اعجاز به معنای عاجز ساختن است و در اصطلاح دینی، انجام کار و اظهار امری است به وسیلة انبیای الهی برای اثبات صدق نبوّتشان که هیچکس قادر به آوردن مثلش نباشد، به گونه ای که مردم عدم قدرت و عجزشان را ادراک کنند. همچنانکه بشر نمی تواند موجودی (هرچند بسیار پست و کوچک) را خلق کند، قطعاً هیچ انسانی نخواهد توانست مانند معجزات پیامبران بیاورد. به این مسئله در آیة هفتاد و دوم سورة حجّ اشاره می کند. از زمان نزول قرآن همواره شعرا و نویسندگانی وجود داشته اند که در مقام مبارزه با آن بر آمده، غزلها و نیز آیه ها و سوره هایی ساختند، که هیچکدام نشانی از اعجاز ندارند، اعجازی که مربوط به عالم غیب باشد. معجزات انبیا نشان از جهان دیگری دارند. خصوصاً قرآن. اهمّیّت و عظمت معجزة آن به حدّی است که هر قطعه از عباراتش که گاهی فقط یک کلمه است، "آیه" نامیده می شود. بنا به اعتراف فیلسوف بزرگ "کارلایل"، قرآن صدایی است که از دل هستی و قلب و جود برخاسته است. اما برخی از دلایلی را که می توان به آن ها دربارة معجزة الهی (قرآن) صدق ادعای پیامبر(ص) اسلام استناد جُست، به صورت مختصر اشاره می کنیم: 1 نفوذ و جاذبة بی نظیر قرآن. همانند داستان "ابن ابی العوجاء" مادّی گرا و دوستانش، حتّی جاذبة قرآن میان دانشمندان بیگانه. 2 اعجاز قرآن از نظر فصاحت و بلاغت. در آیة سی و هشتم سورة یونس به آن اشاره شده است. 3 اعجاز قرآن از نظر معارف الهی همانند آیات بیست و یکم سورة ذاریات. 4 اعجاز قرآن از نظر علوم روز و اکتشافات علمی همانند جاذبة عمومی زمین و توازن قوة جاذبه و دافعه که در سوره های رعد و ذاریات از آن سخن به میان آمده است. 5 نگاه قرآن به آفرینش و گسترش جهان که در آیات یازدهم سورة فصلت و چهل و هفت سورة ذاریات و سی ام سورة انبیا از آن سخن گفته شده است. 6 قرآن و زندگی در کرات دیگر که در آیة 29 سورة شوری به آن می پردازد. 7 قرآن و آفرینش کوه ها که در آیات اوّل سورة نحل و ششم و هفتم سورة نبأ و بیست و هفتم سورة مرسلات و دهم سورة لقمان و ... سخن گفته شده است. 8 قرآن و زوجیّت عمومی و زوجیّت گیاهان که در سوره های لقمان و حجّ و طه و ذاریات و یس و مرسلات و مؤمنون از آن سخن به میان آورده است. 9 قرآن و مسألة أثرات مهم جوّ زمین که در آیة سی و دوم سورة انبیا و هفتاد و نهم سورة نحل... به آن پرداخته شده است. 10 قرآن و علل نزول باران و تگرگ که در آیة سی و چهارم سورة نور از آن سخن گفته شده است. 11 قرآن و رابطة رعد و برق و باران که در آیات بیست و چهارم سورة روم و دوازدهم سورة رعد از آن سخن به میان آورده است. 12 قرآن و راه تشخیص هویّت انسان که در آیات سوم و چهارم سورة قیامت از آن سخن گفته است. 13 قرآن و عظمت آفرینش آسمان ها که در سورة مؤمن از آن سخن گفته است. 14 اعجاز قرآن از نظر تاریخ و وضع قوانین و اخبارغیبی و هزاران آیه و نشانة دیگر که همه از معجزة الهی حکایت دارد. می توانید در این خصوص به کتاب های پیام قرآن جلد هشتم تألیف آیت الله مکارم شیرازی، تفسیر بیان ج اول تألیف آیت الله العظمی آقای خوئی، تفسیر نوین جزء سیام، تألیف مرحوم محمد تقی شریعتی مراجعه فرمایید. eporsesh.com
اعجاز به معنای عاجز ساختن است و در اصطلاح دینی، انجام کار و اظهار امری است به وسیلة انبیای الهی برای اثبات صدق نبوّتشان که هیچکس قادر به آوردن مثلش نباشد، به گونه ای که مردم عدم قدرت و عجزشان را ادراک کنند.
همچنانکه بشر نمی تواند موجودی (هرچند بسیار پست و کوچک) را خلق کند، قطعاً هیچ انسانی نخواهد توانست مانند معجزات پیامبران بیاورد. به این مسئله در آیة هفتاد و دوم سورة حجّ اشاره می کند.
از زمان نزول قرآن همواره شعرا و نویسندگانی وجود داشته اند که در مقام مبارزه با آن بر آمده، غزلها و نیز آیه ها و سوره هایی ساختند، که هیچکدام نشانی از اعجاز ندارند، اعجازی که مربوط به عالم غیب باشد. معجزات انبیا نشان از جهان دیگری دارند. خصوصاً قرآن. اهمّیّت و عظمت معجزة آن به حدّی است که هر قطعه از عباراتش که گاهی فقط یک کلمه است، "آیه" نامیده می شود. بنا به اعتراف فیلسوف بزرگ "کارلایل"، قرآن صدایی است که از دل هستی و قلب و جود برخاسته است. اما برخی از دلایلی را که می توان به آن ها دربارة معجزة الهی (قرآن) صدق ادعای پیامبر(ص) اسلام استناد جُست، به صورت مختصر اشاره می کنیم:
1 نفوذ و جاذبة بی نظیر قرآن. همانند داستان "ابن ابی العوجاء" مادّی گرا و دوستانش، حتّی جاذبة قرآن میان دانشمندان بیگانه.
2 اعجاز قرآن از نظر فصاحت و بلاغت. در آیة سی و هشتم سورة یونس به آن اشاره شده است.
3 اعجاز قرآن از نظر معارف الهی همانند آیات بیست و یکم سورة ذاریات.
4 اعجاز قرآن از نظر علوم روز و اکتشافات علمی همانند جاذبة عمومی زمین و توازن قوة جاذبه و دافعه که در سوره های رعد و ذاریات از آن سخن به میان آمده است.
5 نگاه قرآن به آفرینش و گسترش جهان که در آیات یازدهم سورة فصلت و چهل و هفت سورة ذاریات و سی ام سورة انبیا از آن سخن گفته شده است.
6 قرآن و زندگی در کرات دیگر که در آیة 29 سورة شوری به آن می پردازد.
7 قرآن و آفرینش کوه ها که در آیات اوّل سورة نحل و ششم و هفتم سورة نبأ و بیست و هفتم سورة مرسلات و دهم سورة لقمان و ... سخن گفته شده است.
8 قرآن و زوجیّت عمومی و زوجیّت گیاهان که در سوره های لقمان و حجّ و طه و ذاریات و یس و مرسلات و مؤمنون از آن سخن به میان آورده است.
9 قرآن و مسألة أثرات مهم جوّ زمین که در آیة سی و دوم سورة انبیا و هفتاد و نهم سورة نحل... به آن پرداخته شده است.
10 قرآن و علل نزول باران و تگرگ که در آیة سی و چهارم سورة نور از آن سخن گفته شده است.
11 قرآن و رابطة رعد و برق و باران که در آیات بیست و چهارم سورة روم و دوازدهم سورة رعد از آن سخن به میان آورده است.
12 قرآن و راه تشخیص هویّت انسان که در آیات سوم و چهارم سورة قیامت از آن سخن گفته است.
13 قرآن و عظمت آفرینش آسمان ها که در سورة مؤمن از آن سخن گفته است.
14 اعجاز قرآن از نظر تاریخ و وضع قوانین و اخبارغیبی و هزاران آیه و نشانة دیگر که همه از معجزة الهی حکایت دارد. می توانید در این خصوص به کتاب های پیام قرآن جلد هشتم تألیف آیت الله مکارم شیرازی، تفسیر بیان ج اول تألیف آیت الله العظمی آقای خوئی، تفسیر نوین جزء سیام، تألیف مرحوم محمد تقی شریعتی مراجعه فرمایید.
eporsesh.com
- [سایر] چگونه می توان اثبات کرد که قرآن کلام خداوند متعال است، نه سخن پیامبر اکرم (صلّی الله علیه و آله و سلم)؟ اعجاز قرآن در چیست؟
- [سایر] چگونگی اعجاز قرآن و الهی بودن آن را بیان کنید؟
- [سایر] اعجاز قرآن از نظر اثبات یکتاپرستی چگونه است؟
- [سایر] آیا اعجاز قرآن را با یافته های علمی می توان اثبات کرد در حالی که ممکن است این یافته ها در آینده تغییر کنند؟
- [سایر] چگونه می توان اثبات کرد که پیامبر اسلام(صلی الله علیه وآله) دارای معجزه بوده است؟
- [سایر] منظور از آوردن مثل قرآن برای اثبات معجزه بودن آن چیست و چگونه چنین چیزی می تواند خدایی بودن قرآن را اثبات کند؟
- [سایر] آیا دربارة معجزة عدد 19 قرآن کریم چیزی میدانید؟ آیا میدانید در نهمین سوره که 129 آیه دارد از نظر ریاضی اثبات شده است؟
- [سایر] چگونه میتوان اعجاز را تعریف و اثبات کرد؟
- [سایر] با استفاده از کدام آیات قرآن می توان حقانیت شیعه را اثبات کرد
- [سایر] آیا می توان برای اثبات تحریف قرآن ، به اخبار تمسک نمود؟
- [آیت الله مظاهری] اگر کسی یکی از واجبات الهی را با توجّه به واجب بودن آن ترک کند یا یکی از محرّمات الهی را مرتکب شود حاکم شرع به هر اندازه که صلاح بداند دستور میدهد برای ادب کردن، او را تازیانه بزنند.
- [آیت الله بهجت] محل دو خطبه در نماز عید فطر و قربان بعد از نماز است و هر خطبه بنابر احوط باید مشتمل بر همان چیزهایی باشد که خطبه جمعه مشتمل بر آن است؛ یعنی: حمد و ثنای الهی و شهادتین و سفارش به تقوا و قرائت سوره کوتاه قرآن و نشستن امام بین دو خطبه.
- [آیت الله مظاهری] حاکم شرع در اجرای حدود باید طبق موازین شرعی حکم کند و علم او در اثبات جرم معتبر نیست.
- [آیت الله مظاهری] اگر برای اثبات جرم احتیاج به تشریح بدن میّت شود، با اذن ولی او یا حاکم شرع جایز است.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] قسم دو نوع است: الف: قسم برای انجام یا ترک کاری در آینده. ب: قسم برای اثبات یا نفی چیزی.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] در خطبه اول واجب است حمد الهی، گر چه به هر لفظی که حمد الهی محسوب شود جائز است، ولی احتیاط مستحب آن است که به لفظ جلاله (الله) باشد و احتیاط واجب آن است که پس از آن به ثنای الهی بپردازد و سپس به پیغمبر اسلام درود فرستد، و واجب است مردم را به تقوی سفارش کند و یک سوره کوچک از قرآن را بخواند. و در خطبه دوم نیز حمد و ثنای الهی (به صورتی که ذکر شد) و درود بر پیغمبر اسلام واجب است. و احتیاط واجب آن است که در این خطبه نیز به تقوی سفارش کند و سوره کوچکی از قرآن تلاوت نماید. و احتیاط مستحب و مؤکد آن است که در خطبه دوم پس از درود بر پیغمبر(صلی الله علیه وآله) به ائمه معصومین(علیهم السلام) نیز درود فرستد و برای مؤمنین استغفار کند. و بهتر است از خطبه های منسوب به امیر المؤمنین(علیه السلام) یا آنچه از ائمه معصومین(علیهم السلام)وارد شده انتخاب کند.
- [آیت الله نوری همدانی] در خطبة اوّل واجب است حَمْدِ الهی ، گرچه به هر لفظی که حمد الهی محسوب شود جائز است ، ولی احتیاط مستحبّ آن است که به لفظ جَلاله ( الله) باشد و احتیاط واجب آن است که پس از آن به ثنای الهی بپردازد و سپس به پیغمبر اسلام درود فرستد و واجب است مردم را به تقوی سفارش کند و یک سورة کوچک از قرآن را بخواند . و در خطبة دوّم نیز حمد و ثنای الهی ( به صورتی که ذکر شد ) و درود بر پیغمبر اسلام واجب است .و احتیاط واجب آن است که در این خطبه نیز به تقوی سفارش کند و سورة کوچکی از قرآن تلاوت نماید . و احتیاط مستحبّ و مُؤَکَّدْ آن است که در خطبة دوّم پس از درود بر پیغمبر ( صلّی الله علیه وآله ) به اَئِمَّة معصومین ( علیه السّلام ) نیز درود فرستد و برای مؤمنین استغفار کند . و بهتر است از خطبه های منسوب به امیر المؤمنین ( علیه السّلام ) یا آنچه از ائمه معصومین ( علیه السّلام ) وارد شده ، انتخاب کند .
- [آیت الله مکارم شیرازی] لازم نیست در موقع نیت معین کند که تیمم او بدل از غسل است یا بدل از وضو، همین اندازه که قصد اطاعت امر الهی را دارد کافی است، حتی اگر یکی را به جای دیگری نیت کند اما قصد او اطاعت امر واقعی الهی باشد صحیح است.
- [آیت الله شبیری زنجانی] انسان لازم نیست کفاره را فوراً ادا کند، ولی نباید آن را به قدری به تأخیر بیندازد که بگویند در انجام دستور الهی، کوتاهی و مسامحه کرده است.
- [آیت الله مظاهری] اجرای حدود الهی وظیفه حاکم شرع است و دیگران حقّ دخالت ندارند. و در باب حدود به اندک شبهه، باید از اجرای حدّ خودداری شود.