آیا منظور از «یُطَهِّرَکُمْ» در آیه تطهیر،«اذهاب رجس» است؟
ابتدا به نظر می‌رسد تطهیر، تکرار همان اذهاب رجس است،لیکن فخر رازی را عقیده بر این است که لطیفه ای در اینجا وجود دارد و آن این که: ممکن است از چیزی اذهاب رجس شود ولی محلّ آن تطهیر نگردد. بدین ترتیب (لِیُذْهب عنْکم الرِجْس) اشاره به ازالة ذنوب است (البته به صورت دفع کردن، نه رفع کردن) و (یطهّرکم) اشاره به پوشش خلعت کرامت. بدین معنا که به ازاله و اذهاب رجس از مخاطبان، اکتفا نشده است، بلکه به خلعتِ کرامتِ طهارت نیز پوشیده شده اند. (تفسیر کبیر/13،جزء 25، ص210) به عبارت دیگر:اذهاب رجس، صیقل دادن است و تطهیر، نقاشی و آرایش کردن. یکی صاف کردن است و دیگری صفا دادن، یکی پیراستن است و دیگری آراستن، یکی تخلیه است و دیگری تحلیه و بالاخره یکی نفی است و دیگری اثبات. آن یکی آثاری دارد که بیشتر آن شخصی است و دیگری برکاتی دارد که غالباً به دیگران ثمر می‌دهد. از این رو تکراری در کار نیست، بلکه اوّلی زمینة دومی ‌را فراهم می‌کند. eporsesh.com
عنوان سوال:

آیا منظور از «یُطَهِّرَکُمْ» در آیه تطهیر،«اذهاب رجس» است؟


پاسخ:

ابتدا به نظر می‌رسد تطهیر، تکرار همان اذهاب رجس است،لیکن فخر رازی را عقیده بر این است که لطیفه ای در اینجا وجود دارد و آن این که: ممکن است از چیزی اذهاب رجس شود ولی محلّ آن تطهیر نگردد. بدین ترتیب (لِیُذْهب عنْکم الرِجْس) اشاره به ازالة ذنوب است (البته به صورت دفع کردن، نه رفع کردن) و (یطهّرکم) اشاره به پوشش خلعت کرامت. بدین معنا که به ازاله و اذهاب رجس از مخاطبان، اکتفا نشده است، بلکه به خلعتِ کرامتِ طهارت نیز پوشیده شده اند. (تفسیر کبیر/13،جزء 25، ص210)
به عبارت دیگر:اذهاب رجس، صیقل دادن است و تطهیر، نقاشی و آرایش کردن. یکی صاف کردن است و دیگری صفا دادن، یکی پیراستن است و دیگری آراستن، یکی تخلیه است و دیگری تحلیه و بالاخره یکی نفی است و دیگری اثبات. آن یکی آثاری دارد که بیشتر آن شخصی است و دیگری برکاتی دارد که غالباً به دیگران ثمر می‌دهد. از این رو تکراری در کار نیست، بلکه اوّلی زمینة دومی ‌را فراهم می‌کند.
eporsesh.com





مسئله مرتبط یافت نشد
1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین