خداوند را از چه راه هایی می توان شناخت؟
استاد شهید مرتضی مطهری در بیانی کاربردی و مفید راه‌ های پیش روی بشر برای خداشناسی را در سه قسم توضیح داده است اما به جهت طولانی بودن آن، خلاصه ای از کلام ایشان را اینجا بیان می کنیم: راه های شناخت خدا: الف. راه دل یا فطرت؛ یعنی هر انسانی به مقتضای خلقت و ساختمان اصلی روح خود، خدا را می ‌شناسد؛ بدون این که نیازمند به اکتساب و تحصیل علوم مقدماتی داشته باشد. ناگفته نماند که منظور از فطرت، فطرت عقل نیست بلکه مقصود فطرت دل است. عرفا از آنجا که به نیروی عشق فطری ایمان و عقیده دارند، در تقویت این نیرو می‌ کوشند. ما اگر بخواهیم بدانیم آیا چنین احساسی در آدمی هست یا خیر؟ دو راه در پیش داریم: 1) خودمان شخصاً و عملاً دست به آزمایش در وجود خود و دیگران بزنیم. 2) ببینیم دانشمندانی که سالیان دراز در زمینه روان آدمیان از جنبه مسائل معنوی مطالعه و تحقیق کرده ‌اند، چه نظرهایی داده ‌اند. ب. راه حس و علم، یا راه طبیعت. این راه به نوبه خود به سه راه دیگر منشعب می ‌شود: 1) راه تشکیلات و نظاماتی که در ساختمان جهان به کار رفته است. 2) راه هدایت و راهنمایی مرموزی که موجودات را در مسیر خویش می‌اندازد. 3) راه حدوث و پیدایش عالم. ج. راه عقل یا راه استدلال و فلسفه. این راه گرچه سخت و پر پیچ و خم است و طی آن و فهماندن و فهمیدنش نیاز به مقدمات زیادی دارد، ولی بهترین و محکم‌ترین طریق خداشناسی و معرفت به حضرت ربوبی است. ناگفته نماند که هر یک از سه راه فوق از وجهی بر راه‌های دیگر رجحان دارد: راه دل و فطرت، از نظر شخصی کامل‌ترین راه‌ها است؛ یعنی، برای هر فرد بهتر و لذت‌بخش‌تر و مؤثرتر این است که از راه دل به معرفت خداوند راه یابد؛ ولی نمی ‌توان آن را به صورت یک علم قابل تعلیم و تعلّم برای عموم درآورد. راه مطالعه حسی و علمی خلقت از نظر سادگی و روشنی و عمومیت، بهترین راه‌ها است اما این راه تنها ما را به وجود قوّه شاعر، علیم و حکیم و مدبّری که طبیعت را می ‌گرداند و اداره می‌کند، معتقد می‌کند اما آیا آن قوّه خدا است و مصنوع صانع دیگری نیست؟ علوم حسی بشر، از نفی و اثبات آن عاجز است. راه عقل، تنها راهی است که خداشناسی را به صورت یک علم مثبت، منسجم و منطقی در می ‌آورد.(1) پی نوشتها: 1. مجموعه آثار استاد مطهری، (اصول فلسفه و روش رئالیزم، مقدمه استاد مطهری) ج 6، ص 934 به بعد منبع:سایت انوار طاها
عنوان سوال:

خداوند را از چه راه هایی می توان شناخت؟


پاسخ:

استاد شهید مرتضی مطهری در بیانی کاربردی و مفید راه‌ های پیش روی بشر برای خداشناسی را در سه قسم توضیح داده است اما به جهت طولانی بودن آن، خلاصه ای از کلام ایشان را اینجا بیان می کنیم:
راه های شناخت خدا:
الف. راه دل یا فطرت؛
یعنی هر انسانی به مقتضای خلقت و ساختمان اصلی روح خود، خدا را می ‌شناسد؛ بدون این که نیازمند به اکتساب و تحصیل علوم مقدماتی داشته باشد. ناگفته نماند که منظور از فطرت، فطرت عقل نیست بلکه مقصود فطرت دل است. عرفا از آنجا که به نیروی عشق فطری ایمان و عقیده دارند، در تقویت این نیرو می‌ کوشند. ما اگر بخواهیم بدانیم آیا چنین احساسی در آدمی هست یا خیر؟ دو راه در پیش داریم:
1) خودمان شخصاً و عملاً دست به آزمایش در وجود خود و دیگران بزنیم.
2) ببینیم دانشمندانی که سالیان دراز در زمینه روان آدمیان از جنبه مسائل معنوی مطالعه و تحقیق کرده ‌اند، چه نظرهایی داده ‌اند.
ب. راه حس و علم، یا راه طبیعت.
این راه به نوبه خود به سه راه دیگر منشعب می ‌شود:
1) راه تشکیلات و نظاماتی که در ساختمان جهان به کار رفته است.
2) راه هدایت و راهنمایی مرموزی که موجودات را در مسیر خویش می‌اندازد.
3) راه حدوث و پیدایش عالم.
ج. راه عقل یا راه استدلال و فلسفه. این راه گرچه سخت و پر پیچ و خم است و طی آن و فهماندن و فهمیدنش نیاز به مقدمات زیادی دارد، ولی بهترین و محکم‌ترین طریق خداشناسی و معرفت به حضرت ربوبی است.
ناگفته نماند که هر یک از سه راه فوق از وجهی بر راه‌های دیگر رجحان دارد: راه دل و فطرت، از نظر شخصی کامل‌ترین راه‌ها است؛ یعنی، برای هر فرد بهتر و لذت‌بخش‌تر و مؤثرتر این است که از راه دل به معرفت خداوند راه یابد؛ ولی نمی ‌توان آن را به صورت یک علم قابل تعلیم و تعلّم برای عموم درآورد. راه مطالعه حسی و علمی خلقت از نظر سادگی و روشنی و عمومیت، بهترین راه‌ها است اما این راه تنها ما را به وجود قوّه شاعر، علیم و حکیم و مدبّری که طبیعت را می ‌گرداند و اداره می‌کند، معتقد می‌کند اما آیا آن قوّه خدا است و مصنوع صانع دیگری نیست؟ علوم حسی بشر، از نفی و اثبات آن عاجز است. راه عقل، تنها راهی است که خداشناسی را به صورت یک علم مثبت، منسجم و منطقی در می ‌آورد.(1)

پی نوشتها:
1. مجموعه آثار استاد مطهری، (اصول فلسفه و روش رئالیزم، مقدمه استاد مطهری) ج 6، ص 934 به بعد
منبع:سایت انوار طاها





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین