در پاسخ به برخی سوره های مدنی که بنا بر برخی اقوال مشتمل بر آیات مکی است توجه کنید : 1- مرحوم طبرسی در مورد سوره مبارکه نساء می فرماید : هی مدنیة کلها و قیل أنها مدنیة إلا قوله (إِنَّ اللَّهَ یَأْمُرُکُمْ أَنْ تُؤَدُّوا الْأَماناتِ إِلی أَهْلِها) الآیة و قوله (یَسْتَفْتُونَکَ (فی النساء) قُلِ اللَّهُ یُفْتِیکُمْ فِی الْکَلالَةِ) إلی آخرها فإن الآیتین نزلتا بمکة یعنی : تمام این سوره، مدنی است. برخی گفته اند: تمام آیات آن مدنی هستند به جز دو آیه: (إِنَّ اللَّهَ یَأْمُرُکُمْ أَنْ تُؤَدُّوا الْأَماناتِ إِلی أَهْلِها ...) (آیه 58) و (یَسْتَفْتُونَکَ قُلِ اللَّهُ یُفْتِیکُمْ فِی الْکَلالَةِ ..) (آیه 176) که در مکه، نازل شدهاند. مجمع البیان فی تفسیر القرآن، ج3، ص: 3 2-مرحوم طبرسی در مورد سوره انفال می فرماید : هی مدنیة عن ابن عباس و قتادة غیر سبع آیات نزلت بمکة (وَ إِذْ یَمْکُرُ بِکَ الَّذِینَ کَفَرُوا) إلی آخرهن یعنی : این سوره، بقول ابن عباس و قتاده، بجز هفت آیه آن که در مکه نازل شده است، مدنی است. آیات مدنی آن از آیه (وَ إِذْ یَمْکُرُ بِکَ الَّذِینَ کَفَرُوا ...) شروع میشود . 3- مرحوم طبرسی در مورد سوره توبه می فرماید : و هی مدنیة کلها و قال بعضهم غیر آیتین (لَقَدْ جاءَکُمْ رَسُولٌ مِنْ أَنْفُسِکُمْ) إلی آخر السورة نزلت سنة تسع من الهجرة و فتحت مکة سنة ثمان و حج رسول الله ص حجة الوداع سنة عشر یعنی : سوره توبه این سوره تمامی آن در مدینه نازل شده، و برخی گفتهاند: به جز دو آیه آن - یعنی آیه: (لَقَدْ جاءَکُمْ ...) تا آخر سوره- بقیه در مدینه نازل شده است. سوره توبه در سال نهم هجرت نازل شد، و فتح مکه در سال هشتم بود، و حجة الوداع سال دهم ترجمه مجمع البیان فی تفسیر القرآن، ج11، ص: 3 (لوح فشرده پرسمان، اداره مشاوره نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه ها، کد: 2/100129383)
در پاسخ به برخی سوره های مدنی که بنا بر برخی اقوال مشتمل بر آیات مکی است توجه کنید :
1- مرحوم طبرسی در مورد سوره مبارکه نساء می فرماید : هی مدنیة کلها و قیل أنها مدنیة إلا قوله (إِنَّ اللَّهَ یَأْمُرُکُمْ أَنْ تُؤَدُّوا الْأَماناتِ إِلی أَهْلِها) الآیة و قوله (یَسْتَفْتُونَکَ (فی النساء) قُلِ اللَّهُ یُفْتِیکُمْ فِی الْکَلالَةِ) إلی آخرها فإن الآیتین نزلتا بمکة یعنی : تمام این سوره، مدنی است. برخی گفته اند: تمام آیات آن مدنی هستند به جز دو آیه: (إِنَّ اللَّهَ یَأْمُرُکُمْ أَنْ تُؤَدُّوا الْأَماناتِ إِلی أَهْلِها ...) (آیه 58) و (یَسْتَفْتُونَکَ قُلِ اللَّهُ یُفْتِیکُمْ فِی الْکَلالَةِ ..) (آیه 176) که در مکه، نازل شدهاند. مجمع البیان فی تفسیر القرآن، ج3، ص:
3 2-مرحوم طبرسی در مورد سوره انفال می فرماید : هی مدنیة عن ابن عباس و قتادة غیر سبع آیات نزلت بمکة (وَ إِذْ یَمْکُرُ بِکَ الَّذِینَ کَفَرُوا) إلی آخرهن یعنی : این سوره، بقول ابن عباس و قتاده، بجز هفت آیه آن که در مکه نازل شده است، مدنی است. آیات مدنی آن از آیه (وَ إِذْ یَمْکُرُ بِکَ الَّذِینَ کَفَرُوا ...) شروع میشود .
3- مرحوم طبرسی در مورد سوره توبه می فرماید : و هی مدنیة کلها و قال بعضهم غیر آیتین (لَقَدْ جاءَکُمْ رَسُولٌ مِنْ أَنْفُسِکُمْ) إلی آخر السورة نزلت سنة تسع من الهجرة و فتحت مکة سنة ثمان و حج رسول الله ص حجة الوداع سنة عشر یعنی : سوره توبه این سوره تمامی آن در مدینه نازل شده، و برخی گفتهاند: به جز دو آیه آن - یعنی آیه: (لَقَدْ جاءَکُمْ ...) تا آخر سوره- بقیه در مدینه نازل شده است. سوره توبه در سال نهم هجرت نازل شد، و فتح مکه در سال هشتم بود، و حجة الوداع سال دهم ترجمه مجمع البیان فی تفسیر القرآن، ج11، ص: 3 (لوح فشرده پرسمان، اداره مشاوره نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه ها، کد: 2/100129383)
- [سایر] چرا برخی سوره های مدنی آیات مکی دارند؟
- [سایر] فرق سورههای مکی با مدنی چیست؟
- [سایر] ملاک مکی و مدنی بودن سوره های قرآنی چیست و چگونه می توان سُور مکی را از مدنی شناخت ؟
- [سایر] سوره های مکی و مدنی را نام ببرید؟
- [سایر] سورههای مکّی و مدنی طی چند سال نازل شدند و موضوع آنها چه چیز بود؟
- [سایر] معیار و ملاک سوره های مکی و مدنی چیست؟
- [سایر] سوره حمد مکی یا مدنی است؟
- [سایر] معیار مکی یا مدنی بودن سورهها چیست؟
- [سایر] چرا سورهای مکی درباره کافران میگوید که محمد فقط برای ارشاد آمده و اگر کسی مسلمان نشد خود ضرر میبیند، ولی در سورههای مدنی بعد از به قدرت رسیدن میگوید؛ اگر اسلام را قبول نکردند هرجا آنها را دیدید، بکشید؟!
- [سایر] چرا در برخی از قرآنها سوره "رعد" را "مکیّ" و در برخی "مدنی" دانسته اند؟
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر در یک رکعت از نماز ایات پنج مرتبه حمد و سوره بخواند و در رکعت دیگر یک حمد بخواند و سوره را پنج قسمت کند مانعی ندارد
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] اگر در یک رکعت از نماز آیات؛ پنج مرتبه حمد و سوره بخواند و در رکعت دیگر یک حمد بخواند و سوره را پنج قسمت کند مانعی ندارد.
- [آیت الله اردبیلی] اگر در یک رکعت از نماز آیات، پنج مرتبه حمد و سوره بخواند و در رکعت دیگر یک حمد بخواند و سوره را پنج قسمت کند، مانعی ندارد.
- [آیت الله بهجت] اگر در یک رکعت از نماز آیات، پنج مرتبه حمد و سوره بخواند و در رکعت دیگر یک حمد بخواند و سوره را پنج قسمت کند، مانعی ندارد.
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر در یک رکعت از نماز آیات پنج مرتبه حمد وسوره بخواند و در رکعت دیگر یک حمد بخواند وسوره را پنج قسمت کند، مانعی ندارد.
- [آیت الله مظاهری] اگر در یک رکعت از نماز آیات، پنج مرتبه حمد و سوره بخواند و در رکعت دیگر یک حمد بخواند و سوره را پنج قسمت کند مانعی ندارد.
- [آیت الله نوری همدانی] اگر در یک رکعت از نماز آیات ، پنج مرتبه حمد و سوره بخواند و در رکعت دیگر یک حمد بخواند و سوره را پنج قسمت کند مانعی ندارد .
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر در یک رکعت از نماز آیات، پنج مرتبه حمد و سوره بخواند و در رکعت دیگر یک حمد بخواند و سوره را پنج قسمت کند اشکال ندارد.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر در یک رکعت از نماز آیات، پنج مرتبه حمد و سوره بخواند و در رکعت دیگر یک حمد بخواند و سوره را پنج قسمت کند مانعی ندارد.
- [آیت الله بروجردی] اگر در یک رکعت از نماز آیات پنج مرتبه حمد و سوره بخواند و در رکعت دیگر یک حمد بخواند و سوره را پنج قسمت کند، مانعی ندارد.