واژه عید در قرآن فقط یک بار آمده است. (أَللّهُمَّ أَنزِل علینا مائدۀً مِنَ السَّماء تکون لنا عیداً لأَوّلنا و آخرنا و آیة منک). [1] ،خدایا! نازل کن برای ما مائده‌ای از آسمان که برای اوّلین و آخرین از ما عید باشد و نشانه‌ای از تو. در تفسیر این آیه آمده است: عید در لغت از مادّه عود به معنی بازگشت است. به روزهایی که مشکلات از قوم و جمعیّتی برطرف می شود و بازگشتِ به پیروزیها و راحت های نخستین می کنند، عید گفته می شود. و در اعیاد اسلامی به مناسبت این که در پرتو اطاعت یک ماه مبارک رمضان و یا انجام فریضه بزرگ حج، صفا و پاکی فطری نخستین به روح و جان باز می گردد و آلودگی ها که برخلاف فطرت است از میان می رود، (عید) گفته شده است. و از آنجا که روز نزول مائده، روز بازگشت به پیروزی و پاکی و ایمان به خدا بوده است؛ حضرت مسیح(ع) آن را (عید) نامیده است. [2] پی نوشت ها: [1]. سوره مائده، آیه 114 [2]. تفسیر نمونه، ج 5، ص 131
واژه عید در قرآن فقط یک بار آمده است.
(أَللّهُمَّ أَنزِل علینا مائدۀً مِنَ السَّماء تکون لنا عیداً لأَوّلنا و آخرنا و آیة منک). [1]
،خدایا! نازل کن برای ما مائدهای از آسمان که برای اوّلین و آخرین از ما عید باشد و نشانهای از تو.
در تفسیر این آیه آمده است: عید در لغت از مادّه عود به معنی بازگشت است. به روزهایی که مشکلات از قوم و جمعیّتی برطرف می شود و بازگشتِ به پیروزیها و راحت های نخستین می کنند، عید گفته می شود.
و در اعیاد اسلامی به مناسبت این که در پرتو اطاعت یک ماه مبارک رمضان و یا انجام فریضه بزرگ حج، صفا و پاکی فطری نخستین به روح و جان باز می گردد و آلودگی ها که برخلاف فطرت است از میان می رود، (عید) گفته شده است. و از آنجا که روز نزول مائده، روز بازگشت به پیروزی و پاکی و ایمان به خدا بوده است؛ حضرت مسیح(ع) آن را (عید) نامیده است. [2]
پی نوشت ها:
[1]. سوره مائده، آیه 114
[2]. تفسیر نمونه، ج 5، ص 131
- [سایر] عشق چیست؟ چه آثاری در زندگی انسان دارد؟ آیا واژه «عشق» در قرآن به کار رفته است؟
- [سایر] تفاوت واژه (زوج) و (شفع) در قرآن چیست؟
- [سایر] آیا واژه بارک یا تبارک در قرآن آمده است؟
- [سایر] واژه دنیا و آخرت چند بار در قرآن آمده است؟
- [سایر] چرا در قرآن کریم در برخی آیات از واژه «قریه» و در برخی دیگر از واژه «مدینه» استفاده شده است؟
- [سایر] واژه تقوا در لغت و در قرآن کریم به چه معنی است؟
- [سایر] واژه ی عصمت از چه زمان در معنای امروزی آن به کار رفته است؟
- [سایر] چالاکی و سستی در قرآن و حدیث با چه واژه هایی بیان شده است؟
- [سایر] نظر واژهشناسان و مفسران مسلمان درباره ریشه و معنای واژه تورات چیست؟
- [سایر] واژه «نصح» که در قرآن کریم بکار رفته، به چه معنا است؟
- [آیت الله بهجت] کسی که نماز عید فطر میخواند، بنابر احتیاط واجب باید فطره را پیش از نماز عید بدهد، ولی اگر نماز عید نمیخواند، میتواند فطره را تا ظهر به تأخیر بیندازد؛ و ابتدای وقت واجب شدن فطره، وقت رؤیت هلال عید است.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] مستحب است روز عید فطر قبل از نماز عید، به خرما افطار کند و در عید قربان بعد از نماز از گوشت قربانی بخورد.
- [آیت الله نوری همدانی] مستحب است روز عید فطر قبل از نماز عید ، به خرما افطار کند و در عید ربان از گوشت قربانی بعد از نماز قدری بخورد.
- [آیت الله علوی گرگانی] وقت دادن فطره تا ظهر روز عید است اگر نماز عید نخواند والاّ بنابر احتیاط واجب باید زکاْ را پیش از نماز عید بدهد و بنابر احتیاط واجب تأخیر انداختن از ظهر روز عید جائز نیست.
- [آیت الله شبیری زنجانی] وقت نماز عید فطر و قربان، از اول آفتاب روز عید است تا ظهر.
- [آیت الله مظاهری] وقتنماز عید فطر و قربان از اوّل آفتاب روز عید است تا ظهرهمان روز.
- [آیت الله سبحانی] وقت نماز عید فطر و قربان از اول آفتاب روز عید است تا ظهر.
- [آیت الله سیستانی] وقت نماز عید فطر و قربان از اوّل آفتاب روز عید تا ظهر است.
- [امام خمینی] وقت نماز عید قربان از اول آفتاب روز عید است تا ظهر.
- [آیت الله سبحانی] مستحب است روز عید فطر قبل از نماز عید، به خرما افطار کند و در عید قربان از گوشت قربانی بعد از نماز قدری بخورد.