منظور از سوره "نبأ" چیست و محتویات آن را توضیح دهید؟
"نبأ" به معنای خبری که مهم و دارای فایده باشد و انسان نسبت به آن "علم‌" یا "ظن غالب‌" پیدا کند است‌.(ر.ک‌: مفردات الفاظ قرآن‌، راغب اصفهانی‌، ص 500501، دارالکتاب العربی‌، بیروت‌.) خداوند متعال در ابتدای سوره "نبأ" می‌فرماید: "عَم‌َّ یَتَسَآءَلُون # عَن‌ِ النَّبَإِ الْعَظِیم‌; [آن‌ها] از چه چیز از یکدیگر سؤال می‌کنند؟ از خبر بزرگ و پراهمیت‌". با توجه به تعبیرهایی که در آیات بعدی این سوره آمده‌، منظور از خبر بزرگ‌، روز رستاخیز و معاد می‌باشد. و نام‌گذاری این سوره به خاطر تعبیر "نبأ" در آیه دوّم آن می‌باشد.(ر.ک‌: تفسیر نمونه‌، آیت اللّه مکارم شیرازی و دیگران‌، ج 26، ص 46، دارالکتب الاسلامیة‌، تهران‌.) محتوای سوره "نبأ" را می‌توان در چند بخش خلاصه کرد: 1. سئوال از حادثه بزرگ و روز قیامت‌. 2. بیان نمونه‌هایی از مظاهر قدرت خداوند در آسمان و زمین و زندگی انسان‌ها و مواهب آن به عنوان دلیل بر امکان معاد و رستاخیز می‌پردازد. 3. در بخش دیگری قسمت‌هایی از نشانه‌های آغاز رستاخیز را بیان می‌دارد. 4. در آیات دیگری‌، برخی ازعذاب‌های دردناک طغیانگران را بر می‌شمارد. 5. در قسمت دیگر این سوره‌، بخشی از نعمت‌ها و مواهب شوق‌انگیز بهشتی تشریح می‌شود. 6. سرانجام با انذار شدیدی از عذاب قریب و نزدیک و سپس ذکر سرنوشت غم‌انگیز کافران سوره پایان می‌پذیرد.(ر.ک‌: تفسیر نمونه‌، همان‌، ص 34.) امام صادق‌می‌فرماید: "کسی که همه روز سورة عم یتسألون را ادامه دهد ]و بخواند[ سال تمام نمی‌شود، مگر این که خانة خدا را زیارت می‌کند".(وسائل الشیعه‌، شیخ حر عاملی‌(ره)، ج 11، ص 161، موسسة آل‌البیت‌:، قم‌.) eporsesh.com
عنوان سوال:

منظور از سوره "نبأ" چیست و محتویات آن را توضیح دهید؟


پاسخ:

"نبأ" به معنای خبری که مهم و دارای فایده باشد و انسان نسبت به آن "علم‌" یا "ظن غالب‌" پیدا کند است‌.(ر.ک‌: مفردات الفاظ قرآن‌، راغب اصفهانی‌، ص 500501، دارالکتاب العربی‌، بیروت‌.)
خداوند متعال در ابتدای سوره "نبأ" می‌فرماید: "عَم‌َّ یَتَسَآءَلُون # عَن‌ِ النَّبَإِ الْعَظِیم‌; [آن‌ها] از چه چیز از یکدیگر سؤال می‌کنند؟ از خبر بزرگ و پراهمیت‌". با توجه به تعبیرهایی که در آیات بعدی این سوره آمده‌، منظور از خبر بزرگ‌، روز رستاخیز و معاد می‌باشد. و نام‌گذاری این سوره به خاطر تعبیر "نبأ" در آیه دوّم آن می‌باشد.(ر.ک‌: تفسیر نمونه‌، آیت اللّه مکارم شیرازی و دیگران‌، ج 26، ص 46، دارالکتب الاسلامیة‌، تهران‌.)
محتوای سوره "نبأ" را می‌توان در چند بخش خلاصه کرد:
1. سئوال از حادثه بزرگ و روز قیامت‌.
2. بیان نمونه‌هایی از مظاهر قدرت خداوند در آسمان و زمین و زندگی انسان‌ها و مواهب آن به عنوان دلیل بر امکان معاد و رستاخیز می‌پردازد.
3. در بخش دیگری قسمت‌هایی از نشانه‌های آغاز رستاخیز را بیان می‌دارد.
4. در آیات دیگری‌، برخی ازعذاب‌های دردناک طغیانگران را بر می‌شمارد.
5. در قسمت دیگر این سوره‌، بخشی از نعمت‌ها و مواهب شوق‌انگیز بهشتی تشریح می‌شود.
6. سرانجام با انذار شدیدی از عذاب قریب و نزدیک و سپس ذکر سرنوشت غم‌انگیز کافران سوره پایان می‌پذیرد.(ر.ک‌: تفسیر نمونه‌، همان‌، ص 34.)
امام صادق‌می‌فرماید: "کسی که همه روز سورة عم یتسألون را ادامه دهد ]و بخواند[ سال تمام نمی‌شود، مگر این که خانة خدا را زیارت می‌کند".(وسائل الشیعه‌، شیخ حر عاملی‌(ره)، ج 11، ص 161، موسسة آل‌البیت‌:، قم‌.)
eporsesh.com





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین