1 قرآن صلح را مورد توجه قرار داده می‌فرماید: (یا ایُّها الَّذین آمنوا ادخلوا فی السِّلم کافَّةً و لا تتَّبعوا خطوات الشَّیطان انَّه لکم عدوّ مبین ای کسانی که ایمان آورده‌اید همگی در صلح و آشتی درآیید و از گامهای شیطان پیروی نکنید که او دشمن آشکار شماست)(1). 2 (و ان جنحوا للسَّلم فاجنح لها و توکَّل علی الله انَّه هو السَّمیع العلیم و اگر تمایل به صلح نشاندهند، تو نیز از در صلح درآی و بر خدا توکّل کن که او شنوا و داناست)(2). 3 (فان اعتزلوکم فلم یقاتلوکم و القوا الیکم السَّلم فما جعل الله لکم علیهم سبیلًا پس اگر از شما کناره‌گیری کرده، با شما پیکار ننمودند (بلکه) پیشنهاد صلح کردند، خداوند به شما اجازه نمی‌دهد که متعرض آنان شوید)(3). 4 (و ان طائفتان من المؤمنین اقتتلوا فاصلحوا بینهما فان بغت احداهما علی الاخری فقاتلوا الَّتی تبغی حتّی تفی‌ء الی امر الله فان فائت فاصلحوا بینهما بالعدل و اقسطوا انَّ الله یحبُّ المقسطین و هر گاه دو گروه از مؤمنان با هم به نزاع و جنگ پردازند، آنها را آشتی دهید و اگر یکی از آن دو، بر دیگری تجاوز کند با گروه متجاوز پیکار کنید تا به فرمان خدا باز گردد و هر گاه بازگشت (و زمینة صلح فراهم شد) در میان آن دو صلح توأم با عدل برقرار سازید و عدالت پیشه کنید که خداوند عدالت پیشگان را دوست می‌دارد)(4). 5 (و الصُّلح خیر و صلح بهتر است)(5). 6 (واذا تولّی سعی فی الارض لیفسد فیها و یهلک الحرث و النَّسل والله لا یحبُّ الفساد هنگامی که روی بر می‌گردانند (و از نزد تو خارج می‌شوند) در راه فساد و (خونریزی) در زمین کوشش می‌کنند و زراعتها و چهارپایان را نابود می‌سازند (با اینکه می‌دانند) خداوند فساد را دوست نمی‌دارد)(6). 7 (و لا تقولوا لمن القی الیکم السَّلام لست مؤمناً به کسی که اظهار صلح و دوستی می‌کند نگوئید مسلمان نیستی)(7). پی‌نوشت‌ (1) بقره/ 208 (2) انفال/ 61 (3) نساء/ 90 (4) حجرات/ 9 (5) نساء/ 128 (6) بقره/ 205 (7) نساء/ 94 پیام قرآن ج 10، حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی و سایر همکاران
1 قرآن صلح را مورد توجه قرار داده میفرماید: (یا ایُّها الَّذین آمنوا ادخلوا فی السِّلم کافَّةً و لا تتَّبعوا خطوات الشَّیطان انَّه لکم عدوّ مبین ای کسانی که ایمان آوردهاید همگی در صلح و آشتی درآیید و از گامهای شیطان پیروی نکنید که او دشمن آشکار شماست)(1).
2 (و ان جنحوا للسَّلم فاجنح لها و توکَّل علی الله انَّه هو السَّمیع العلیم و اگر تمایل به صلح نشاندهند، تو نیز از در صلح درآی و بر خدا توکّل کن که او شنوا و داناست)(2).
3 (فان اعتزلوکم فلم یقاتلوکم و القوا الیکم السَّلم فما جعل الله لکم علیهم سبیلًا پس اگر از شما کنارهگیری کرده، با شما پیکار ننمودند (بلکه) پیشنهاد صلح کردند، خداوند به شما اجازه نمیدهد که متعرض آنان شوید)(3).
4 (و ان طائفتان من المؤمنین اقتتلوا فاصلحوا بینهما فان بغت احداهما علی الاخری فقاتلوا الَّتی تبغی حتّی تفیء الی امر الله فان فائت فاصلحوا بینهما بالعدل و اقسطوا انَّ الله یحبُّ المقسطین و هر گاه دو گروه از مؤمنان با هم به نزاع و جنگ پردازند، آنها را آشتی دهید و اگر یکی از آن دو، بر دیگری تجاوز کند با گروه متجاوز پیکار کنید تا به فرمان خدا باز گردد و هر گاه بازگشت (و زمینة صلح فراهم شد) در میان آن دو صلح توأم با عدل برقرار سازید و عدالت پیشه کنید که خداوند عدالت پیشگان را دوست میدارد)(4).
5 (و الصُّلح خیر و صلح بهتر است)(5).
6 (واذا تولّی سعی فی الارض لیفسد فیها و یهلک الحرث و النَّسل والله لا یحبُّ الفساد هنگامی که روی بر میگردانند (و از نزد تو خارج میشوند) در راه فساد و (خونریزی) در زمین کوشش میکنند و زراعتها و چهارپایان را نابود میسازند (با اینکه میدانند) خداوند فساد را دوست نمیدارد)(6).
7 (و لا تقولوا لمن القی الیکم السَّلام لست مؤمناً به کسی که اظهار صلح و دوستی میکند نگوئید مسلمان نیستی)(7).
پینوشت
(1) بقره/ 208
(2) انفال/ 61
(3) نساء/ 90
(4) حجرات/ 9
(5) نساء/ 128
(6) بقره/ 205
(7) نساء/ 94
پیام قرآن ج 10، حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی و سایر همکاران
- [سایر] دیدگاه قرآن نسبت به مقام معلم چیست؟
- [سایر] دیدگاه استاد مطهری نسبت به ضرورت شناخت قرآن چیست؟
- [سایر] دیدگاه قرآن نسبت به حاکمیت بندگان شایستة خدا بر زمین چیست؟
- [سایر] رسالت خواص را نسبت به جامعه از دیدگاه قرآن و مکتب حسینی بیان فرمائید.
- [سایر] دیدگاه قرآن نسبت به عشق و علاقه بین دو جنس مخالف چیست؟
- [سایر] دیدگاه قرآن نسبت به ارتباط دین و سیاست چه میباشد، توضیح دهید؟
- [سایر] رسالت خواص شیعه را نسبت به جامعه از دیدگاه قرآن و مکتب حسینی بیان فرمائید.
- [سایر] از دیدگاه قرآن آثار احترام به پدر و مادر و همچنین آثار بیحرمتی نسبت به آنها چیست؟
- [سایر] همانند طلبی قرآن چگونه است؟
- [سایر] نظر قرآن درباره ی غریزه جنسی و لذت طلبی چیست؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر از کسی طلبی دارد که باید بعد از مدتی بگیرد چنانچه طلب خود را به مقدار کمتری صلح کند و مقصودش این باشد که از مقداری از طلب خود گذشت کند و بقیه را نقد بگیرد اشکال ندارد.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر از کسی طلبی دارد که باید بعد از مدتی بگیرد، چنان چه طلب خود را به مقدار کمتری صلح کند و مقصودش این باشد که از مقداری از طلب خود گذشت کند و بقیه را نقد بگیرد اشکال ندارد.
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر از کسی طلبی دارد که باید بعد از مدتی بگیرد چنانچه طلب خود را به مقدار کمتری صلح کند و مقصودش این باشد که از مقداری از طلب خود گذشت کند و بقیه را نقد بگیرد اشکال ندارد
- [آیت الله اردبیلی] اگر از کسی طلبی داشته باشد که باید بعد از مدّتی بگیرد، چنانچه طلب خود را به مقدار کمتری صلح کند و مقصودش این باشد که مقداری از طلب خود را گذشت کند و بقیّه را نقد بگیرد، اشکال ندارد.
- [آیت الله بروجردی] اگر از کسی طلبی دارد که باید بعد از مدتی بگیرد، چنانچه طلب خود را به مقدار کمتری صلح کند و مقصودش این باشد که از مقداری از طلب خود گذشت کند و بقیه را نقد بگیرد، اشکال ندارد.
- [امام خمینی] اگر از کسی طلبی دارد که باید بعد از مدتی بگیرد چنانچه طلب خود را به مقدار کمتری صلح کند و مقصودش این باشد که از مقداری از طلب خود گذشت کند و بقیه را نقد بگیرد اشکال ندارد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] اگر انسان با این که مقدار بدهی خود را می داند اظهار بی اطلاعی کند و طلبکار او نداند و طلب خود را به کمتر از مقداری که هست صلح کند صحیح نیست و بدهکار نسبت به مقدار اضافی مدیون است، مگر این که چنان باشد که اگر مقدار طلب خود را هم می دانست باز به این صلح راضی بود.
- [آیت الله وحید خراسانی] پدر اگر بمیرد قران و انگشتر و شمشیر و لباسهایی را که پوشیده مال پسر بزرگتر است و اگر از سه چیز اول بیشتر از یکی دارد مثلا دو قران یا دو انگشتر دارد احتیاط واجب ان است که پسر بزرگتر در انها با ورثه دیگر صلح کند و همچنین در کتاب و جهاز شتر و شتر سواری و سلاح دیگر غیر از شمشیر احتیاط واجب در صلح است
- [آیت الله نوری همدانی] اگر فقیر بمیرد ، انسان می تواند طلبی را که از او دارد بابت زکوه حساب کند .
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] اگر از کسی طلبی دارد که باید بعد از مدتی بگیرد؛ چنانچه طلب خود را به مقدار کمتری صلح کند و مقصودش این باشد که از مقداری از طلب خود گذشت کند و بقیه را نقد بگیرد اشکال ندارد. و این حکم در صورتی است که طلب از جنس طلا یا نقره یا جنس دیگری باشد که با وزن یا پیمانه فروخته می شود و اما در غیر آنها برای طلبکار جایز است که طلب خود را به بدهکار یا غیر آن به کمتر از طلب صلح نموده یا بفروشد چنانکه در مسأله (2297) خواهد آمد.