قرآن کریم، کلام الهی است که معجزه جاویدان پیامبر اسلام‌صلی الله علیه وآله بوده و اعجاز آن دارای ابعاد مختلف است از جمله: فصاحت، بلاغت، محتوا و قوانین عالی، مطالب علمی اعجازآمیز و که مقصود از اعجاز علمی، مطالبی از قرآن است که به علوم بشری اشاره دارد. به طوری که قبل از اسلام کسی از این مطالب آگاه نبوده بلکه مدت‌ها بعد از نزول قرآن، آن مطالب علمی کشف شده است. وجود این گونه مطالب در قرآن، نوعی اخبار غیبی و سرّ گویی قرآن و معجزه است. مثل اشارات قرآن به نیروی جاذبه(1) مراحل خلقت انسان(2) لقاح ابرها و گیاهان(3) و زوجیت عام موجودات(4). تفسیر علمی در قرآن کریم بیش از هزار آیه به کیهان‌شناسی، زیست‌شناسی، زمین‌شناسی، علوم پزشکی و اشاره دارد که برای فهم و تفسیر آنها نیازمند علوم تجربی هستیم. البته در این مورد سه شیوه وجود دارد: الف. استخراج علوم از قرآن ب. تحمیل نظریه‌های اثبات نشده علمی بر قرآن ج. استخدام علوم در فهم قرآن. شیوه اول و دوم غلط و موجب تفسیر به رأی می‌شود و شیوه سوم صحیح است و موجب فهم بهتر قرآن می‌گردد. در مواردی تفسیر علمی قرآن جایز است که: 1. ظاهر آیه شریفه قرآن بر مطلب علمی دلالت داشته باشد. 2. مطلب علمی، قطعی باشد (یعنی نظریه‌های اثبات نشده علمی نباشد). اقسام مطالب علمی قرآن آیاتی که در قرآن به مسائل علمی اشاره دارد، سه دسته است: 1. آیاتی که اعجاز علمی قرآن را اثبات می‌کند (مثل مواردی که بیان شد). 2. آیاتی که به صورت شگفت‌انگیزی به مطالب علمی اشاره دارد ولی قبل از اسلام به صورت پراکنده و دیدگاه‌های ضعیف در جهان مطرح بوده است (مثل اشاره قرآن به حرکت زمین). 3. آیاتی که فقط اشارات علمی در بر دارد ولی اعجاز یا شگفتی علمی به شمار نمی‌آید (مثل: دعوت قرآن به تفکر در مورد شتر و کوه‌ها و).(5)(6) پی‌نوشت‌ (1) رعد (13)، آیه 2 لقمان (31)، آیه 10. (2) حج (22)، آیه 5 مؤمنون (23)، آیه 12. (3) حجر (15)، آیه 22. (4) ذاریات (51)، آیه 49. (5) جهت آگاهی بیشتر در این زمینه: (6) الف. محمد علی رضایی اصفهانی، درآمدی بر تفسیر علمی قرآن،) انتشارات اسوه، چاپ اول، 1375) ب. همو، پژوهشی در اعجاز علمی قرآن،) انتشارات مبین (ج. همو، اشارات اعجازآمیز علمی قرآن،) نشر معارف (.
قرآن کریم، کلام الهی است که معجزه جاویدان پیامبر اسلامصلی الله علیه وآله بوده و اعجاز آن دارای ابعاد مختلف است از جمله: فصاحت، بلاغت، محتوا و قوانین عالی، مطالب علمی اعجازآمیز و که مقصود از اعجاز علمی، مطالبی از قرآن است که به علوم بشری اشاره دارد. به طوری که قبل از اسلام کسی از این مطالب آگاه نبوده بلکه مدتها بعد از نزول قرآن، آن مطالب علمی کشف شده است. وجود این گونه مطالب در قرآن، نوعی اخبار غیبی و سرّ گویی قرآن و معجزه است. مثل اشارات قرآن به نیروی جاذبه(1) مراحل خلقت انسان(2) لقاح ابرها و گیاهان(3) و زوجیت عام موجودات(4).
تفسیر علمی
در قرآن کریم بیش از هزار آیه به کیهانشناسی، زیستشناسی، زمینشناسی، علوم پزشکی و اشاره دارد که برای فهم و تفسیر آنها نیازمند علوم تجربی هستیم. البته در این مورد سه شیوه وجود دارد:
الف. استخراج علوم از قرآن
ب. تحمیل نظریههای اثبات نشده علمی بر قرآن
ج. استخدام علوم در فهم قرآن.
شیوه اول و دوم غلط و موجب تفسیر به رأی میشود و شیوه سوم صحیح است و موجب فهم بهتر قرآن میگردد.
در مواردی تفسیر علمی قرآن جایز است که:
1. ظاهر آیه شریفه قرآن بر مطلب علمی دلالت داشته باشد.
2. مطلب علمی، قطعی باشد (یعنی نظریههای اثبات نشده علمی نباشد).
اقسام مطالب علمی قرآن
آیاتی که در قرآن به مسائل علمی اشاره دارد، سه دسته است:
1. آیاتی که اعجاز علمی قرآن را اثبات میکند (مثل مواردی که بیان شد).
2. آیاتی که به صورت شگفتانگیزی به مطالب علمی اشاره دارد ولی قبل از اسلام به صورت پراکنده و دیدگاههای ضعیف در جهان مطرح بوده است (مثل اشاره قرآن به حرکت زمین).
3. آیاتی که فقط اشارات علمی در بر دارد ولی اعجاز یا شگفتی علمی به شمار نمیآید (مثل: دعوت قرآن به تفکر در مورد شتر و کوهها و).(5)(6)
پینوشت
(1) رعد (13)، آیه 2 لقمان (31)، آیه 10.
(2) حج (22)، آیه 5 مؤمنون (23)، آیه 12.
(3) حجر (15)، آیه 22.
(4) ذاریات (51)، آیه 49.
(5) جهت آگاهی بیشتر در این زمینه:
(6) الف. محمد علی رضایی اصفهانی، درآمدی بر تفسیر علمی قرآن،) انتشارات اسوه، چاپ اول، 1375) ب. همو، پژوهشی در اعجاز علمی قرآن،) انتشارات مبین (ج. همو، اشارات اعجازآمیز علمی قرآن،) نشر معارف (.
- [سایر] آیا میتوان آیات قرآن را با علوم روز تطبیق داد؟
- [سایر] علوم لازم تفسیر قرآن چیست؟
- [سایر] آیا قرآن یک کتاب علوم طبیعی است؟
- [سایر] ایا تمامی علوم در قرآن وجود دارد؟
- [سایر] همه علوم در قران.... آری یا نه ؟
- [سایر] آیا تمام علوم در قرآن وجود دارد؟
- [سایر] دیدگاه قرآن درباره علوم روز چیست؟
- [سایر] آیا علوم طبیعی در قرآن آمده است؟
- [سایر] علوم در قرآن را بیان کنید؟
- [سایر] آیا میتوان گفت که غربیها در علوم انسانی از ما پیشرفته ترند؟ اگر چنین است چگونه میتوان از تجربیات آنها استفاده کرد؟
- [امام خمینی] جایز نیست برای طلاب علوم دینیه دخول در مدارس که بعض معممین و ائمه جماعت از طرف دولت جائر و یا با اشاره دولت تصدی نمودهاند چه برنامه تحصیلی از طرف دولت جائر باشد یا از طرف این نحو متصدیان که عمّال دولت جائر هستند، زیرا در این امور نقشه محو آثار اسلام و احکام قرآن کریم کشیده شده است.
- [آیت الله اردبیلی] برگزاری مسابقاتی که در بالا بردن شئون دینی، علمی، ادبی، هنری یا فنّی جامعه مؤثّرند، مانند مسابقات حفظ قرآن و احکام، علوم ریاضی و مقاله نویسی، بدون شرط بندی دو طرف جایز و پسندیده است و اگر فرد سوم یا مؤسّسه و یا دولت برگزار کننده، به برندگان، جوایز نقدی یا غیر نقدی اعطا کند، اشکال ندارد و برنده مالک میشود.
- [آیت الله شبیری زنجانی] مستحب است انسان برای نماز میت و زیارت اهل قبور و رفتن به مسجد و حرم معصومین علیهمالسلام و برای همراه داشتن قرآن و خواندن و نوشتن آن و مسّ حاشیه قرآن و برای خوابیدن وضو بگیرد و نیز مستحب است کسی که وضو دارد دوباره وضو بگیرد و اگر برای یکی از این کارها وضو بگیرد، هر کاری را که میتوان با وضو انجام داد، میتواند انجام دهد، مثلاً میتواند با آن وضو نماز بخواند. چیزهایی که وضو را باطل میکند
- [آیت الله مظاهری] هیچکدام از علوم غریبه حجّیت ندارد و چیزی بهواسطه آن اثبات نمیشود، گرچه بهواسطه آنها یقین حاصل شود، زیرا یقینی حجّت است که از راه متعارف پیدا شود.
- [آیت الله اردبیلی] برای یاد دادن واجبات یا مستحبات نماز میتوان مزد گرفت.
- [آیت الله اردبیلی] یادگرفتن و یاددادن علوم و صنایعی که مورد نیاز مردم است و موجب عظمت و قدرت مسلمانان در برابر کفّار میباشد، بر همه افراد واجب کفایی است.
- [آیت الله مظاهری] در احکام خرید و فروش گفته شد که دریازده مورد میتوان معامله را فسخ کرد، در تمام این یازده مورد صلح را نیز میتوان فسخ کرد مگر در مورد خیار مجلس و خیار حیوان و خیار تأخیر.
- [آیت الله مظاهری] در احکام خرید و فروش گفته شد که در یازده مورد میتوان معامله را فسخ کرد، در تمام آن یازده مورد، اجاره را نیز میتوان فسخ کرد مگر در مورد خیار مجلس و خیار حیوان و خیار تأخیر.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . یاد گرفتن و یاددادن علوم و صنایعی که مورد احتیاج عموم است و هم چنین علوم و صنایعی که سبب قوت و شوکت جامعه مسلمین، و برتری قوای دفاعی آنها بر کفار می شود، بر همه واجب مؤکد است به وجوب کفایی و باید مسلمانان بنحوی قوی شوند که قطع طمع کفار را از بلاد و نوامیس و اعراض و اموال و معادن و ثروت خود بنمایند.
- [آیت الله اردبیلی] اگر کسی نباشد که بتواند ایستاده نماز میّت را بخواند، میتوان نشسته بر او نماز خواند.