شهر عمّان (پایتخت اردن) در روستای رجیب، واقع در کوه محفورا؛ غاری به وسعت 3 × 5/2 متر؛ در غار رو به جنوب است.
داخل غار تعدادی قبر به سبک یونانی است. (گویا هفت یا هشت قبر است.) بر دیواره های غار، نقش ها و خطهای یونانی قدیم به چشم می خورد که قابل خواندن نیست؛ تصویر یک سگ هم دیده می شود. بالای غار آثار یک صومعه مشاهده می شود که به ضمیمه ی آثار دیگر، در زمان جوستینوس اول (418 427 م) بنا شده که پس از استیلای مسلمانان به مسجد تبدیل شده است. این مسجد دارای محراب، مأذنه و وضوخانه است.
تمام مشخصات که در قرآن برای غار ذکر شده است با غار رجیب مطابقت دارد. افزون بر آن، براساس قراین متعدد، از جمله برخی روایات، غار اصحاب کهف در عمّان قرار دارد که بعضی از آن ها را (یاقوت) در (معجم البلدان) آورده است. او می نویسد: (رقیم اسم روستایی در نزدیکی عمّان است و قصر یزید بین عبدالملک در آن قرار دارد.)
عمان در شهر فیلادلفیا بنا شده است که پیش از اسلام، مشهورترین شهر روم بوده و از اوایل قرن دوم میلادی تا زمان فتح مسلمانان، در استیلای روم قرار داشته است.
3. غاری در کوه قاسیون نزدیکی صالحیه دمشق است که به اصحاب کهف نسبت داده می شود؛
4. غاری در شهر تبری فلسطین به اصحاب کهف نسبت داده می شود؛
5. در شبه جزیره اسکاندیناوی در اروپای شمالی آثار هفت جثه که شبیه رومیان است، وجود دارد؛
6. در نخجوان جمهوری آذربایجان هم غاری است که به اصحاب کهف، نسبت داده می شود.
اما هیچ شاهدی که این چهار غار با مشخصات قرآن مطابقت کند، وجود ندارد؛ چون قضیه در زمان رومیان واقع شده است و رومیان بر اروپای شمالی و قفقاز سلطه نداشته اند.[1]
پی نوشت:
[1]. تفسیر قمی، ج2، ص 32.
منبع: سرگذشت ها و عبرت ها در آیینه ی وحی، سید مرتضی قافله باشی، انتشارات مرکز مدیریت حوزه علمیه قم (1383).





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین