مکّی یا مدنی بودن سوره مبارکه حمد، مورد اختلاف است؛ بیشتر مفسران برآنند که در مکّه نازل شده است(1). برخی نیز آن را مدنی میدانند(2) و بعضی نیز قائلند که خدای سبحان برای تشریف این سوره و تاکید بر اهمیّت آن، دوبار (یک بار در مکّه و بار دیگر در مدینه) آن را فرو فرستاده است.(3) اختلاف درباره مکّی یا مدنی بودن سوره حمد ثمره تفسیری ندارد؛ زیرا مشتمل بر آیهای نیست که معنایش به اختلاف نزول، مختلف و متفاوت شود، لیکن برای مکّی بودن آن، دلایل چندی بیان داشتهاند: 1 خدای سبحان در سوره مبارکه حِجْر به پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله و سلم) میفرماید: "ولقد اتیناک سبعاً من المثانی والقران العظیم"(4). با توجه به این که سوره مبارکه حجر از سورههای مکّی است و مراد از "سبعاً من المثانی" در آن، به شهادت روایات معصومین (علیهمالسلام) سوره حمد است(5) و از طرفی اعطای "السبع المثانی" به پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله و سلم) با لفظ ماضی "اتیناک" بیان شده است، پس سوره حمد نیز مکّی است و قبل از سوره حِجْر نازل شده است. 2 در روایات فریقین آمده است که قِوام نماز به سوره مبارکه فاتحة الکتاب است: "لا صلاة إلاّ بفاتحة الکتاب"(6) و نماز، پیش از هجرت در مکّه تشریع شده است. استاد علّامه طباطبایی (قدسسرّه) میفرماید: گرچه نماز با هیئت و ویژگیهای کنونی آن در شب معراج تشریع شد، امّا از آیات فراوانی در سورههای مکّی از جمله آیه کریمه "ارایت الذی ینهی * عبداً إذا صلّی"(7) بر میآید که در اوایل بعثت نیز اصل نماز، دست کم به صورت سجده و تلاوت بخشی از قرآن، تشریع شده بود.(8) 3 در برخی از تفاسیر اهلسنت برای اثبات مکی بودن سوره مبارکه حمد به روایاتی از حضرت امیرالمؤمنین (علیهالسلام)، استناد شده است؛ مانند: "نزلت فاتحة الکتاب بمکة من کنز تحت العرش"(9). در جوامع روایی شیعی نیز حدیثی به این صورت از آن حضرت (علیهالسلام) نقل شده است: "فاوّل ما نزل علیه بمکة فاتحة الکتاب..."(10). همچنین حضرت امام صادق (علیهالسلام) میفرماید: "فأوّل ما نزل علی رسول الله بمکة بعد أن نُبّی الحمد".(11) 1 درّالمنثور، ج1، ص10. 2 مجمع البیان، ج1، ص17. 3 کشاف، ج1، ص1؛ الکاشف، ج1، ص31. 4 سوره حجر، آیه 87. 5 بحار، ج89، ص235؛ تفسیر برهان، ج1، ص41؛ صحیح مسلم، ج2، ص9؛ مستدرک حاکم، ج1، ص238. 6 عوالی اللئالی، ج1، ص196. 7 سوره علق، آیات 9 10. 8 المیزان، ج20، ص 325. 9 درّالمنثور، ج1، ص10؛ الإتقان، ج1، ص12. 10 مجمع البیان، ج10، ص405. 11 بحار، ج82، ص52. مأخذ: ( تفسیر تسنیم، ج 1، ص 266)
مکّی یا مدنی بودن سوره مبارکه حمد، مورد اختلاف است؛ بیشتر مفسران برآنند که در مکّه نازل شده است(1). برخی نیز آن را مدنی میدانند(2) و بعضی نیز قائلند که خدای سبحان برای تشریف این سوره و تاکید بر اهمیّت آن، دوبار (یک بار در مکّه و بار دیگر در مدینه) آن را فرو فرستاده است.(3)
اختلاف درباره مکّی یا مدنی بودن سوره حمد ثمره تفسیری ندارد؛ زیرا مشتمل بر آیهای نیست که معنایش به اختلاف نزول، مختلف و متفاوت شود، لیکن برای مکّی بودن آن، دلایل چندی بیان داشتهاند: 1 خدای سبحان در سوره مبارکه حِجْر به پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله و سلم) میفرماید: "ولقد اتیناک سبعاً من المثانی والقران العظیم"(4). با توجه به این که سوره مبارکه حجر از سورههای مکّی است و مراد از "سبعاً من المثانی" در آن، به شهادت روایات معصومین (علیهمالسلام) سوره حمد است(5) و از طرفی اعطای "السبع المثانی" به پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله و سلم) با لفظ ماضی "اتیناک" بیان شده است، پس سوره حمد نیز مکّی است و قبل از سوره حِجْر نازل شده است.
2 در روایات فریقین آمده است که قِوام نماز به سوره مبارکه فاتحة الکتاب است: "لا صلاة إلاّ بفاتحة الکتاب"(6) و نماز، پیش از هجرت در مکّه تشریع شده است. استاد علّامه طباطبایی (قدسسرّه) میفرماید:
گرچه نماز با هیئت و ویژگیهای کنونی آن در شب معراج تشریع شد، امّا از آیات فراوانی در سورههای مکّی از جمله آیه کریمه "ارایت الذی ینهی * عبداً إذا صلّی"(7) بر میآید که در اوایل بعثت نیز اصل نماز، دست کم به صورت سجده و تلاوت بخشی از قرآن، تشریع شده بود.(8)
3 در برخی از تفاسیر اهلسنت برای اثبات مکی بودن سوره مبارکه حمد به روایاتی از حضرت امیرالمؤمنین (علیهالسلام)، استناد شده است؛ مانند: "نزلت فاتحة الکتاب بمکة من کنز تحت العرش"(9). در جوامع روایی شیعی نیز حدیثی به این صورت از آن حضرت (علیهالسلام) نقل شده است: "فاوّل ما نزل علیه بمکة فاتحة الکتاب..."(10). همچنین حضرت امام صادق (علیهالسلام) میفرماید: "فأوّل ما نزل علی رسول الله بمکة بعد أن نُبّی الحمد".(11)
1 درّالمنثور، ج1، ص10.
2 مجمع البیان، ج1، ص17.
3 کشاف، ج1، ص1؛ الکاشف، ج1، ص31.
4 سوره حجر، آیه 87.
5 بحار، ج89، ص235؛ تفسیر برهان، ج1، ص41؛ صحیح مسلم، ج2، ص9؛ مستدرک حاکم، ج1، ص238.
6 عوالی اللئالی، ج1، ص196.
7 سوره علق، آیات 9 10.
8 المیزان، ج20، ص 325.
9 درّالمنثور، ج1، ص10؛ الإتقان، ج1، ص12.
10 مجمع البیان، ج10، ص405.
11 بحار، ج82، ص52.
مأخذ: ( تفسیر تسنیم، ج 1، ص 266)
- [سایر] دلیل مکّی و مدنی بودن آیات قرآن چیست؛ چند سوره از قرآن مکّی و چند سوره مدنی است؟
- [سایر] ملاک مکی و مدنی بودن سوره های قرآنی چیست و چگونه می توان سُور مکی را از مدنی شناخت ؟
- [سایر] فرق سورههای مکی با مدنی چیست؟
- [سایر] چرا برخی سوره های مدنی آیات مکی دارند؟
- [سایر] معیار مکی یا مدنی بودن سورهها چیست؟
- [سایر] سوره های مکی و مدنی را نام ببرید؟
- [سایر] سورههای مکّی و مدنی طی چند سال نازل شدند و موضوع آنها چه چیز بود؟
- [سایر] معیار و ملاک سوره های مکی و مدنی چیست؟
- [سایر] چرا در برخی از قرآنها سوره "رعد" را "مکیّ" و در برخی "مدنی" دانسته اند؟
- [سایر] چرا سورهای مکی درباره کافران میگوید که محمد فقط برای ارشاد آمده و اگر کسی مسلمان نشد خود ضرر میبیند، ولی در سورههای مدنی بعد از به قدرت رسیدن میگوید؛ اگر اسلام را قبول نکردند هرجا آنها را دیدید، بکشید؟!
- [آیت الله اردبیلی] در رکعت اوّل و دوم نمازهای واجب شبانهروزی، انسان باید نخست سوره حمد و بعد از آن بنابر احتیاط یک سوره کامل بخواند.
- [آیت الله جوادی آملی] .کسی که نمی تواند تسبیحات را صحیح ادا کند , باید در رکعت سوم و چهارم سوره حمد را بخواند.
- [آیت الله بهجت] در رکعت اول و دوم نمازهای واجب یومیه، انسان باید اول سوره حمد و بعد از آن بنابر احتیاط در صورتی که میداند یا میتواند یاد بگیرد، یک سوره تمام بخواند. و بنابر اظهر اگر سوره ضُحی را میخواند باید سوره (الم نشرح) را هم به دنبال آن بخواند و اگر سوره فیل را خواند سوره قریش را هم بخواند.
- [آیت الله اردبیلی] کسی که نمیتواند تسبیحات اربعه را یاد بگیرد یا درست بخواند، باید در رکعت سوم و چهارم سوره حمد را بخواند.
- [امام خمینی] نماز احتیاط سوره و قنوت ندارد و باید نیت آن را به زبان نیاورد، و احتیاط واجب آن است که سوره حمد و "بسم الله" آن را هم آهسته بگوید.
- [آیت الله اردبیلی] نماز احتیاط سوره و قنوت ندارد و نباید نیّت آن را به زبان آورند و احتیاط واجب آن است که سوره (حمد) و حتی (بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمنِ الرَّحیم) آن را نیز آهسته بخوانند.
- [آیت الله مکارم شیرازی] در رکعت اوّل و دوم نمازهای واجب روزانه باید بعد از تکبیرة الاحرام سوره حمد را قرائت کند و بعد از آن بنابر احتیاط واجب یک سوره تمام از قرآن مجید را بخواندن. و باید توجّه داشت که سوره (فیل) و (ایلاف) یک سوره حساب می شود و همچنین سوره (والضّحی) و (الم نشرح).
- [آیت الله مکارم شیرازی] در رکعت اول و دوم نمازهای واجب روزانه باید بعد از تکبیرة الاحرام سوره حمد را قرائت کند و بعد از آن بنابر احتیاط واجب یک سوره تمام از قرآن مجید را و خواندن یک یا چند آیه کافی نیست. و باید توجه داشت که سوره (فیل) و (ایلاف) یک سوره حساب می شود و همچنین سوره (والضحی) و (الم نشرح).
- [آیت الله خوئی] اگر مجتهد اعلم در مسألهای فتوی دهد، مقلد آن مجتهد یعنی کسی که از او تقلید میکند نمیتواند در آن مسأله به فتوای مجتهد دیگر عمل کند ولی اگر فتوی ندهد و بفرماید احتیاط آن است که فلان طور عمل شود، مثلًا بفرماید احتیاط آن است که در رکعت اول و دوم نماز، بعد از سورة حمد یک سورة تمام بخواند مقلد باید یا به این احتیاط که احتیاط واجبش میگویند عمل کند و یا به فتوای مجتهد دیگری که تقلیدش جائز است عمل نماید، پس اگر او فقط سورة حمد را کافی بداند میتواند سوره را ترک کند. و همچنین است اگر مجتهد اعلم بفرماید مسأله محل تأمل یا محل اشکال است.
- [آیت الله سیستانی] اگر مجتهد أعلم در مسألهای فتوا دهد، مقلّد نمیتواند در آن مسأله به فتوای مجتهد دیگر عمل کند. ولی اگر فتوا ندهد، و بفرماید احتیاط آن است که فلان طور عمل شود مثلاً بفرماید احتیاط آن است که در رکعت اوّل و دوّم نماز بعد از سوره حمد یک سوره تمام بخواند مقلّد باید یا به این احتیاط که احتیاط واجب یا لازم نامیده میشود، عمل کند، و یا به فتوای مجتهد دیگری با رعایت الأعلم فالأعلم عمل نماید، پس اگر او فقط سوره حمد را کافی بداند، میتواند سوره را ترک کند. و همچنین است اگر مجتهد أعلم بفرماید مسأله محل تأمل، یا محل اشکال است.