در پاسخ به این شبهه توجه به چند نکته ضروری است: اولا: هیچ مانعی ندارد انسان در کارها و مقاصدش از وسایل و امکاناتی که خدا در اختیار بنده اش قرار داده کمک بگیرد و استفاده کند و اگر کمک گرفتن از آن وسایل شرک بود نباید خداوند در اختیار بندگانش قرار می داد و بدان سفارش می کرد . خداوند هم در قرآن کمک گرفتن از غیر خودش را در چند مورد مطرح فرموده: 1- (تعاونوا علی البر و التقوی)(1) در نیکو کاری و پرهیزگاری با همدیگر تعاون و همکاری داشته باشیدکه در این آیه به کمک کردن به یکدیگر دستور میدهد. 2- از شکیبایی و نماز یاری بجویید در حالی که استعانت از نماز و صبر، استعانت از غیر خداست، چون نماز فعلی از افعال بنده است همچنین صبر هم بنابر اینکه منظور روزه یا جهاد باشد همانطور که در بعضی از تفاسیر نوشته اند فعلی از افعال بنده است یا اینکه صفتی از صفات بنده است. 3- در سوره ی طه آیه ی 18 که حضرت موسی در جواب سوال خداوند که می فرماید این چیست در دست تو میگوید: این عصای من است که بر آن تکیه میکنم و برگها را برای گوسفندان با آن می ریزم و برای من در آن حاجتهای دیگری است که در این آیه هم حضرت موسی از عصای خود برای کمک و یاری جستن استفاده نموده است. ثانیا: منظور از (ایاک نستعین) استعانت و استمداد از خداوند متعال برای توفیق یافتن بر عبادت بیشتر و بهتر است و اینکه عبادت به نحو خالص و خالی از ریا انجام گیرد،چنانچه در غرائب قرآن دارد: (ایاک نستعین) یعنی آنچه ما به قوه و قدرت خودمان انجام می دهیم کفایت نمی کند.(2) در تفسیرطبری نیز آورده شده که معنای (ایاک نستعین)یعنی اینکه خدایا از تو درباره ی انجام عبادت خودکمک میجویم.(3) لذا ربط دادن این آیه به توسل به ائمه امری بیهوده و غلط است چراکه در طلب حاجت از ائمه ما تنهاآنها را به خاطر قربی که به خداوند متعال دارند واسطه قرار می دهیم تا آنان با دعا کردن و وساطت در پیشگاه الهی زمینه استجابت دعای ما را فراهم کنند، نه اینکه آنان مستقلا و بدون اذن الهی بتوانند دعایی را مستجاب یا حاجتی را برآورده سازند. پس هنگامی طلب حاجت از ائمه معصومین و اولیای الهی با ایاک نعبد در تضاد است که شخص معتقد باشد که آن حضرات در برابر قدرت خداوند قدرت مستقلی دارند؛ ولی اگر معتقد باشد که آن بزرگواران به اذن خداوند و یا از طریق دعا کردن و خواستن از او می‌توانند خواسته انسان دیگری را برآورد به هیچ وجه اشکالی ندارد. لذاست که امام صادق (ع) می فرماید: ( أَبَی اللَّهُ أَنْ یُجْرِیَ الْأَشْیَاءَ إِلَّا بِأَسْبَابٍ فَجَعَلَ لِکُلِّ شَیْ‌ءٍ سَبَباً وَ جَعَلَ لِکُلِّ سَبَبٍ شَرْحا...)(4)؛ خدا از آن ابا دارد که چیزها را جز به اسباب آنها روان‌ گرداند، این است که برای هر چیز سببی قرار داد، و برای هر سبب شرحی... پی نوشتها: 1. سوره مائده،آیه 2 2. غرائب قرآن، ج1 ،ص1 3. تفسیر طبری، ج1 ،ص69 چاپ قدیم 4. الکافی،انتشارات اسلامیه، ج1، ص183. منبع:سایت انوار طاها
آیا استمداد از ائمه با ایاک نعبد و ایاک نستعین منافات دارد؟
در پاسخ به این شبهه توجه به چند نکته ضروری است:
اولا: هیچ مانعی ندارد انسان در کارها و مقاصدش از وسایل و امکاناتی که خدا در اختیار بنده اش قرار داده کمک بگیرد و استفاده کند و اگر کمک گرفتن از آن وسایل شرک بود نباید خداوند در اختیار بندگانش قرار می داد و بدان سفارش می کرد .
خداوند هم در قرآن کمک گرفتن از غیر خودش را در چند مورد مطرح فرموده:
1- (تعاونوا علی البر و التقوی)(1) در نیکو کاری و پرهیزگاری با همدیگر تعاون و همکاری داشته باشیدکه در این آیه به کمک کردن به یکدیگر دستور میدهد.
2- از شکیبایی و نماز یاری بجویید در حالی که استعانت از نماز و صبر، استعانت از غیر خداست، چون نماز فعلی از افعال بنده است همچنین صبر هم بنابر اینکه منظور روزه یا جهاد باشد همانطور که در بعضی از تفاسیر نوشته اند فعلی از افعال بنده است یا اینکه صفتی از صفات بنده است.
3- در سوره ی طه آیه ی 18 که حضرت موسی در جواب سوال خداوند که می فرماید این چیست در دست تو میگوید: این عصای من است که بر آن تکیه میکنم و برگها را برای گوسفندان با آن می ریزم و برای من در آن حاجتهای دیگری است که در این آیه هم حضرت موسی از عصای خود برای کمک و یاری جستن استفاده نموده است.
ثانیا: منظور از (ایاک نستعین) استعانت و استمداد از خداوند متعال برای توفیق یافتن بر عبادت بیشتر و بهتر است و اینکه عبادت به نحو خالص و خالی از ریا انجام گیرد،چنانچه در غرائب قرآن دارد: (ایاک نستعین) یعنی آنچه ما به قوه و قدرت خودمان انجام می دهیم کفایت نمی کند.(2)
در تفسیرطبری نیز آورده شده که معنای (ایاک نستعین)یعنی اینکه خدایا از تو درباره ی انجام عبادت خودکمک میجویم.(3) لذا ربط دادن این آیه به توسل به ائمه امری بیهوده و غلط است چراکه در طلب حاجت از ائمه ما تنهاآنها را به خاطر قربی که به خداوند متعال دارند واسطه قرار می دهیم تا آنان با دعا کردن و وساطت در پیشگاه الهی زمینه استجابت دعای ما را فراهم کنند، نه اینکه آنان مستقلا و بدون اذن الهی بتوانند دعایی را مستجاب یا حاجتی را برآورده سازند.
پس هنگامی طلب حاجت از ائمه معصومین و اولیای الهی با ایاک نعبد در تضاد است که شخص معتقد باشد که آن حضرات در برابر قدرت خداوند قدرت مستقلی دارند؛ ولی اگر معتقد باشد که آن بزرگواران به اذن خداوند و یا از طریق دعا کردن و خواستن از او میتوانند خواسته انسان دیگری را برآورد به هیچ وجه اشکالی ندارد.
لذاست که امام صادق (ع) می فرماید:
( أَبَی اللَّهُ أَنْ یُجْرِیَ الْأَشْیَاءَ إِلَّا بِأَسْبَابٍ فَجَعَلَ لِکُلِّ شَیْءٍ سَبَباً وَ جَعَلَ لِکُلِّ سَبَبٍ شَرْحا...)(4)؛ خدا از آن ابا دارد که چیزها را جز به اسباب آنها روان گرداند، این است که برای هر چیز سببی قرار داد، و برای هر سبب شرحی...
پی نوشتها:
1. سوره مائده،آیه 2
2. غرائب قرآن، ج1 ،ص1
3. تفسیر طبری، ج1 ،ص69 چاپ قدیم
4. الکافی،انتشارات اسلامیه، ج1، ص183.
منبع:سایت انوار طاها
- [سایر] تفسیر «إِیَّاکَ نَعْبُدُ وَ إِیَّاکَ نَسْتَعینُ» چیست؟
- [سایر] تفسیر اجمالی (إِیَّاکَ نَعْبُدُ وَ إِیَّاکَ نَسْتَعینُ) را لطفاً بیان نمایید. سپاسگزارم.
- [سایر] نکته دستور زبانی مشخص، در (ایاک نعبد و ایاک نستعین) در نفی جبر و نفی تفویض چیست؟
- [سایر] چرا در نماز امام زمان (عج)، آیه ایاک نعبد و ایاک نستعین در هر رکعت صدبار خوانده میشود؟
- [سایر] معنی عبادت خداوند چیست؟ و ایاک نعبد وایاک نستعین در زندگی روزمره چیست؟
- [سایر] آیا نماز امام زمان(عج) سند دارد؟ چگونه خوانده میشود؟ چرا در این نماز، صد بار (ایاک نعبد و ایاک نستعین) میگوییم؟
- [آیت الله بهجت] شکّ در عدد "ایّاک نعبد و ایّاک نستعین" در نماز حضرت بقیّة اللّه عجّل اللّه تعالی فرجه الشّریف و یا شکّ در تسبیحات نماز حضرت جعفر و امثال آن، چه حکمی دارد؟ خصوصا در صورت نذر و اجاره؟
- [سایر] سؤال من در باره این آیه بود که "إیاک نعبد و إیاک نستعین" بار الها! تنها تو را می پرستیم و تنها از تو یاری می جوییم. یعنی که این آیه را به چه فردی گفته؟ منظورم این است که اگر خداوند (به پیامبر و یا) بندگانش گفته، پس چرا کلمه "قل" ذکر نشده؟ لطفا جوابم را خلاصه ارائه فرمایید.
- [سایر] می گویند کلمه "ایاک نعبد و ایاک نستعین" را باید با قصد قرائت بخوانیم نه قصد انشاء؛ پس ما چطور در مقابل خدا خضوع و خشوع و راز و نیاز داشته باشیم و فقط از او یاری بجوییم. اگر کسی با قصد انشاء آن را بخواند نماز او باطل است یا خیر؟
- [سایر] استمداد از خدا و ائمه(ع) چگونه است؟
- [امام خمینی] - ترجمه سوره حمد (بسم الله الرحمن الرحیم ) یعنی ابتدا می کنم بنام خداوندی که در دنیا بر مؤمن و کافر رحم می کند و در آخرت بر مؤمن رحم می نماید. (الحمد لله رب العالمین ) یعنی ثنا مخصوص خداوندی است که پرورش دهنده همه موجودات است.(الرحمن الرحیم ) یعنی در دنیا بر مؤمن و کافر و در آخرت بر مؤمن رحم می کند.(مالک یوم الدین ) یعنی پادشاه و صاحب اختیار روز قیامت است. (ایاک نعبد و ایاک نستعین ) یعنی فقط تو را عبادت می کنیم و فقط از تو کمک می خواهیم. (اهدنا الصراط المستقیم ) یعنی هدایت کن ما را به راه راست که آن دین اسلام است. (صراط الذین انعمت علیهم ) یعنی به راه کسانی که به آنان نعمت دادی که آنان پیغمبران و جانشینان پیغمبران هستند. (غیر المغضوب علیهم و لا الضالین ) یعنی نه به راه کسانی که غضب کرده ای بر ایشان و نه آن کسانی که گمراهند.
- [آیت الله اردبیلی] (بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمنِ الرَّحیمِ) یعنی: (آغاز میکنم به نام خداوندی که در دنیا بر مؤمن و کافر و در آخرت بر مؤمن رحم مینماید.) (اَلْحَمْدُ للّهِ رَبِّ الْعالَمینَ) یعنی: (ثنا و ستایش مخصوص خداوندی است که پرورش دهنده همه موجودات است.) (اَلرَّحْمنِ الرَّحیمِ) یعنی: (در دنیا بر مؤمن و کافر و در آخرت بر مؤمن رحم میکند.) (مالِکِ یَوْمِ الدّینِ) یعنی: (صاحب اختیار روز قیامت است.) (إیّاکَ نَعْبُدُ وَإیّاکَ نَسْتَعینُ) یعنی: (فقط تو را عبادت میکنیم و فقط از تو کمک میخواهیم.) (إهْدِنَا الصِّراطَ الْمُسْتَقیمَ) یعنی: (ما را به راه راست (دین اسلام) هدایت کن.) (صِراطَ الَّذینَ أنْعَمْتَ عَلَیْهِمْ) یعنی: (به راه کسانی که به آنان نعمت دادی (راه پیامبران و جانشینان آنان و شهداء و صدیقان).) (غَیْرِ الْمَغْضُوبِ عَلَیْهِمْ وَلاَ الضّالّینَ) یعنی: (نه به راه کسانی که بر آنان غضب کردهای و نه آنانی که گمراهند.)
- [آیت الله اردبیلی] نذر زن بدون اجازه شوهر، اگر منافات با حقّ شوهر داشته باشد، باطل است.
- [آیت الله شبیری زنجانی] هر گاه شک کند که آیه یا کلمهای را درست گفته یا نه، اگر به چیزی که بعد از آن است مشغول نشده، باید آن آیه یا کلمه را به طور صحیح بگوید و اگر در رکوع یا بعد از آن شک کند که فلان کلمه از حمد را درست گفته یا نه، باید به شک خود اعتنا نکند؛ و اگر پیش از رکوع باشد ولی به چیزی که بعد از آن است مشغول شده؛ مثلاً موقع خواندن سوره شک کند که حمد را صحیح خوانده یا نه، یا موقع خواندن (اهْدنا الصِّراطَ المُسْتَقیم) شک کند که (إیّاک نَعْبُدُ وإیاک نَسْتَعین) را صحیح خوانده، بنا بر احتیاط واجب باید قسمت خوانده شده را به طور صحیح به قصد قربت مطلقه تکرار کند و اگر چند مرتبه هم شک کند، وظیفهاش همین است؛ اما اگر به حد وسواس برسد نباید به شک خود اعتنا کند و چنانچه بتواند به وسواس خود عمل نکند و با این حال با علم به مسأله یا شک در آن، باز هم آن قسمت را تکرار کند نمازش را باید دوباره بخواند.
- [آیت الله وحید خراسانی] ترجمه سوره حمد بسم الله الرحمن الرحیم بسم الله یعنی ابتدا می کنم به نام ذاتی که جامع جمیع کمالات و از هر گونه نقص منزه است و عقل در ان متحیر است الرحمن رحمتش واسع و بی نهایت است و در دنیا شامل مومن و کافر می شود الرحیم رحمتش ذاتی و ازلی و ابدی است و در اخرت مختص به مومنین است الحمد لله رب العالمین یعنی ثنا مخصوص الله است که پرورش دهنده جهانیان است الرحمن الرحیم معنای ان گذشت مالک یوم الدین یعنی دارنده و حکمران روز جزا است ایاک نعبد وایاک نستعین یعنی فقط تو را پرستش می کنم و فقط از تو کمک می خواهم اهدنا الصراط المستقیم یعنی راهنمایی کن ما را به راه راست صراط الذین انعمت علیهم یعنی راه کسانی که به انان نعمت داده ای که انان پیغمبران و جانشینان پیغمبران و شهدا و صدیقین و بندگان شایسته خداوندند غیر المغضوب علیهم و لا الضا لین یعنی نه راه کسانی که بر ان ها غضب شده و نه راه ان کسانی که گمراه اند
- [آیت الله جوادی آملی] .حرکت، خمیدگی، تکیه دادن در حال قیام غیررکنی, اگر سهوی باشد, اشکال ندارد و درحال قیام رکنی مانند قیام در زمان تکبیرة الاحرام و قیامِ متصل به رکوع چیزی که با قیام منافات دارد مانند خمیدگی وجود سهوی آن, موجب بطلان است و چیزی که با عنوان قیام منافات ندارد مانند حرکت و تکیه دادن وجود سهوی آن, موجب بطلان نمیشود.
- [آیت الله سیستانی] اگر بداند ماه رمضان است و عمداً نیت روزه غیر رمضان کند، روزهای که قصد کرده است حساب نمیشود، و همچنین روزه ماه رمضان حساب نمیشود، اگر آن قصد با قصد قربت منافات داشته باشد، بلکه اگر منافات هم نداشته باشد بنا بر احتیاط روزه ماه رمضان حساب نمیشود.
- [آیت الله بهجت] بنابر احتیاط روزه مستحبی برای زن، بدون اذنِ شوهر صحیح نیست، چه منافات با حق شوهر داشته باشد و چه نداشته باشد، و اگر شوهر بهخاطر منافات با حقش، زن را از روزهای که بهنحوی بر خود واجب نموده منع کند، در صورتی که وقت روزه وسعت دارد زن نباید روزه بگیرد، ولی اگر وقت روزه تنگ شود اذن شوهر شرط نیست.
- [آیت الله مکارم شیرازی] تمام فرقه های اسلامی پاکند، مگر آنها که با ائمه معصومین(علیهم السلام)عداوت و دشمنی دارند و خوارج و غلات، یعنی غلوکنندگان در حق ائمه(علیهم السلام).
- [آیت الله سیستانی] اگر روزه مستحبی زن با حق استمتاع شوهر منافات داشته باشد حرام است ، و همچنین روزهای که واجب است ولی روز معینی ندارد مانند نذر غیر معین ، و در این صورت بنابر احتیاط واجب روزه باطل است و از نذر کفایت نمیکند ، و همچنین است بنابر احتیاط واجب اگر شوهر او را از گرفتن روزه مستحبی یا واجب غیر معین نهی نماید ، اگر چه با حق او منافات نداشته باشد و احتیاط مستحب آن است که بدون اجازه او روزه مستحبی نگیرد .