قرآن به (ترتیل)[1] نازل شده است و قرائت آن نیز باید بر اساس ترتیل صورت گیرد، ترتیل یعنی (خواندن قرآن به صورت شمرده و با تأنّی همراه با تدبر در معانی آیات). قرائت قرآن همراه با رعایت اصل (ترتیل) سه مرتبه دارد: 1. تحقیق. 2. تدویر. 3. تحدیر (حَدر). این تقسیم بندی ناظر به تفاوت در (سرعت) قرائت است. (تحقیق) یعنی قرائت با سرعت کند و (تدویر) یعنی قرائت با سرعت متوسط و (تحدیر) یعنی قرائت با سرعت تند، اما (تحدیر): در لغت به معنای شیب دادن سرازیر کردن آمده است (حَدْر) مترادف با (هبوط)یعنی: پایین آمدن، حرکت در سراشیبی است. حدور یعنی سراشیبی و سرازیری و به طور طبیعی این نام گذاری (ازدیاد سرعت) را تداعی می کند. بنابراین تحدیر در قرائت عبارت است (خواندن قرآن با سرعت زیاد) اما باید توجه داشت که قرائت (حَدْر) هرگز به معنای عدم رعایت احکام تجوید و وقف و ابتدا نیست و نباید از حد ترتیل خارج گردد، لذا قرائت به روش تحدیر فقط برای کسانی شایسته است که اول در امر قرائت دارای تجربه کافی و حسن اداء قواعد بوده و در اثر سرعت در قرائت، حروف و کلمات را ضایع نسازند و دوم در عین سرعت در قرائت، قادر به تدبّر لازم در معانی و مفاهیم باشند و از این رو برای قاریان متوسط و ضعیف هرگز توصیه نمی شود.[2] کوتاه ترین دوره تحدیر کل قرآن کریم: قرائت (شیخ عبدالرحمن السدیس) است که کل قرآن را در 16 نوار قرائت کرده است. معرفی منابع جهت مطالعه بیشتر: 1. حلیة القرآن، سطح 1، سید محسن موسوی بلده. 2. حلیة القرآن، سطح 2، سید محسن موسوی بلده. 3. قواعد وقف در قرآن کریم، محمد کاظم شاکر. -------------------------------------------------------------------------------- [1] . فرقان/32. [2] . موسوی بلده، سید محسن، حلیة القرآن، سطح 2، تهران، شرکت انتشارات احیاء کتاب، چاپ دوازدهم، صفحات 16 تا 21.
قرآن به (ترتیل)[1] نازل شده است و قرائت آن نیز باید بر اساس ترتیل صورت گیرد، ترتیل یعنی (خواندن قرآن به صورت شمرده و با تأنّی همراه با تدبر در معانی آیات). قرائت قرآن همراه با رعایت اصل (ترتیل) سه مرتبه دارد:
1. تحقیق. 2. تدویر. 3. تحدیر (حَدر).
این تقسیم بندی ناظر به تفاوت در (سرعت) قرائت است. (تحقیق) یعنی قرائت با سرعت کند و (تدویر) یعنی قرائت با سرعت متوسط و (تحدیر) یعنی قرائت با سرعت تند، اما (تحدیر): در لغت به معنای شیب دادن سرازیر کردن آمده است (حَدْر) مترادف با (هبوط)یعنی: پایین آمدن، حرکت در سراشیبی است. حدور یعنی سراشیبی و سرازیری و به طور طبیعی این نام گذاری (ازدیاد سرعت) را تداعی می کند.
بنابراین تحدیر در قرائت عبارت است (خواندن قرآن با سرعت زیاد) اما باید توجه داشت که قرائت (حَدْر) هرگز به معنای عدم رعایت احکام تجوید و وقف و ابتدا نیست و نباید از حد ترتیل خارج گردد، لذا قرائت به روش تحدیر فقط برای کسانی شایسته است که اول در امر قرائت دارای تجربه کافی و حسن اداء قواعد بوده و در اثر سرعت در قرائت، حروف و کلمات را ضایع نسازند و دوم در عین سرعت در قرائت، قادر به تدبّر لازم در معانی و مفاهیم باشند و از این رو برای قاریان متوسط و ضعیف هرگز توصیه نمی شود.[2] کوتاه ترین دوره تحدیر کل قرآن کریم: قرائت (شیخ عبدالرحمن السدیس) است که کل قرآن را در 16 نوار قرائت کرده است.
معرفی منابع جهت مطالعه بیشتر:
1. حلیة القرآن، سطح 1، سید محسن موسوی بلده.
2. حلیة القرآن، سطح 2، سید محسن موسوی بلده.
3. قواعد وقف در قرآن کریم، محمد کاظم شاکر.
--------------------------------------------------------------------------------
[1] . فرقان/32.
[2] . موسوی بلده، سید محسن، حلیة القرآن، سطح 2، تهران، شرکت انتشارات احیاء کتاب، چاپ دوازدهم، صفحات 16 تا 21.
- [سایر] معنی کلمه امام از نظر لغوی چیست و در قرآن در چه معانی به کار رفته؟
- [سایر] معنای لغوی و اصطلاحی قرآن چیست؟
- [سایر] معنای لغوی و اصطلاحی کوثر در قرآن را بنویسید.
- [سایر] معنای لغوی و اصطلاحی تفسیر را بیان فرمایید؟ [1]
- [سایر] معنای لغوی و اصطلاحی وحی در قرآن چیست؟
- [سایر] آیا براساس آیه 10 سوره فصلت، خلقت آسمانها و زمین از نظر قرآن در چهار روز(دوره) صورت گرفته است؟
- [سایر] (ابد) و (مقیم) از نظر لغوی و ریشه و مفهوم به چه معنا هستند و از نظر قرآنی چطور؟
- [سایر] معنای اصطلاحی تفسیر با کدام یک از معانی لغوی آن سازگارتر است؟
- [سایر] لطفاً اسامی قرآن کریم، معنای لغوی و اصطلاحی آنها را همراه با آدرس بیان کنید.
- [سایر] معنای لغوی دو کلمه (مذکّر) و (مؤنّث) از نظر لغت و اصطلاح چیست؟
- [آیت الله بهجت] محل دو خطبه در نماز عید فطر و قربان بعد از نماز است و هر خطبه بنابر احوط باید مشتمل بر همان چیزهایی باشد که خطبه جمعه مشتمل بر آن است؛ یعنی: حمد و ثنای الهی و شهادتین و سفارش به تقوا و قرائت سوره کوتاه قرآن و نشستن امام بین دو خطبه.
- [آیت الله سیستانی] اگر قصد دارد در محلی که وطن اصلیش نیست مدّت زمانی کوتاه بماند و بعد به جای دیگر رود ، آنجا وطن او حساب نمیشود .
- [آیت الله بهجت] لزوم شستن موهای کوتاه که پوست از لای آنها دیده میشود در موقع غسل کردن خالی از قوت نیست، ولی موهای بلند لازم نیست.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . راننده و دوره گردی که در دو سه فرسخی شهر رفت و آمد می کند، چنان چه اتفاقاً سفر هشت فرسخی برود، باید نماز را شکسته بخواند.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] راننده و دوره گردی که در دو سه فرسخی شهر رفت و آمد می کند چنانچه اتفاقاً سفر هشت فرسخی برود باید نماز را شکسته بخواند.
- [آیت الله وحید خراسانی] راننده و دوره گردی که در دو سه فرسخی شهر رفت و امد می کند چنانچه اتفاقا سفر شرعی برود باید نماز را شکسته بخواند
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] راننده و دوره گردی که در دو سه فرسخی شهر رفت و آمد می کند؛ چنانچه اتفاقا سفر هشت فرسخی برود؛ باید نماز را شکسته بخواند.
- [آیت الله سبحانی] در غسل باید موهای کوتاه را که جزء بدن حساب می شود، بشوید و بنابر احتیاط، شستن موهای بلند هم لازم می باشد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] بایددر جایی نماز بخواندکه بتواند واجبات راانجام دهد، پس در جایی که سقف آن کوتاه است ونمی تواند بایستد یاجای رکوع وسجود ندارد نمازباطل است.
- [آیت الله مکارم شیرازی] موهای کوتاه را که جزء بدن حساب می شود باید بشوید، بنابر احتیاط واجب شستن موهای بلند و زیر آنها هر دو لازم است.