درباره ی مکان غار، نظریه های گوناگونی وجود دارد: 1. غار افسوس در فاصله ی 73 کیلومتری شهر ازمیر ترکیه، در 1 کیلومتری روستای ایاصولوک در کوه ینامیرداغ قرار دارد؛ ولی این غار با وجود شهرتی که دارد، با مشخصات قرآنی منطبق نیست؛ چون قرآن می فرماید: وقتی خورشید طلوع می کرد در جهت راست غار و هنگام غروب، در جهت چپ غار بود؛ بنابراین، باید در غار رو به جنوب باشد، در حالی که در این غار رو به شمال شرقی است. 2. غار رجیب در 8 کیلومتری شهر عمّان (پایتخت اردن) در روستای رجیب، واقع در کوه محفورا؛ غاری به وسعت 3 × 5/2 متر؛ در غار رو به جنوب است. داخل غار تعدادی قبر به سبک یونانی است. (گویا هفت یا هشت قبر است.) بر دیواره های غار، نقش ها و خطهای یونانی قدیم به چشم می خورد که قابل خواندن نیست؛ تصویر یک سگ هم دیده می شود. بالای غار آثار یک صومعه مشاهده می شود که به ضمیمه ی آثار دیگر، در زمان جوستینوس اول (418 427 م) بنا شده که پس از استیلای مسلمانان به مسجد تبدیل شده است. این مسجد دارای محراب، مأذنه و وضوخانه است. تمام مشخصات که در قرآن برای غار ذکر شده است با غار رجیب مطابقت دارد. افزون بر آن، براساس قراین متعدد، از جمله برخی روایات، غار اصحاب کهف در عمّان قرار دارد که بعضی از آن ها را (یاقوت) در (معجم البلدان) آورده است. او می نویسد: (رقیم اسم روستایی در نزدیکی عمّان است و قصر یزید بین عبدالملک در آن قرار دارد.) عمان در شهر فیلادلفیا بنا شده است که پیش از اسلام، مشهورترین شهر روم بوده و از اوایل قرن دوم میلادی تا زمان فتح مسلمانان، در استیلای روم قرار داشته است. 3. غاری در کوه قاسیون نزدیکی صالحیه دمشق است که به اصحاب کهف نسبت داده می شود؛ 4. غاری در شهر تبری فلسطین به اصحاب کهف نسبت داده می شود؛ 5. در شبه جزیره اسکاندیناوی در اروپای شمالی آثار هفت جثه که شبیه رومیان است، وجود دارد؛ 6. در نخجوان جمهوری آذربایجان هم غاری است که به اصحاب کهف، نسبت داده می شود. اما هیچ شاهدی که این چهار غار با مشخصات قرآن مطابقت کند، وجود ندارد؛ چون قضیه در زمان رومیان واقع شده است و رومیان بر اروپای شمالی و قفقاز سلطه نداشته اند.[1] پی نوشت: [1]. تفسیر قمی، ج2، ص 32. منبع: سرگذشت ها و عبرت ها در آیینه ی وحی، سید مرتضی قافله باشی، انتشارات مرکز مدیریت حوزه علمیه قم (1383).
درباره ی مکان غار، نظریه های گوناگونی وجود دارد:
1. غار افسوس در فاصله ی 73 کیلومتری شهر ازمیر ترکیه، در 1 کیلومتری روستای ایاصولوک در کوه ینامیرداغ قرار دارد؛ ولی این غار با وجود شهرتی که دارد، با مشخصات قرآنی منطبق نیست؛ چون قرآن می فرماید: وقتی خورشید طلوع می کرد در جهت راست غار و هنگام غروب، در جهت چپ غار بود؛ بنابراین، باید در غار رو به جنوب باشد، در حالی که در این غار رو به شمال شرقی است.
2. غار رجیب در 8 کیلومتری شهر عمّان (پایتخت اردن) در روستای رجیب، واقع در کوه محفورا؛ غاری به وسعت 3 × 5/2 متر؛ در غار رو به جنوب است.
داخل غار تعدادی قبر به سبک یونانی است. (گویا هفت یا هشت قبر است.) بر دیواره های غار، نقش ها و خطهای یونانی قدیم به چشم می خورد که قابل خواندن نیست؛ تصویر یک سگ هم دیده می شود. بالای غار آثار یک صومعه مشاهده می شود که به ضمیمه ی آثار دیگر، در زمان جوستینوس اول (418 427 م) بنا شده که پس از استیلای مسلمانان به مسجد تبدیل شده است. این مسجد دارای محراب، مأذنه و وضوخانه است.
تمام مشخصات که در قرآن برای غار ذکر شده است با غار رجیب مطابقت دارد. افزون بر آن، براساس قراین متعدد، از جمله برخی روایات، غار اصحاب کهف در عمّان قرار دارد که بعضی از آن ها را (یاقوت) در (معجم البلدان) آورده است. او می نویسد: (رقیم اسم روستایی در نزدیکی عمّان است و قصر یزید بین عبدالملک در آن قرار دارد.)
عمان در شهر فیلادلفیا بنا شده است که پیش از اسلام، مشهورترین شهر روم بوده و از اوایل قرن دوم میلادی تا زمان فتح مسلمانان، در استیلای روم قرار داشته است.
3. غاری در کوه قاسیون نزدیکی صالحیه دمشق است که به اصحاب کهف نسبت داده می شود؛
4. غاری در شهر تبری فلسطین به اصحاب کهف نسبت داده می شود؛
5. در شبه جزیره اسکاندیناوی در اروپای شمالی آثار هفت جثه که شبیه رومیان است، وجود دارد؛
6. در نخجوان جمهوری آذربایجان هم غاری است که به اصحاب کهف، نسبت داده می شود.
اما هیچ شاهدی که این چهار غار با مشخصات قرآن مطابقت کند، وجود ندارد؛ چون قضیه در زمان رومیان واقع شده است و رومیان بر اروپای شمالی و قفقاز سلطه نداشته اند.[1]
پی نوشت:
[1]. تفسیر قمی، ج2، ص 32.
منبع: سرگذشت ها و عبرت ها در آیینه ی وحی، سید مرتضی قافله باشی، انتشارات مرکز مدیریت حوزه علمیه قم (1383).
- [سایر] غار اصحاب کهف در کدام سرزمین قرار دارد؟
- [سایر] نام اصحاف کهف چه بوده است؟
- [سایر] با سلام در داستان اصحاب کهف زمانی که سربازان رومی و همچنین یاران اصحاب کهف به سمت غار رفتند و خواستن وارد غار بشوند با ترس بسیار زیادی از غار فرار کردن مگر در غار چه دیدن آیا قرآن یا تفاسیر موجود علت رو بیان کرده اند یا خیر منتظر جواب شما هستم خیلی مشتاقم که علت را بدونم و همچنین بدونم که چه دیدن
- [سایر] آیا ناﻡ اصحابی که در غار توسط سنگ زندانی شدند و با گفتن کارهای خوبی که انجاﻡ داده بودند، سنگ را از سر راه حرکت دادند، رقیم است؟ جریانشان چه بود؟ آیا اصحاب رقیم همان اصحاب کهف هستند؟
- [سایر] چرا ابوبکر یار غار پیامبر (ص) خوانده می شود؟
- [سایر] پیامبر خدا در غار حرا مبعوث شد یا در شهر مکه؟ و اگر در غار چرا؟
- [سایر] محتوای سوره کهف و فضیلت قرائت آن چیست؟
- [سایر] انسان های اولیه که در غار می زیسته اند آیا از نسل حضرت آدم (ع) بوده اند؟
- [سایر] چه شبهاتی پیرامون یار غار پیامبر ص مطرح می شود؟ پاسخ آن چیست؟
- [سایر] تعالیم و آموزههای سوره کهف چیست؟
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر انسان کسی را برای کاری وکیل کند و چیزی برای او قرار بگذارد، بعد از انجام آن کار، چیزی را که قرار گذاشته باید به او بدهد.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] اگر انسان کسی را برای کاری وکیل کند و چیزی برای او قرار بگذارد؛ بعد از انجام آن کار؛ چیزی را که قرار گذاشته باید به او بدهد.
- [آیت الله بروجردی] اگر انسان کسی را برای کاری وکیل کند و چیزی برای او قرار بگذارد، بعد از انجام آن کار، چیزی را که قرار گذاشته باید به او بدهد.
- [آیت الله خوئی] اگر انسان کسی را برای کاری وکیل کند و چیزی برای او قرار بگذارد بعد از انجام آن کار، چیزی را که قرار گذاشته باید به او بدهد.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر انسان کسی را برای کاری وکیل کند و چیزی برای او قرار بگذارد، بعد از انجام آن کار چیزی را که قرار گذاشته باید به او بدهد.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر عامل پیش از قرار داد، کار را انجام داده باشد یا بعد از قرار داد، به قصد این که پول نگیرد انجام دهد، حقی به مزد ندارد.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر انسان کسی را برای کاری وکیل کند و چیزی برای او قرار بگذارد، بعد از انجام آن کار، چیزی را که قرار گذاشته باید به او بدهد.
- [آیت الله سبحانی] اگر انسان کسی را برای کاری وکیل کند و چیزی برای او قرار بگذارد، بعد از انجام آن کار، چیزی را که قرار گذاشته باید به او بدهد.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر عامل پیش از قرار داد، کار را انجام داده باشد، یا بعد از قرار داد، به قصد این که پول نگیرد انجام دهد، حقی به مزد ندارد.
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر انسان کسی را برای کاری وکیل کند و چیزی برای او قرار بگذارد بعد از انجام ان کار چیزی را که قرار گذاشته باید به او بدهد