انسان نوعاً کارهای مهم و مشکلات اساسی و پیچیدة دنیوی را با پول و نیروی انسانی همچون فرزند، دوست، اقوام و ... حلّ و فصل می‌کند، لیکن در آخرت هیچ یک از این‌ها سودبخش نیست و گِرهی را نمی‌گشاید: (یَوم لا یَنفع مالٌ و لابَنوُن إلاّ مَن أتی الله بقلب سلیم) شعراء/8889؛ [روزی که مال و فرزندان به حال انسان هیچ سود نبخشد و تنها آن کس سود برد که با دل پاک و با اخلاص، خالی از شرک و ریب به درگاه خدا آید.] امام صادق(ع) دربارة نشانه‌های قلب سلیم فرمود: (هو القلب الّذی سَلِم من حُبّ الدنیا) (نور الثقلین 4/58، ح 50)؛ [آن قلبی است که از حبّ دنیا سالم باشد]؛ چنان‌که پیامبر اسلام(ص) فرمودند: (حبّ الدّنیا رأس کلّ خطیئة) (نور الثقلین 4/58، ح 50)؛ دنیادوستی سِرّ هر گناه است. امام صادق(ع) در حدیث دیگر فرمود: صاحب نیّت صادق، صاحب قلب سلیم است و آیة مزبور را تلاوت فرمود (همان، ح 51) www.eporsesh.com
انسان نوعاً کارهای مهم و مشکلات اساسی و پیچیدة دنیوی را با پول و نیروی انسانی همچون فرزند، دوست، اقوام و ... حلّ و فصل میکند، لیکن در آخرت هیچ یک از اینها سودبخش نیست و گِرهی را نمیگشاید: (یَوم لا یَنفع مالٌ و لابَنوُن إلاّ مَن أتی الله بقلب سلیم) شعراء/8889؛ [روزی که مال و فرزندان به حال انسان هیچ سود نبخشد و تنها آن کس سود برد که با دل پاک و با اخلاص، خالی از شرک و ریب به درگاه خدا آید.] امام صادق(ع) دربارة نشانههای قلب سلیم فرمود: (هو القلب الّذی سَلِم من حُبّ الدنیا) (نور الثقلین 4/58، ح 50)؛ [آن قلبی است که از حبّ دنیا سالم باشد]؛ چنانکه پیامبر اسلام(ص) فرمودند: (حبّ الدّنیا رأس کلّ خطیئة) (نور الثقلین 4/58، ح 50)؛ دنیادوستی سِرّ هر گناه است. امام صادق(ع) در حدیث دیگر فرمود: صاحب نیّت صادق، صاحب قلب سلیم است و آیة مزبور را تلاوت فرمود (همان، ح 51)
www.eporsesh.com
- [سایر] منظور از «ناسودمندی مال و فرزند» در روز قیامت چیست؟
- [سایر] منظور از «ناسودمندی معذرت» در روز قیامت چیست؟
- [سایر] منظور از «قطع پیوندها» در روز قیامت چیست؟
- [سایر] منظور از «ممنوعیت سخن» در روز قیامت چیست؟
- [سایر] منظور از «واقع شدنی» که از جمله اسماء قیامت است چیست؟
- [سایر] منظور از «تردید ناپذیر» که از جمله اسماء قیامت است چیست؟
- [سایر] منظور از «ساعت» که از جمله اسماء قیامت است چیست؟
- [سایر] منظور از «میعاد» که از جمله اسماء قیامت است چیست؟
- [سایر] منظور از «وقت معلوم» که از جمله اسماء قیامت است چیست؟
- [سایر] منظور از «خبر بزرگ» که از جمله اسماء قیامت است چیست؟
- [آیت الله اردبیلی] (غَصْب) آن است که انسان از روی ظلم بر مال یا حقّ کسی مسلّط شود. غصب از گناهان بزرگ است و غاصب در قیامت به عذاب سخت گرفتار میشود. از حضرت پیامبر اکرم صلیاللهعلیهوآلهوسلم روایت شده است که: (هر کس یک وجب زمین از دیگری را غصب کند، در قیامت آن زمین را از هفت طبقه آن مثل طوق به گردن او میاندازند.)(1)
- [آیت الله اردبیلی] اگر زن دائمی بمیرد و فرزند نداشته باشد، نصف همه مال را شوهر او و بقیّه را ورثه دیگر میبرند و اگر از آن شوهر یا از شوهر سابق فرزند داشته باشد، یک چهارم همه مال را شوهر و بقیّه را ورثه دیگر میبرند.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر زنی بمیرد و فرزند نداشته باشد، نصف همه مال را شوهر او و بقیّه را ورثه دیگر میبرند و اگر از آن شوهر یا از شوهر دیگر فرزند داشته باشد، 14 همه مال را شوهر و بقیّه را ورثه دیگر میبرند.
- [آیت الله مکارم شیرازی] هرگاه مردی از دنیا برود و فرزند نداشته باشد، یک چهارم مال او را همسر دائمی او می برد و بقیه را ورثه دیگر و هرگاه از آن زن یا از زن دیگر فرزند داشته باشد، یک هشتم مال به زن او می رسد و بقیه به وارثان دیگر.
- [آیت الله مکارم شیرازی] هرگاه مردی از دنیا برود و فرزند نداشته باشد، یک چهارم مال او را همسر دائمی او می برد و بقیه را ورثه دیگر و هرگاه از آن زن یا از زن دیگر فرزند داشته باشد، یک هشتم مال به زن او می رسد و بقیه به وارثان دیگر.
- [آیت الله وحید خراسانی] گرفتن نطفه مردی و گذاشتن ان در رحم مصنوعی و پرورش ان به منظور تولید فرزند جایز است مگر این که متوقف بر انجام کار حرامی باشد که ارتکاب ان کار حرام است و چنانچه از این راه بچه ای به وجود بیاید اگر تخمک زن نباشد ان بچه فرزند صاحب نطفه است و احکام پدر و فرزند بر ان دو جاری می شود ولی مادر ندارد و در صورتی که تخمک زن هم باشد ان زن هم مادر اوست
- [آیت الله اردبیلی] هرگاه بین کسانی که مالی را برای آنان وقف کردهاند به گونهای اختلاف پیدا شود که اگر مال وقفی را نفروشند، گمان آن برود که مال یا جانی تلف شود، میتوانند آن مال را بفروشند و بین موقوفعلیهم تقسیم نمایند، ولی چنانچه اختلاف تنها با فروختن و تهیّه مال دیگر برطرف شود، لازم است آن موقوفه به مال دیگری تبدیل و یا با پول فروش آن، مال دیگری خریداری شود و به جای مال اوّل و در همان منظور وقف اوّل وقف گردد.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر میّت بیش از یک زن داشته باشد، چنانچه فرزند نداشته باشد یک چهارم مال و اگر فرزند داشته باشد یک هشتم مال (به شرحی که گفته شد) به طور مساوی بین زنهای او قسمت میشود، اگر چه شوهر با همه یا بعضی از آنان نزدیکی نکرده باشد، ولی اگر در مرضی که در آن مرض از دنیا رفته، زنی را عقد کرده و با او نزدیکی نکرده باشد، آن زن از او ارث نمیبرد و حقّ مهر هم ندارد.
- [آیت الله وحید خراسانی] غصب ان است که انسان از روی ظلم بر مال یا حق کسی مسلط شود و این یکی از گناهان بزرگ است که اگر کسی انجام دهد در قیامت به عذاب سخت گرفتار می شود از حضرت پیغمبر اکرم صلی الله علیه واله وسلم روایت شده است که هرکس یک وجب زمین از دیگری غصب کند در قیامت ان زمین را از هفت طبقه ان مثل طوق به گردن او می اندازند
- [امام خمینی] احکام غَصب- غصب آن است که انسان از روی ظلم، بر مال یا حق کسی مسلط شود و این یکی از گناهان بزرگ است، که اگر کسی انجام دهد، در قیامت به عذاب سخت گرفتار میشود. از حضرت پیغمبر اکرم صلی الله علیه و آله و سلم روایت شده است که هر کس یک وجب زمین از دیگری غصب کند در قیامت آن زمین را از هفت طبقه آن مثل طوق به گردن او میاندازند.