این سوره را از آن جهت (ممتحنه) مینامند که از واژه امتحان گرفته شده است و اگر به فتح حأ باشد، اسم مفعول است (امتحان شده) و اگر به کسر حأ باشد، اسم فاعل است (امتحان کننده) این سوره به هر دو صورت یعنی با دو حرکت اسم فاعل و مفعول نامگذاری شده است زیرا در آیه 10 به رسول خدا(صلّی الله علیه و آله و سلم) دستور داده شده تا زنهای مهاجر را امتحان کند تا علت و انگیزه ترک شوهران شان و مهاجرت شان از مکّه به مدینه معلوم شود تا بر اساس آن درباره آنان تصمیم بگیرد. این سوره در حقیقت از دو بخش تشکیل میگردد: اول: از مسأله "حب فی الله" و "بغض فی الله" و نهی از طرح دوستی با مشرکان سخن میگوید و مسلمانان را به الهام گرفتن از پیامبر بزرگ خدا ابراهیم(علیه السلام) دعوت میکند و خصوصیات دیگری را دراین زمینه برمیشمرد. دوم: پیرامون زنان مهاجر و آزمایش و امتحان آنان و احکام دیگری در این رابطه بحث میکند.(ر.ک: تفسیر نمونه، آیت الله مکارم شیرازی و دیگران، ج24، ص5، دارالکتب الاسلامیه.) eporsesh.com
این سوره را از آن جهت (ممتحنه) مینامند که از واژه امتحان گرفته شده است و اگر به فتح حأ باشد، اسم مفعول است (امتحان شده) و اگر به کسر حأ باشد، اسم فاعل است (امتحان کننده) این سوره به هر دو صورت یعنی با دو حرکت اسم فاعل و مفعول نامگذاری شده است زیرا در آیه 10 به رسول خدا(صلّی الله علیه و آله و سلم) دستور داده شده تا زنهای مهاجر را امتحان کند تا علت و انگیزه ترک شوهران شان و مهاجرت شان از مکّه به مدینه معلوم شود تا بر اساس آن درباره آنان تصمیم بگیرد. این سوره در حقیقت از دو بخش تشکیل میگردد:
اول: از مسأله "حب فی الله" و "بغض فی الله" و نهی از طرح دوستی با مشرکان سخن میگوید و مسلمانان را به الهام گرفتن از پیامبر بزرگ خدا ابراهیم(علیه السلام) دعوت میکند و خصوصیات دیگری را دراین زمینه برمیشمرد.
دوم: پیرامون زنان مهاجر و آزمایش و امتحان آنان و احکام دیگری در این رابطه بحث میکند.(ر.ک: تفسیر نمونه، آیت الله مکارم شیرازی و دیگران، ج24، ص5، دارالکتب الاسلامیه.)
eporsesh.com
- [سایر] محتوای سوره "الرحمن" چیست؟
- [سایر] محتوای کلی سوره "رعد" چیست؟
- [سایر] محتوای کلی سوره "شعراء" چیست؟
- [سایر] محتوای سوره "یس" چیست؟
- [سایر] لطفاً محتوای کلی سوره "یوسف" را توضیح دهید.
- [سایر] مفهوم و محتوای سوره "غاشیه" چیست؟
- [سایر] لطفاً محتوای کلی سوره "اعراف" را توضیح دهید.
- [سایر] محتوای سوره سوره مجادله را بیان فرمایید؟
- [سایر] چرا کلمه "ملک"، در سوره حمد "مَالِک"، و در سورة ناس "مَلِک" تلفّظ میشود؟ کدام درستتر است چرا؟
- [سایر] شأن نزول و محتوای سوره طور چیست؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] سوره هایی که سجده واجب دارد چهار سوره است: 1 سوره سجده (سوره 32) آیه 15. 2 سوره فصلت (سوره 41) آیه 37. 3 سوره نجم (سوره 53) آیه 62. 4 سوره علق(سوره 96) آیه 19.
- [آیت الله شبیری زنجانی] نماز عید سوره مخصوصی ندارد، ولی بهتر است که در رکعت اول آن سوره شمس (سوره 91) و در رکعت دوم، سوره غاشیه (سوره 88) را بخوانند یا در رکعت اول، سوره أعلی (سوره 87) و در رکعت دوم، سوره شمس (سوره 91) را بخوانند.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . نماز عید سوره مخصوصی ندارد ولی بهتر است که در رکعت اول آن سوره شمس "سوره 91" و در رکعت دوم سوره غاشیه "سوره 88" را بخوانند یا در رکعت اول سوره سبح اسم "سوره 87"و در رکعت دوم سوره شمس "سوره 91" را بخوانند.
- [آیت الله علوی گرگانی] نماز عید سوره مخصوصی ندارد، ولی بهتر است که در رکعت اوّل آن سوره شمس )سوره 91) و در رکعت دوم سوره غاشیه )سوره 88) را بخوانند یا در رکعت اوّل سوره سبح اسم )سوره 87) و در رکعت دوم سوره شمس را بخوانند.
- [آیت الله سبحانی] نماز عید سوره مخصوصی ندارد ولی بهتر است که در رکعت اول آن سوره شمس (سوره 91) و در رکعت دوم سوره غاشیه (سوره 88) را بخوانند یا در رکعت اول سوره سبح اسم (سوره 87) و در رکعت دوم سوره شمس را بخوانند.
- [آیت الله اردبیلی] نماز عید سوره مخصوصی ندارد، ولی بهتر است که در رکعت اوّل آن سوره (شمس) (سوره 91) و در رکعت دوم سوره (غاشیه) (سوره 88) را بخوانند، یا در رکعت اوّل سوره (أعلی) (سوره 87) و در رکعت دوم سوره (شمس) را بخوانند.
- [امام خمینی] نماز عید سوره مخصوصی ندارد، ولی بهتر است که در رکعت اول آن سوره"شمس" سوره و در رکعت دوم سوره "کاشیه" سوره را بخوانند، یا در رکعت اول سوره "سبح اسم" سوره و در رکعت دوم سوره "شمس" را بخوانند.
- [آیت الله مظاهری] نماز عید سوره مخصوصی ندارد ولی بهتر است که در رکعت اوّل آن سوره شمس (سوره 91) و در رکعت دوّم سوره غاشیه (سوره 88) را بخوانند یا در رکعت اوّل سوره اعلی (سوره 87) و در رکعت دوّم سوره شمس را بخوانند.
- [آیت الله وحید خراسانی] نماز عید سوره مخصوصی ندارد ولی بهتر است که در رکعت اول ان سوره سبح اسم ربک الاعلی سوره و در رکعت دوم سوره شمس سوره را بخوانند و افضل از همه ان است که در رکعت اول سوره شمس و در رکعت دوم سوره غاشیه سوره را بخوانند
- [آیت الله فاضل لنکرانی] نماز عید سوره مخصوصی ندارد ولی بهتر است که در رکعت اول آن سوره شمس (سوره 91) و در رکعت دوم سوره غاشیه (سوره 88) را بخوانند یا در رکعت اول سوره سبح اسم (سوره 87) و در رکعت دوم سوره شمس را بخوانند.