روزی که نخست همة انسان‌ها در صف‌هایشان نمایان می‌شوند: (و عُرضوا علی ربّک صفّاً) کهف/48؛ [و ایشان به صف بر پروردگارت عرضه می‌شوند]. و همه چیز آشکار می‌گردد: (یومئذٍ تُعرَضون لا تَخفی منکم خافیة) حاقه/18؛ [در آن روز، شما به پیشگاه خدا عرضه می‌شوید و هیچ امری از شما پوشیده نمی‌ماند]. سپس جهنّم بر دوزخیان عرضه می‌شود و به معرض دید و سان همگان درمی‌آید: (و عرضنا جهنّم یومئذٍ للکافرین عَرْضاً) کهف/10؛ [و آن روز، جهنّم را آشکارا به کافران بنمایانیم]. پیامبر اکرم(ص) فرمود: (تحشرون حفاة عراة غرلاً و الغرل هم القلف) (نور الثقلین 1/747)؛ [ستمکاران محشور می‌شوند در حالی که پا برهنه، عریان و ... هستند]. آنگاه کافران از دوزخ بازدید می‌کنند و سان می‌بینند: (و یوم یُعرض الْذین کفروا علی النّار) احقاف/20؛ [و آن روز آنهایی را که کفر ورزیده‌اند، بر آتش عرضه می‌دارند]. تذکّر الف: هرگونه سانِ سمعی و بصری که رعب‌آور باشد از پرهیزکاران به دور است، چنان‌که هرگونه سان سرورآور و نشاط‌زا می‌تواند بهرة آنان باشد، برعکس آنچه دربارة کافران مطرح است. ب: سانِ قیامت همسان دنیا نیست که فقط، ابدان، اجرام و احجام طبیعی در آن ارائه شوند، بلکه ارواح، اسرار و سرایر نیز به سان می‌آیند به طوری که چیزی مستور و مخفی نخواهد ماند: (لا تَخفی منکم خافیة) حاقّه/18 www.eporsesh.com
روزی که نخست همة انسانها در صفهایشان نمایان میشوند: (و عُرضوا علی ربّک صفّاً) کهف/48؛ [و ایشان به صف بر پروردگارت عرضه میشوند]. و همه چیز آشکار میگردد: (یومئذٍ تُعرَضون لا تَخفی منکم خافیة) حاقه/18؛ [در آن روز، شما به پیشگاه خدا عرضه میشوید و هیچ امری از شما پوشیده نمیماند]. سپس جهنّم بر دوزخیان عرضه میشود و به معرض دید و سان همگان درمیآید: (و عرضنا جهنّم یومئذٍ للکافرین عَرْضاً) کهف/10؛ [و آن روز، جهنّم را آشکارا به کافران بنمایانیم].
پیامبر اکرم(ص) فرمود: (تحشرون حفاة عراة غرلاً و الغرل هم القلف) (نور الثقلین 1/747)؛ [ستمکاران محشور میشوند در حالی که پا برهنه، عریان و ... هستند]. آنگاه کافران از دوزخ بازدید میکنند و سان میبینند: (و یوم یُعرض الْذین کفروا علی النّار) احقاف/20؛ [و آن روز آنهایی را که کفر ورزیدهاند، بر آتش عرضه میدارند].
تذکّر الف: هرگونه سانِ سمعی و بصری که رعبآور باشد از پرهیزکاران به دور است، چنانکه هرگونه سان سرورآور و نشاطزا میتواند بهرة آنان باشد، برعکس آنچه دربارة کافران مطرح است.
ب: سانِ قیامت همسان دنیا نیست که فقط، ابدان، اجرام و احجام طبیعی در آن ارائه شوند، بلکه ارواح، اسرار و سرایر نیز به سان میآیند به طوری که چیزی مستور و مخفی نخواهد ماند: (لا تَخفی منکم خافیة) حاقّه/18
www.eporsesh.com
- [سایر] منظور از «ناسودمندی معذرت» در روز قیامت چیست؟
- [سایر] منظور از «قطع پیوندها» در روز قیامت چیست؟
- [سایر] منظور از «ممنوعیت سخن» در روز قیامت چیست؟
- [سایر] منظور از «واقع شدنی» که از جمله اسماء قیامت است چیست؟
- [سایر] منظور از «تردید ناپذیر» که از جمله اسماء قیامت است چیست؟
- [سایر] منظور از «ساعت» که از جمله اسماء قیامت است چیست؟
- [سایر] منظور از «میعاد» که از جمله اسماء قیامت است چیست؟
- [سایر] منظور از «وقت معلوم» که از جمله اسماء قیامت است چیست؟
- [سایر] منظور از «خبر بزرگ» که از جمله اسماء قیامت است چیست؟
- [سایر] منظور از «منتهی» که از جمله اسماء قیامت است چیست؟
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر در یک زمین جو و گندم و چیزی مثل برنج و لوبیا که زکات آن واجب نیست بکارد، چنانچه بر حسب معمول استفاده از هر دو جنس در موقع کشت منظور باشد، مخارج به نسبت مداخل تقسیم میشود، و اگر فایده یکی از آنها به قدری کم باشد که در موقع کشت منظور نباشد، مخارج از چیزی محسوب میشود که منظور باشد.
- [آیت الله مظاهری] اگر برای دفاع از جان یا عرض یا مالش کسی را بکشد یا او را مجروح سازد دیه ندارد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] صلوات بر پیغمبر(صلی الله علیه وآله) و آل او(علیهم السلام) بعد از نماز، یا در حال نماز و همچنین در سایر حالات از مستحبات مؤکد است و نیز مستحب است هر موقع نام مبارک حضرت رسول(صلی الله علیه وآله) خواه محمد باشد یا احمد و همچنین لقب و کنیه آن جناب را مانند مصطفی و ابوالقاسم بشنود صلوات بفرستد، حتی اگر در نماز باشد، همچنین اگر خودش این نامهای مقدس را بر زبان جاری کند صلوات بفرستد.
- [آیت الله وحید خراسانی] غصب ان است که انسان از روی ظلم بر مال یا حق کسی مسلط شود و این یکی از گناهان بزرگ است که اگر کسی انجام دهد در قیامت به عذاب سخت گرفتار می شود از حضرت پیغمبر اکرم صلی الله علیه واله وسلم روایت شده است که هرکس یک وجب زمین از دیگری غصب کند در قیامت ان زمین را از هفت طبقه ان مثل طوق به گردن او می اندازند
- [امام خمینی] احکام غَصب- غصب آن است که انسان از روی ظلم، بر مال یا حق کسی مسلط شود و این یکی از گناهان بزرگ است، که اگر کسی انجام دهد، در قیامت به عذاب سخت گرفتار میشود. از حضرت پیغمبر اکرم صلی الله علیه و آله و سلم روایت شده است که هر کس یک وجب زمین از دیگری غصب کند در قیامت آن زمین را از هفت طبقه آن مثل طوق به گردن او میاندازند.
- [آیت الله مکارم شیرازی] (غصب) آن است که انسان بر مال یا حق کسی از روی ظلم مسلط شود، غصب یکی از گناهان کبیره است که در قیامت مجازات سخت دارد و در دنیا عواقب دردناک، در روایتی از پیغمبر اکرم(صلی الله علیه وآله) آمده است که هر کس یک وجب زمین دیگری را غصب کند در قیامت آن زمین را از هفت طبقه آن، مثل طوق به گردن او می اندازند.
- [آیت الله شبیری زنجانی] کسی که وضو ندارد بنا بر احتیاط حرام است اسم خداوند متعال و صفات خاصه او را - به هر زبانی که نوشته شده است - مس نماید، مگر پولی که بر آن نام خدا نوشته شده باشد که دست زدن به آن اشکال ندارد و بلکه بنا بر احتیاط مستحب نامهای مبارک پیغمبر اکرم صلی الله علیه و آله و ائمه معصومین علیهمالسلام و حضرت زهرا علیهاالسلام را هم مسّ ننماید.
- [آیت الله مکارم شیرازی] (غصب) آن است که انسان بر مال یا حق کسی از روی ظلم مسلط شود، غصب یکی از گناهان کبیره است که در قیامت مجازات سخت دارد و در دنیا عواقب دردناک، در روایتی از پیغمبر اکرم(صلی الله علیه وآله) آمده است که هر کس یک وجب زمین دیگری را غصب کند در قیامت آن زمین را از هفت طبقه آن، مثل طوق به گردن او می اندازند.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر در یک زمین جو و گندم و چیزی مثل برنج و لوبیا که زکات آن واجب نیست بکارد چنان چه بر حسب معمول استفاده از هر دو جنس در موقع کشت منظور باشد مخارج به نسبت مداخل تقسیم می شود و اگر فایده یکی از آنها به قدری کم باشد که در موقع کشت منظور نباشد مخارج از چیزی محسوب می شود که منظور باشد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] هرگاه غذایی را که در ظرف طلا یا نقره است به منظور پرهیز از حرام در ظرف دیگری بریزند این استعمال جایز است، ولی اگر به این منظور نباشد حرام است، اما به هر حال خوردن آن غذا از ظرف دوم که طلا و نقره نیست، اشکال ندارد.