"تفسیر" در لغت به معنای شرح، بیان، توضیح و تبیین، اظهار معنا و به تعبیری دیگر به معنای برگرفتن نقاب از چهره و کنار زدن پردهها و روشن کردن عبارات و جملهها میباشد.( ر.ک: مفردات الفاظ قرآن، راغب اصفهانی،ص 394، دارالکتب العربی،بیروت. ) برخی از مفسران تفسیر را به "علم فهم قرآن" تعریف کردهاند و بعضی دیگر از مفسران گفتهاند:"تفسیر به معنای روشن کردن و پرده برداری از چهرة کلمه یا کلامی است که براساس قانون محاوره و فرهنگ مفاهمه ایراد شده باشد و معنای آن آشکار و واضح نباشد."( ر.ک: تفسیر تسنیم، آیة الله جوادی آملی، ج 1، ص 52، مؤسسة نشر اسرأ. ) "تأویل" از مادّة "أوْل" و به معنای رجوع و بازگشت دادن چیزی است.( ر.ک: مفردات الفاظ قرآن،همان، ص 27. ) تأویل در عرف قرآن، بیان حقیقتی را میگویند که امری از امور و معنایی از معانی از قبیل احکام و یا معارف و یا قصص و... به آن حقیقت تکیه دارند.( ر.ک: المیزان فی تفسیر القرآن، علامه طباطبایی، ج 3، ص 46، 47 و 49. ) بنابراین، هر کار و یا سخنی را که به هدف نهایی برسانیم تأویل نامیده میشود، مثلاً اگر کسی اقدامی کند و هدف اصلی اقدام او روشن نباشد و در پایان آن را مشخص کند، این کار را "تأویل" میگویند; چنان که در سرگذشت حضرت موسیو آن مرد دانشمند(حضرت خضر) آمده که " ... ذَلِکَ تَأویلُ ما لَم تَسطِع عَلَیهِ صَبرا; (کهف/18،82) ... این بود راز کارهایی که نتوانستی در برابر آنها شکیبایی به خرج دهی!" eporsesh.com
"تفسیر" در لغت به معنای شرح، بیان، توضیح و تبیین، اظهار معنا و به تعبیری دیگر به معنای برگرفتن نقاب از چهره و کنار زدن پردهها و روشن کردن عبارات و جملهها میباشد.( ر.ک: مفردات الفاظ قرآن، راغب اصفهانی،ص 394، دارالکتب العربی،بیروت. ) برخی از مفسران تفسیر را به "علم فهم قرآن" تعریف کردهاند و بعضی دیگر از مفسران گفتهاند:"تفسیر به معنای روشن کردن و پرده برداری از چهرة کلمه یا کلامی است که براساس قانون محاوره و فرهنگ مفاهمه ایراد شده باشد و معنای آن آشکار و واضح نباشد."( ر.ک: تفسیر تسنیم، آیة الله جوادی آملی، ج 1، ص 52، مؤسسة نشر اسرأ. )
"تأویل" از مادّة "أوْل" و به معنای رجوع و بازگشت دادن چیزی است.( ر.ک: مفردات الفاظ قرآن،همان، ص 27. ) تأویل در عرف قرآن، بیان حقیقتی را میگویند که امری از امور و معنایی از معانی از قبیل احکام و یا معارف و یا قصص و... به آن حقیقت تکیه دارند.( ر.ک: المیزان فی تفسیر القرآن، علامه طباطبایی، ج 3، ص 46، 47 و 49. )
بنابراین، هر کار و یا سخنی را که به هدف نهایی برسانیم تأویل نامیده میشود، مثلاً اگر کسی اقدامی کند و هدف اصلی اقدام او روشن نباشد و در پایان آن را مشخص کند، این کار را "تأویل" میگویند; چنان که در سرگذشت حضرت موسیو آن مرد دانشمند(حضرت خضر) آمده که " ... ذَلِکَ تَأویلُ ما لَم تَسطِع عَلَیهِ صَبرا; (کهف/18،82) ... این بود راز کارهایی که نتوانستی در برابر آنها شکیبایی به خرج دهی!"
eporsesh.com
- [سایر] معنای کل قرآن چیست؟
- [سایر] فواید قرآن چیست؟
- [سایر] جایگاه و نقش آراء مفسران در تفسیر قرآن چیست؟
- [سایر] آیا اهل بیت علیهم السلام در تفسیر قرآن از شیوه تفسیر قرآن به قرآن بهره میگرفتند؟
- [سایر] بین تفسیر شیعه و تفسیر سنی چه تفاوتهایی وجود دارد؟
- [سایر] آیا آراء و اندیشه های مفسر در تفسیر قرآن نقش دارد؟
- [سایر] فلسفه تفسیر قرآن چیست؟
- [سایر] تفسیر قرآن یعنی چه؟
- [سایر] منابع تفسیر قرآن کدامند؟
- [سایر] در مورد تفسیر موضوعی و جایگاه آن بین مفسران و منابع آن توضیح دهید.
- [آیت الله مظاهری] دادن قرآن به کافر مانعی ندارد مگر آنکه بیاحترامی به قرآن یا اسلام باشد.
- [آیت الله بروجردی] دادن قرآن به کافر حرام و گرفتن قرآن از او واجب است.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] باید از دادن قرآن به کافر خودداری کنند، و اگر قرآن در دست اوست در صورت امکان از او بگیرند ولی چنانچه مقصود از دادن قرآن و یا داشتن قرآن تحقیق و مطالعه در دین باشد و نیز انسان بداند که کافری که محکوم به نجاست است با دست تر قرآن را لمس نمی کند اشکالی ندارد.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر جلد قرآن نجس شود در صورتی که بیاحترامی به قرآن باشد، باید آن را آب بکشند.
- [آیت الله مظاهری] اگر جلد قرآن نجس شود در صورتی که بیاحترامی به قرآن باشد باید آن را آب بکشند.
- [آیت الله سبحانی] اگر جلد قرآن نجس شود در صورتی که بی احترامی به قرآن باشد، باید آن را آب بکشند.
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر جلد قران نجس شود در صورتی که بی احترامی به قران باشد باید ان را اب بکشند
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] اگر جلد قرآن نجس شود؛ در صورتی که بی احترامی به قرآن باشد؛ باید آن را آب بکشند.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] در صورتی که دادن قرآن به کافر مستلزم هتک باشد حرام و گرفتن قرآن از او واجب است.
- [آیت الله بروجردی] اگر جلد قرآن نجس شود، در صورتی که بیاحترامی به قرآن باشد، باید آن را آب بکشند.