جبر و اختیار از منظر قرآن کریم راتجزیه و تحلیل نمایید.
یکی از کارهایی که توجه بشر را به خود جلب کرده، این است که آیا انسان در کارهای خود آزاد و مختار است، و یا مجبور می‌باشد و در محیط زندگی عوامل مرموزی است که او را به یک سو سوق می‌دهد؟ هر انسانی فطرتاً و به حکم وجدان خود کاملاً درک می‌کند که در کارهای خود از آزادی برخوردار است. قرآن کریم در تأیید داوری فطرت و حکم خرد تصریحاً و تلویحاً آزادی انسان را زیربنای تشریع دانسته و سرنوشت او را در دست خود می‌داند: "و ان لیس للانسان الاّ ما سعی؛ بر آدمی جز نتیجه تلاش چیزی نیست".(1) و می‌فرماید: "کل نفس بما کسبت رهینة؛ هر انسانی در گرو کار خود می‌باشد".(2) چه پیامی رساتر از این که می‌گوید: "هر کسی کار نیکی انجام دهد، به سود خود انجام داده است و هر کس کار بد انجام داده است، به زیان او می‌باشد و خدای تو بر بندگان ستم نمی‌کند".(3) اعزام پیامبران و تشریع قوانین و کوشش‌های تربیتی و تأسیس این همه دانشکده‌های علوم انسانی و برنامه‌های پرورشی، بر اصل آزادی انسان استوار است. اگر این اصل متزلزل گردد، برای هیچ کدام معنی صحیحی نخواهد بود، و باید تمام کوشش‌های دانشمندان علوم تربیتی را تلاش بی ثمر دانست. از نظر منطق قرآن بشر مختار و آزاد آفریده شده، یعنی به او عقل و فکر و اراده داده شده است. بشر در کارهای ارادی خود مانند یک سنگ نیست که او را از بالا به پایین رها کرده باشند و تحت تأثیر عامل جازبه زمین به طرف زمین سقوط کند. نیز مانند گیاه نیست که تنها یک راه محدود در جلو او هست، و همین که در اوضاع معین رشد و نمو قرار گرفت، خواه ناخواه مواد غذایی را جذب و راه رشد و نمو را طی می‌کند. نیز مانند حیوان نیست که به حکم غریزه کارهایی را انجام دهد. بشر همیشه خود را در چهار راه‌هایی می‌بیند و هیچ گونه اجباری ندارد که فقط یکی از آن‌ها را انتخاب کند. انتخاب یکی از آن‌ها به نظر و فکر و اراده شخصی او مربوط است؛ یعنی طرز فکر و انتخاب او است که یک راه را معین می‌کند.(4) قرآن می‌فرماید: "ما راه را به انسان ارائه نمودیم. او خود سپاسگزار است یا ناسپاس".(5) و می‌فرماید: "هر که خواهد، ایمان آورد و هر که خواهد، کفر ورزد".(6) پی نوشت‌ها: 1 - نجم (53)، آیه 39. 2 - مدثر (74)، آیه 38. 3 - فصلت (41)، آیه‌46. 4 - مرتضی مطهری، مجموعه آثار، ج 1، ص 385 (انسان و سرنوشت). 5 - دهر (76)، آیه 3. 6 - کهف (18)، آیه 29. eporsesh.com
عنوان سوال:

جبر و اختیار از منظر قرآن کریم راتجزیه و تحلیل نمایید.


پاسخ:

یکی از کارهایی که توجه بشر را به خود جلب کرده، این است که آیا انسان در کارهای خود آزاد و مختار است، و یا مجبور می‌باشد و در محیط زندگی عوامل مرموزی است که او را به یک سو سوق می‌دهد؟
هر انسانی فطرتاً و به حکم وجدان خود کاملاً درک می‌کند که در کارهای خود از آزادی برخوردار است. قرآن کریم در تأیید داوری فطرت و حکم خرد تصریحاً و تلویحاً آزادی انسان را زیربنای تشریع دانسته و سرنوشت او را در دست خود می‌داند: "و ان لیس للانسان الاّ ما سعی؛ بر آدمی جز نتیجه تلاش چیزی نیست".(1) و می‌فرماید: "کل نفس بما کسبت رهینة؛ هر انسانی در گرو کار خود می‌باشد".(2)
چه پیامی رساتر از این که می‌گوید: "هر کسی کار نیکی انجام دهد، به سود خود انجام داده است و هر کس کار بد انجام داده است، به زیان او می‌باشد و خدای تو بر بندگان ستم نمی‌کند".(3)
اعزام پیامبران و تشریع قوانین و کوشش‌های تربیتی و تأسیس این همه دانشکده‌های علوم انسانی و برنامه‌های پرورشی، بر اصل آزادی انسان استوار است. اگر این اصل متزلزل گردد، برای هیچ کدام معنی صحیحی نخواهد بود، و باید تمام کوشش‌های دانشمندان علوم تربیتی را تلاش بی ثمر دانست.
از نظر منطق قرآن بشر مختار و آزاد آفریده شده، یعنی به او عقل و فکر و اراده داده شده است. بشر در کارهای ارادی خود مانند یک سنگ نیست که او را از بالا به پایین رها کرده باشند و تحت تأثیر عامل جازبه زمین به طرف زمین سقوط کند. نیز مانند گیاه نیست که تنها یک راه محدود در جلو او هست، و همین که در اوضاع معین رشد و نمو قرار گرفت، خواه ناخواه مواد غذایی را جذب و راه رشد و نمو را طی می‌کند. نیز مانند حیوان نیست که به حکم غریزه کارهایی را انجام دهد. بشر همیشه خود را در چهار راه‌هایی می‌بیند و هیچ گونه اجباری ندارد که فقط یکی از آن‌ها را انتخاب کند. انتخاب یکی از آن‌ها به نظر و فکر و اراده شخصی او مربوط است؛ یعنی طرز فکر و انتخاب او است که یک راه را معین می‌کند.(4)
قرآن می‌فرماید: "ما راه را به انسان ارائه نمودیم. او خود سپاسگزار است یا ناسپاس".(5) و می‌فرماید: "هر که خواهد، ایمان آورد و هر که خواهد، کفر ورزد".(6)
پی نوشت‌ها:
1 - نجم (53)، آیه 39.
2 - مدثر (74)، آیه 38.
3 - فصلت (41)، آیه‌46.
4 - مرتضی مطهری، مجموعه آثار، ج 1، ص 385 (انسان و سرنوشت).
5 - دهر (76)، آیه 3.
6 - کهف (18)، آیه 29.
eporsesh.com





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین