در مسیحیت واژه ی (مرگ) یا (موت) در سه معنا به کار می رود: یکی مرگ جسمانی و یا انفصال نفس از بدن؛ در این حال روح فانی نمی گردد، ولی چون رابطه اش با بدن قطع شده، وضع آن تغییر می کند.[1] دیگری مرگ روحانی، که وضع روح انسان قبل از نجات و مردن در خطا و گناه است[2] و سوم مرگ دوباره است که نفس ابدی از حضور خدا منع گردیده به محکومیت و مجازات ابدی محکوم و به جهنم برده می شود.[3] به گفته ی عهد قدیم، انسان ها اعم از نیک و بد، پس از مرگ به (هاویه) منتقل می شوند: یعقوب منتظر بود که در (هاویه) نزد فرزند خود یوسف برود.[4] ولی در عهد جدید آمده است: انسان ها پس از مرگ به (عالم اموات) می روند.[5] که هر دو یک معنا را می رسانند.[6] از مطالعه ی کتاب مقدس چنین نتیجه می گیریم که مرگ نابودی نیست، بلکه انتقال است و پس از مرگ، زندگی روح و حیات همراه با شعور و آگاهی ادامه خواهد یافت.[7] تعبیر قرآن مجید درباره ی مرگ که بسیار تکرار شده، واژه ی (توفّی)[8]است که به معنای (چیزی را به طور کامل دریافت کردن) است. فرستاده ی خدا انسان را دریافت می کند و نزد خدا می برد و یا خدا خود، انسان را دریافت می کند. از آیات قرآن نیز استفاده می شود که ماهیت و حقیقت انسان غیر از این بدن مادی است و آن حقیقت پس از مرگ به حیات خود ادامه می دهد.[9] پی نوشتها: [1]. سفر پیدایش، 3: 11. [2]. دوم تیموتاوس، 1: 10 11. [3]. مکاشفه، 20: 10، انجیل یوحنّا، 3: 26، ر.ک: جیمس انس الامیرکانی، نظام التعلیم فی علم اللاهوت القویم، ج 2، ص 487. [4]. پیدایش، 37: 35 و نیز آیات: مزامیر، 6: 5 و 9: 17، ایوب، 4: 13 و 17 و... . [5]. انجیل لوقا، 16: 23، اعمال رسولان، 2: 27 و 13، مکاشفه، 1: 18 و 6: 8 و... . [6]. هنری تیسن، الهیات مسیحی، ص 363. [7]. اشعیاء، 14: 9 11 و 15 17؛ انجیل متی، 22: 31 32، و انجیل لوقا 16: 19 31. [8]. ر.ک: سوره ی انعام، آیه ی 61، سوره ی نساء، آیه ی 97، سوره ی نحل، آیه ی 28 و 32، سوره ی انفال، آیه ی 50 و... . [9]. آیات اشاره شده؛ و ر.ک: سوره ی محمد، آیه ی 27 و سوره ی سجده، آیه ی 11. منبع: مسیحیت، سید محمد ادیب آل علی، انتشارات مرکز مدیریت حوزه علمیه قم
در مسیحیت واژه ی (مرگ) یا (موت) در سه معنا به کار می رود: یکی مرگ جسمانی و یا انفصال نفس از بدن؛ در این حال روح فانی نمی گردد، ولی چون رابطه اش با بدن قطع شده، وضع آن تغییر می کند.[1] دیگری مرگ روحانی، که وضع روح انسان قبل از نجات و مردن در خطا و گناه است[2] و سوم مرگ دوباره است که نفس ابدی از حضور خدا منع گردیده به محکومیت و مجازات ابدی محکوم و به جهنم برده می شود.[3]
به گفته ی عهد قدیم، انسان ها اعم از نیک و بد، پس از مرگ به (هاویه) منتقل می شوند:
یعقوب منتظر بود که در (هاویه) نزد فرزند خود یوسف برود.[4]
ولی در عهد جدید آمده است:
انسان ها پس از مرگ به (عالم اموات) می روند.[5] که هر دو یک معنا را می رسانند.[6]
از مطالعه ی کتاب مقدس چنین نتیجه می گیریم که مرگ نابودی نیست، بلکه انتقال است و پس از مرگ، زندگی روح و حیات همراه با شعور و آگاهی ادامه خواهد یافت.[7]
تعبیر قرآن مجید درباره ی مرگ که بسیار تکرار شده، واژه ی (توفّی)[8]است که به معنای (چیزی را به طور کامل دریافت کردن) است. فرستاده ی خدا انسان را دریافت می کند و نزد خدا می برد و یا خدا خود، انسان را دریافت می کند.
از آیات قرآن نیز استفاده می شود که ماهیت و حقیقت انسان غیر از این بدن مادی است و آن حقیقت پس از مرگ به حیات خود ادامه می دهد.[9]
پی نوشتها:
[1]. سفر پیدایش، 3: 11.
[2]. دوم تیموتاوس، 1: 10 11.
[3]. مکاشفه، 20: 10، انجیل یوحنّا، 3: 26، ر.ک: جیمس انس الامیرکانی، نظام التعلیم فی علم اللاهوت القویم، ج 2، ص 487.
[4]. پیدایش، 37: 35 و نیز آیات: مزامیر، 6: 5 و 9: 17، ایوب، 4: 13 و 17 و... .
[5]. انجیل لوقا، 16: 23، اعمال رسولان، 2: 27 و 13، مکاشفه، 1: 18 و 6: 8 و... .
[6]. هنری تیسن، الهیات مسیحی، ص 363.
[7]. اشعیاء، 14: 9 11 و 15 17؛ انجیل متی، 22: 31 32، و انجیل لوقا 16: 19 31.
[8]. ر.ک: سوره ی انعام، آیه ی 61، سوره ی نساء، آیه ی 97، سوره ی نحل، آیه ی 28 و 32، سوره ی انفال، آیه ی 50 و... .
[9]. آیات اشاره شده؛ و ر.ک: سوره ی محمد، آیه ی 27 و سوره ی سجده، آیه ی 11.
منبع: مسیحیت، سید محمد ادیب آل علی، انتشارات مرکز مدیریت حوزه علمیه قم
- [سایر] ماهیت و حقیقت مرگ چیست؟ امری عدمی است یا مخلوق؟
- [سایر] جامعترین تعبیر در قرآن از (حمد خدا) کدام تعبیر است؟
- [سایر] تفاوت قرآن مجید و قرآن کریم چیست؟
- [سایر] آیا انسان به حقیقت و ماهیت روح خود پس از مرگ شناخت پیدا میکند؟
- [سایر] مستشرقین درباره قرآن مجید چه نظری دارند؟
- [سایر] با توجه به آیات قرآن کریم، ماهیت بهشت چیست؟
- [سایر] مقصود از کتاب مکنون در قرآن مجید چیست؟
- [سایر] در قرآن مجید، چند آیه برای بازشناسیِ روز قیامت آمده است؟
- [سایر] چرا گاهی به قرآن، کریم و گاهی مجید می گویند؟
- [سایر] کوروش کبیر یا ذوالقرنین قرآن مجید چه کسی است؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] سزاوار است انسان در مرگ خویشاوندان، مخصوصاً در مرگ فرزند شکیبایی را از دست ندهد و هر وقت میت را یاد می کند (انا لله و انا الیْه راجعون) بگوید و برای میت قرآن بخواند و طلب آمرزش کند.
- [آیت الله مکارم شیرازی] شایسته است جنب چند چیز را ترک کند: 1 و 2 خوردن و آشامیدن، ولی اگر وضو بگیرد مکروه نیست. 3 خواندن بیشتر از هفت آیه از قرآن، حتی از سوره هایی که سجده واجب ندارد. 4 تماس بدن با جلد وحاشیه و فاصله سطور قرآن مجید و همراه داشتن آن. 5 خوابیدن بدون وضو. 6 رنگ کردن موها به حنا و مانند آن. 7 مالیدن روغن و انواع کرم ها به بدن. 8 جماع کردن بعد از محتلم شدن.
- [آیت الله سبحانی] هر یک از رکوع های نماز آیات رکن است که اگر عمداً یا اشتباهاً کم یا زیاد شود نماز باطل است. احکام نماز جمعه: نماز جمعه عبادتی است که در شرایط خاصی انجام می گیرد ودارای فضیلت زیادی می باشد و در قرآن مجید می فرماید:(مؤمنان هر موقع صدای مؤذن را شنیدند کارهای دیگر را ترک کنندو به سوی نمازجمعه حرکت کنند.(1)
- [امام خمینی] اگر معروف یا منکر از اموری باشد که شارع مقدس به آن اهمیت زیاد میدهد مثل اصول دین یا مذهب و حفظ قرآن مجید و حفظ عقاید مسلمانان یا احکام ضروریه، باید ملاحظه اهمیت شود، و مجرد ضرر، موجب واجب نبودن نمیشود، پس اگر توقف داشته باشد حفظ عقاید مسلمانان یا حفظ احکام ضروریه اسلام بر بذل جان و مال، واجب است بذل آن.
- [آیت الله علوی گرگانی] مستحبّ است انسان در مرگ خویشان، مخصوصاً در مرگ فرزند صبر کند و هر وقت میّت را یاد میکند )اًّنّا &ِضِ وَانّا اًّلَیْهِ راجِعون( بگوید و برای میّت قرآن بخواند وسر قبر پدر ومادر از خداوند حاجت بخواهد وقبر را محکم بسازد که زود خراب نشود.
- [آیت الله شبیری زنجانی] مستحب است انسان در مرگ خویشان، مخصوصاً در مرگ فرزند صبر کند و هر وقت میت را یاد میکند (إنّا للَّه و إنّا إلیه راجعون)، بگوید و برای میت قرآن بخواند و سر قبر پدر و مادر از خداوند حاجت بخواهد و قبر را محکم بسازد که زود خراب نشود.
- [آیت الله وحید خراسانی] مستحب است انسان در مرگ خویشان مخصوصا در مرگ فرزند صبر کند و هر وقت میت را یاد می کند انا لله و انا الیه راجعون بگوید و برای میت قران بخواند و قبر را محکم بسازد که زود خراب نشود و سر قبر پدر و مادر از خداوند حاجت بخواهد
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] مستحب است انسان در مرگ خویشان؛ مخصوصا در مرگ فرزند صبر کند و هر وقت میت را یاد می کند انا للّه و انا الیه راجعون بگوید و برای میت قرآن بخواند و سر قبر پدر و مادر از خداوند حاجت بخواهد و قبر را محکم بسازد که زود خراب نشود.
- [آیت الله سبحانی] مستحب است انسان در مرگ خویشان، مخصوصاً در مرگ فرزند، صبر کند و هر وقت میّت را یاد می کند إنّا للّهِ و إنّا إلَیْهِ راجِعونَ بگوید و برای میّت قرآن بخواند و سر قبر پدر و مادر از خداوند حاجت بخواهد و قبر را محکم بسازد که زود خراب نشود.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] مستحب است انسان در مرگ خویشان، مخصوصاً در مرگ فرزند صبر کند و هر وقت میت را یاد می کند بگوید: (اِنّالله وَاِنّا اِلَیْهِ راجِعُونَ) و برای میت قرآن بخواند و سر قبر پدر و مادر از خداوند حاجت بخواهد و قبر را محکم بسازد که زود خراب نشود.