برخی از نکات اخلاقی که از این سوره میآموزیم عبارتند از: 1. انسان هر قدر مقام معنوی والایی هم داشته باشد، باز هم نیاز دارد از شرّ وسوسه ها به خداوند پناهنده شود، چنان که این سوره به پیامبر9 که بالاترین مقام انسان کامل است، میگوید به خدا پناهنده شود; بنابراین اگر ما بخواهیم در راه راست حرکت کنیم و در خودسازی و تهذیب نفس موفق باشیم، باید همیشه از شر وسوسههای شیاطین به خداوند متعال پناهنده شویم. 2. در این سوره در مورد پناهنده شدن به خداوند سه صفت "رب"، "ملک" و "اله" ذکر شده است، در حقیقت این اوصاف سه گانه سه درس تربیتی، سه برنامه پیشگیری و سه وسیلة نجات از شر وسوسه گران است و انسان را در مقابل آنها بیمه میکند. مؤمنان با گفتن "اعوذ برب الناس" اعتراف به ربوبیت پروردگار میکنند، و خود را تحت تربیت او قرار میدهند. با گفتن "ملک الناس" خود را ملک او میدانند و بنده مطیع او میشوند، و با گفتن "اله الناس" در راه عبودیت او گام مینهند، و از عبادت غیر او پرهیز میکنند، بدون شک کسی که به این صفات سه گانه معتقد باشد، و خود را با هر سه هماهنگ سازد از شر وسوسه گران در امان خواهد بود. 3. از آوردن این سه صفت میفهمیم که پناهندگی لفظی و زبانی چندان مؤثر نیست، بلکه باید با فکر، عقیده و عمل خود را در پناه خدا قرار داد تا از برنامه ها، افکار و تبلیغات شیاطین در امان ماند. 4. شیاطین و وسوسه گران تنها در میان یک قشر و گروه نیستند، بلکه در میان جن و انس پراکندهاند و در هر لباس و هر جماعتی یافت میشوند، باید مراقب همة آنها بود، و باید از شر همة آنها به خدا پناه برد. "مِنَ الجِنَّةِ والنّاس" (ناس، 6)( ر.ک: تفسیر نمونه، آیت اللّه مکارم شیرازی و دیگران، ج 27، ص 468 476، دارالکتب الاسلامیة. ) eporsesh.com
برخی از نکات اخلاقی که از این سوره میآموزیم عبارتند از:
1. انسان هر قدر مقام معنوی والایی هم داشته باشد، باز هم نیاز دارد از شرّ وسوسه ها به خداوند پناهنده شود، چنان که این سوره به پیامبر9 که بالاترین مقام انسان کامل است، میگوید به خدا پناهنده شود; بنابراین اگر ما بخواهیم در راه راست حرکت کنیم و در خودسازی و تهذیب نفس موفق باشیم، باید همیشه از شر وسوسههای شیاطین به خداوند متعال پناهنده شویم.
2. در این سوره در مورد پناهنده شدن به خداوند سه صفت "رب"، "ملک" و "اله" ذکر شده است، در حقیقت این اوصاف سه گانه سه درس تربیتی، سه برنامه پیشگیری و سه وسیلة نجات از شر وسوسه گران است و انسان را در مقابل آنها بیمه میکند.
مؤمنان با گفتن "اعوذ برب الناس" اعتراف به ربوبیت پروردگار میکنند، و خود را تحت تربیت او قرار میدهند. با گفتن "ملک الناس" خود را ملک او میدانند و بنده مطیع او میشوند، و با گفتن "اله الناس" در راه عبودیت او گام مینهند، و از عبادت غیر او پرهیز میکنند، بدون شک کسی که به این صفات سه گانه معتقد باشد، و خود را با هر سه هماهنگ سازد از شر وسوسه گران در امان خواهد بود.
3. از آوردن این سه صفت میفهمیم که پناهندگی لفظی و زبانی چندان مؤثر نیست، بلکه باید با فکر، عقیده و عمل خود را در پناه خدا قرار داد تا از برنامه ها، افکار و تبلیغات شیاطین در امان ماند.
4. شیاطین و وسوسه گران تنها در میان یک قشر و گروه نیستند، بلکه در میان جن و انس پراکندهاند و در هر لباس و هر جماعتی یافت میشوند، باید مراقب همة آنها بود، و باید از شر همة آنها به خدا پناه برد. "مِنَ الجِنَّةِ والنّاس" (ناس، 6)( ر.ک: تفسیر نمونه، آیت اللّه مکارم شیرازی و دیگران، ج 27، ص 468 476، دارالکتب الاسلامیة. )
eporsesh.com
- [سایر] معرفی اجمالی از سوره ناس ارایه نمایید.
- [سایر] مقصود از «خناس» در سوره ناس چیست؟
- [سایر] فواید سوره یوسف چیست؟
- [سایر] مفهوم سوره فصلت چیست؟
- [سایر] مفهوم کلی سوره مرسلات چیست؟
- [سایر] چرا در سوره (ناس) بهجای (صدور) از (قلوب) استفاده نشده است؟
- [سایر] مفهوم کلی سوره "دخان" چیست؟
- [سایر] مفهوم کلی سوره "فتح" چیست؟
- [سایر] محتوای کلی سوره "رعد" چیست؟
- [سایر] محتوای کلی سوره "شعراء" چیست؟
- [آیت الله شبیری زنجانی] نماز عید سوره مخصوصی ندارد، ولی بهتر است که در رکعت اول آن سوره شمس (سوره 91) و در رکعت دوم، سوره غاشیه (سوره 88) را بخوانند یا در رکعت اول، سوره أعلی (سوره 87) و در رکعت دوم، سوره شمس (سوره 91) را بخوانند.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . نماز عید سوره مخصوصی ندارد ولی بهتر است که در رکعت اول آن سوره شمس "سوره 91" و در رکعت دوم سوره غاشیه "سوره 88" را بخوانند یا در رکعت اول سوره سبح اسم "سوره 87"و در رکعت دوم سوره شمس "سوره 91" را بخوانند.
- [آیت الله علوی گرگانی] نماز عید سوره مخصوصی ندارد، ولی بهتر است که در رکعت اوّل آن سوره شمس )سوره 91) و در رکعت دوم سوره غاشیه )سوره 88) را بخوانند یا در رکعت اوّل سوره سبح اسم )سوره 87) و در رکعت دوم سوره شمس را بخوانند.
- [آیت الله سبحانی] نماز عید سوره مخصوصی ندارد ولی بهتر است که در رکعت اول آن سوره شمس (سوره 91) و در رکعت دوم سوره غاشیه (سوره 88) را بخوانند یا در رکعت اول سوره سبح اسم (سوره 87) و در رکعت دوم سوره شمس را بخوانند.
- [آیت الله اردبیلی] نماز عید سوره مخصوصی ندارد، ولی بهتر است که در رکعت اوّل آن سوره (شمس) (سوره 91) و در رکعت دوم سوره (غاشیه) (سوره 88) را بخوانند، یا در رکعت اوّل سوره (أعلی) (سوره 87) و در رکعت دوم سوره (شمس) را بخوانند.
- [امام خمینی] نماز عید سوره مخصوصی ندارد، ولی بهتر است که در رکعت اول آن سوره"شمس" سوره و در رکعت دوم سوره "کاشیه" سوره را بخوانند، یا در رکعت اول سوره "سبح اسم" سوره و در رکعت دوم سوره "شمس" را بخوانند.
- [آیت الله مظاهری] نماز عید سوره مخصوصی ندارد ولی بهتر است که در رکعت اوّل آن سوره شمس (سوره 91) و در رکعت دوّم سوره غاشیه (سوره 88) را بخوانند یا در رکعت اوّل سوره اعلی (سوره 87) و در رکعت دوّم سوره شمس را بخوانند.
- [آیت الله وحید خراسانی] نماز عید سوره مخصوصی ندارد ولی بهتر است که در رکعت اول ان سوره سبح اسم ربک الاعلی سوره و در رکعت دوم سوره شمس سوره را بخوانند و افضل از همه ان است که در رکعت اول سوره شمس و در رکعت دوم سوره غاشیه سوره را بخوانند
- [آیت الله فاضل لنکرانی] نماز عید سوره مخصوصی ندارد ولی بهتر است که در رکعت اول آن سوره شمس (سوره 91) و در رکعت دوم سوره غاشیه (سوره 88) را بخوانند یا در رکعت اول سوره سبح اسم (سوره 87) و در رکعت دوم سوره شمس را بخوانند.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] نماز عید سوره مخصوصی ندارد ولی بهتر است که در رکعت اول آن سوره شمس (سوره 91) و در رکعت دوم سوره غاشیه (سوره 88) را بخوانند؛ یا در رکعت اول سوره سبح اسم (سوره 87) و در رکعت دوم سوره شمس را بخوانند.