"نبأ" به معنای خبری که مهم و دارای فایده باشد و انسان نسبت به آن "علم" یا "ظن غالب" پیدا کند است.(ر.ک: مفردات الفاظ قرآن، راغب اصفهانی، ص 500501، دارالکتاب العربی، بیروت.) خداوند متعال در ابتدای سوره "نبأ" میفرماید: "عَمَّ یَتَسَآءَلُون # عَنِ النَّبَإِ الْعَظِیم; [آنها] از چه چیز از یکدیگر سؤال میکنند؟ از خبر بزرگ و پراهمیت". با توجه به تعبیرهایی که در آیات بعدی این سوره آمده، منظور از خبر بزرگ، روز رستاخیز و معاد میباشد. و نامگذاری این سوره به خاطر تعبیر "نبأ" در آیه دوّم آن میباشد.(ر.ک: تفسیر نمونه، آیت اللّه مکارم شیرازی و دیگران، ج 26، ص 46، دارالکتب الاسلامیة، تهران.) محتوای سوره "نبأ" را میتوان در چند بخش خلاصه کرد: 1. سئوال از حادثه بزرگ و روز قیامت. 2. بیان نمونههایی از مظاهر قدرت خداوند در آسمان و زمین و زندگی انسانها و مواهب آن به عنوان دلیل بر امکان معاد و رستاخیز میپردازد. 3. در بخش دیگری قسمتهایی از نشانههای آغاز رستاخیز را بیان میدارد. 4. در آیات دیگری، برخی ازعذابهای دردناک طغیانگران را بر میشمارد. 5. در قسمت دیگر این سوره، بخشی از نعمتها و مواهب شوقانگیز بهشتی تشریح میشود. 6. سرانجام با انذار شدیدی از عذاب قریب و نزدیک و سپس ذکر سرنوشت غمانگیز کافران سوره پایان میپذیرد.(ر.ک: تفسیر نمونه، همان، ص 34.) امام صادقمیفرماید: "کسی که همه روز سورة عم یتسألون را ادامه دهد ]و بخواند[ سال تمام نمیشود، مگر این که خانة خدا را زیارت میکند".(وسائل الشیعه، شیخ حر عاملی(ره)، ج 11، ص 161، موسسة آلالبیت:، قم.) eporsesh.com
"نبأ" به معنای خبری که مهم و دارای فایده باشد و انسان نسبت به آن "علم" یا "ظن غالب" پیدا کند است.(ر.ک: مفردات الفاظ قرآن، راغب اصفهانی، ص 500501، دارالکتاب العربی، بیروت.)
خداوند متعال در ابتدای سوره "نبأ" میفرماید: "عَمَّ یَتَسَآءَلُون # عَنِ النَّبَإِ الْعَظِیم; [آنها] از چه چیز از یکدیگر سؤال میکنند؟ از خبر بزرگ و پراهمیت". با توجه به تعبیرهایی که در آیات بعدی این سوره آمده، منظور از خبر بزرگ، روز رستاخیز و معاد میباشد. و نامگذاری این سوره به خاطر تعبیر "نبأ" در آیه دوّم آن میباشد.(ر.ک: تفسیر نمونه، آیت اللّه مکارم شیرازی و دیگران، ج 26، ص 46، دارالکتب الاسلامیة، تهران.)
محتوای سوره "نبأ" را میتوان در چند بخش خلاصه کرد:
1. سئوال از حادثه بزرگ و روز قیامت.
2. بیان نمونههایی از مظاهر قدرت خداوند در آسمان و زمین و زندگی انسانها و مواهب آن به عنوان دلیل بر امکان معاد و رستاخیز میپردازد.
3. در بخش دیگری قسمتهایی از نشانههای آغاز رستاخیز را بیان میدارد.
4. در آیات دیگری، برخی ازعذابهای دردناک طغیانگران را بر میشمارد.
5. در قسمت دیگر این سوره، بخشی از نعمتها و مواهب شوقانگیز بهشتی تشریح میشود.
6. سرانجام با انذار شدیدی از عذاب قریب و نزدیک و سپس ذکر سرنوشت غمانگیز کافران سوره پایان میپذیرد.(ر.ک: تفسیر نمونه، همان، ص 34.)
امام صادقمیفرماید: "کسی که همه روز سورة عم یتسألون را ادامه دهد ]و بخواند[ سال تمام نمیشود، مگر این که خانة خدا را زیارت میکند".(وسائل الشیعه، شیخ حر عاملی(ره)، ج 11، ص 161، موسسة آلالبیت:، قم.)
eporsesh.com
- [سایر] چرا در آیه 21 سوره مبارکه نبأ، از جهنّم به عنوان "کمینگاه" نام برده شده است؟
- [سایر] منظور از "ثانی عطفه"، در آیة نُه سورة حج چیست ; لطفاً توضیح دهید.
- [سایر] منظور از سوره "مُلک" در قرآن چیست؟ لطفاً توضیح کامل دهید.
- [سایر] در سوره فتح آیهی " لِیَغْفِرَ لَکَ اللهُ ما تَقَدَّمَ مِنْ ذَنْبِکَ و ما تأَخَرْ " که در رابطه با ذنب پیامبر مطرح شده منظور چیست؟
- [سایر] نام دیگر سوره بقره چیست؟ محتویات آن را بنویسید.
- [سایر] سلام؛ آیه 40 سوره مبارکه نبأ به کدام یک از نامهای قیامت اشاره دارد؟
- [سایر] آیه 40 سوره مبارکه نبأ به کدام یک از نامهای قیامت اشاره دارد؟
- [سایر] چرا کلمه "ملک"، در سوره حمد "مَالِک"، و در سورة ناس "مَلِک" تلفّظ میشود؟ کدام درستتر است چرا؟
- [سایر] منظور از اصطلاح "تواتر قرائات" در قرآن چیست؟
- [سایر] منظور از آیه "یَدُ اللَّهِ فَوْقَ أَیْدِیهِم" چیست؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] سوره هایی که سجده واجب دارد چهار سوره است: 1 سوره سجده (سوره 32) آیه 15. 2 سوره فصلت (سوره 41) آیه 37. 3 سوره نجم (سوره 53) آیه 62. 4 سوره علق(سوره 96) آیه 19.
- [آیت الله شبیری زنجانی] نماز عید سوره مخصوصی ندارد، ولی بهتر است که در رکعت اول آن سوره شمس (سوره 91) و در رکعت دوم، سوره غاشیه (سوره 88) را بخوانند یا در رکعت اول، سوره أعلی (سوره 87) و در رکعت دوم، سوره شمس (سوره 91) را بخوانند.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . نماز عید سوره مخصوصی ندارد ولی بهتر است که در رکعت اول آن سوره شمس "سوره 91" و در رکعت دوم سوره غاشیه "سوره 88" را بخوانند یا در رکعت اول سوره سبح اسم "سوره 87"و در رکعت دوم سوره شمس "سوره 91" را بخوانند.
- [آیت الله علوی گرگانی] نماز عید سوره مخصوصی ندارد، ولی بهتر است که در رکعت اوّل آن سوره شمس )سوره 91) و در رکعت دوم سوره غاشیه )سوره 88) را بخوانند یا در رکعت اوّل سوره سبح اسم )سوره 87) و در رکعت دوم سوره شمس را بخوانند.
- [آیت الله سبحانی] نماز عید سوره مخصوصی ندارد ولی بهتر است که در رکعت اول آن سوره شمس (سوره 91) و در رکعت دوم سوره غاشیه (سوره 88) را بخوانند یا در رکعت اول سوره سبح اسم (سوره 87) و در رکعت دوم سوره شمس را بخوانند.
- [آیت الله اردبیلی] نماز عید سوره مخصوصی ندارد، ولی بهتر است که در رکعت اوّل آن سوره (شمس) (سوره 91) و در رکعت دوم سوره (غاشیه) (سوره 88) را بخوانند، یا در رکعت اوّل سوره (أعلی) (سوره 87) و در رکعت دوم سوره (شمس) را بخوانند.
- [امام خمینی] نماز عید سوره مخصوصی ندارد، ولی بهتر است که در رکعت اول آن سوره"شمس" سوره و در رکعت دوم سوره "کاشیه" سوره را بخوانند، یا در رکعت اول سوره "سبح اسم" سوره و در رکعت دوم سوره "شمس" را بخوانند.
- [آیت الله مظاهری] نماز عید سوره مخصوصی ندارد ولی بهتر است که در رکعت اوّل آن سوره شمس (سوره 91) و در رکعت دوّم سوره غاشیه (سوره 88) را بخوانند یا در رکعت اوّل سوره اعلی (سوره 87) و در رکعت دوّم سوره شمس را بخوانند.
- [آیت الله وحید خراسانی] نماز عید سوره مخصوصی ندارد ولی بهتر است که در رکعت اول ان سوره سبح اسم ربک الاعلی سوره و در رکعت دوم سوره شمس سوره را بخوانند و افضل از همه ان است که در رکعت اول سوره شمس و در رکعت دوم سوره غاشیه سوره را بخوانند
- [آیت الله فاضل لنکرانی] نماز عید سوره مخصوصی ندارد ولی بهتر است که در رکعت اول آن سوره شمس (سوره 91) و در رکعت دوم سوره غاشیه (سوره 88) را بخوانند یا در رکعت اول سوره سبح اسم (سوره 87) و در رکعت دوم سوره شمس را بخوانند.