منظور از تبدیل سیّئات به حسنات درمورد توبه کنندگان چیست؟
در این که منظور از تبدیل سیئات به حسنات چیست؟ چند تفسیر وجود دارد که همگی می تواند قابل قبول باشد: 1 هنگامی که انسان توبه می کند و ایمان به خدا می آورد دگرگونی عمیقی در سراسر وجودش پیدا می شود، و به خاطر همین تحول و انقلاب درونی سیئات اعمالش در آینده، تبدیل به حسنات می شود، اگر در گذشته مرتکب قتل نفس می شد، در آینده دفاع از مظلومان و مبارزه با ظالمان را جای آن می گذارد، و اگر زناکار بود بعداً عفیف و پاکدامن می شود و این توفیق الهی را در سایه ایمان و توبه پیدا می کند. 2 دیگر این که: خداوند به لطف و کرمش، و فضل و انعامش بعد از توبه کردن سیئات اعمال او را محو می کند، و به جای آن حسنات می نشاند، چنان که در روایتی از (ابوذر) از پیامبر اسلام(ص) می خوانیم: روز قیامت که می شود، بعضی از افراد را حاضر می کنند خداوند دستور می دهد: گناهان صغیره او را به او عرضه کنید و کبیره ها را بپوشانید.به او گفته می شود: تو در فلان روز فلان گناه صغیره را انجام دادی، و او به آن اعتراف می کند، ولی قلبش از کبائر ترسان و لرزان است.در اینجا هر گاه خدا بخواهد به او لطفی کند دستور می دهد: به جای هر سیئه، حسنه ای به او بدهید، عرض می کند: پروردگارا! من گناهان مهمی داشتم که آنها را در اینجا نمی بینم.(ابوذر) می گوید: در این هنگام پیامبر تبسم کرد به گونه ای که دندان هایش آشکار گشت، سپس این آیه را تلاوت فرمود: (فَأُوْلئِکَ یُبَدِّلُ اللّهُ سَیِّئاتِهِمْ حَسَنات)(1)(2) 3 سومین تفسیر این که: منظور از سیئات، نفس اعمالی که انسان انجام می دهد نیست، بلکه آثار سوئی است که از آن بر روح و جان انسان نشسته، هنگامی که توبه کند و ایمان آورد، آن آثار سوء از روح و جانش برچیده می شود، و تبدیل به آثار خیر می گردد، و این است معنی تبدیل سیئات به حسنات. البته این سه تفسیر، منافاتی با هم ندارند و ممکن است هر سه در مفهوم آیه جمع باشند.(3) پی نوشتها: 1. سوره فرقان، آیه 70. 2. تفسیر نور الثقلین، ج 4، ص 33. 3. تفسیر نمونه، ج 15، ص 181. منبع:سایت انوار طاها
عنوان سوال:

منظور از تبدیل سیّئات به حسنات درمورد توبه کنندگان چیست؟


پاسخ:

در این که منظور از تبدیل سیئات به حسنات چیست؟ چند تفسیر وجود دارد که همگی می تواند قابل قبول باشد:
1 هنگامی که انسان توبه می کند و ایمان به خدا می آورد دگرگونی عمیقی در سراسر وجودش پیدا می شود، و به خاطر همین تحول و انقلاب درونی سیئات اعمالش در آینده، تبدیل به حسنات می شود، اگر در گذشته مرتکب قتل نفس می شد، در آینده دفاع از مظلومان و مبارزه با ظالمان را جای آن می گذارد، و اگر زناکار بود بعداً عفیف و پاکدامن می شود و این توفیق الهی را در سایه ایمان و توبه پیدا می کند.
2 دیگر این که: خداوند به لطف و کرمش، و فضل و انعامش بعد از توبه کردن سیئات اعمال او را محو می کند، و به جای آن حسنات می نشاند، چنان که در روایتی از (ابوذر) از پیامبر اسلام(ص) می خوانیم: روز قیامت که می شود، بعضی از افراد را حاضر می کنند خداوند دستور می دهد: گناهان صغیره او را به او عرضه کنید و کبیره ها را بپوشانید.به او گفته می شود: تو در فلان روز فلان گناه صغیره را انجام دادی، و او به آن اعتراف می کند، ولی قلبش از کبائر ترسان و لرزان است.در اینجا هر گاه خدا بخواهد به او لطفی کند دستور می دهد: به جای هر سیئه، حسنه ای به او بدهید، عرض می کند: پروردگارا! من گناهان مهمی داشتم که آنها را در اینجا نمی بینم.(ابوذر) می گوید: در این هنگام پیامبر تبسم کرد به گونه ای که دندان هایش آشکار گشت، سپس این آیه را تلاوت فرمود: (فَأُوْلئِکَ یُبَدِّلُ اللّهُ سَیِّئاتِهِمْ حَسَنات)(1)(2)
3 سومین تفسیر این که: منظور از سیئات، نفس اعمالی که انسان انجام می دهد نیست، بلکه آثار سوئی است که از آن بر روح و جان انسان نشسته، هنگامی که توبه کند و ایمان آورد، آن آثار سوء از روح و جانش برچیده می شود، و تبدیل به آثار خیر می گردد، و این است معنی تبدیل سیئات به حسنات.
البته این سه تفسیر، منافاتی با هم ندارند و ممکن است هر سه در مفهوم آیه جمع باشند.(3)

پی نوشتها:
1. سوره فرقان، آیه 70.
2. تفسیر نور الثقلین، ج 4، ص 33.
3. تفسیر نمونه، ج 15، ص 181.
منبع:سایت انوار طاها





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین