عصمت ابعاد و گستره وسیعی دارد از جمله: گستره زمانی، گستره به لحاظ متعلَّق و گستره به لحاظ مرتبه. 1. از نظر زمانی سخن در این است که آیا عصمت نبی منحصر در دوران نبوّت او است، یا پیش و پس از آن 1 را نیز شامل می شود و همه عمر را فرا می گیرد. 2. از جهت متعلَّق پرسش این است که شخص معصوم باید از چه چیزی مصونیت داشته باشد. مهمترین مواردی که در این بخش مورد توجه است عبارت است از: الف. عصمت در اصل ادعای نبوّت، ب. عصمت در دریافت وحی الهی، ج. عصمت در حفظ و نگهداری وحی، د. عصمت در ابلاغ وحی به مردم، ه. عصمت در تبیین و تفسیر وحی، و. عصمت در اجرا و عمل به مفاد وحی، در حوزه مسائل فردی و اجتماعی. از طرف دیگر این سؤال نیز وجود دارد که آیا مصونیت معصوم منحصر در امور دینی است یا فراتر از آن، یعنی مسائل دنیایی و امور عادی زندگی را هم شامل می شود.2 3. به لحاظ مرتبه مسئله این است که آیا عصمت در هر عرصه ای که لحاظ شود چه درجاتی دارد؟ آیا منحصر به مصونیت از گناه است یا از مرتبه گناه عمدی فراتر می رود و خطا، سهو و نسیان را نیز شامل می شود. گستره مورد بحث در عصمت از خطا و سهو شامل امور زیر است: الف. عصمت از خطا در تلقی، ابلاغ، تبیین و تفسیر وحی؛ ب. عصمت از سهو در عبادت؛ ج. عصمت از خطا در قضاوت؛ د. عصمت از ارتکاب سهوی گناه؛ ه. عصمت از خطا در امور عادی. از عصمت کامل در همه موارد یاد شده به (عصمت تام) یاد می شود. مشهور علمای امامیه عصمت تام را باور دارند؛ یعنی معتقدند هر پیامبری در همه عمر باید از هر گناه و خطایی در موارد پیش گفته معصوم باشد. در مقابل اکثر اهل سنّت مصونیت محدود و نسبی را باور دارند. در نظر نسبی انگاران نیز از جهت توسعه و تضییق دایره عصمت تفاوت هایی است که این مقال را مجال ذکر آن نیست. عصمت تام و کامل نیز درجاتی دارد که مرتبه فراتر آن را می توان (عصمت اتم و اکمل) یا (عصمت مطلق) نامید. عصمت اکمل مصونیت از همه مراتب اشتباه است، یعنی حتی ترک اولی را نیز شامل می شود. لیکن این مرتبه از عصمت شامل همه معصومان نمی شود. پی نوشت: 1. به فرض آنکه مرحله پسینی تحقق پذیر باشد. 2. این سؤال مبتنی بر این است که بتوان امور را به دینی و غیردینی تقسیم کرد، اما بنا برفراگیر بودن دین نسبت به همه امور چنین تفکیکی معنا ندارد. منبع: www.porseman.org
عصمت چه ابعاد و جوانبی دارد و شامل چه اموری می شود؟
عصمت ابعاد و گستره وسیعی دارد از جمله: گستره زمانی، گستره به لحاظ متعلَّق و گستره به لحاظ مرتبه.
1. از نظر زمانی سخن در این است که آیا عصمت نبی منحصر در دوران نبوّت او است، یا پیش و پس از آن 1 را نیز شامل می شود و همه عمر را فرا می گیرد.
2. از جهت متعلَّق پرسش این است که شخص معصوم باید از چه چیزی مصونیت داشته باشد. مهمترین مواردی که در این بخش مورد توجه است عبارت است از:
الف. عصمت در اصل ادعای نبوّت،
ب. عصمت در دریافت وحی الهی،
ج. عصمت در حفظ و نگهداری وحی،
د. عصمت در ابلاغ وحی به مردم،
ه. عصمت در تبیین و تفسیر وحی،
و. عصمت در اجرا و عمل به مفاد وحی، در حوزه مسائل فردی و اجتماعی.
از طرف دیگر این سؤال نیز وجود دارد که آیا مصونیت معصوم منحصر در امور دینی است یا فراتر از آن، یعنی مسائل دنیایی و امور عادی زندگی را هم شامل می شود.2
3. به لحاظ مرتبه مسئله این است که آیا عصمت در هر عرصه ای که لحاظ شود چه درجاتی دارد؟ آیا منحصر به مصونیت از گناه است یا از مرتبه گناه عمدی فراتر می رود و خطا، سهو و نسیان را نیز شامل می شود. گستره مورد بحث در عصمت از خطا و سهو شامل امور زیر است:
الف. عصمت از خطا در تلقی، ابلاغ، تبیین و تفسیر وحی؛
ب. عصمت از سهو در عبادت؛
ج. عصمت از خطا در قضاوت؛
د. عصمت از ارتکاب سهوی گناه؛
ه. عصمت از خطا در امور عادی.
از عصمت کامل در همه موارد یاد شده به (عصمت تام) یاد می شود. مشهور علمای امامیه عصمت تام را باور دارند؛ یعنی معتقدند هر پیامبری در همه عمر باید از هر گناه و خطایی در موارد پیش گفته معصوم باشد. در مقابل اکثر اهل سنّت مصونیت محدود و نسبی را باور دارند. در نظر نسبی انگاران نیز از جهت توسعه و تضییق دایره عصمت تفاوت هایی است که این مقال را مجال ذکر آن نیست. عصمت تام و کامل نیز درجاتی دارد که مرتبه فراتر آن را می توان (عصمت اتم و اکمل) یا (عصمت مطلق) نامید.
عصمت اکمل مصونیت از همه مراتب اشتباه است، یعنی حتی ترک اولی را نیز شامل می شود. لیکن این مرتبه از عصمت شامل همه معصومان نمی شود.
پی نوشت:
1. به فرض آنکه مرحله پسینی تحقق پذیر باشد.
2. این سؤال مبتنی بر این است که بتوان امور را به دینی و غیردینی تقسیم کرد، اما بنا برفراگیر بودن دین نسبت به همه امور چنین تفکیکی معنا ندارد.
منبع: www.porseman.org
- [سایر] آیه تطهیر چگونه شامل چهارده معصوم میشود؟
- [سایر] آیا تقریر معصوم(ع) شامل تشخیص موضوعات نیز میشود؟
- [سایر] آیا پیامبر ص در اموری غیر از دریافت و ابلاغ وحی معصوم بوده است؟ شبه ای که در این زمینه وجود دارد چیست؟جواب شبهه چه میشود؟
- [سایر] ابعاد اعجاز قرآن چیست؟
- [سایر] کدام یک از ابعاد توسعه یافتگی با اصول و ابعاد و اهداف نظام جمهوری اسلامی همسو می باشد؟
- [سایر] ابعاد سکولاریسم را تبیین و نقد فرمایید.
- [سایر] ابعاد اعجاز قرآن را بیان کنید؟
- [سایر] ابعاد سیاسی اسلام را بفرمایید؟
- [سایر] تأثیر ابعاد زندگی حضرت فاطمه در زندگی جوانان چگونه است؟
- [سایر] پیراون ابعاد قدرت نرم انقلاب اسلامی توضیح دهید؟
- [آیت الله وحید خراسانی] شخصی که به یکی از چهارده معصوم علیهم السلام از روی دشمنی دشنام دهد نجس است
- [آیت الله اردبیلی] کافر میتواند از طرف مسلمان وکیل شود، مگر در اموری که اسلام شرط عامل باشد، هم چنانکه مسلمان نیز میتواند وکیل کافر شود.
- [آیت الله مظاهری] اگر معروف یا منکر از اموری باشد که شارع مقدس به آن اهمیّت زیاد میدهد باید ملاحظه اهمیّت شود و مجرّد ضرر قابل توجّه موجب سقوط آن نمیشود.
- [آیت الله شبیری زنجانی] آنچه در مورد نجاست کافر گفته شد تمام اندام کافر، حتی مو و ناخن و رطوبتهای او را شامل میشود.
- [آیت الله اردبیلی] در مواردی که عامل حقّ جابجا کردن سرمایه را به شهر دیگری دارد، هزینه جابجایی و انبارداری و اموری مانند دلاّلی و هزینه سفر خود را میتواند به حساب مضاربه منظور نماید.
- [آیت الله خوئی] وصی باید عاقل باشد و احوط این است که بالغ نیز باشد و لازم است وصی مسلمان باشد و در اموری که راجع به شخص موصی نیست لازم است مورد اطمینان باشد.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] انسان نباید جلوتر از قبر پیغمبر و امام(علیه السلام)نماز بخواند و بنابر احتیاط مستحب مساوی قبر مطهّر معصوم نماز نخواند.
- [آیت الله اردبیلی] بر مسلمانان لازم است روابط اجتماعی خود را از اموری همچون غیبت، تهمت، حسد، تکبّر، تجسّس، دروغ، تملّق، خدعه و مکر، رشوه، سوء ظن، فتنهانگیزی، خیانت، نفاق، استهزا، تضییع حقوق یکدیگر و ظلم و از هرگونه معصیت پاک گردانند.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اعانت و کمک و همکاری با نشریات صحیح و مورد اعتماد، از وظایف مهمه است و از اموری است که سبب تعمیم و توسعه معارف و تبلیغات اسلامی می شود.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] وصی باید عاقل باشد و احوط این است که بالغ نیز باشد و لازم است وصی مسلمان؛ مسلمان نیز باشد و در اموری که راجع به شخص موصی نیست لازم است مورد اطمینان باشد.