ابتدا به نظر می‌رسد تطهیر، تکرار همان اذهاب رجس است،لیکن فخر رازی را عقیده بر این است که لطیفه ای در اینجا وجود دارد و آن این که: ممکن است از چیزی اذهاب رجس شود ولی محلّ آن تطهیر نگردد. بدین ترتیب (لِیُذْهب عنْکم الرِجْس) اشاره به ازالة ذنوب است (البته به صورت دفع کردن، نه رفع کردن) و (یطهّرکم) اشاره به پوشش خلعت کرامت. بدین معنا که به ازاله و اذهاب رجس از مخاطبان، اکتفا نشده است، بلکه به خلعتِ کرامتِ طهارت نیز پوشیده شده اند. (تفسیر کبیر/13،جزء 25، ص210) به عبارت دیگر:اذهاب رجس، صیقل دادن است و تطهیر، نقاشی و آرایش کردن. یکی صاف کردن است و دیگری صفا دادن، یکی پیراستن است و دیگری آراستن، یکی تخلیه است و دیگری تحلیه و بالاخره یکی نفی است و دیگری اثبات. آن یکی آثاری دارد که بیشتر آن شخصی است و دیگری برکاتی دارد که غالباً به دیگران ثمر می‌دهد. از این رو تکراری در کار نیست، بلکه اوّلی زمینة دومی ‌را فراهم می‌کند. eporsesh.com
آیا منظور از «یُطَهِّرَکُمْ» در آیه تطهیر،«اذهاب رجس» است؟
ابتدا به نظر میرسد تطهیر، تکرار همان اذهاب رجس است،لیکن فخر رازی را عقیده بر این است که لطیفه ای در اینجا وجود دارد و آن این که: ممکن است از چیزی اذهاب رجس شود ولی محلّ آن تطهیر نگردد. بدین ترتیب (لِیُذْهب عنْکم الرِجْس) اشاره به ازالة ذنوب است (البته به صورت دفع کردن، نه رفع کردن) و (یطهّرکم) اشاره به پوشش خلعت کرامت. بدین معنا که به ازاله و اذهاب رجس از مخاطبان، اکتفا نشده است، بلکه به خلعتِ کرامتِ طهارت نیز پوشیده شده اند. (تفسیر کبیر/13،جزء 25، ص210)
به عبارت دیگر:اذهاب رجس، صیقل دادن است و تطهیر، نقاشی و آرایش کردن. یکی صاف کردن است و دیگری صفا دادن، یکی پیراستن است و دیگری آراستن، یکی تخلیه است و دیگری تحلیه و بالاخره یکی نفی است و دیگری اثبات. آن یکی آثاری دارد که بیشتر آن شخصی است و دیگری برکاتی دارد که غالباً به دیگران ثمر میدهد. از این رو تکراری در کار نیست، بلکه اوّلی زمینة دومی را فراهم میکند.
eporsesh.com
- [سایر] منظور از «اهل البیت» در آیه تطهیر چیست؟
- [سایر] در آیۀ شریفۀ «کَذلِکَ أَوْحَیْنا إِلَیْکَ رُوحاً مِنْ أَمْرِنا...»، منظور از «روحاً من امرنا» چیست؟
- [سایر] در آیۀ «کَذلِکَ أَوْحَیْنا إِلَیْکَ رُوحاً مِنْ أَمْرِنا...»، منظور از «روحاً من امرنا» چیست؟
- [سایر] متعلق و مفعول محذوف فعل «یُریدُ» در آیه تطهیر چیست؟
- [سایر] منظور از این آیه شریفه «یوم تبدل الارض غیر الارض و السموات» چیست؟
- [سایر] منظور از روح در آیه «یوم یقوم الروح» چیست؟
- [سایر] منظور از «تهوی الیهم» در آیه 37 سوره ابراهیم چیست؟
- [سایر] تفسیر و شأن نزول آیه 121 بقره چیست؟ منظور از «تلاوت شایسته قرآن» چیست؟
- [سایر] آیا منظور از قید «أُمَّةً مُّسْلِمَةً» در آیه 128 سورۀ بقره، پیامبر اکرم(ص) و امّت ایشان است؟ و معنای «أَرِنَا مَنَاسِکَنَا» در این آیه چیست؟
- [سایر] در آیه 108 سوره طه منظور از «داعی که در او هیچ کژی نیست»، چیست؟