از این کلمه، یکبار در قرآن کریم استفاده شده است: (وَ لا یَنْفَعُکُمْ نُصْحی‌ إِنْ أَرَدْتُ أَنْ أَنْصَحَ لَکُم)؛[1] اگر من بخواهم شما را اندرز دهم، اندرزم سود نخواهد کرد. (نصح) به معنای سخنی دلسوزانه و خالی از هرگونه فریب و دغلبازی است که خداوند در قرآن به نقل از نوح پیامبر(ع) این عبارت را بیان فرموده است که سخن دلسوزانه من برای شما هیچ فایدهای ندارد. در مقابل کلمۀ (نصح) که به معنای سخنی از روی دلسوزی و با کمال صداقت است، کلمۀ (غش) وجود دارد که به معنای سخن فریبآمیز و از روی شیطنت و دغلبازی است. امام سجاد(ع) در یکی از فرازهای دعایی که در آن، اخلاقی پسندیده را از پروردگار درخواست کرده و امروزه به نام (دعای مکارم الاخلاق) مشهور است، میفرماید: (اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ، وَ سَدِّدْنِی لِأَنْ أُعَارِضَ مَنْ غَشَّنِی‌ بِالنُّصْح‌)؛[2] بارخدایا! بر محمد و خاندانش درود فرست و مرا ثابت قدم کن تا بتوانم در مقابل افرادی که با من فریبکارانه سخن میگویند، سخنی از روی صفا و راستی و دلسوزی بر زبان آورم. پی نوشت: [1]. هود، 34. [2]. صحیفه سجادیه، ص 94، دعای بیستم، دفتر نشر الهادی، قم، 1376 ش. منبع: islamquest.net
از این کلمه، یکبار در قرآن کریم استفاده شده است: (وَ لا یَنْفَعُکُمْ نُصْحی إِنْ أَرَدْتُ أَنْ أَنْصَحَ لَکُم)؛[1] اگر من بخواهم شما را اندرز دهم، اندرزم سود نخواهد کرد.
(نصح) به معنای سخنی دلسوزانه و خالی از هرگونه فریب و دغلبازی است که خداوند در قرآن به نقل از نوح پیامبر(ع) این عبارت را بیان فرموده است که سخن دلسوزانه من برای شما هیچ فایدهای ندارد.
در مقابل کلمۀ (نصح) که به معنای سخنی از روی دلسوزی و با کمال صداقت است، کلمۀ (غش) وجود دارد که به معنای سخن فریبآمیز و از روی شیطنت و دغلبازی است.
امام سجاد(ع) در یکی از فرازهای دعایی که در آن، اخلاقی پسندیده را از پروردگار درخواست کرده و امروزه به نام (دعای مکارم الاخلاق) مشهور است، میفرماید: (اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ، وَ سَدِّدْنِی لِأَنْ أُعَارِضَ مَنْ غَشَّنِی بِالنُّصْح)؛[2] بارخدایا! بر محمد و خاندانش درود فرست و مرا ثابت قدم کن تا بتوانم در مقابل افرادی که با من فریبکارانه سخن میگویند، سخنی از روی صفا و راستی و دلسوزی بر زبان آورم.
پی نوشت:
[1]. هود، 34.
[2]. صحیفه سجادیه، ص 94، دعای بیستم، دفتر نشر الهادی، قم، 1376 ش.
منبع:
islamquest.net
- [سایر] چرا در قرآن کریم در برخی آیات از واژه «قریه» و در برخی دیگر از واژه «مدینه» استفاده شده است؟
- [سایر] در قرآن و روایات، واژه «جهل» در مقابل «عقل» است، یا در برابر «علم»؟
- [سایر] معنای صفات «کریم» و «اکرم» در لغت، قرآن و حدیث چیست؟
- [سایر] فرق بین «اجر کبیر» و «اجر عظیم» و «اجر کریم» که در قرآن آمده، چیست؟
- [سایر] حدود «آزادی» در قرآن کریم کدام است؟
- [سایر] عشق چیست؟ چه آثاری در زندگی انسان دارد؟ آیا واژه «عشق» در قرآن به کار رفته است؟
- [سایر] واژه «نماز» در فارسی به چه معناست؟ چرا در عربی آن را «صلاة» معنا می کنند؟
- [سایر] واژه «نماز» در فارسی به چه معناست؟ چرا در عربی آن را «صلاة» معنا می کنند؟
- [سایر] آیا «یا علی» و «یا حسین» گفتن مصداق خواندن غیر خدانیست که به صراحت در قرآن کریم نهی شده است: «فلا تدعوا مع الله أحداً»؟
- [سایر] یکی از اتهام های مخالفان پیامبران برآنان، «تهمت جنون» است قرآن کریم این مسأله را چگونه بیان میکند؟
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . پیش از آن که عامل شروع بکار کند، جاعل می تواند جعاله را به هم بزند.
- [آیت الله نوری همدانی] مجرای آب قنات و مانند آن حکم زمین را دارد و آجر و چیزهائی که در آن بکار رفته ، در حکم ساختمان است .
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] مجرای آب قنات و مانند آن؛ حکم زمین را دارد و آجر و چیزهائی که در آن بکار رفته؛ در حکم ساختمان است.
- [آیت الله خوئی] الکل صنعتی که برای رنگ کردن در پنجره و میز و صندلی و مانند اینها بکار میبرند، تمام اقسامش پاک میباشد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] مجرای آب قنات و مانند آن حکم زمین را دارد و آجر و چیزهایی که در آن بکار رفته در حکم ساختمان است.
- [امام خمینی] جایز نیست برای طلاب علوم دینیه دخول در مدارس که بعض معممین و ائمه جماعت از طرف دولت جائر و یا با اشاره دولت تصدی نمودهاند چه برنامه تحصیلی از طرف دولت جائر باشد یا از طرف این نحو متصدیان که عمّال دولت جائر هستند، زیرا در این امور نقشه محو آثار اسلام و احکام قرآن کریم کشیده شده است.
- [آیت الله علوی گرگانی] الکل صنعتی که برای رنگ کردن درب و میز وصندلی و مانند اینها بکار میبرند اگر انسان نداند از چیزی که مست کننده وروان است درست کردهاند پاک میباشد.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] آمپولی که عضو را بی حس می کند یا به جهت دیگر استعمال می شود؛ برای روزه دار اشکال ندارد. و بهتر آن است که از استعمال آمپولی که به جای دوا و غذا بکار می برند خودداری کند.
- [امام خمینی] قوانین و مصوباتی که از مجالس قانونگذاری دولتهای جائر به امر عمال اجانب خَذَلَهم اللَّه تعالی بر خلاف صریح قرآن کریم و سنّت پیغمبر اسلام صلی الله علیه و آله و سلم میگذرد و گذشته است، از نظر اسلام لغو و از نظر قانون بیارزش است، و لازم است مسلمانها از امرکننده و رأیدهنده به هر طور ممکن است اعراض کنند، و با آنها معاشرت و معامله نکنند، و آنان مجرمند و عملکننده به رأی آنها معصیت کار و فاسق است.
- [آیت الله اردبیلی] صدقه دادن که یک اقدام خالصانه و صادقانه میباشد، مورد سفارش قرآن کریم و احادیث فراوان قرار گرفته و موجب خیر و برکت در زندگی، دفع بلا و مرگهای ناگهانی و شفای بیماران میشود و همان طور که پیامبر اسلام صلیاللهعلیهوآلهوسلم فرموده: (کلّ معروف صدقه)(1) یعنی هر کار خیر و پسندیدهای، صدقه محسوب میشود و اقداماتی که موجب هدایت گمراهان، حمایت نیازمندان و عمران و آبادانی مادی و معنوی جامعه گردد، ماندگارتر و مفیدتر میباشد.