محققان علوم قرآنی درباره تعداد آیات، کلمات و دیگر اطلاعات آماری قرآن، از دیر زمان زحمت فراوانی را متحمل شدهاند; ولی به عللی در تعداد آنها اختلاف نظر پیدا شده که به چند علت اشاره میکنیم: الف) عدهای در تمام سورهها (به غیر از توبه) "بسم الله الرّحمن الرّحیم" را آیهای مستقل و عدهای دیگر تنها "بسم الله" را در ابتدای سورة حمد یک آیه مستقل محسوب کردهاند که باعث اختلاف در آیات، کلمات و حروف قرآن میشود. ب) گاهی تعداد حروف به دلیل اختلاف قرائتها، کم یا زیاد میشود; چنانکه برخی از قرّأ، "مالک یوم الدین" را "ملک یوم الدین" خواندهاند. ج) اختلاف رسمالخطها که موجب ازدیاد یا نقصان حروف میشود; مثل "ملائکه"، "ملَئکه"، "شیطان" و "شیطَن" د) اختلاف در نوعِ کلمات: مثلاً: "ما أصبرهم" که عدهای آن را یک کلمه و عدهای دو کلمه میدانند; ولی آنچه در ذیل میآید، از بقیه اقوال صحیحتر به نظر میرسد: تعداد آیات قرآن، 6236 آیه است که در روایت صحیحی از حضرت علینقل شده.(تاریخ قرآن، آیتالله معرفت، ص 82، نشر سمت.) eporsesh.com
علت اختلاف نظر در مورد تعداد حروف و آیات قرآن چیست؟ آیا با عدم تحریف قرآن منافات ندارد؟
محققان علوم قرآنی درباره تعداد آیات، کلمات و دیگر اطلاعات آماری قرآن، از دیر زمان زحمت فراوانی را متحمل شدهاند; ولی به عللی در تعداد آنها اختلاف نظر پیدا شده که به چند علت اشاره میکنیم: الف) عدهای در تمام سورهها (به غیر از توبه) "بسم الله الرّحمن الرّحیم" را آیهای مستقل و عدهای دیگر تنها "بسم الله" را در ابتدای سورة حمد یک آیه مستقل محسوب کردهاند که باعث اختلاف در آیات، کلمات و حروف قرآن میشود. ب) گاهی تعداد حروف به دلیل اختلاف قرائتها، کم یا زیاد میشود; چنانکه برخی از قرّأ، "مالک یوم الدین" را "ملک یوم الدین" خواندهاند. ج) اختلاف رسمالخطها که موجب ازدیاد یا نقصان حروف میشود; مثل "ملائکه"، "ملَئکه"، "شیطان" و "شیطَن" د) اختلاف در نوعِ کلمات: مثلاً: "ما أصبرهم" که عدهای آن را یک کلمه و عدهای دو کلمه میدانند; ولی آنچه در ذیل میآید، از بقیه اقوال صحیحتر به نظر میرسد: تعداد آیات قرآن، 6236 آیه است که در روایت صحیحی از حضرت علینقل شده.(تاریخ قرآن، آیتالله معرفت، ص 82، نشر سمت.)
eporsesh.com
- [سایر] قرآن چند آیه دارد و علت اختلاف تعداد آیات چیست؟
- [سایر] از نظر تعداد حرف، چه ارتباطی بین "بسماللهالرحمنالرحیم" و تعداد کل کلمات یا حروف قرآن وجود دارد؟
- [سایر] آیا اختلاف در قرائات، موجب تحریف قرآن نمیشود؟
- [سایر] قرآن تحریف نشده، اما درباره سنت پیامبر (ص) اختلاف زیاد است. آیا بهتر نیست غیر قرآن (سنت)را رها کنیم؟
- [سایر] آیا نسخ آیات که در قرآن نیز به آن تصریح شده است ( بقره - 106 )، نشان دهنده اختلاف نظر و اختلاف احکام قرآنی نیست ؟
- [سایر] نظر شیعه درباره تحریف قرآن چیست؟
- [سایر] دلیل مکّی و مدنی بودن آیات قرآن چیست؛ چند سوره از قرآن مکّی و چند سوره مدنی است؟
- [سایر] تعداد سوره ها و آیات قرآن کریم چند تاست؟
- [سایر] با وجود اختلاف در مصادیق غیبت حرام، ملاک و معیار دقیق آن در قرآن و روایات چیست؟
- [سایر] چگونه می توان اطمینان داشت که احادیث و آیات قرآن تحریف نشده است ؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] در مسائلی که مجتهدین اختلاف نظر دارند باید از (اعلم) تقلید کند.
- [آیت الله مکارم شیرازی] جواب سلام را باید به قصد جواب بگوید، نه به قصد قرائت بعضی از آیات قرآن و مانند آن.
- [آیت الله مظاهری] هرگاه بداند نماز امام باطل است مثلاً بداند امام وضو ندارد، گرچه خود امام ملتفت نباشد، نمیتواند به او اقتدا کند ولی اگر اختلاف فتوا با یکدیگر داشته باشند گرچه از نظر او نماز امام باطل باشد میتواند اقتدا کند.
- [آیت الله سیستانی] اگر بعد از معامله عیب مال را بفهمد ، چنانچه بخواهد باید فوراً معامله را بهم بزند ، و اگر بیش از مقدار معمول با در نظر گرفتن اختلاف موارد تأخیر بیندازد دیگر نمیتواند معامله را بهم بزند .
- [آیت الله مظاهری] اگر کسی چند وصی یا چند وصی و ناظر برای خود معیّن کند باید با نظر یکدیگر به وصیّت او عمل نمایند و اگر اختلاف در میان آنها افتاد باید به حاکم شرع مراجعه نمایند.
- [آیت الله مکارم شیرازی] زنی که (عادت وقتیه) دارد اگر بیشتر از ده روز خون ببیند و نتواند تعداد روزهای حیض را به واسطه نشانه های آن تشخیص دهد، باید مطابق تعداد روزهای عادت زنان خویشاوند خود حیض قرار دهد (اعم از خویشاوندان پدری یا مادری، زنده یا مرده و این در صورتی است که همه یا اکثریت قریب به اتفاق آنها یکسان باشند، اما اگر در میان آنها اختلاف است، مثلاً بعضی پنج روز و بعضی هشت روز عادت می بینند، احتیاط واجب آن است که در هر ماه هفت روز را ایام عادت خود قرار دهد.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر یک یا چند نفر بگویند که خورشید یا ماه گرفته است و اعتبار گفتار آنان از نظر شرع ثابت نباشد چنانچه نماز آیات نخواند و بعد از راهی که شرعاً معتبر است ثابت شود که گفتار آنها راست بوده در صورتی که تمام خورشید یا ماه گرفته باشد، باید نماز آیات بخواند، بلکه اگر مقداری از آن هم گرفته باشد، بنا بر احتیاط خواندن نماز آیات بر او واجب است.
- [آیت الله سیستانی] مسافری که میخواهد ده روز در محلی بماند ، اگر از اول ، قصد داشته باشد که در بین ده روز به اطراف آنجا که عرفاً جای دیگر به حساب میآید و فاصله آن از چهار فرسخ کمتر است برود ، اگر مدّت رفتن و آمدنش به اندازهای باشد که در نظر عرف با اقامت ده روز منافات ندارد ، نماز را تمام بخواند ، و چنانچه منافات داشته باشد ، نماز را شکسته بجا آورد ، مثلاً اگر از اول قصد داشته باشد که تمام یک روز ، یا تمام یک شب از آنجا خارج شود ، با قصد اقامت منافات دارد و باید نماز را شکسته بجا آورد ، ولی چنانچه قصدش این باشد که مثلاً در نصف روز خارج شده و سپس برگردد هرچند برگشتنش بعد از رسیدن شب باشد ، باید نماز را تمام بجا آورد مگر در صورتی که اینطور خارج شدن او بمقداری تکرار شود که عرفاً بگویند در دو جا ، یا بیشتر اقامت دارد .
- [آیت الله بهجت] فقها حیات را شرط می دانند؛ یعنی می گویند برای ابتدای تقلید باید از مجتهد زنده تقلید کرد . اما اگر مرجع تقلید انسان از دنیا رفت ، در این که آیا می تواند بر تقلید او باقی بماند یا باید به مجتهد زنده مراجعه نماید، اختلاف است ؛ پس اگر کسی دراین مسأله مجتهد بود، طبق نظر خودش عمل می کند ؛ و گرنه طبق نظر مجتهد زنده اَعلَم عمل می نماید.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] مسافری که می خواهد ده روز در محلی بماند؛ اگر از اول؛ قصد داشته باشد که در بین ده روز به اطراف آنجا که به قدر حد ترخص یا بیشتر باشد برود؛ اگر مدت رفتن و آمدنش مثلا به اندازه یک یا دو ساعت است که در نظر عرف با اقامت ده روز منافات ندارد؛ نماز را تمام بخواند و اگر مدت از این بیشتر باشد احتیاطا بین شکسته و تمام جمع نماید و اگر تمام یا بیشتر روز باشد نمازش شکسته است.