چگونه می توان اثبات کرد که قرآن معجزة الهی است؟
اعجاز به معنای عاجز ساختن است و در اصطلاح دینی، ‌انجام کار و اظهار امری است به وسیلة انبیای الهی برای اثبات صدق نبوّتشان که هیچکس قادر به آوردن مثلش نباشد، به گونه ای که مردم عدم قدرت و عجزشان را ادراک کنند. همچنانکه بشر نمی تواند موجودی (هرچند بسیار پست و کوچک) را خلق کند، قطعاً هیچ انسانی نخواهد توانست مانند معجزات پیامبران بیاورد. به این مسئله در آیة‌ هفتاد و دوم سورة حجّ اشاره می کند. از زمان نزول قرآن همواره شعرا و نویسندگانی وجود داشته اند که در مقام مبارزه با آن بر آمده،‌ غزلها و نیز آیه ها و سوره هایی ساختند،‌ که هیچکدام نشانی از اعجاز ندارند،‌ اعجازی‌ که مربوط به عالم غیب باشد. معجزات انبیا نشان از جهان دیگری دارند. خصوصاً قرآن. اهمّیّت و عظمت معجزة آن به حدّی است که هر قطعه از عباراتش که گاهی فقط یک کلمه است، "آیه" نامیده می شود. بنا به اعتراف فیلسوف بزرگ "کارلایل"، قرآن صدایی است که از دل هستی و قلب و جود برخاسته است. اما برخی از دلایلی را که می توان به آن ها دربارة معجزة الهی (قرآن) صدق ادعای پیامبر(ص) اسلام استناد جُست، به صورت مختصر اشاره می کنیم: 1 نفوذ و جاذبة ‌بی نظیر قرآن. همانند داستان "ابن ابی العوجاء" مادّی گرا و دوستانش،‌ حتّی جاذبة قرآن میان دانشمندان بیگانه. 2 اعجاز قرآن از نظر فصاحت و بلاغت. در آیة سی و هشتم سورة یونس به آن اشاره شده است. 3 اعجاز قرآن از نظر معارف الهی همانند آیات بیست و یکم سورة‌ ذاریات. 4 اعجاز قرآن از نظر علوم روز و اکتشافات علمی همانند جاذبة عمومی زمین و توازن قوة جاذبه و دافعه که در سوره های رعد و ذاریات از آن سخن به میان آمده است. 5 نگاه قرآن به آفرینش و گسترش جهان که در آیات یازدهم سورة فصلت و چهل و هفت سورة‌ ذاریات و سی ام سورة انبیا از آن سخن گفته شده است. 6 قرآن و زندگی در کرات دیگر که در آیة 29 سورة شوری به آن می پردازد. 7 قرآن و آفرینش کوه ها که در آیات اوّل سورة نحل و ششم و هفتم سورة‌ نبأ و بیست و هفتم سورة مرسلات و دهم سورة لقمان و ... سخن گفته شده است. 8 قرآن و زوجیّت عمومی و زوجیّت گیاهان که در سوره های لقمان و حجّ و طه و ذاریات و یس و مرسلات و مؤمنون از آن سخن به میان آورده است. 9 قرآن و مسألة‌ أثرات مهم جوّ زمین که در آیة سی و دوم سورة انبیا و هفتاد و نهم سورة نحل... به آن پرداخته شده است. 10 قرآن و علل نزول باران و تگرگ که در آیة‌ سی و چهارم سورة نور از آن سخن گفته شده است. 11 قرآن و رابطة رعد و برق و باران که در آیات بیست و چهارم سورة روم و دوازدهم سورة رعد از آن سخن به میان آورده است. 12 قرآن و راه تشخیص هویّت انسان که در آیات سوم و چهارم سورة قیامت از آن سخن گفته است. 13 قرآن و عظمت آفرینش آسمان ها که در سورة مؤمن از آن سخن گفته است. 14 اعجاز قرآن از نظر تاریخ و وضع قوانین و اخبارغیبی و هزاران آیه و نشانة دیگر که همه از معجزة الهی حکایت دارد. می توانید در این خصوص به کتاب های پیام قرآن جلد هشتم تألیف آیت الله مکارم شیرازی، تفسیر بیان ج اول تألیف آیت الله العظمی آقای خوئی، تفسیر نوین جزء سی‌ام، تألیف مرحوم محمد تقی شریعتی مراجعه فرمایید. eporsesh.com
عنوان سوال:

چگونه می توان اثبات کرد که قرآن معجزة الهی است؟


پاسخ:

اعجاز به معنای عاجز ساختن است و در اصطلاح دینی، ‌انجام کار و اظهار امری است به وسیلة انبیای الهی برای اثبات صدق نبوّتشان که هیچکس قادر به آوردن مثلش نباشد، به گونه ای که مردم عدم قدرت و عجزشان را ادراک کنند.
همچنانکه بشر نمی تواند موجودی (هرچند بسیار پست و کوچک) را خلق کند، قطعاً هیچ انسانی نخواهد توانست مانند معجزات پیامبران بیاورد. به این مسئله در آیة‌ هفتاد و دوم سورة حجّ اشاره می کند.
از زمان نزول قرآن همواره شعرا و نویسندگانی وجود داشته اند که در مقام مبارزه با آن بر آمده،‌ غزلها و نیز آیه ها و سوره هایی ساختند،‌ که هیچکدام نشانی از اعجاز ندارند،‌ اعجازی‌ که مربوط به عالم غیب باشد. معجزات انبیا نشان از جهان دیگری دارند. خصوصاً قرآن. اهمّیّت و عظمت معجزة آن به حدّی است که هر قطعه از عباراتش که گاهی فقط یک کلمه است، "آیه" نامیده می شود. بنا به اعتراف فیلسوف بزرگ "کارلایل"، قرآن صدایی است که از دل هستی و قلب و جود برخاسته است. اما برخی از دلایلی را که می توان به آن ها دربارة معجزة الهی (قرآن) صدق ادعای پیامبر(ص) اسلام استناد جُست، به صورت مختصر اشاره می کنیم:

1 نفوذ و جاذبة ‌بی نظیر قرآن. همانند داستان "ابن ابی العوجاء" مادّی گرا و دوستانش،‌ حتّی جاذبة قرآن میان دانشمندان بیگانه.
2 اعجاز قرآن از نظر فصاحت و بلاغت. در آیة سی و هشتم سورة یونس به آن اشاره شده است.
3 اعجاز قرآن از نظر معارف الهی همانند آیات بیست و یکم سورة‌ ذاریات.
4 اعجاز قرآن از نظر علوم روز و اکتشافات علمی همانند جاذبة عمومی زمین و توازن قوة جاذبه و دافعه که در سوره های رعد و ذاریات از آن سخن به میان آمده است.
5 نگاه قرآن به آفرینش و گسترش جهان که در آیات یازدهم سورة فصلت و چهل و هفت سورة‌ ذاریات و سی ام سورة انبیا از آن سخن گفته شده است.
6 قرآن و زندگی در کرات دیگر که در آیة 29 سورة شوری به آن می پردازد.
7 قرآن و آفرینش کوه ها که در آیات اوّل سورة نحل و ششم و هفتم سورة‌ نبأ و بیست و هفتم سورة مرسلات و دهم سورة لقمان و ... سخن گفته شده است.
8 قرآن و زوجیّت عمومی و زوجیّت گیاهان که در سوره های لقمان و حجّ و طه و ذاریات و یس و مرسلات و مؤمنون از آن سخن به میان آورده است.
9 قرآن و مسألة‌ أثرات مهم جوّ زمین که در آیة سی و دوم سورة انبیا و هفتاد و نهم سورة نحل... به آن پرداخته شده است.
10 قرآن و علل نزول باران و تگرگ که در آیة‌ سی و چهارم سورة نور از آن سخن گفته شده است.
11 قرآن و رابطة رعد و برق و باران که در آیات بیست و چهارم سورة روم و دوازدهم سورة رعد از آن سخن به میان آورده است.
12 قرآن و راه تشخیص هویّت انسان که در آیات سوم و چهارم سورة قیامت از آن سخن گفته است.
13 قرآن و عظمت آفرینش آسمان ها که در سورة مؤمن از آن سخن گفته است.
14 اعجاز قرآن از نظر تاریخ و وضع قوانین و اخبارغیبی و هزاران آیه و نشانة دیگر که همه از معجزة الهی حکایت دارد. می توانید در این خصوص به کتاب های پیام قرآن جلد هشتم تألیف آیت الله مکارم شیرازی، تفسیر بیان ج اول تألیف آیت الله العظمی آقای خوئی، تفسیر نوین جزء سی‌ام، تألیف مرحوم محمد تقی شریعتی مراجعه فرمایید.
eporsesh.com





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین