مزاح وشوخی در حد متعادل و بدون آن که معیارهای اخلاقی مخدوش گردد،اشکالی ندارد؛ بلکه به آن توصیه نیز شده است . یونس شیبانی گوید : امام صادق ( ع ) به من فرمود : شوخی و مزاح شما با یکدیگر چگونه است ؟گفتم اندک است . فرمود : چرا با یکدیگر مزاح نمی کنید .همانا مزاح ازنشانه های حسن خلق است و تو به واسطه آن شادمانی در دل برادرت ایجادمی کنی . همانا پیامبر ( ص ) شوخی می کردند تا به وسیله آن دل افراد را شادکنند، ( مکارم الاخلاق ، ص 21 ) . بنابراین شوخی های بدون گناه ( دروغ ،تمسخر، غیبت و ...) در حد متعادل لغو نیست . مقصود از لغو، کارهای بیهوده ای است که عمر را ضایع کرده و منفعت خردمندانه ای بر آن بارنمی شود؛ مثلاً کسی که ساعت های متمادی به تماشای تلویزیون می نشیند،یا بی کار می ماند و یا به حرف ها و کارهای بیهوده خود را مشغول می کندمرتکب لغو شده است . eporsesh.com
آیا شوخی های متداوال بین جوانان مصداق لغوی است که قرآن مومنین را از آن برحذر داشته است ؟
مزاح وشوخی در حد متعادل و بدون آن که معیارهای اخلاقی مخدوش گردد،اشکالی ندارد؛ بلکه به آن توصیه نیز شده است . یونس شیبانی گوید : امام صادق ( ع ) به من فرمود : شوخی و مزاح شما با یکدیگر چگونه است ؟گفتم اندک است . فرمود : چرا با یکدیگر مزاح نمی کنید .همانا مزاح ازنشانه های حسن خلق است و تو به واسطه آن شادمانی در دل برادرت ایجادمی کنی . همانا پیامبر ( ص ) شوخی می کردند تا به وسیله آن دل افراد را شادکنند، ( مکارم الاخلاق ، ص 21 ) . بنابراین شوخی های بدون گناه ( دروغ ،تمسخر، غیبت و ...) در حد متعادل لغو نیست . مقصود از لغو، کارهای بیهوده ای است که عمر را ضایع کرده و منفعت خردمندانه ای بر آن بارنمی شود؛ مثلاً کسی که ساعت های متمادی به تماشای تلویزیون می نشیند،یا بی کار می ماند و یا به حرف ها و کارهای بیهوده خود را مشغول می کندمرتکب لغو شده است .
eporsesh.com
- [سایر] معنای لغوی و اصطلاحی قرآن چیست؟
- [سایر] معنای لغوی و اصطلاحی کوثر در قرآن را بنویسید.
- [سایر] معنای لغوی و اصطلاحی تفسیر را بیان فرمایید؟ [1]
- [سایر] معنای لغوی و اصطلاحی وحی در قرآن چیست؟
- [سایر] معنای اصطلاحی تفسیر با کدام یک از معانی لغوی آن سازگارتر است؟
- [سایر] لطفاً اسامی قرآن کریم، معنای لغوی و اصطلاحی آنها را همراه با آدرس بیان کنید.
- [سایر] معنی کلمه امام از نظر لغوی چیست و در قرآن در چه معانی به کار رفته؟
- [سایر] تحدیر از نظر لغوی یعنی چه؟ کوتاه ترین دوره تحدیر کل قرآن را بیان کنید؟
- [سایر] آیا در قرآن بین مؤمنین و مسلمین تفاوتی وجود داره؟
- [سایر] کدام گروه از مسلمانان، (مؤمنین) هستند که چندین جا در قرآن ذکر شدهاند؟
- [آیت الله اردبیلی] اگر روزهدار بدون قصد بیرون آوردن منی با کسی بازی و شوخی کند، در صورتی که عادت نداشته باشد که بعد از بازی و شوخی منی از او خارج شود، بلکه اطمینان داشته باشد که خارج نخواهد شد، اگرچه اتفاقا منی بیرون آید، روزه او صحیح است، ولی اگر شوخی را تا آنجا ادامه دهد که نزدیک باشد منی خارج شود و خودداری نکند تا خارج گردد، روزه او باطل است.
- [آیت الله مکارم شیرازی] اگر روزه دار بدون قصد بیرون آمدن منی مثلاً با همسر خود بازی و شوخی کند در صورتی که عادت نداشته باشد که به این مقدار بازی و شوخی منی از او خارج شود ولی اتّفاقاً منی بیرون آید روزه اش صحیح است.
- [آیت الله اردبیلی] نسبت دادن دروغ به خدا و معصومان علیهمالسلام از روی شوخی، به نحوی که به هیچ وجه معنای آن را قصد نکند و شوخی بودن آن برای شنونده و گوینده معلوم باشد، هر چند بیادبی است ولی روزه را باطل نمیکند.
- [آیت الله مظاهری] جواب سلام کسی که از روی مسخره یا شوخی سلام میکند واجب نیست و خوب است در جواب سلام غیر مسلمان گفته شود علیک.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] کسی که به قصد بیرون آمدن منی بازی و شوخی کند؛ اگرچه منی از او بیرون نیاید؛ باید روزه را تمام کند و قضا هم بنماید.
- [آیت الله مظاهری] استعمال دخانیات نظیر سیگار، قلیان و پیپ، مخصوصاً برای جوانان، سزاوار نیست. و امید است این عیب به طور کلّی از دامن مسلمانان زدوده شود.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر با عمد لفظی بگوید که دو حرف یا بیشتر دارد، نمازش باطل میشود؛ اگر چه به قصد جدّی نباشد، بلکه مثلاً به جهت شوخی آن لفظ را بگوید.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] جواب سلام کسی که از روی مسخره یا شوخی سلام می کند واجب نیست، و احتیاط واجب آن است که در جواب سلام مرد و زن غیر مسلمان اهل ذمه بگوید (علیک).
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] جواب سلام کسی که از روی مسخره یا شوخی سلام می کند و جواب سلام مرد و زن غیر مسلمان در صورتی که ذمی نباشند؛ واجب نیست و اگر ذمی باشند بنا بر احتیاط واجب به کلمه (علیک) اکتفا شود.
- [آیت الله سیستانی] جواب سلام کسی که از روی مسخره یا شوخی سلام میکند ، و جواب سلام مرد و زن غیر مسلمان در صورتی که ذمّی نباشند ، واجب نیست ، و اگر ذمّی باشند بنابر احتیاط واجب به کلمه (علیک) اکتفا شود .