در این که منظور از تبدیل سیئات به حسنات چیست؟ چند تفسیر وجود دارد که همگی می تواند قابل قبول باشد: 1 هنگامی که انسان توبه می کند و ایمان به خدا می آورد دگرگونی عمیقی در سراسر وجودش پیدا می شود، و به خاطر همین تحول و انقلاب درونی سیئات اعمالش در آینده، تبدیل به حسنات می شود، اگر در گذشته مرتکب قتل نفس می شد، در آینده دفاع از مظلومان و مبارزه با ظالمان را جای آن می گذارد، و اگر زناکار بود بعداً عفیف و پاکدامن می شود و این توفیق الهی را در سایه ایمان و توبه پیدا می کند. 2 دیگر این که: خداوند به لطف و کرمش، و فضل و انعامش بعد از توبه کردن سیئات اعمال او را محو می کند، و به جای آن حسنات می نشاند، چنان که در روایتی از (ابوذر) از پیامبر اسلام(ص) می خوانیم: روز قیامت که می شود، بعضی از افراد را حاضر می کنند خداوند دستور می دهد: گناهان صغیره او را به او عرضه کنید و کبیره ها را بپوشانید.به او گفته می شود: تو در فلان روز فلان گناه صغیره را انجام دادی، و او به آن اعتراف می کند، ولی قلبش از کبائر ترسان و لرزان است.در اینجا هر گاه خدا بخواهد به او لطفی کند دستور می دهد: به جای هر سیئه، حسنه ای به او بدهید، عرض می کند: پروردگارا! من گناهان مهمی داشتم که آنها را در اینجا نمی بینم.(ابوذر) می گوید: در این هنگام پیامبر تبسم کرد به گونه ای که دندان هایش آشکار گشت، سپس این آیه را تلاوت فرمود: (فَأُوْلئِکَ یُبَدِّلُ اللّهُ سَیِّئاتِهِمْ حَسَنات)(1)(2) 3 سومین تفسیر این که: منظور از سیئات، نفس اعمالی که انسان انجام می دهد نیست، بلکه آثار سوئی است که از آن بر روح و جان انسان نشسته، هنگامی که توبه کند و ایمان آورد، آن آثار سوء از روح و جانش برچیده می شود، و تبدیل به آثار خیر می گردد، و این است معنی تبدیل سیئات به حسنات. البته این سه تفسیر، منافاتی با هم ندارند و ممکن است هر سه در مفهوم آیه جمع باشند.(3) پی نوشتها: 1. سوره فرقان، آیه 70. 2. تفسیر نور الثقلین، ج 4، ص 33. 3. تفسیر نمونه، ج 15، ص 181. منبع:سایت انوار طاها
در این که منظور از تبدیل سیئات به حسنات چیست؟ چند تفسیر وجود دارد که همگی می تواند قابل قبول باشد:
1 هنگامی که انسان توبه می کند و ایمان به خدا می آورد دگرگونی عمیقی در سراسر وجودش پیدا می شود، و به خاطر همین تحول و انقلاب درونی سیئات اعمالش در آینده، تبدیل به حسنات می شود، اگر در گذشته مرتکب قتل نفس می شد، در آینده دفاع از مظلومان و مبارزه با ظالمان را جای آن می گذارد، و اگر زناکار بود بعداً عفیف و پاکدامن می شود و این توفیق الهی را در سایه ایمان و توبه پیدا می کند.
2 دیگر این که: خداوند به لطف و کرمش، و فضل و انعامش بعد از توبه کردن سیئات اعمال او را محو می کند، و به جای آن حسنات می نشاند، چنان که در روایتی از (ابوذر) از پیامبر اسلام(ص) می خوانیم: روز قیامت که می شود، بعضی از افراد را حاضر می کنند خداوند دستور می دهد: گناهان صغیره او را به او عرضه کنید و کبیره ها را بپوشانید.به او گفته می شود: تو در فلان روز فلان گناه صغیره را انجام دادی، و او به آن اعتراف می کند، ولی قلبش از کبائر ترسان و لرزان است.در اینجا هر گاه خدا بخواهد به او لطفی کند دستور می دهد: به جای هر سیئه، حسنه ای به او بدهید، عرض می کند: پروردگارا! من گناهان مهمی داشتم که آنها را در اینجا نمی بینم.(ابوذر) می گوید: در این هنگام پیامبر تبسم کرد به گونه ای که دندان هایش آشکار گشت، سپس این آیه را تلاوت فرمود: (فَأُوْلئِکَ یُبَدِّلُ اللّهُ سَیِّئاتِهِمْ حَسَنات)(1)(2)
3 سومین تفسیر این که: منظور از سیئات، نفس اعمالی که انسان انجام می دهد نیست، بلکه آثار سوئی است که از آن بر روح و جان انسان نشسته، هنگامی که توبه کند و ایمان آورد، آن آثار سوء از روح و جانش برچیده می شود، و تبدیل به آثار خیر می گردد، و این است معنی تبدیل سیئات به حسنات.
البته این سه تفسیر، منافاتی با هم ندارند و ممکن است هر سه در مفهوم آیه جمع باشند.(3)
پی نوشتها:
1. سوره فرقان، آیه 70.
2. تفسیر نور الثقلین، ج 4، ص 33.
3. تفسیر نمونه، ج 15، ص 181.
منبع:سایت انوار طاها
- [سایر] اگر همه گناهان با توبه بخشیده میشود؛ چرا در قرآن برای بخشیده شدن «سیّئات»، ترک گناهان کبیره شرط گذاشته شده است؟
- [سایر] -چگونه است که در قرآن کریم برای توبه می فرماید گناهان راپاک میکند در جایی می فرماید گناهان را تبدیل به نیکی میکند آیا هرکسی که توبه نمود گناهانش تبدیل به نیکی ها می شود؟
- [سایر] منظور از ثانی اثنین در آیه 40 سوره توبه کیست؟
- [سایر] اینکه بدین مضمون گفته میشود؛ اگر از گناهان بزرگ اجتناب شود، خدا سیّئات را میآمرزد و در جایی دیگر بدین مضمون گفته میشود؛ خدا همه گناهان (ذنوب) را میبخشد، آیا قرآن که تفسیرش باید با جمع آیات باشد میتوان از آن نتیجه گرفت خدا همه گناهان که از سیّئات باشند نه از کبیرهها را در صورت توبه میبخشد؟ یا اینکه خدا گناهان کبیره را هم میآمرزد و اگر میآمرزد پس چرا برایش تبصره گذاشته است، بدان صورت که اگر اجتناب کنیم سیّئات را میآمرزد؟
- [سایر] منظور از گناه کبیره چیست؟ آیا توبه از این گناهان ممکن است؟
- [سایر] منظور از دشمن نزدیکتر در سوره توبه آیه 123 تا 129 چیست؟
- [سایر] در آیه 105 سوره توبه، منظور از (مؤمنین) چه کسانی هستند؟ چراکه هیچ مؤمنی نمیتواند اعمال پنهانی مؤمنین دیگر را ببیند.
- [آیت الله مکارم شیرازی] درمورد اصلاح صورت خانمهاومرتب کردن ابرو، آیا زینت حساب میشود؟ منظور از عرف چیست؟ آیا ما خانمهای کارمند که گردی صورتمان باز است نباید اصلاح ومرتب کردن ابرو را انجام بدهیم؟
- [سایر] با سلام؛ چرا خداوند در آیه 2 سوره توبه مهلت چهار ماهه به مشرکان میدهد؟ آیا خداوند از چهار ماه منظور خاصی داشته است؟
- [سایر] نصف ملکی را مالک به یک مؤسسه خیریه می فروشد و نصف دیگر را با آنجا صلح می کند و شرط می گذارد آنجا مدرسه باشد یا محل تبدیل آن، حال اگر مؤسسه بخواهد از آنجا برای غیر مدرسه استفاده کند، آیا منظور از محل تبدیل که در شرط آمده بود، این است که این محل فروخته شود و محل دیگری خریداری شود؟ یا این که مؤسسه می تواند مکان دیگری را که مال خودش است به مدرسه تبدیل نماید؟
- [آیت الله اردبیلی] هرگاه بین کسانی که مالی را برای آنان وقف کردهاند به گونهای اختلاف پیدا شود که اگر مال وقفی را نفروشند، گمان آن برود که مال یا جانی تلف شود، میتوانند آن مال را بفروشند و بین موقوفعلیهم تقسیم نمایند، ولی چنانچه اختلاف تنها با فروختن و تهیّه مال دیگر برطرف شود، لازم است آن موقوفه به مال دیگری تبدیل و یا با پول فروش آن، مال دیگری خریداری شود و به جای مال اوّل و در همان منظور وقف اوّل وقف گردد.
- [آیت الله مظاهری] پیش از داخل شدن در حرم مکّه، شهر مکّه، مسجد الحرام، کعبه، حرم مدینه، شهر مدینه، مسجد پیغمبرصلی الله علیه وآله وسلم و حرم امامانعلیهم السلام، مستحب است انسان غسل کند، و اگر در یک روز چند مرتبه مشرف شود یک غسل کافی است، و کسی که میخواهد در یک روز داخل حرم مکّه و مسجدالحرام و کعبه شود، اگر به نیّت همه یک غسل کند کافی است. و نیز اگر در یک روز بخواهد داخل حرم مدینه و شهر مدینه و مسجد پیغمبرصلی الله علیه وآله وسلم شود، یک غسل برای همه کفایت میکند و برای زیارت پیغمبر و امامان از دور یا نزدیک و برای حاجت خواستن از خداوند عالم و همچنین برای توبه و نشاط به جهت عبادت و برای سفر رفتن خصوصاً سفر زیارت حضرت سیّد الشهداءعلیه السلام مستحب است انسان غسل کند و اگر یکی از غسلهایی را که در این مسئله گفته شد به جا آورد و بعد کاری کند که وضو را باطل مینماید مثلاً بخوابد، غسل او تا یک شبانه روز باطل نمیشود ولی برای نماز و مانند آن باید وضو بگیرد. _______ 1) شهادت میدهم بر اینکه نیست خدایی غیر از خداوند متعال، او که یکتاست و شریکی برای او نیست، و بر اینکه محمد صلی الله علیه وآله وسلم بنده خداوند و پیامبر اوست. خداوندا درود فرست بر محمد و آل محمد و مرا از توبه کنندگان و پاکان قرار ده.
- [آیت الله مظاهری] اگر بعد از وضو چیزی که مانع از رسیدن آب است در اعضای وضو ببیند و نداند موقع وضو بوده یا بعد پیدا شده گرچه بداند که در وقت وضو ملتفت آن مانع نبوده، وضوی او صحیح است. ______ 1) به نام خداوند و به وسیله او، و حمد برای خداوندی است که آب را پاکیزه قرار داد و آن را نجس قرار نداد. 2) خداوندا مرا از توبه کنندگان و پاکیزهگان قرار ده. 3) پروردگارا در روزی که به حضور تو نائل میشوم مرا با حجّت و دلیل خویش مواجه گردان و زبانم را به ذکر خودت گویا فرما. 4) بار الها رایحه بهشت را بر من حرام مگردان و مرا از کسانی قرار ده که رایحه بهشت و دلفزایی و عطر آن را درک میکند. 5) خداوندا سفید گردان روی مرا در روزی که بسیاری از صورتها سیاه میشود و سیاه مگردان روی مرا در روزی که بسیاری از وجوه سفید میگردد. 6) خداوندا نامه عمل مرا به دست راستم عطا فرما و جاودانگی در بهشت را به دست چپم عطا فرما و محاسبه مرا محاسبهای آسان مقرر فرما. 7) پروردگارا نامه عمل مرا در دست چپم و از پشت سرم قرار مده و آن را همچون بار گرانی بر گردانم مگذار و من به تو پناه میبرم از تکّه پارههای آتش. 8) بار الها مرا به مهربانی خود و به فزونیهای خود و به بخشش خود، آغشته فرما. 9) خداوندا در روزی که در آن روز، قدمها میلغزد، مرا بر صراط ثابت قدم بدار و کوشش مرا در آن راهی قرار ده که موجب رضایت تو از من میباشد ای صاحب بزرگی و بزرگواری.