دانشمندان علوم قرآن، اتّفاق نظر دارند که پنج آیه از اوّل سورة (علق) نخستین آیاتی است که بر پیامبر اسلام صلّی الله علیه و آله در آغاز بعثت نازل شده است. و بعد از آن تا سه سال که دوران انقطاع وحی (فترت نامیده شد) بوده هیچ آیهای نازل نشده است و بعد از آن، هفت آیه از اوّل سوره (مدّثر) نازل شده است.[1] لازم به ذکر است؛ (سوره) در اصطلاح (بخشی از آیات قرآنی است که میان دو بسم الله) قرار دارد یا دارای آغاز و انجامی است)[2] با این تعریف، دو سوره (علق) و (مدّثر) بهصورت کامل نازل نشده بود؛ آیاتی چند از اوّل این سوره ابتدائاً نازل، و مابقی آیات بهتدریج تکمیل شده است. امّا اینکه سوره (مدّثر) در چه جزئی است؟ در جزء (29) سوره قرآن است. شاید سؤالی مطرح شود که، سوره (مدّثر) دومین سورهای است که بر پیامبر اسلام صلّی الله علیه و آله نازل گشته است؛ چطور ممکن است در جزء (29) قرآن باشد؟ در جواب باید گفت: ترتیب سورهها برطبق نزول آیات قرآن نیست: یعنی اینطور نبوده که هر آیهای نازل شد پشت سر آیه قبلی نوشته شود؛ بلکه بیشتر سورهها در زمان رسول الله صلّی الله علیه و آله مرتب شده و ما بقی سورهها بهدست صحابه و کاتبین وحی تنظیم شد. مثلاً: تقسیم قرآن به (30) جزء و (120) حزب، در زمان مأمون عباسی تنظیم شده است.[3] معرفی منابع جهت مطالعه بیشتر: 1 تفسیر نمونه، حضرت آیت الله مکارم شیرازی، (دار الکتب الاسلامیه). ج 25، ذیل سوره مدّثر. 2 تاریخ قرآن، محمّد هادی معرفت، ص 45 35. 3 تاریخ قرآن کریم، سیّد محمّد حجتی، ص 60 50. -------------------------------------------------------------------------------- [1] معرفت، محمّد هادی، تاریخ قرآن، تهران، انتشارات سمت، چاپ دوم، 1377، ص 44. [2] حجّتی، سیّد محمّد باقر، تاریخ قرآن کریم، تهران، دفتر نشر فرهنگ اسلامی، چاپ یازدهم، 1377، ص 54. [3] معرفت، محمّد هادی، تاریخ قرآن، ص 121.
نخستین آیاتی که پس از سورة علق بر پیامبر اکرم صلّی الله علیه و آله نازل گردید کدام آیات و جزء کدام سوره بود و در چه موقع نازل گردید؟
دانشمندان علوم قرآن، اتّفاق نظر دارند که پنج آیه از اوّل سورة (علق) نخستین آیاتی است که بر پیامبر اسلام صلّی الله علیه و آله در آغاز بعثت نازل شده است. و بعد از آن تا سه سال که دوران انقطاع وحی (فترت نامیده شد) بوده هیچ آیهای نازل نشده است و بعد از آن، هفت آیه از اوّل سوره (مدّثر) نازل شده است.[1] لازم به ذکر است؛ (سوره) در اصطلاح (بخشی از آیات قرآنی است که میان دو بسم الله) قرار دارد یا دارای آغاز و انجامی است)[2] با این تعریف، دو سوره (علق) و (مدّثر) بهصورت کامل نازل نشده بود؛ آیاتی چند از اوّل این سوره ابتدائاً نازل، و مابقی آیات بهتدریج تکمیل شده است.
امّا اینکه سوره (مدّثر) در چه جزئی است؟ در جزء (29) سوره قرآن است. شاید سؤالی مطرح شود که، سوره (مدّثر) دومین سورهای است که بر پیامبر اسلام صلّی الله علیه و آله نازل گشته است؛ چطور ممکن است در جزء (29) قرآن باشد؟ در جواب باید گفت: ترتیب سورهها برطبق نزول آیات قرآن نیست: یعنی اینطور نبوده که هر آیهای نازل شد پشت سر آیه قبلی نوشته شود؛ بلکه بیشتر سورهها در زمان رسول الله صلّی الله علیه و آله مرتب شده و ما بقی سورهها بهدست صحابه و کاتبین وحی تنظیم شد. مثلاً: تقسیم قرآن به (30) جزء و (120) حزب، در زمان مأمون عباسی تنظیم شده است.[3]
معرفی منابع جهت مطالعه بیشتر:
1 تفسیر نمونه، حضرت آیت الله مکارم شیرازی، (دار الکتب الاسلامیه). ج 25، ذیل سوره مدّثر.
2 تاریخ قرآن، محمّد هادی معرفت، ص 45 35.
3 تاریخ قرآن کریم، سیّد محمّد حجتی، ص 60 50.
--------------------------------------------------------------------------------
[1] معرفت، محمّد هادی، تاریخ قرآن، تهران، انتشارات سمت، چاپ دوم، 1377، ص 44.
[2] حجّتی، سیّد محمّد باقر، تاریخ قرآن کریم، تهران، دفتر نشر فرهنگ اسلامی، چاپ یازدهم، 1377، ص 54.
[3] معرفت، محمّد هادی، تاریخ قرآن، ص 121.
- [سایر] سوره لقمان در ارتباط با چه موضوعی نازل شد و چندمین سورهای است که بر پیامبر اکرم (صلّی الله علیه و آله و سلم) نازل شده است؟
- [سایر] علت نام گذاری سوره مؤمن به این اسم چیست و این سوره در کجا بر پیامبراکرم(صلی الله علیه و آله و سلم) نازل شده است؟
- [سایر] قرآن برای چه بر پیامبراکرم (صلی الله علیه و آله و سلم) نازل شده است؟
- [سایر] سوره "فجر" چه زمانی بر پیامبر اکرم (صلّی الله علیه و آله و سلم) نازل شد؟ موضوع این سوره مبارکه چیست؟
- [سایر] آیاتی که پیرامون معجزه پیامبر اکرم (صلّی الله علیه و آله و سلم) آمده است چیست؟
- [سایر] با توجه به آیات 2 سوره فتح و 19 سوره محمد،چرا اهل سنت عصمت پیامبر اکرم(صلی الله علیه و آله و سلم) را فقط در دریافت وحی می پذیرند؟
- [سایر] مهمترین مکانهایی که آیات قرآن از جانب خدا، بر پیامبر اکرم (صلّی الله علیه و آله و سلم) نازل شده است کداماند؟
- [سایر] روز غدیر فرشته وحی چه آیاتی را آورد، و از پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله چه خواست؟
- [سایر] آیا پیامبر اسلام صلی الله علیه و آله دربازگشت از طائف و ورود به مکه از حمایت مشرکان برخوردار گردید ؟
- [سایر] با توجه به آیات 2 سوره فتح و 19 سوره محمد، چرا اهل سنت عصمت پیامبراکرم(ص) را فقط در دریافت وحی می پذیرند؟
- [امام خمینی] مستحب است بعد از تکبیرة الاحرام بگوید: "یا محسن قد اتاک المسیی ء و قد امرت المحسن ان یتجاوز عن المسیی ء انت المحسن و انا المسیی ء بحق محمد و آل محمد صل علی محمد و آل محمد و تجاوز عن قبیح ما تعلم منی"، یعنی ای خدایی که به بندگان احسان می کنی، بنده گنهکار به در خانه تو آمده و تو امر کرده ای که نیکوکار از گنهکار بگذرد، تو نیکوکاری و من گناهکار، به حق محمد و آل محمد صلی الله علیه و آله و سلم رحمت خود را بر محمد و آل محمد بفرست و از بدیهایی که می دانی از من سر زده بگذر.
- [آیت الله شبیری زنجانی] صلوات بر پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله و آل او از مستحبات مؤکد است و هر وقت انسان اسم مبارک حضرت رسول صلی الله علیه و آله مانند محمد و احمد یا لقب یا کنیه آن جناب؛ مثل مصطفی و ابو القاسم، را بگوید یا بشنود، اگر چه در نماز باشد، مستحب است صلوات بفرستد.
- [آیت الله خوئی] مستحب است بعد از تکبیرة الاحرام بگوید:" یا محسن قد اتاک المسییء و قد امرت المحسن ان یتجاوز عن المسیء انت المحسن و انا المسیء بحق محمد و آل محمد صل علی محمد و آل محمد و تجاوز عن قبیح ما تعلم منی"، یعنی ای خدایی که به بندگان احسان میکنی بنده گنهکار به در خانه تو آمده و تو امر کردهای که نیکوکار از گنهکار بگذرد، تو نیکوکاری و من گناهکار، به حق محمد و آل محمد صلی الله علیه و آله و سلم رحمت خود را بر محمد و آل محمد بفرست و از بدیهایی که میدانی از من سر زده بگذر.
- [امام خمینی] موقع نوشتن اسم مبارک حضرت رسول الله صلی الله علیه و آله و سلم مستحب است صلوات را هم بنویسد. و نیز بهتر است هر وقت آن حضرت را یاد می کند صلوات بفرستد
- [آیت الله مکارم شیرازی] اشْهد انْ لا اله إلا الله وحْده لا شریک له: گواهی می دهم هیچ کس شایسته پرستش جز خداوند نیست، یگانه است و شریک ندارد. و اشْهد ان محمداً عبْده و رسوله: و گواهی می دهم محمد(صلی الله علیه وآله) بنده و فرستاده اوست. اللهم صل علی محمد و آل محمد: خداوندا! درود بفرست بر محمد(صلی الله علیه وآله) و اهل بیت او(علیهم السلام).
- [آیت الله نوری همدانی] موقع نوشتن اسم مبارک حضرت رسول – صلی الله علیه و آله و سلم – مستحب است صلوات را هم بنویسد . و نیز بهتر است هر وقت آن حضرت را یاد می کند ، صلوات بفرستد .
- [آیت الله شبیری زنجانی] موقع نوشتن اسم مبارک حضرت رسول صلی الله علیه و آله مستحب است صلوات را هم بنویسد و نیز بهتر است هر وقت آن حضرت را یاد میکند صلوات بفرستد. مبطلات نماز
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . موقع نوشتن اسم مبارک حضرت رسول صلی الله علیه و آله ، مستحب است صلوات را هم بنویسد و نیز بهتر است هر وقت آن حضرت را یاد می کند، صلوات بفرستد.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] مستحب است قبل از تکبیرة الاحرام بگوید: یا مُحْسِنُ قَدْ اَتَاکَ الْمُسِیَیءُ وَقَد اَمَرْتَ الْمُحْسِنَ اَنْ یَتَجاوَزَ عَنِ الْمُسِییء أنْتَ الْمُحْسِنُ وَاَناَ المُسِیءُ بِحَقِّ مُحَمَّد وَآلِ مُحَمَّد صَلِّ عَلَی مُحَمَّد وَآلِ مُحَمَّد وَتَجاوَزْ عَنْ قَبیحِ ما تَعْلَمُ مِنِّی یعنی ای خدائی که به بندگان احسان می کنی بنده گنهکار به در خانه تو آمده و تو امر کرده ای که نیکوکار از گنهکار بگذرد تو نیکوکاری و من گنهکار به حق محمد و آل محمد(صلی الله علیه وآله) رحمت خود را بر محمد و آل محمد بفرست و از بدی هائی که می دانی از من سر زده بگذر.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . هر وقت انسان اسم مبارک حضرت رسول اکرم صلی الله علیه و آله مانند محمد و احمد صلی الله علیه و آله یا لقب و کنیه آن جناب را مثل مصطفی و ابو القاسم بگوید یا بشنود اگر چه در نماز باشد، مستحب است صلوات بفرستد.