نون ساکن وقتی در مجاورت حروف بیست و هشت گانه الفبا قرار میگیرد، دارای احکام متفاوتی میشود، (که در "علم تجوید" به تفصیل به آن پرداخته شده) که یکی از آن احکام، "ادغام" است; یعنی هنگامی که نون ساکن به حروف "یرملون" (ی ر م ل و ن) میرسد خوانده نمیشود و به جای آن حرف بعدی مشدد میگردد. مثال: "أن یَفْعَلُوا" را "اَیّفعَلوا" میخوانیم.( حلیة القرآن، سید محسن موسوی بلده، ص 85، نشر سازمان تبلیغات اسلامی. ) نون ساکن هر گاه به حرف بأ برسد به میم خالص (بدون ادغام) تبدیل میشود. مانند: "اَنْ بُورِکَ" که خوانده میشود: "ام بوُرِکَ". نون "أنتم" اخفا شده است زیرا به حرف تأ رسیده است (حرف تا از حروف "مابقی" استکه نون ساکن هر گاه به آن برسد اخفا میشود و حروف "مابقی" عبارتند از حروف الفبا به غیر از حروف "با" و حروف "یرملون"). بقیة نونها یا اظهار میشوند (ان) و یا اقلاب "امداً بعیدًا". هر گاه میم ساکن نزد "فا" و "و" قرار گیرد، اظهار میشود و چون مخرج میم با فا و واو نزدیک است; لذا امکان ادغام آنها وجود دارد، بنابراین باید بر اظهار کامل آن مواظبت کرد تا ادغام یاد شده پیش نیاید; به چنین مراقبت ویژهای "اشدّ اظهار" گفته میشود (پس اشدّ اظهار، اظهار غیر متعارف میم ساکن نیست). مانند: "وَ مالَهُم فی الأرض".( ر.ک: پژوهشی در علم تجوید، ابوالفضل علامی، ص 199 و 202، پژوهشکده تحقیقات اسلامی سپاه. ) eporsesh.com
احکام نون ساکنه را بیان کنید.
نون ساکن وقتی در مجاورت حروف بیست و هشت گانه الفبا قرار میگیرد، دارای احکام متفاوتی میشود، (که در "علم تجوید" به تفصیل به آن پرداخته شده) که یکی از آن احکام، "ادغام" است; یعنی هنگامی که نون ساکن به حروف "یرملون" (ی ر م ل و ن) میرسد خوانده نمیشود و به جای آن حرف بعدی مشدد میگردد.
مثال: "أن یَفْعَلُوا" را "اَیّفعَلوا" میخوانیم.( حلیة القرآن، سید محسن موسوی بلده، ص 85، نشر سازمان تبلیغات اسلامی. )
نون ساکن هر گاه به حرف بأ برسد به میم خالص (بدون ادغام) تبدیل میشود. مانند: "اَنْ بُورِکَ" که خوانده میشود: "ام بوُرِکَ".
نون "أنتم" اخفا شده است زیرا به حرف تأ رسیده است (حرف تا از حروف "مابقی" استکه نون ساکن هر گاه به آن برسد اخفا میشود و حروف "مابقی" عبارتند از حروف الفبا به غیر از حروف "با" و حروف "یرملون").
بقیة نونها یا اظهار میشوند (ان) و یا اقلاب "امداً بعیدًا".
هر گاه میم ساکن نزد "فا" و "و" قرار گیرد، اظهار میشود و چون مخرج میم با فا و واو نزدیک است; لذا امکان ادغام آنها وجود دارد، بنابراین باید بر اظهار کامل آن مواظبت کرد تا ادغام یاد شده پیش نیاید; به چنین مراقبت ویژهای "اشدّ اظهار" گفته میشود (پس اشدّ اظهار، اظهار غیر متعارف میم ساکن نیست). مانند: "وَ مالَهُم فی الأرض".( ر.ک: پژوهشی در علم تجوید، ابوالفضل علامی، ص 199 و 202، پژوهشکده تحقیقات اسلامی سپاه. )
eporsesh.com
- [آیت الله اردبیلی] آیا در نماز، ادغام کردن نون ساکنه و تنوین، در حروف (یرملون) (مثل (ولم یکنْ له)) واجب است؟
- [سایر] احکام و آداب یهودیت در رابطه با احکام زنان، قضاوت، اموات، ارث، احکام ذبح و قربانی را ذکر کنید؟
- [سایر] معنای احکام اولیه و ثانویه چیست؟ نماز و روزه جزو کدامیک از این احکام هستند؟
- [سایر] آیا «احکام حکومتی»، همان «احکام ثانوی» است؟
- [سایر] در باره زنان پیامبر در قرآن احکام ویژه ای آمده. این احکام و حکمت آنها چیست؟
- [سایر] آیا احکام ثانویه در زمان ائمه(ع) بود؟ آیا احکام ثانویه موجب سکولارشدن دین نمی شود؟
- [آیت الله بهجت] آیا احکام شک در نماز جمعه، مثل احکام شک در سایر نمازها است؟
- [سایر] با توجه به تعبدی بودن احکام، آیا سوال از چرایی احکام و فلسفه آن امر صحیحی است؟
- [سایر] با توجه به تعبدی بودن احکام، آیا سوال از چرایی احکام و فلسفه آن امر صحیحی است؟
- [سایر] مراد از (فلسفه احکام) چیست؟ اصلاً این تعبیر، تعبیر صحیحی است یا باید گفت (حکمت احکام)، تفاوت آن ها چیست؟
- [آیت الله شبیری زنجانی] بر کاسب لازم است احکام خرید و فروش را در موارد محلّ ابتلاء یاد بگیرد، تا در اثر ندانستن احکام، به حرام گرفتار نشود، از حضرت صادق علیهالسلام روایت شده: کسی که میخواهد خرید و فروش کند، باید احکام آن را یاد بگیرد و اگر پیش از یاد گرفتن احکام آن خرید و فروش کند، به واسطه گرفتار شدن معاملههای باطل و شبههناک به هلاکت میافتد.
- [آیت الله نوری همدانی] اذان دوّم در روز جمعه بِدْعَتْ وحرام است . احکام نمازجمعه
- [آیت الله خوئی] شخص کاسب سزاوار است احکام خرید و فروش در موارد محل ابتلاء را یاد بگیرد چنانچه از حضرت صادق (ع) روایت شده است: کسی که میخواهد خرید و فروش کند، باید احکام آن را یاد بگیرد و اگر پیش از یاد گرفتن احکام آن، خرید و فروش کند، به واسطة معاملههای باطل و شبههناک به هلاکت میافتد.
- [آیت الله شبیری زنجانی] انسان نمیتواند برخی از مسائل را از یک مجتهد و برخی دیگر را از مجتهد دیگر تقلید کند، ولی اگر یکی از مجتهدین در یک باب از احکام - مثلاً در باب نماز - از دیگران اعلم باشد و مجتهد دیگر در باب دیگر - مثلاً روزه - اعلم باشد، باید در احکام نماز از مجتهد اول و در احکام روزه از مجتهد دوم تقلید کند.
- [آیت الله علوی گرگانی] در زمان غائب بودن امام7 مستحبّ است بعد از نماز عید فطر و قربان دو خطبه بخوانند و بهتر است که در خطبه عید فطر، احکام زکاْ فطره و در خطبه عید قربان احکام قربانی را بگویند.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر جبیره، تمام صورت یا تمام یکی از دستها را فرا گرفته باشد باز احکام جبیره جاری، و وضوی جبیره ای کافی است، ولی اگر بیشتر اعضای وضو را گرفته باشد، احکام جبیره جاری نمی باشد و باید تیمم نماید.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] در زمان غائب بودن امام (ع) مستحب است بعد از نماز عید فطر و قربان دو خطبه بخوانند. و بهتر است که در خطبه عید فطر احکام زکاه فطره و در خطبه عید قربان احکام قربانی را بگویند.
- [آیت الله بروجردی] در زمان غائب بودن امام مستحب است بعد از نماز عید فطر و قربان دو خطبه بخوانند و بهتر است که در خطبة عید فطر احکام زکات فطره و در خطبة عید قربان احکام قربانی را بگویند.
- [آیت الله مکارم شیرازی] بر هر مسلمانی واجب است احکام معاملات را به مقداری که معمولاً مورد احتیاج او است یاد بگیرد و بر علما واجب است این احکام را به مردم بیاموزند.
- [آیت الله شبیری زنجانی] در زمان غایب بودن امام علیهالسلام ، مستحب است بعد از نماز عید فطر و قربان، دو خطبه بخوانند و بهتر است که در خطبه عید فطر احکام زکات فطره و در خطبه عید قربان احکام قربانی را بگویند.