خدای متعال در آیه 9 سوره (نحل) به یکی از نعمتهای بسیار مهم معنوی اشاره کرده می فرماید: (بر خدا است که راه راست و صراط مستقیم را که هیچگونه انحراف و کژی در آن نیست در اختیار بندگان بگذارد) (وَ عَلَی اللّهِ قَصْدُ السَّبِیلِ).(قَصْد) به معنی صاف بودن راه است، و بنابراین، (قَصْدُ السَّبِیْلِ) به معنی راه راست می باشد راهی که انحراف و ضلالت در آن وجود ندارد.در این که:این راه راست اشاره به جنبه تکوینی یا تشریعی می کند، مفسران تفسیرهای مختلفی دارند، ولی، هیچ مانعی ندارد که: هر دو جنبه را شامل شودتوضیح این که:خداوند، انسان را با نیروهای مختلفی مجهز ساخته، و استعدادهای گوناگونی به او داده،تا در مسیر تکامل که هدف آفرینش است به او کمک کند،و از این نظر، همانند گیاهان و یا انواع جانداران است،که نیروها و غرائز لازم برای رسیدن به این هدف در اختیارشان گذارده شده است، با این تفاوت که، انسان با اراده خود و آزادانه تصمیم می گیرد ولی حیوانات و گیاهان،بی اختیار به سوی هدفشان پیش می روند، و قوس صعودی تکامل انسان نیز قابل مقایسه با جانداران دیگر نیست.به این ترتیب،از نظر خلقت، آفرینش و تکوین انسان را مجهز به عقل و استعداد و نیروهای لازم برای پیمودن این صراط مستقیم کرده است.از سوی دیگر، خدا پیامبران را با وحی آسمانی و تعلیمات کافی و قوانین مورد نیاز انسان، فرستاده است، تا از نظر تشریع، راه را از چاه مشخص کرده و با انواع بیانها او را تشویق به پیمودن این راه کنند،و از مسیرهای انحرافی باز دارند.جالب این که:خداوند در آیه فوق، این امر را به عنوان فریضه ای برخود لازم شمرده و با کلمه(عَلَی اللّهِ)(بر خدا لازم است) از آن یاد کرده است که همانند آن را در آیات دیگر قرآن نیز می خوانیم: اِنَّ عَلَیْنا لَلْهُدی: (بر ما است که انسان را هدایت کنیم).(1) پی نوشت: 1 لیل، آیه 12. منبع: تفسیر نمونه، جلد11، صفحه 191.
خدای متعال در آیه 9 سوره (نحل) به یکی از نعمتهای بسیار مهم معنوی اشاره کرده می فرماید: (بر خدا است که راه راست و صراط مستقیم را که هیچگونه انحراف و کژی در آن نیست در اختیار بندگان بگذارد) (وَ عَلَی اللّهِ قَصْدُ السَّبِیلِ).(قَصْد) به معنی صاف بودن راه است، و بنابراین، (قَصْدُ السَّبِیْلِ) به معنی راه راست می باشد راهی که انحراف و ضلالت در آن وجود ندارد.در این که:این راه راست اشاره به جنبه تکوینی یا تشریعی می کند، مفسران تفسیرهای مختلفی دارند، ولی، هیچ مانعی ندارد که: هر دو جنبه را شامل شودتوضیح این که:خداوند، انسان را با نیروهای مختلفی مجهز ساخته، و استعدادهای گوناگونی به او داده،تا در مسیر تکامل که هدف آفرینش است به او کمک کند،و از این نظر، همانند گیاهان و یا انواع جانداران است،که نیروها و غرائز لازم برای رسیدن به این هدف در اختیارشان گذارده شده است، با این تفاوت که، انسان با اراده خود و آزادانه تصمیم می گیرد ولی حیوانات و گیاهان،بی اختیار به سوی هدفشان پیش می روند، و قوس صعودی تکامل انسان نیز قابل مقایسه با جانداران دیگر نیست.به این ترتیب،از نظر خلقت، آفرینش و تکوین انسان را مجهز به عقل و استعداد و نیروهای لازم برای پیمودن این صراط مستقیم کرده است.از سوی دیگر، خدا پیامبران را با وحی آسمانی و تعلیمات کافی و قوانین مورد نیاز انسان، فرستاده است، تا از نظر تشریع، راه را از چاه مشخص کرده و با انواع بیانها او را تشویق به پیمودن این راه کنند،و از مسیرهای انحرافی باز دارند.جالب این که:خداوند در آیه فوق، این امر را به عنوان فریضه ای برخود لازم شمرده و با کلمه(عَلَی اللّهِ)(بر خدا لازم است) از آن یاد کرده است که همانند آن را در آیات دیگر قرآن نیز می خوانیم: اِنَّ عَلَیْنا لَلْهُدی: (بر ما است که انسان را هدایت کنیم).(1)
پی نوشت:
1 لیل، آیه 12.
منبع: تفسیر نمونه، جلد11، صفحه 191.
- [سایر] امام زمان (عج) درباره هدف خلقت و هدایت انسان توسط خدا چه فرمودند؟
- [سایر] چرا خداوند فاسقان را هدایت نمیکند؟
- [سایر] چرا خداوند فاسقان را هدایت نمی کند؟
- [سایر] سلام وقتی در قرآن مکرر تاکید شده است که هر که را بخواهیم به راه راست هدایت می کنیم و هر که را نخواهیم خیر دقیقا منظور چیست ؟ یعنی خداوند از قبل تصمیم گرفته است که چه کسی باید هدایت و چه کسی نباید ؟
- [سایر] آیا اسلام برای هدایت انسان آمده یا انسان برای اسلام
- [سایر] خداوند متعال چه اسبابی برای هدایت بشر فراهم کرده است؟
- [سایر] آیا هدف قرآن فقط هدایت انسان است؟ چرا؟
- [سایر] آیا با دعا به درگاه خداوند می توانم برای همسرم که کمی در گمراهی است هدایت بطلبم؟ اساساً آیا در جایگاهی هستیم که برای نزدیکانمان از خداوند درخواست هدایت کنیم؟
- [سایر] اینکه خداوند هرکس را بخواهد هدایت میکند و هرکس را بخواهد گمراه یعنی چی!؟
- [سایر] آیا خدا عده ای را از هدایت محروم و گمراه می کند؟
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر چیزی را باعتقاد این که راست است از قول خدا یا پیغمبر نقل کند و بعد بفهمد دروغ بوده، روزهاش باطل نمیشود.
- [آیت الله نوری همدانی] اگر چیزی را به اعتقاد این که راست است از قول خدا یا پیغمبر نقل کند و بعد بفهمد دروغ بوده ، روزه اش باطل نمی شود.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر چیزی را باعتقاد اینکه راست است از قول خدا یا پیغمبر نقل کند، و بعد بفهمد دروغ بوده روزه اش باطل نمی شود.
- [آیت الله بروجردی] اگر چیزی را به اعتقاد این که راست است از قول خدا یا پیغمبر نقل کند و بعد بفهمد دروغ بوده، روزهاش باطل نمیشود.
- [آیت الله خوئی] اگر چیزی را به اعتقاد این که راست است از قول خدا یا پیغمبر نقل کند و بعد بفهمد دروغ بوده، روزهاش باطل نمیشود.
- [آیت الله اردبیلی] اگر چیزی را با اعتقاد به این که راست است از قول خدا یا معصومان علیهمالسلام نقل کند و بعد بفهمد دروغ بوده، روزهاش باطل نمیشود.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر چیزی را به اعتقاد این که راست است از قول خدا یا پیغمبر یا امام نقل کند و بعد بفهمد دروغ بوده، روزهاش باطل نمیشود.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر چیزی را به اعتقاد این که راست است از قول خدا یا پیغمبر نقل کند و بعد بفهمد دروغ بوده، روزهاش باطل نمیشود.
- [آیت الله سبحانی] اگر چیزی را به اعتقاد این که راست است از قول خدا یا پیغمبر نقل کند و بعد بفهمد دروغ بوده، روزه اش باطل نمی شود.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] اگر چیزی را به اعتقاد اینکه راست است از قول خدا یا پیغمبر نقل کند و بعد بفهمد دروغ بوده؛ روزه اش باطل نمی شود.