این سوره، مشهور به سوره "یس" است; زیرا با کلمه "یس" که یکی از حروف رمزی و مقطعه قرآن است، آغاز میشود. سوره "یس" به ترتیب جمعآوری، "سی و ششمین" سورهای است که بعد از سوره "فاطر" و قبل از سوره "صافات" قرار دارد و به ترتیب نزول، "چهل و یکمین" سورهای است که بعد از سوره "جنّ" و قبل از سوره "فرقان" در مکه نازل شدهاست. طبق روایات زیادی که در شأن نزول سوره یس نقل شده، این سوره با فضیلیتترین و یا لااقل یکی از با فضیلتترین سورههای قرآن به شمار میرود در ثواب خواندن آن و آثار دنیایی و آخرتی آن بیش از دیگر سورهها روایت نقل شده تا آنجا که در روایات، به "قلب قرآن" لقب یافته و به حفظ این سوره و زیاد تلاوت کردن آن به ویژه در روزها و شبهای جمعه، تأکید شدهاست. محتوا و درسها 1. بیان عظمت و اهمیت قرآن در قالب سوگند به آن، نزول قرآن و علت آن و تبیین هدف از نزول قرآن; 2. مسأله رسالت پیامبراکرمو اشاره به رسالت برخی از پیامبران الهی; 3. مباحث و درسهای توحید و خداشناسی، تبیین آیات و نشانههای رحمت، عظمت و قدرت الهی; 4. مباحث معاد و رستاخیز، مسأله حشر و نشر; 5. تنزیه و تقدیس خدا از تمام عیوب و نواقص که هیچ عیب و نقصی و ناتوانی در او راه ندارد و بازگشت نهایی تمام انسانها و همه موجودات جهان به سوی اوست و...( شناخت سورههای قرآن، هاشم هاشمزاده هریسی، ص 313، نشر: رامین. ) eporsesh.com
این سوره، مشهور به سوره "یس" است; زیرا با کلمه "یس" که یکی از حروف رمزی و مقطعه قرآن است، آغاز میشود.
سوره "یس" به ترتیب جمعآوری، "سی و ششمین" سورهای است که بعد از سوره "فاطر" و قبل از سوره "صافات" قرار دارد و به ترتیب نزول، "چهل و یکمین" سورهای است که بعد از سوره "جنّ" و قبل از سوره "فرقان" در مکه نازل شدهاست.
طبق روایات زیادی که در شأن نزول سوره یس نقل شده، این سوره با فضیلیتترین و یا لااقل یکی از با فضیلتترین سورههای قرآن به شمار میرود در ثواب خواندن آن و آثار دنیایی و آخرتی آن بیش از دیگر سورهها روایت نقل شده تا آنجا که در روایات، به "قلب قرآن" لقب یافته و به حفظ این سوره و زیاد تلاوت کردن آن به ویژه در روزها و شبهای جمعه، تأکید شدهاست.
محتوا و درسها
1. بیان عظمت و اهمیت قرآن در قالب سوگند به آن، نزول قرآن و علت آن و تبیین هدف از نزول قرآن;
2. مسأله رسالت پیامبراکرمو اشاره به رسالت برخی از پیامبران الهی;
3. مباحث و درسهای توحید و خداشناسی، تبیین آیات و نشانههای رحمت، عظمت و قدرت الهی;
4. مباحث معاد و رستاخیز، مسأله حشر و نشر;
5. تنزیه و تقدیس خدا از تمام عیوب و نواقص که هیچ عیب و نقصی و ناتوانی در او راه ندارد و بازگشت نهایی تمام انسانها و همه موجودات جهان به سوی اوست و...( شناخت سورههای قرآن، هاشم هاشمزاده هریسی، ص 313، نشر: رامین. )
eporsesh.com
- [سایر] با فضیلتترین آیه، در سوره "یس" کدام است؟
- [سایر] چرا در سوره کافرون "لا" قبل از ضمیر آمده، و قبل از فعل نیامده است؟ این "لا" کدام یک از انواع "لا" است؟
- [سایر] چرا سوره "شمس" به این نام شناخته شده است؟
- [سایر] در مورد سوره "الفجر" توضیح دهید، چرا به این نام شناخته شده است؟
- [سایر] سوره "فجر" چه زمانی بر پیامبر اکرم (صلّی الله علیه و آله و سلم) نازل شد؟ موضوع این سوره مبارکه چیست؟
- [سایر] سوره نحل در کجا نازل شده است؟ و موضوع آن در مورد کدام یک از حشرات است؟
- [سایر] چرا در آیه 21 سوره مبارکه نبأ، از جهنّم به عنوان "کمینگاه" نام برده شده است؟
- [سایر] سوره لقمان در ارتباط با چه موضوعی نازل شد و چندمین سورهای است که بر پیامبر اکرم (صلّی الله علیه و آله و سلم) نازل شده است؟
- [سایر] علت نام گذاری سوره مؤمن به این اسم چیست و این سوره در کجا بر پیامبراکرم(صلی الله علیه و آله و سلم) نازل شده است؟
- [سایر] سوره نبأ به چه معناست، چرا نازل شده است و گفته میشود اگر هر روز این سوره خوانده شود به مکه مشرف میشود، آیا این گفته صحیح است؟
- [آیت الله شبیری زنجانی] نماز عید سوره مخصوصی ندارد، ولی بهتر است که در رکعت اول آن سوره شمس (سوره 91) و در رکعت دوم، سوره غاشیه (سوره 88) را بخوانند یا در رکعت اول، سوره أعلی (سوره 87) و در رکعت دوم، سوره شمس (سوره 91) را بخوانند.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . نماز عید سوره مخصوصی ندارد ولی بهتر است که در رکعت اول آن سوره شمس "سوره 91" و در رکعت دوم سوره غاشیه "سوره 88" را بخوانند یا در رکعت اول سوره سبح اسم "سوره 87"و در رکعت دوم سوره شمس "سوره 91" را بخوانند.
- [آیت الله علوی گرگانی] نماز عید سوره مخصوصی ندارد، ولی بهتر است که در رکعت اوّل آن سوره شمس )سوره 91) و در رکعت دوم سوره غاشیه )سوره 88) را بخوانند یا در رکعت اوّل سوره سبح اسم )سوره 87) و در رکعت دوم سوره شمس را بخوانند.
- [آیت الله سبحانی] نماز عید سوره مخصوصی ندارد ولی بهتر است که در رکعت اول آن سوره شمس (سوره 91) و در رکعت دوم سوره غاشیه (سوره 88) را بخوانند یا در رکعت اول سوره سبح اسم (سوره 87) و در رکعت دوم سوره شمس را بخوانند.
- [آیت الله اردبیلی] نماز عید سوره مخصوصی ندارد، ولی بهتر است که در رکعت اوّل آن سوره (شمس) (سوره 91) و در رکعت دوم سوره (غاشیه) (سوره 88) را بخوانند، یا در رکعت اوّل سوره (أعلی) (سوره 87) و در رکعت دوم سوره (شمس) را بخوانند.
- [امام خمینی] نماز عید سوره مخصوصی ندارد، ولی بهتر است که در رکعت اول آن سوره"شمس" سوره و در رکعت دوم سوره "کاشیه" سوره را بخوانند، یا در رکعت اول سوره "سبح اسم" سوره و در رکعت دوم سوره "شمس" را بخوانند.
- [آیت الله نوری همدانی] نماز عید سورة مخصوصی ندارد ولی بهتر است که در رکعت اول آن سورة شمس (سوره 91) و در رکعت دوم سورة غاشیه (سورة88) را بخوانند یا در رکعت اول سورة سبح اسم ( سوره 87) و در رکعت دوم سوره شمس (91) را بخوانند .
- [آیت الله سبحانی] هرگاه این گونه افراد با اختیار خود بول یا غائط کنند باید وضو بگیرند.
- [آیت الله مکارم شیرازی] هرگاه این گونه افراد با اختیار خود بول یا غائط کنند باید وضو بگیرند.
- [آیت الله بهجت] در رکعت اول و دوم نمازهای واجب یومیه، انسان باید اول سوره حمد و بعد از آن بنابر احتیاط در صورتی که میداند یا میتواند یاد بگیرد، یک سوره تمام بخواند. و بنابر اظهر اگر سوره ضُحی را میخواند باید سوره (الم نشرح) را هم به دنبال آن بخواند و اگر سوره فیل را خواند سوره قریش را هم بخواند.