آیات قران کریم یک مجموعه است که در طول دو دهه بر پیامبر اکرم(ص) به تدریج نازل شد. این آیات در موقعیت های مختلف نازل شده است بنابراین، باید در کنار هم نگاه شود نه به تنهایی. آیات زیادی در قآن کریم به اختیار داشتن انسان و مسئولیت او در برابر اعمال و رفتارش به صورت مستقیم یا غیر مستقیم اشاره دارد. برخی از این آیات عبارتند از: 1. آیات ناظر به پاداش و عقاب: قرآن کریم در آیاتی تاکید میکند که پاداش و عذاب اخروی به اعمال انسان نظر دارد: (اَمَّا الَّذینَ ءامَنوا وعَمِلوا الصّالحات فَلَهُم جَنّتُ المَاوی نُزُلاً بِما کانوا یَعمَلون)(1) حال اگر انسان در این اعمال مختار نباشد، تشویق و توبیخ یا پاداش و عذاب بی معنا و بیدلیل است. 2. ارسال پیامبران و انزال کتابهای آسمانی: قرآن کریم ارسال پیامبران و نازل ساختن کتابهای آسمانی را به این سبب میداند که انسانها عذری نداشته باشند و نگویند اگر رسولی به سوی آنها میآمد، ایمان میآوردند و به گناه و خواری عذاب گرفتار نمیشدند.: (ولَو اَنّا اَهلَکنهُم بِعَذابٍ مِن قَبلِهِ لَقالوا رَبَّنا لَولا اَرسَلتَ اِلَینا رَسولاً فَنَتَّبِعَ ءایتِکَ مِن قَبلِ اَن نَذِلَّ ونَخزی)(2 ) 3. آیاتی که انسان را مسئول کارهای خودش میداند و بعثت پیامبران را مانع بهانه تراشی گناهکاران میشمارد: (مَنِ اهتَدی فَاِنَّما یَهتَدی لِنَفسِهِ ومَن ضَلَّ فَاِنَّما یَضِلُّ عَلَیها ولا تَزِرُ وازِرَةٌ وِزرَ اُخری وما کُنّا مُعَذِّبینَ حَتّی نَبعَثَ رَسولا)(3) نکته دیگر اینکه، تفسیری که از آیات به ظاهر موید جبر ارائه میشود، نادرست است. در ایه شریفه 56 سوره قصص به یک مسئله مسلم اشاره شده است که بر اساس نقص ذاتی انسان، اگر خداوند اسباب هدایت را فراهم نکند، هیچ کسی نمیتواند هدایت شود. هدایت تنهااز جانب خداوند است، اما ضلالت کار مشترکی از وسوسه های شیطانی و اختیار خود انسان است. (4) اما نکته مهم اینجاست که خداوند فقط زمینه هدایت را ایجاد میکند نه اینکه او را مجبور به ایمان آوردن کند. پی نوشت ها : 1.سجده32، آیه19. 2.طه ، آیه134. 3.اسراء، آیه15. 4.ر.ک: تفسیر المیزان، ج7، ص266.
آیات قران کریم یک مجموعه است که در طول دو دهه بر پیامبر اکرم(ص) به تدریج نازل شد. این آیات در موقعیت های مختلف نازل شده است بنابراین، باید در کنار هم نگاه شود نه به تنهایی. آیات زیادی در قآن کریم به اختیار داشتن انسان و مسئولیت او در برابر اعمال و رفتارش به صورت مستقیم یا غیر مستقیم اشاره دارد. برخی از این آیات عبارتند از:
1. آیات ناظر به پاداش و عقاب: قرآن کریم در آیاتی تاکید میکند که پاداش و عذاب اخروی به اعمال انسان نظر دارد: (اَمَّا الَّذینَ ءامَنوا وعَمِلوا الصّالحات فَلَهُم جَنّتُ المَاوی نُزُلاً بِما کانوا یَعمَلون)(1) حال اگر انسان در این اعمال مختار نباشد، تشویق و توبیخ یا پاداش و عذاب بی معنا و بیدلیل است.
2. ارسال پیامبران و انزال کتابهای آسمانی: قرآن کریم ارسال پیامبران و نازل ساختن کتابهای آسمانی را به این سبب میداند که انسانها عذری نداشته باشند و نگویند اگر رسولی به سوی آنها میآمد، ایمان میآوردند و به گناه و خواری عذاب گرفتار نمیشدند.: (ولَو اَنّا اَهلَکنهُم بِعَذابٍ مِن قَبلِهِ لَقالوا رَبَّنا لَولا اَرسَلتَ اِلَینا رَسولاً فَنَتَّبِعَ ءایتِکَ مِن قَبلِ اَن نَذِلَّ ونَخزی)(2 )
3. آیاتی که انسان را مسئول کارهای خودش میداند و بعثت پیامبران را مانع بهانه تراشی گناهکاران میشمارد: (مَنِ اهتَدی فَاِنَّما یَهتَدی لِنَفسِهِ ومَن ضَلَّ فَاِنَّما یَضِلُّ عَلَیها ولا تَزِرُ وازِرَةٌ وِزرَ اُخری وما کُنّا مُعَذِّبینَ حَتّی نَبعَثَ رَسولا)(3)
نکته دیگر اینکه، تفسیری که از آیات به ظاهر موید جبر ارائه میشود، نادرست است. در ایه شریفه 56 سوره قصص به یک مسئله مسلم اشاره شده است که بر اساس نقص ذاتی انسان، اگر خداوند اسباب هدایت را فراهم نکند، هیچ کسی نمیتواند هدایت شود. هدایت تنهااز جانب خداوند است، اما ضلالت کار مشترکی از وسوسه های شیطانی و اختیار خود انسان است. (4) اما نکته مهم اینجاست که خداوند فقط زمینه هدایت را ایجاد میکند نه اینکه او را مجبور به ایمان آوردن کند.
پی نوشت ها :
1.سجده32، آیه19.
2.طه ، آیه134.
3.اسراء، آیه15.
4.ر.ک: تفسیر المیزان، ج7، ص266.
- [سایر] آیا خدا عده ای را از هدایت محروم و گمراه می کند؟
- [سایر] چرا بعضیها بعد از هدایت دوباره گمراه میشوند؟
- [سایر] فرقه تصوف چگونه فرقهای است؟ آیا فرقهای است هدایت یافته یا گمراه؟
- [سایر] فرقه تصوف چگونه فرقه ای است؟ آیا فرقه ای است هدایت یافته یا گمراه؟
- [سایر] آیا برای هدایت کردن دیگران وظیفه ای داریم؟ یا باید افراد گمراه را به حال خود رها کنیم؟
- [سایر] این آیه به چه معناست: (خداوند هر که را بخواهد هدایت میکند و هر که را بخواهد گمراه میکند)؟ آیا این آیه به معنای سلب اختیار از انسان و جبری بودن آفرینش نیست؟
- [سایر] آیا شیطان از خدا مهربان تر نیست؛ چرا که او برای فریب دادن همه انسان ها می کوشد، اما خدا بین بندگانش فرق می گذارد. در خیلی از جاهای قرآن گفته شده که خدا هرکه را بخواهد هدایت می کند و هر که را نخواهد گمراه می کند. خدا مرد را بر زن برتری داده و نمونه این تبعیض ها در قرآن بسیار است.
- [سایر] آیا پیامبر اسلام(ص) این حدیث را فرمودهاند: (هرکس علی را قبول دارد مرا قبول داشته و هرکس مرا قبول داشته باشد خدا را قبول داشته است)؟
- [سایر] چرا خداوند فاسقان را هدایت نمیکند؟
- [سایر] چرا خداوند تا روز بعث به ابلیس مهلت داد تا انسان را گمراه کند ؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] هرکس برای ریا یعنی نشان دادن به مردم نماز یا عبادت دیگری را انجام دهد علاوه بر این که عبادتش باطل است گناه کبیره نیز انجام داده است و اگر خدا و مردم را هر دو در نظر بگیرد باز عملش باطل و گناه کبیره است.
- [امام خمینی] کسی که ماهی را صید میکند، لازم نیست مسلمان باشد و در موقع گرفتن، نام خدا را ببرد ولی مسلمان باید بداند که آن را زنده گرفته و در خارج آب مرده.
- [آیت الله سیستانی] لازم نیست انسان نیت روزه را از قلب خود بگذارند، یا مثلاً بگوید فردا را روزه میگیرم، بلکه همینقدر که بنا داشته باشد برای تذلل در پیشگاه خداوند عالم از اذان صبح تا مغرب کاری که روزه را باطل میکند انجام ندهد کافی است، و برای آنکه یقین کند تمام این مدت را روزه بوده، باید مقداری پیش از اذان صبح، و مقداری هم بعد از مغرب از انجام کاری که روزه را باطل میکند خودداری نماید.
- [آیت الله علوی گرگانی] کاری را که جاعل میگوید برای او انجام دهند، باید حرام یا بیفائده نباشد، پس اگر بگوید هرکس شراب بخورد یا شب به جای تاریکی برود ده تومان به او میدهم، جعاله صحیح نیست.
- [آیت الله مکارم شیرازی] دادن قرآن به دست کافر اگر موجب بی احترامی باشد حرام است و اگر امید هدایت او برود، یا برای تبلیغ اسلام باشد جایز، بلکه گاهی واجب است.
- [آیت الله جوادی آملی] .نیّت نماز به معنای انجام دادن آن به دستور خدا باید خالص باشد. قصد غیر خدا خواه در تمام نماز , خواه در جزئی از اجزای آن, اعم از آنکه فقط برای غیر خدا باشد یا بخشی از آن برای غیر او باشد و خواه به وسیله کاری یا وصفی , مانند در مسجد خواندن یا اول وقت ادا نمودن و خواه به صورت ریا , یعنی به دیگران نشان دهد ک ه برای خدا نماز می خواند یا به صورت سمعه, یعنی به گوش دیگران برساند, در حالی که چنین نیست نماز را باطل میکند.
- [آیت الله جوادی آملی] .اگر باران بر زمین نجس ببارد, آن را پاک میکند و اگر باران بر زمین جاری شود و در حال باریدن به جای نجسی که زیر سقف است برسد، آن را نیز پاک میکند.
- [آیت الله سیستانی] اگر چیزی را که میداند دروغ است، به خدا و پیغمبر نسبت دهد و بعداً بفهمد آنچه را که گفته راست بوده، اگر میدانسته که این کار روزه را باطل میکند، باید بنا بر احتیاط لازم روزه را تمام کند و قضای آن را هم بجا آورد.
- [آیت الله جوادی آملی] .اگر حیوان یا وسیله نقلیّهای را جهت حمل بار شکستنی یا فاسدشدنی اجاره کند, در صورتی که حیوان یا آن وسیله نقلیّه بدون هیچگونه کوتاهی در هدایت آن بلغزد و بار آن بشکند یا فاسد شود, صاحب حیوان یا وسیله نقلیّه, ضامن نیست; ولی اگر بر اثر کوتاهی در هدایت آن یا زدن حیوان بیش از مقدار معمول شکستن یا فاسد شدن پدید آید, ضامن است.
- [آیت الله سیستانی] اماله کردن با چیز روان اگرچه از روی ناچاری و برای معالجه باشد، روزه را باطل میکند. ? قی کردن: